|
קטעים בקטגוריה: .
לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .
הארה מס' 4F3J72/51
כל דבר בעולם נעשה מתוך אהבה... מעולם לא חשבתי על זה לפני שהלכתי בפעם המי-יודע כמה מכיוון הבית שלי לכיוון מזרח דרך רח' שניאורסון-הבנים וחציתי בפשיעה את הכביש הלא מסומן שנגמר בפיאצה. ראיתי איש דתי עובר (מראה שכיח במחוזותינו בעת האחרונה) ואימא משחקת עם הבן שלה והגעתי למסקנה הזו, שכל דבר, גם העמוק ביותר, נעשה מתוך אהבה: אדם משחק מתוך אהבה למשחק, אדם צופה בסרט מתוך האהבה לסרטים. אדם דתי מתוך האהבה לה' או מתוך האהבה לאורח החיים הדתי ולחברה הדתית. אשה הופכת לאם מתוך האהבה לגבר, אז מתוך האהבה לעובר שלה ובעצם האהבה לרעיון יצירת החיים, היא משחקת עם בנה מתוך האהבה אליו והאהבה למעשה גידול הילד, פיתוחו, שמחתו והפיכתו לאדם שלם. חבר בתנועת-נוער חבר בה מתוך האהבה להווי התנועתי, מתוך האהבה לחבריו, לרעיון ההדרכה והמשחק. חבר בתנועת הנוער העובד והלומד חבר בה מתוך אהבה להווי התנועתי, לחבריו, לרעיון ההדרכה והמשחק, אבל מעל הכל - מתוך האהבה לאדם, לפיתוחו, לשלמותו, לחסרונותיו, לבעיות היום-יום שלו, לאהבותיו שלו, לקיום שלו כמשהו שלם בעל יתרונות וחסרונות, אהבות ושנאות, מצבי רוח טובים ורעים, אמונות שונות ותפיסות שונות לגבי דברים - ובכל זאת אנחנו (אני יכול להגיד על עצמי) שאני אוהב אותו. מוראל אשבל ז"ל כתב בשירו האחרון
"מי אני? הנני הרואה השומע הנוגע המריח והטועם. המבין לחבריו המחליט לדעותיו והעונה על שאלותיו. הנני האדם."
כאן האדם סירב. סירב לכך, לחיים.
אני כאן, ואני מקווה שיש איתי עוד חברים למעשה, לאהבת האדם, שיעזרו לאדם לראות את הטוב שבחיים, לאהוב בחזרה.
| |
ילד א' וילד ב' , זעקי ארץ אהובה
מעשה בשני ילדים שנולדו באותו יום, באותה שנה, באותה מדינה. ילד א' וילד ב'. לילד א' יש אבא עורך דין ואמא מהנדסת חשמל. לילד ב' אמא עוזרת לגננת ואבא פועל טכסטיל במפעל. לילד א' יש חדר מלא צעצועים ומשחקים. לילד ב' יש חדר עם עוד 4 אחים. לילד א' יש מחשב, לילד ב' אין.
לאחר 6 שנים, באותו יום ובאותה השנה, הם נכנסים לכתה א'. ילד א' מגיע כשהוא כבר יודע לכתוב ולקרוא, קצת חשבון, ואפילו קצת אנגלית. לילד ב' אין ילקוט, אז הוא סוחב את המחברות בשקית. ילד א' מגיש למורה את כל עבודות הבית מודפסות. ילד ב' מכין שיעורים כמעט תמיד לאור נרות. לילד א' יש חוג אומנות, חוג מחשב וחוג פסנתר. וילד ב', כשהוא שומע את אבא צועק שאין כסף, הוא בורח לחבר'ה בחצר.
ולמרות הכול, ילד ב' מתאמץ בכל כוחו לסגור את הפער
כי אבא שלו אמר שרק השכלה מנצחת את העוני, כי רק חינוך יוציא אותו מהכפר. וחולפות שש שנים ושני הילדים בכתה ו' והנה הם מחולקים להקבצות. וילד א' הולך להקבצה א' וילד ב' הולך להקבצה ב'. לילד א' יש מורה פרטית ולילד ב' אין. לילד א' אומרים כולם שהוא בטוח יהיה פרופסור כי הוא יודע מתמטיקה מה זה טוב.
וגם לילד ב' אומרים שיש חוכמה. יש לו חוכמת רחוב. והשנים חולפות והילדים מגיעים לתיכון. וילד א' הולך ל- 5 יחידות לימוד מתמטיקה, ו- 5 פיסיקה, ו- 5 אנגלית. וילד ב' רק ל- 3 ול- 4.
ולפעמים בהפסקות מבטיהם של שני הילדים מצטלבים
וממש לרגע קצר שניהם מבינים שמשהו פה חרא, שמשהו פה לא צודק, שהם בחיים לא יהיו שווים.
21 שנה חולפות מאותו יום בו נולדו שני הילדים והנה הם משוחררים מהצבא. ילד א' קיבל מאבא מתנת שחרור- טיול מסביב לעולם. ילד ב' בבוקר משלים בגרויות ובערב עובד כמלצר באולם. והם נכנסים לאוניברסיטה... באותו יום באותה שנה. וילד ב' חש שהוא ניצח. למרות הכול הוא ניצח. הוא הגשים את חלום אביו, חלום ההשכלה הגבוהה. ילד א' שילם מראש את שכר הלימוד ל- 4 שנים. וילד ב' עובד בלילות במלצרות וממשיך ללמוד בימים. וככל שהאוברדראפט עולה, כך יורדים הציונים..
ואחרי שנתיים.. ילד ב' נשבר. " נלך לעבוד שנתיים שלוש " הוא אומר לעצמו. " נעשה קצת כסף ואח"כ נחזור ללמוד". ילד ב' נוטש את ספסל הלימודים.. והוא לא חוזר יותר לעולם. אחרי 30 שנה, שני הילדים כבר בני 30.
באותו יום, באותה שנה, באותה מדינה, נולדים לשניהם שני ילדים. לילד א' נולד ילד א'. לילד ב' נולד ילד ב'.
כך המעגל רק הולך וגדל.
זעקי, ארץ אהובה, על ליקוי מאורות הפרוש על פני הארץ והיא כמהה ליצירה ומעשי בראשית, אל ישראל בימי גדולתה.
זעקי על מצפון כי נדם בישראל. על מצפון כי נפגע וגג האמונה מעורער ודולף והארץ היפה מתכסה שברי לוחות הברית.
זעקי על כי גידלנו בארצנו כי רבים אנשי לא איכפת וכה מעט חדורי אי שקט קדוש.
זעקי ארץ אהובה על מעשים מופלאים שנעשו כאן, תמיד בצוק עיתים, והם נאבקים על קיומם.
זעקי על מציאות נוגה שחוטה בחלומותיה, חלומותיהם של חלוצים שבנו אותך בדמם ובקדחת נפשם.
זעקי ארצנו כי נסתם חזון בקרבנו, חזון הצדק החברתי, ההומניזם והשלום, חזונה של הציונות במיטבה.
והדור הצעיר ורבים אחרים ואנשי דת ואמונה נלכדים במלכודת השנאה העיוורת של גזענות, שנאה לגר ושנאת עמים ושנאת אחים מבפנים וחיכוכי עדות חסרי שחר ומחול שדים של קנאה ושנאה לכל.
זעקי כי מתכער כה יופייך, ארצנו היפה.
זעקי על כי נסתם חזון של שיבת ציון ובת קול אינה נפרצת.
אליהו בליצקי
מתוך "בכבלי משבר לאומי"
זוהי מלחמתם של כל כך הרבה מטורפים, אך עם זאת מהבודדים הנלחמים למען הצדק. המבקשים שתהיה באדם החמלה מן היסוד, שהאדם יראה אדם כאדם, שהאדם לא ינפץ את החלום אליו היהודים חיכו אלפיים שנה, שהאדם יבין כי אסור לנפץ חלומות של עמים לחירות. מלחמתו של אדם למען אדם תמיד תהא צודקת.
דבר הלוחמים – חווקה פולמן רבן בעצרת יום הזיכרון לשואה תשס"ח
אני נרגשת, נבוכה וגם גאה להופיע כאן לפניכם בשנת ה-65 למרד גטו ורשה ושנת 60 לעצמאות מדינתנו. אני זוכה לייצג את כל אלה הלוחמים, שנפלו במאבקם, בקרבות, במחנות, ביער ובמרד. זו עצרת גם לאלה שלא יכלו להשתתף במרד אך נאבקו על צלם האדם. מאלה ששרדו במלחמה רבים כבר נפטרו כאן בארץ או ברחבי העולם. נשארנו מעטים, יחידים.
נזכור את כולם. הם השאירו לנו, לכולנו, ערכים שלא תם תוכנם גם היום. לא נשכח את התקופה ההיא: האפלה, הקשה, הנוראה – תקופת הטרור הנאצי. תקופת השכול והאבדון, אך גם מלאת תעצומות נפש של רבים בהתנגדותם פעילה לרוע של חיות אדם.
המרד חייב להימשך. מרד אחר, שונה. על הארץ הרחוקה, הנכספת והבלתי מושגת חלמנו גם בגטאות, וגם במחנות.
בחלומנו היא היתה טהורה, צדק שלט בה, שוויון ערך אדם – חלום נפלא של בית. ויש לא מעט אכזבה. במה נמרוד? - שואלים אותי לא פעם צעירים להם אני מספרת לא פעם על התקופה ההיא של מלחמת העולם השנייה – ואני עונה – החשוב לי עכשיו זה העתיד, זה אתם – הדור השני, השלישי, הרביעי והדורות הבאים.
אתם בעלי חולצות כחולות ושרוכים אדומים ולבנים ועניבות צופים וכיפות סרוגות - כולכם – צעירים ובוגרים יותר. עתידכם כאן בארץ הזו היחידה, היפה, האהובה ופגועה בגזענות, שנאת האחר והזר, יש בה חמדנות וונדליזם וסכינאות ואלימות נגד חלשים וקשישים ורעבים – אתם יכולים, אתם חייבים ללחום בכל הרוע הזה, בזיוף ובנוכלות בכל שנוגד לערכים אנושיים. אתם אמיצים ונאמנים בצבא בהגנה על ביתנו מאויבים מבחוץ, אתם תתרמו גם לסיום מעגל הדמים, יש בכם גם כוח למרוד בנגעים שבפנים. איך? דרך אכפתיות ואי אדישות, מעורבות ועשייה בבית, בבית ספר, ברחוב בכל מקום שפוגשים רוע. תהיו ראויים ללוחמים, לכל אלה שנאבקו ואבדו לנו בהרג, בגז ובמיתות משונות. תחנכו עצמכם ואחרים לאהבה ולא לשנאה, לשלום, לרעות, ליופי, לצחוק ושמחה.
זה קשה – אתם יכולים. אני מאמינה בכם. אל תאכזבו אותי ואת חבריי שאינם. אני עדיין מתגעגעת אליהם ומעריצה את מעשיהם הנואשים והגדולים.
לקראת הסיום אני רוצה לשלוח ברכות לאחרון המפקדים של מרד גטו ורשה – למרק אדלמן, איש "הבונד" החי בפולין. למרות שוני השקפותיהם הוא היה חברם הקרוב ביותר של יצחק צוקרמן וציביה לובטקין מראשי המרד וממקימי הקיבוץ הזה והמוזיאון הזה. קישר אותם הקרב והדם של חבריהם לנשק.
לסיום אני אקרא מספר משפטים מספרו של משורר השואה, יצחק כצנלסון. הוא היה שותף לנו למרד. על שמו הוא המוזיאון הזה. המשפטים הם מספרו "יומן ויטל" שנכתב קרוב מאוד למותו במשרפות אושוויץ:
"ראיתי תהלוכה של אלפי אלפי ילדים בארץ ישראל. ראיתי עם ילדים, אחד יפה ומחונן מן השני. ראיתי אוכלוסין יהודים בניו-יורק, במקומות עוד שבטי יהודים נחתים, בארצות עוד מעבר לימים.. אל אלוהי ישראל!
אל-נא יכלו ביאושם כשיוודע להם על הכליון השלם כאן.. יתחזקו, ישאו נשים, יבנו בתים, ואני בטחון, שיוולדו להם טובים, ישרים ונאמנים מהם לעמם, יוולד במשך זמן לא רב דור גדול ועולה במספר על אלה שתמו באופן כה מחריד על-ידי חלאת זוהמת האדם". סוף ציטוט.
לו יהי.
| |
בן אדם?
במדורות מלחמה, בדליקה, בשריפה,
בין ימים סוערים של הדם,
הנני מדליק את פנסי הקטן,
לחפש, לחפש בן אדם.
שלהבות השריפה מדעיכות פנסי,
אור האש מסנוור את עיני,
איך אביט, איך אראה, איך אדע, איך אכיר,
כשהוא יעמוד לפני?
תן סימן אלוהים, תן סימן על מצחו
כי באש, בדלקה ובדם
כן אכיר את הזיו הטהור, הנצחי,
את אשר חיפשתיו: בן אדם.
חנה סנש
ערב יום הכיפורים 1940
החלטתי לפתוח בשיר הזה כי אני תמה רבות לאחרונה בשאלת האדם: הניתן להאמין באדם? היכולה להיות אמונה כה עמוקה בין קבוצת אנשים עד כדי אמונת נפש, אהבה אמיתית והבנה הדדית?
לאחרונה התחלתי להתעניין יותר בדת. היהדות קיימת כבר 5,768 שנה (בקירוב), ומשך כל השנים הללו ישנם אנשים המאמינים בדרכי הדת היהודית באמונה שלמה. בערב שבת האחרון (שישי בערב) דיברתי עם בן דוד שלי, שחזר בתשובה לפני כשנה וכיום הוא מתגורר ולומד בישיבה בירושלים. בקשר או בלי קשר לדת, הוא החכים מאוד. הוא זה שכיוון את השיחה לדת ולאמונה השלמה, לאחר ששאלתי אותו אם הוא יודע אם יש מרכז יהדות קראית באיזור. מכאן התחלנו לדבר על התורה שבע"פ, האם היא נכונה או לא ומאין היא הגיעה- הוא אומר שכאשר שמשה ישב 40 יום וליל בהר סיני נמסרה לו התורה שבע"פ, אותה הוא העביר ליהושע, יהושע לתלמידיו וכן הלאה, עד שלאחר כ-2000 שנה התורה שבע"פ (משנה, תלמוד, גמרא) נכתבה, סודרה ונערכה באיזור המאה ה-6 לספירה הנוצרית.
הדברים שתפסו אותי הכי חזק בנוגע לדת (שאלה בעצם היו הדברים העיקריים שלגביהם תהיתי) הם הקשר בינה לבין המדע. מעבר לדברים שהוא אמר לי לגבי כוכבים, שאני לא ממש מבין בזה וגם אם כן אז קיימים כל מיני "הכרחי לשון" - דברים שכתובים בגמרא בצורה אחת והיום נאמרים בצורה אחרת ("כימה" אז "כמאה" כיום), יש את ההוכחות הביולוגיות, כמו ש-8 ימים אחרי שתינוק נולד(ברית מילה), קרישת הדם שלו מגיעה לרמה הכי גבוהה וזה דבר שגילו רק בדורות האחרונים, בעוד זה היה כתוב במקורות היהודיים לפני אלפי שנים. דבר נוסף הוא למשל פרי הבוסר - בתנ"ך כתוב שאסור לאכול פרי ב-3 השנים הראשונות שהוא גדל בעץ (העץ ניטע עכשיו-רק בעוד 4 שנים יהיה מותר לאכול מפריו), וממש לא מזמן נתגלה שפרי בוסר הוא מאוד לא בריא ואף גורם מסוים לסרטן - ולכן בארה"ב הוציאו חוק האוסר על מכירת פרי ב-3 שנותיו הראשונות).
הסיבה שאני מתעסק בתוך כל זה באדם היא שאחי אמר שהוא מעריך את הדת - אבל את הדתיים פחות, וכאן בן הדודה שלי אמר שלא לסמוך על אנשים. ואני לא יודע למה, אבל זה תפס אותי...
בימים האחרונים אני קורא קצת תהלים, אומר קריאת שמע לפני השינה ומודה אני כשאני קם. מהרהר המון בדת (גם בחוזרים בתשובה - מה גורם לאדם להתחיל בזה?).
אבל בעיה אחת - כל זה גורם לי למלנכוליה עמוקה. כל ההרהורים במה ששמעתי גם בשיעורי תורה. גם בדת והתרבות הסינית - שקיימת זמן דומה לזו היהודית, ושאלו הן שתי הדתות והתרבויות העתיקות בעולם.
ובין לבין - האהבה. אני אוהב שתיים, אבל אני לא בטוח באיזו דרך. שתיהן אהבות ישנות, והאחת מכבדת את המסורת והשנייה - אינטיליגנטית אבל די בזה לה.
היה דווקא לא רע לפרוק...
| |
|