|
אורי סבח והסוכנויות עורך טקסטים ביום, מלהג על תיזות לא גמורות בלילה |
|
קטעים בקטגוריה: ``.
לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .
"העליון מתנהג כמו מפלגה דתית", שר המשפטים מתנהג כמו טוני סופראנו מתוך ראיון עם שר המשפטים, פרופ' דניאל פרידמן, שהתפרסם אתמול במוסף לשבת של ידיעות אחרונות, תחת הכותרת "העליון מתנהג כמו מפלגה דתית":
"קחו תחום שהוא כאילו משעמם: חוזים. היה פסק דין מהפכני של אהרן ברק בתיק חברת "אפרופים". ברק פירש הסכם חוזי לפי תכליתו ולא לפי מה שנאמר בו במפורש. בין עורכי הדין זה יצר תחושה קשה: הם איבדו את הביטחון שלהם בקשר לתקפות של חוזים חתומים. השופט חשין התקומם ודרש דיון נוסף. ברק ניצח גם בדיון הנוסף. "אני הכשרתי את בחירתו של עו"ד יורם דנציגר לשופט בעליון. הוא הושבע בנובמבר האחרון. והנה, בשני פסקי דין שנתן בשבועות האחרונים הוא ביטל למעשה את הלכת "אפרופים". "יש סוגיות מקבילות שמחכות לשינוי בנושאים ציבוריים. חוק יסוד הממשלה, למשל. החוק קובע מי פסול להיות שר. בג"ץ (בתקופת שמגר וברק) קיבל החלטה עוקפת חוק יסוד: הוא פסל את פנחסי ואת דרעי בנימוק שאמנם הם כשירים לכהן, אבל הדבר לא סביר. עכשיו עומד בג"ץ לדון בבקשה לדיון נוסף על פסילת חיים רמון. "אני מקווה שהשופטים החדשים יפעלו לשינוי הגישה הזאת. הם לא עברו בעליון תקופה של "חונכות" שהטביעה בתוכם את המורשת הזאת. הם באים ממקום אחר, עם חשיבה אחרת. חשיבה חדשה כזאת אולי תייתר את הצורך בשינויי חקיקה". (ההדגשות אינן במקור).
מה בעצם אמר שר המשפטים? א. הוא מתנגד לפסיקותיו של ברק שהרחיבו את סמכויות בית המשפט העליון. ב. הוא מינה עורכי דין מהמגזר הפרטי כדי לאזן ולשנות את הפסיקות של ברק. ג. המינויים האלה היו עד עתה מוצלחים למדי - השופט העליון דנציגר פסק פעמיים בשבועות האחרונים בניגוד להלכה של ברק. ד. פרידמן מצפה לפסיקה דומה בדיון על מינוי רמון, כלומר מצפה מבג"ץ שלא יתערב במינוי. ה. אם בג"ץ לא יתערב בנושא מינוי רמון ובכלל בנושאים ציבוריים שלא אמורים לעלות על שולחנו לדעת פרידמן, שר המשפטים עשוי "לוותר" ולא להוביל שינויי חקיקה שיגבילו את סמכויות בית המשפט העליון.
חוץ מההיגד הרביעי, שאר ההיגדים לגיטימיים למדי. זכותו של שר משפטים להחזיק בדעה לגבי סמכויות בית המשפט העליון והצורך לצמצם אותן. זכותו של שר המשפטים להתערב ולהשפיע על מינוי שופטים עליונים. קצת פחות לגיטימי מצדו להגיד לשופטים כיצד עליהם לפסוק. אבל הצליל הצורם שעולה מהראיון ומההתנהלות של פרידמן קשור פחות לתוכן דבריו אלא למנגינה שלהם: אני הבוס, אני קובע, אתם תפסקו לפי דעותי ואם לא - אשבור אתכם באמצעות חקיקה. כשמן הצד השני עומדת כנופיה שגם היא משתמשת בשפה כוחנית, מה הפלא שהשיח בין הצדדים מזכיר סצינות מ"סופראנוס", במקום שפה של מאמרים אקדמיים מלומדים?
| |
| |