לפני שאציג את הרעיון של הפוסט, אומר תודה ואתן קרדיט לאנשים שתרמו לגיבושו. חברים יקרים עמם שוחחתי על הנושא, שקוראים ויודעים מי הם. וגם מרצה-מחנך נערץ אחד שפתח את הנושא לדיון.
רק כשהגעתי לארץ גיליתי שהייתה שואה ליהודים. בברה"מ המלחמה תופשת מקום מאוד מרכזי בשיח ובתודעה הציבוריים. אלא שהמלחמה בברה"מ מוצגת לא כ"מלחמת עולם" אלא כ "מלחמתה האדירה של האומה" וכך גם שמה. 20 מיליון אזרחי ברה"מ מתו במלחמה (זאת ללא קשר לטרור של סטלין) וכמובן שההיסטוריה השיוויונית הסוציאליסטית לא מוסרת פרטים על הלאום של המתים ולא על האופן שבו קיפחו את חייהם.
אז כאמור, כשהגעתי לארץ, גיליתי שהייתה שואה. אח"כ גיליתי שבהתחלה היא לא ממש הייתה, גיליתי ששואה וזוועותיה התגלו מאוחר יותר, לא לפני שהתגלתה הגבורה ובטח שלא בלעדיה.
כנראה כדי לפצות על חוסר ההתייחסות שלהן לשואה בתקופה שלאחר המלחמה, מדינת ישראל והקהילה היהודית העולמית היום הופכות להיות יותר ויותר אובססיביות עם הנושא. בכל העולם קמים עוד ועוד מוזיאונים לשואה אשר מתחרים זה בזה בעיצובם הארכיטקטוני המפואר ובמיצגיהם המעציבים. כל אישיות, יהיה זה אפיפיור, נשיא רוסיה או סתם דיפלומט, שמגיע לישראל, נלקח מיד לביקור רשמי ב"יד ושם". נוצרת ההרגשה שאנחנו מתפארים ממש לפני בקורבן הגדול ששילמנו.
בד בבד עושות המדינה והקהילה דברים שלא עולים בקנה אחד עם הטיפול שלהן לשואה. למשל, הים יש לחץ גדול של מדינות אירופה על ממשלת טורקיה להכיר בשואה שעשו הטורקים לארמנים ולפצותם על כך. ממשלת טורקיה מתנגדת. היה טבעי שמדינת ישראל תהיה חלק מהיוזמה אבל היא שותקת. אולי בשל ההוקרה של היחסים הדיפלומטיים הטובים שיש לנו עם טורקיה.
דוגמא נוספת היא נזיפה רבתי שעשתה מדינת ישראל ליפן, על כך שזו לא מלמדת את השואה כחלק מתוכנית הלימודים בבי"ס. אולי בגלל שהתנדף מראשי הנוזפים האירוע הלא באמת חשוב של הטלת פצצות אטום על הירושימה ונגאסאקי.
למותר לציין את העובדה, שכל חבר כנסת או סתם כל נואם מתלהם במדינה ממהר להכתיר את מתנגדיו ואת מי שלא מסכים לדעותיו בכינוי "נאצי".
בשום פנים אני לא באה לשלול את הלגיטימיות של הדגשת חשיבות השואה. גם לא לצמצם את המימדים הנוראיים של מה שקרה ואת המחיר העצום והכבד מנשוא שהוא גבה. אני רוצה להעלות שאלה בדבר טבעו של זיכרון היסטורי וטבעם של לקחים שיש להפיק מההיסטוריה.
האם הזכרון היחיד שאנו רוצים להעביר מדור לדור זה היותנו הקורבן והיותה של גרמניה התליין? האם הלקח שאנו צריכים ללמוד וללמד הוא הלקח הפרטני של המחיר הכבד ששילמנו? האם אין לשואה לקח אוניברסלי, שהוא גם הלקח החשוב יותר?
אולי הלקח והזכרון צריכים להיות מהסוג שימנע באמת את היווצרות התשתית לתופעה חדשה דומה. מכחישי השואה וגילויי אנטישמיות כמו גם רציחות עם וגזענות מחרידה בעולם כולו מנפצים את האשלייה בדבר היתה של השואה שלנו אירוע חד פעמי שלא יחזור. אז אולי במקום לחנך ולספר את מה שעשו לנו יש לחנך לסובלנות ולקבלת השונה באשר הוא? לחנך נגד שנאת אדם וגזענות באשר הם? אולי אנחנו עצמנו, כמדינה וכקהילת לאום שעברו את הטראומה הזאת, צריכים לעמוד בראש מדגישי הלקח האוניברסלי ולא להתמקד רק בזכרון והלקח הפרטני?
הפעם אשמח לתגובות גם ממי שבדר"כ קורא ושותק...