עוד לא ראינו את הסרט '
גן עדן עכשיו', שקיבל את פרס גלובוס הזהב לסרט הזר הטוב ביותר, ומועמד לאוסקר באותה קטגוריה, אבל יש לנו הרבה להגיד על המהומה שקמה סביבו.
הסרט מתאר את התהליך המוביל שני צעירים פלסטינאים לצאת ולבצע פיגוע התאבדות בתל אביב. "לא מדובר בדימוי הפנאטי שיש לנו על מי שמסוגל להוציא אל הפועל פיגוע התאבדות אלא בשני בחורים בשר ודם שהסתלבטות נינוחה עם נרגילה בשמש החמימה של שכם לא זרה להם" (מתוך אתר
סנימטק ירושלים).
לפני כמה דקות קיבלנו אימייל מחברה. החברה, שגרה בהתנחלות אפרת, העבירה
עצומה רבת נמענים, באנגלית, המבקשת להסיר את מועמדותו של הסרט לאוסקר. העצומה מגובה במכתב של אישה שאיבדה את בנה בפיגוע טרור.
הטענה העיקרית של העצומה ושל המכתב היא שהענקת פרס האוסקר ל'גן עדן עכשיו' תהווה מתן הכשר לביצוע פיגועי התאבדות. לו עסק הסרט במוציאים לפועל של הפיגוע במגדלי התאומים, טוענת העצומה, הוא היה מגונה בכל תוקף ובוודאי שלא היה מועמד לפרס יוקרתי כל כך.
במידה מסויימת אפשר להבין את הטענות בעצומה, ואפשר גם להבין מדוע אשה אשר שכלה את בנה בפיגוע לא תרצה לראות סרט כזה מועמד לאוסקר. אולם, חשוב לזכור שעצם העיסוק של הסרט בסוגיית ההתאבדות לא מהווה מתן לגיטימציה או הכשר לפעולה זו.להיפך, דווקא טיפול מורכב, רציני ומעמיק יכול לעודד חשיבה מחודשת והתבוננות ביקורתית בשני הצדדים.
על פי
הביקורות והתגובות שקראנו על הסרט, לא מדובר באידאליזציה למתאבדים ולפיגועים אלא דווקא "הליכה בין הטיפות שלא תהיה נוחה לא לצופה הישראלי ולא לזה הפלסטיני" (
סנימטק ירושלים).
לעומת זאת, הנסיון של העצומה לגרום להתעלמות וטאטוא הנושא מתחת לשטיח לא יגרמו לבעיה להעלם אבל ימנעו מודעות ודיון רציני. יש הרבה מקום ללמוד ולחשוב על הסוגיה גם בצד הישראלי וגם בצד הפלסטינאי, והסרט יכול לעורר לכך את שני הצדדים.
פעמים רבות בעבר הופיעו סרטים שעסקו בנושאים שנויים במחלוקת ועוררו מחאה. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היה הסרט 'טריינספוטינג'. כזכור הסרט תיאר באופן שונה מהמקובל את צריכת הסמים הקשים בקרב הנוער בסקוטלנד. הסרט אינו דן בסוגיה האם הסמים הם דבר טוב או רע, אך מספק תיאור ייחודי ונוקב של מצב קיים. במקרה הזה, מבקרי הסרט טענו שהוא מעודד שימוש בסמים.
לא ניתן לשלוט בפרשנות הספציפית של כל צופה וצופה לכל יצירה קולנועית (ולכל יצירה בכלל), אבל עצם הסיכוי לאינטרפרטציה בעייתית לא צריך למנוע עיסוק בסוגיות שנויות במחלוקת. היצירה האמנותית לא צריכה להיות כבולה על ידי הנורמות המקובלות של טוב ורע, ולא צריכה להיות מצונזרת כאשר היא נוגדת את הנורמות האלה.
דווקא פריצת הגבולות המקובלים היא הגורם המניע מאחורי התפתחות המחשבה באשר היא.
הגבלת הסרט מהתמודדות על פרס הסרט הזר הטוב ביותר באוסקר, תצמצם את הסיכוי של הסרט 'גן עדן עכשיו' להפוך לגורם מעודד חשיבה הפורץ את גבולות הסטריאוטיפים המקובלים.
נכתב על ידי
אופטימיוז ואנוכי