שפעת העופות וירקות אחרים J
בשבועות האחרונים אנחנו פתאום מופצצים בתקשורת על ידי כמות אדירה של כותרות המדברות על שפעת העופות.הפוליטיקאים בישראל ובעולם, מדברים על תסריטי אימה, מניות של חברות התרופות עולות, וישיבות מיוחדות של וועדת הכנסת מאשרות תקציבים מיוחדים להתמודדות אם הסכנה. אז מהי האמת בתוך כל הבלגן הזה של ברווזים, תוכים וחסידות שזכו פתאום לחשיפה תקשורתית אדירה כל כך?
שפעת העופות-מה זה?
מדובר במחלה זיהומית של עופות, שמוכרת כבר למעלה מ100 שנים ויש לה 15 זנים שונים. מתוך הזנים הנ"ל 2 מוכרים כקטלניים במיוחד בעופות וגורמים מידי כמה שנים למותם של מיליוני עופות בתעשיית הבשר הרצחנית וגורמים לנזקים של מאות מיליוני דולרים. יחד עם זאת הנשאים הבולטים ביותר של הנגיף הן אוכלוסיות ברווזי הבר שהם האחראיים גם על הפצת הנגיף.
אז מה זה קשור לבני אדם?
בדרך כלל כשאנחנו חושבים על שפעת אנחנו לא חושבים על מחלה מסוכנת במיוחד. כמה ימים במיטה-והכל עובר. הבעיה היא שכל כמה עשרות שנים עובר נגיף השפעת שינוי משמעותי ואז מתרחשת מגפה עולמית. מגפות כאלה התרחשו 3 פעמים במאה ה-20 וקטלו כמאה מיליון בני אדם. שינוי כזה בנגיף השפעת יכול להתרחש למשל כתוצאה ממפגש בין נגיף שפעת אנושי לנגיף שפעת מעולם החי. מדענים בכל העולם משוכנעים שמגפת שפעת קטלנית נוספת היא רק עניין של זמן ולמעשה היא בלתי נמנעת.
מזה קרוב לעשור מסומן נגיף שפעת העופות מסוג H5N1 כגורם סכנה. הסיבה לכך היא יכולתו של הנגיף להתאים את עצמו גם לבעלי חיים אחרים מלבד עופות, ובהם גם בני אדם. החל משנת 1997 החלו להגיע דיווחים מהאזורים העניים של דרום מזרח אסיה על מקרים של הנגיף הנ"ל שהדביק בני אדם. מקרים ספורים דווחו בויאטנם והונג קונג. כל המקרים התרחשו בקרב האוכלוסיה הכפרית שחיה בצפיפות רבה עם בעלי החיים.
למרות מיעוט המקרים היה ברור שישנה סכנה אמיתית שהנגיף יעבור שינוי נוסף ויוכל לעבור בין בני אדם בצורה ישירה (עד היום ההדבקה הייתה רק דרך מגע קרוב עם בעל החיים). היה ברור שהתפרצות נוספת היא רק שאלה של זמן.
ואכן בחודשים האחרונים התרחש מה שכל העולם המדעי צפה שיתרחש. 121 מקרים חדשים של בני אדם שנדבקו בנגיף-בתיאלנד, קמבודיה, אינדונזיה וויאטנם. 62 מהחולים נפטרו. אבל לא פחות חמור מכך-הנגיף התפשט ללא הפרעה בין עופות הבר בכל רחבי אסיה והגיע גם לרוסיה, רומניה סין וטורקיה. העובדה הזאת מגדילה בצורה אדירה את הסיכוי למעבר הנגיף לבני אדם ומשם הדרך קצרה הרבה יותר לשינוי נוסף שיהפוך את הנגיף למועבר בין בני אדם.
העולם המדעי מזהיר-הקפיטליזם המערבי מתעלם.
הסכנה כאמור הייתה ידועה, אבל מה נעשה כדי למנוע את ההתפרצות המחודשת? שום דבר כמעט!
מתוך עיון במסמך חירום שהגיש ארגון הבריאות העולמי לאו"ם עולה תמונה עגומה:
http://www.who.int/csr/resources/publications/influenza/WHO_CDS_CSR_GIP_05_8-EN.pdf
המסמך מציין מה היה יכול להיעשות ולא נעשה:
למרות שהנגיף מצא נישה טבעית וקבועה במדינות שונות אין במדינות אלה מערכת התרעה יעילה לגילוי מקרים חדשים. המדינות שהכי סביר שיפגעו הן המדינות העניות ביותר בדרום מזרח אסיה. מאחר שהחקלאים העניים לא ירצו שכל מלאי העופות שלהם יושמד הם נוטים שלא לדווח על התפרצות של המגפה באזורים שלהם. (אף אחד הרי לא יחשוב אפילו על לפצות אותם על הנזק והם פחות או יותר יצטרכו למות ברעב). אין מעבדות מתאימות שיכולות לזהות את הנגיף ואין צוות רפואי מיומן . למעשה רוב החולים בשפעת העופות לעולם לא ידווחו או יזוהו.
העלות הכללית של הקמת מערך בקרה וטיפול יעיל שיכול לזהות ולמנוע התפרצות של המגפה היה עולה לעולם 10 מיליארד $-אבל כמובן שהכסף לא נמצא.
במקרה של התפרצות משמעותית יש סיכוי טוב לעצור את התפשטות הנגיף על ידי טיפול תרופתי מסיבי ועל ידי שימוש בהסגר. הבעיה היא שאף אחד לא דאג למאגרי תרופות או לאימון אנשי מקצוע שידעו להתמודד עם הסכנה.
חיסון היה יכול להיות אמצעי המניעה המושלם להתפשטות הנגיף. הבעיה היא שאף חברת תרופות לא הייתה מוכנה לקחת את המשימה לפיתוח החיסון על עצמה- זה לא השתלם כלכלית עד שאכן תפרוץ מגיפה. מה גם שסביר שהמדינות העניות ממלא לא היו יכולות לשלם את הכסף שחברת התרופות הייתה דורשת תמורת הרשות להשתמש בחיסון. הרי הכסף תמיד בא לפני חיי אדם.
ומה קורה היום?
פוליטיקאים שעד אתמול סירבו בכל תוקף לתת גרוש שחוק לטובת הנושא יוצאים בהצהרות בומבסטיות על סכנה עולמית. חברות התרופות רצות לשווק תרופות שקיימות במלאי-שלא ממש עוזרות (כך למשל במקרה של חברת התרופות השוויצרית המשווקת את "תמיפלו" שהיא תרופה שלא מרפאת את המחלה ויכולה להקל אותה במקצת רק אם נלקחה 48 שעות אחרי ההדבקות-עוד לפני הופעת הסמפטומים, אבל הכניסה לחברה השווצרית כמה עשרות מילארדי דולרים בחודש האחרון). ומי שכרגיל נפגע וסובל הם העניים בכל מקום עליו מגיעה המגיפה.
הממשלות שלא היו מוכנות להשקיע במניעה נאלצות להוציא סכומים גבוהים בהרבה ביום על השמדה של מיליוני עופות. הנזקים לכלכלה של מדינות מסוימות באסיה כבר נאמדים במאות מיליוני דולרים. כפרים שלמים איבדו את מקורות הפרנסה שלהם. וכל זאת עוד לפני שהתחלנו לדבר על הסכנה לחיי אדם: כאמור דווח כבר על 62 מתים מהמחלה אבל סביר שהמספר האמיתי גבוה הרבה יותר וימשיך לגדול.
ואם אכן בגלל אוזלת היד ועצימת העין של המערב הנגיף יעבור שינוי נוסף ויתחיל להיות מועבר בין בני אדם עשרות מיליונים עשויים לשלם בחייהם על חוסר האחריות ורדיפת הבצע של הקפיטליזם.
ככה אנחנו, האיכרים והעובדים בכל העולם נאלצים להיות הקורבנות הבאים בתור של תעשיית הבשר הרצחנית, שבגלל הרצון העיוו שלה לעשות כמה שיותר כסף, לא משנה מה המחיר בסבל של בעלי חיים, פגיעה באיכות הסביבה או בריאות וחיים של מיליוני בני אדם.
את ההתפרצות הזאת ניתן לעצור!
מאז 1947 קיימת סוכנות בינלאומית לטיפול בהתפרצויות שפעת. קיים מערך ראשוני של מעבדות מחקר וטיפול. במקום להשקיע מיליארדי דולרים ברכש פופוליסטי של תרופות חסרות תועלת שמעשירות בעיקר כמה חברות תרופות יש צורך בתקצוב דחוף של הסוכנות. הנהלת הגוף הנ"ל חייבת בניגוד למצב היום להיות מורכבת גם מנציגים של המדינות העניות שהם הנפגעות העיקריות מהמגיפה.
בתווך המיידי יש להכריז מיידית על פיצוי הוגן ומלא לכל בעל משק שיודיע על הופעת סימנו המחלה אצל העופות במשק שלו. לצייד ולשלוח משלחות של מומחים לאזורים האנדמיים של המחלה. להתחיל בפיתוח מואץ של חיסון תחת השגחה של ארגון הבריאות העולמי ולא תחת חברת תרופות זו או אחרת.
בתווך הארוך יותר חייבים להקים מערכת מעקב והתרעה כלל עולמית שתוכל לתת מענה מיידי לכל מקרה בודד של הופעת המחלה. אימון של צוותים מקומיים באזורים החקלאיים האנדמיים (אזורים שבהם קיים הנגיף בטבע) שיוכלו לתת מענה רפואי מיידי. הכנת מלאי של תרופות אנטי ויראליות המעכבות את קצב השינויים שעובר הנגיף. פסי יצור של התרופות הנ"ל צריכות להיות בבעלות ציבורית ולא בידיים פרטיות כפי שנעשה עד היום.
אין לאיש זכות להתעשר על חשבון חיי אדם!
כל הצעדים הנ"ל יעלו הרבה הרבה פחות מאשר טיפול בהתפרצות קטנה של המחלה-שלא לדבר מגיפה כלל עולמית.
שפעת העופות-לא הסיכון היחיד
המשבר הנוכחי הוא רק דוגמא אחת, אקטואלית, לחוסר האחראיות הנוראי של העולם הקפיטליסטי בגישתו למערכת הבריאות העולמית. העולם המערבי מוכן לשפוך כסף בלי סוף על מימון תאגידי ענק, מלחמות ושבירת התארגנויות עובדים אבל לא מוכן להשקיע כסף בבריאות שלנו. גם כשברור שהוצאה עתידית תהיה גדולה יותר הקפיטליסטים טומנים את ראשם בחול ולא מוכנים לשמוע. בין אם זה צונמי או הוריקן, מגיפה עולמית או הרס האוזון מעדיפים בעלי ההון והממשלות להתעלם מהסכנה. הרווח המיידי נמצא תמיד מעל לתכנון ארוך טווח. לכן לא נראה לעולם השקעה מסיבית כהכנה לאסונות טבע. ותמיד אבל תמיד כולם יופתעו בהתחלה יספרו כמה העולם נורא ויבטיחו לטפל בבעיה, אבל מאוחר מידי! ואחרי שבוע או שבועיים הנושא ישכח. עד האסון הבא.
רק אנחנו שמשלמים את המחיר פעם אחר פעם נוכל למנוע את האסון הבא. רק כלכלה מתוכננת, שמיועדת להתמודד אם משברים לפני שהם מתרחשים, ששמה בראש מעיניה את הצרכים של כלל אוכלוסיית כדור הארץ ולא את האינטרסים של קומץ בעלי הון יכולה לבנות מערכות התרעה יעילות להתמודדות עם אסונות טבע שונים.
מגיפות הן בלתי נמנעות-אבל תוצאותיהן תלויות גם בנו!
נ.ב. ישראל סוציאליסטית לצד פלסטין סוציאליסטית כשלב בדרך להקמת קונפדרציה סוציאליסטית במזרח התיכון J