הרעיון נשמע מפתה: מכיוון שיש לי גג, למה לא לכסות אותו בקולטי חשמל? בזמן שאני נוסע לעבודה במכונית ומייצר פחמן חד-חמצני כאילו אין מחר, הקולטים ייצרו חשמל, ואני אמכור אותו לחברת החשמל. יש היום איזה חוק שמחייב את חברת החשמל לקנות חשמל מכל מי שמייצר אותו מאנרגית שמש. לא רק שהחוק מחייב אותה ל'קנות ממני, הוא מחייב אותה לקנות אותו ממני במחיר גבוה פי ארבע ממה שהיא מוכרת לי אותו. כך שיש כאן שוק מובטח. מי שלא עושה עסקים עם חברת חשמל, צריך לשים לב לכך שיש כאן סבסוד עצום. יותר מזה, המשמעות היא שצריך גג ענק במיוחד כדי לייצר את כמות החשמל שמשפחה צורכת. הגג צריך להיות גדול פי ארבע משטח גג של בית טיפוסי.
התקשרתי עם שתי חברות שמספקות את המוצר, שכולל קולטי שמש שמייצרים חשמל, ומעבירים אותו לקו המתח שמגיע לבית שלי, ומונה שאומר כמה חשמל אני בעצם מייצר ואיך בדיוק נעשה התחשיב מול חברת החשמל.
הן הציגו את המספרים הבאים:
ראשית, ההתחשבנות מול חברת החשמל. נניח שאני מייצר חשמל בשווי אלף שקלים לחודש (כאמור, זה מחיר מסובסד. כמות החשמל היא רבע מהכמות אותה צורך מי שמשלם אלף שקלים בחודש). נניח גם שחשבון החשמל שלי נע בין 1200 שקלים לחודש בחורף, ל-600 בקיץ. בחודש שבו אני צורך 1200 שקלים אבל מייצר 1000, אני משלם חשבון חשמל של 200 שקלים. בחודש שבו אני צורך רק 600 שקלים, אני מקבל מחברת חשמל 400 שקלים. שימו לב לכך שאני מקבל כסף מחברת חשמל למרות שאני עדיין מקבל חשמל ולא מספק חמשל (שוב, בגלל הסבסוד).
נגיד שזה בסדר למכור למדינה חשמל במחיר מטורף, יקר פי ארבע מזה שעולה לחברת חשמל עצמה לייצר ולמכור לאזרחי המדינה. עכשיו, למערכת עצמה:
המערכת עולה 130 אלף שקלים. זה אומר שאני נדרש להוציא מהכיס 130 אלף שקלים עכשיו, וחברת החשמל תחזיר לי אלף שקלים בחודש. תוך עשר שנים בערך אני מכסה את עלות המערכת ואחר כך, המערכת ממשיכה לייצר חשמל ואני ממשיך עם ההתחשבנות מול חברת חשמל, לעוד עשר עד חמש-עשרה שנים (שכן, אורך חיי המערכת הוא בערך עשרים – עשרים-וחמש שנה).
השאלה היא האם זה משתלם. בכדי לקבל חשמל חינם למשך עשר עד חמש עשרה שנה, אני צריך לשלם חשמל מראש למשך עשר שנים.
התשובה הטריויאלית היא שזה עסק לא-משהו.
ומה אם את ה-130 אלף שקלים האלה אשלם על-פני עשר שנים?
אה, אמרו לי. בשביל זה יש לנו ליווי פיננסי מאיזה בנק.
שאלתי האם הריבית זולה כיאה וכיאות למשבר של 2009.
צחקו בנימוס.
ריבית זולה נותנים למי שלוקח משכנתא על בית וידוע שבית בדרך כלל שומר על הערך שלו. כאן, אני קונה מערכת שאורך החיים שלה יהיה עשרים שנה, ואחר כך צריך לקנות מערכת חדשה, ומדובר בטכנולוגיה לא כל כך מוכרת ובעצם די חדשה ולך תדע מה יהיה איתה.
מה באמת יהיה איתה, שאלתי, אם נניח בעוד שנתיים היא תתקלקל.
הם לא יודעים לענות על זה. זו טכנולוגיה חדשה, כמה פעמים צריך להגיד לי את זה?
אני בעד חשמל ירוק. יותר מזה, אני נגד לממן את מושחתי חברת חשמל (אזהרה: הכתבה בדה-מרקר פשוט מזעזעת). אבל, בואו נגיד שהטכנולוגיה לא מספיק בשלה. אולי כשהמערכת הזו לא תעלה 130 אלף אלא 13 אלף יהיה על מה לדבר. בינתיים, למרות הסבסוד הכבד, לא משתלם לייצר חשמל ירוק.