לכל הברברים (סליחה, אוהדי הכדורגל)
אינני אוהב קבוצה מסויימת בכדורגל.
למעשה, אינני אוהד ממש את ענף הספורט הזה בכלל. בדרך כלל, כאשר יש לי נגיעה כלשהי לספורט, אני מעדיף שהיא תעבור דרך הרגליים שלי ולא דרך העיניים והאוזניים ואם כבר אשב ואצפה בתחרות ספורט כלשהי, אני מניח שזה יהיה ג'ודו, מפני שמדובר באחלה ספורט שאני אפילו די מבין בו ומבין את המאמץ האדיר הכרוך בו (כל 10 שניות בקרב, נראות לג'ודוקה כשעה, אורכו שלקרב הנמשך לאורך אורכו המלא ללא הכרעה משול לנצח).
בכל מקרה, קראתי את דבריו של מר יוסי שריד, חובב כדורגל מושבע, אשר מתח ביקורת חריפה על ערוצי טלויזיה בתשלום אשר יעבירו מספר משחקים של ליגת העל (פעם קראו לזה ליגה לאומית, כבר לא טוב?) בסוף השבוע.
זה הזכיר לי ויכוח שהייתי עד לו אתמול בין מספר עמיתים על אילו משחקי כדורגל הם מוכנים לשלם בצפיה ואילו לא.
חלקם אמרו שמשחקי ליגת האלופות (משהו שאמור להיות כדורגל משובח) ראויים לתשלום, חלקם גם דיברו על משחקי הליגה הישראלית ואחרים רק על משחקים בינלאומיים של נבחרות.
אם אני הייתי משתתף בויכוח שלהם (דבר שבחרתי לא לעשות מסיבות מובנות), הייתי אומר ששום משחק כדורגל לא שווה שישלמו שקל עליו ולמעשה כאב לי כל פעם הלב שהערוץ הראשון רכש מכספי האגרה שההורים שלי שילמו זכויות על משחקי כדורגל.
ובכל זאת, הואיל ואני נגד הרודנות של חברות הכבלים ו"ברוני הכדורגל" (מילותיו של יוסי שריד), בחרתי להתייחס לנושא ולהגיד שגם אם כדורגל היה מעניין אותי, לא הייתי משלם עבור צפיה במשחקיכדורגל מחיר נוסף, ולו רק מפני שמדובר בשירות לציבור שעד לא מזמן היה בחינם וכעת מנצלים אנשים די מכורים על מנת להתעשר.
גועל נפש.
ממליץ שתקראו את הכתבה בנושא, אם הכדורגל הוא דבר קרוב ללבכם וגם אם סתם חובבי צרכנות כמוני אתם.
שנז'ו-5 חזרה
סא"ל YANG LIWEI (לפי שמו אני מניח שצחקו על צעירותו בצבא הסיני גם כאשר היה פז"מניק מדופלם) נחת אי שם בערבות מונגוליה ובכך הפך להיות הסיני הראשון ששוגר לחלל (בטכנולוגיה סינית).
על חלק מהמשמעויות של השיגור כבר כתבתי לפני מספר ימים (ואיכשהו מצאתי מספר אנשים [אמנם מצומצם] שמתעניין בנושא באופן מפתיע), אז לא אפרט כאן על המשמעויות הפוליטיות, פיסקה זו באה רק על מנת להזכיר כי המשימה הוכתרה בהצלחה.
נלחמים בפיראטים
לפני מספר ימים קראתי על כך שהתאחדות חברות הסרטים האמריקאית (MPAA) באה בדרישה החצופה לספקיות אינטרנט בישראל לנתק מנויים שלהן אשר מורידים סרטים בצורה פיראטית מהאינטרנט.
אז נכון, בהחלט לא יפה להוריד סרטים בצורה בלתי חוקית מהאינטרנט, אבל הרבה יותר לא יפה לאיים על ילדה בת 12 בתביעה על סך 2,000 דולר (ומבחינה זו אינני מבחין בין אותם ארגונים להגנת זכויות יוצרים, בארץ ובחו"ל, קולנוע ומוזיקה אשר משתמשים בשיטות של הפחדה נלוזה אשר רק יביאו את מוריד הקבצים הלא חוקיים להשתמש בתוכנות אחרות אשר יבטיחו שלא יוכלו לעלות עליו, במקום למשל להוריד את מחירי הדיסקים).
בכתבה אחרת, מסופר על הורדה של מחירי הדיסקים שערכה חברת יוניברסל בארה"ב בכ-40%. כמובן שבארץ, לא חושבים להוריד מחירים בעקבות ההורדה, כי הרי מפיצי המוזיקה לא חושבים שמשהו לא בסדר אם כל כך הרבה אנשים בוחרים להוריד שירים בצורה בלתי חוקית ולקנות דיסקים מזוייפים (זוכרים שפעם, לפני שהורדת מוזיקה הייתה דבר כל כך פופולארי, ישראל כמעט וכנסה לאיזו רשימה שחורה של פיראטיות, יחד עם תאילנד ועוד כמה מעצמות זיוף ופיראטיות עולמיות?).
וכמובן, איכשהו עורכים השוואות לא הוגנות, על כך שהמחיר בארץ שווה למחיר במדינות אחרות. רק שלא טורחים לספר שהמחיר הוא במדינות בהן האנשים משתכרים הרבה יותר מארץ.
לשם השוואה, אספר שהשכר הממוצע בבריטניה עומד על כ-25 אלף ליש"ט בשנה (בערך 185 אלף ש"ח) ומי שמשתכר בבריטניה שכר מינימום, מרוויח הרבה יותר ממי שמרוויח משכורת בעלת אותו שם בישראל (ושם הוא גם יכול לחיות ממנה).
עוד דוגמא, אספר על אוסטרליה, מדינה בה מרוויחים משכורת כמו בישראל פחות או יותר ובה סרטי DVD עולים פחות מחצי (מה שהביא אותי להזמין משם סרטים דרך האינטרנט, עד אשר חלק מהסרטים נגנבו על ידי עובדי רשות הדואר המקומית, את הכסף קיבלתי חזרה, אבל את הרמז הבנתי והפנמתי).
אז כיצד יכולים לטעון שבישראל מחירי הדיסקים הוגנים?
אז אינני מעודד פיראטיות, אבל אני בהחלט חושב שמסע ההפחדה של חברות התקליטים והסרטים הוא חוצפה שאין כדוגמתא.
שיתעסקו בשיווק המוצר ואת התחום הפלילי ישאירו לרשויות החוק לאכוף, אם הדבר נראה להן חשוב דיו (וכן, יודע אני כי מי שמרגיש שנעשה לו עוול אזרחי יכול להשתמש במנגנון בתי המשפט כאוות נפשו, פשוט את הכסף שהם משקיעים בהליכים המשפטיים, רצוי שישקיעו בפיתוח טכנולוגיה של הפצה זולה ובטוחה של קבצים והורדת מחירי המוזיקה לכדאיים).
השכנים מדרום
דאגה רבה אוחזת בקרב גורמים בישראל על עיסקאות נשק עתידיות וכאלו שכבר מתבצעות בין ארה"ב למצרים.
אין מדובר בתופעה חדשה, למעשה מאז הסכם השלום עם ישראל, אשר מצרים חתמה עליו לפני למעלה מעשרים שנה, חלה עליה מתמדת בכוחה הצבאי של שכנתנו מדרום.
מצבא ישן אשר היה מבוסס על נשק סובייטי רובו ככולו, הפך צבא מצרים לצבא מודרני, בעל אוריינטציה ובעיקר אמל"ח (אמצעי לחימה) מערביים.
המודרניזציה שחלה בצבא המצרי במרוצת השנים, תרמה לביסוס מעמדה של מצרים בעולם הערבי ככוח המוביל ולראייה, על אף השלום עם ישראל, עדיין מצרים היא המדינה החשובה בליגה הערבית ושאר המדינות האחרות מזדנבות אחריה ומנסות לחתור לשלום עם ישראל בתמורה לסיוע אמריקאי (חריגה היא סעודיה וכן מספר מדינות באזור המפרץ הפרסי אשר בשל הנפט המצוי בהן זוכות לחיזורי האמריקנים גם ללא דברי שבח לשלום).
וכך, מצרים, למעט יכולת איום על שכנותיה הערביות בזירה המזרח תיכונית, צברה לאיטה גם יכולת צבאית לא רעה נגד ישראל.
היכולת הצבאית המצרית, אשר על אף הקונספציה על היותנו החזקים במזרח התיכון (וכבר מזמן שמעתי את הטענה המגוכחת כאילו צה"ל הוא הצבא החזק בעולם - נראה אותו מתמודד עם צבא סין) מעמידה את ישראל בסכנה בטחונית חמורה, אשר בשל שיקולים דיפלומטים, כמעט לא עולה לדיון ציבורי.
אז אמנם מחר לא תפרוץ כנראה מלחמה עם מצרים, אבל חשוב לשים לבנו לדרום, כי יתכן ודווקא משם תפתח הרעה והרי אין אנו רוצים להתפס עם המכנסיים למטה.
אז אם אתם חושבים על סכנה קיומית על ישראל, על תחשבו רק על נשק להשמדה המוני המגיע מרחוק או מצפון, אלא תקחו בחשבון שיכול להיות שיהיה מדובר בהרבה נשק קונבנציונאלי מדרום, או אולי שילוב של שני הדברים האמורים.
אז בינתיים, לא נראה שיש סיבה לדאגה מבחינה מדינית, אבל כבר ראינו כיצד מיד עם פרוץ האינתיפדה, החזירה מצרים את שגרירה בת"א לקהיר ובכלל, המזרח התיכון הוא לא האזור היציב בעולם מבחינה פוליטית (אם כי בשנים האחרונות ניכרת התייצבות בקרב המדינות הסובבות אותנו, אולם זו יכולה להשתנות בין יום), אז כל האפשרויות פתוחות.
עוד על האיום המצרי על ישראל אפשר לקרוא כאן.
חוות דעת מעניינת
ראש ממשלת מלזיה (מדינה מוסלמית סונית בדרום מזרח אסיה) קרא למשתתפי הועידה האיסלאמית לנצח את ישראל בכוח המוח ולא בכוח הזרוע, אשר לא צלח בחמישים השנים האחרונות.
הוא מסביר כיצד היהודים אוחזים במושכות של העולם, באמצעות השפעה על ארה"ב ומדוע בשל מספרם הרב של המוסלמים בעולם, צרכים המוסלמים להגיע להסכם שלום עם ישראל, שיהיה נוח להם, בשל הדומיננטיות שלהם מבחינה דמוגרפית.
הואיל ולא עקבתי מעולם באופן סדיר אחריו פעילותו ודעותיו של ראש ממשלת מלזיה (אם כי אני מוכרח לציין שלאחר ששמעתי שהמגדלים הגבוהים בעולם נמצאים בקואלה לומפור, בירת במדינה, ביררתי כיצד אני מגיע למדינה והתאכזבתי לגלות שרק ישראלים עם דרכון דיפלומטי שהוזמנו למדינה יכולים לבקר בה), אבל תמיד מעניין לשמוע כיצד מנהיגים של מדינות שבד"כ לא שומעים עליהן בחדשות מתיחסים לסכסוך הישראלי-ערבי, במיוחד אם מדובר בראש מדינה מוסלמית מהטיפוס המזרח אסיאתי.
בידור להמונים
את התמונה המצורפת, של ביבי נתניהו כותב על הלוח בסגנון ברט סימפסון, קיבלתי באי מייל ממורן, שבדיוק החליטה לפתוח בלוג.
את מורן הכרתי לפני כשנה, במסגרת שירותי הצבאי, כאשר ביקרתי בבסיס בו שירתה ויצא לנו לדבר מעט.
בהצלחה למורן עם הבלוג שלה. הואיל וגם יצא לי להתכתב איתה לא מעט באי מייל וגם מפני שהיא זכורה לי כבן אדם מעניין גם מאותם מספר ימים אשר שהיתי במחיצתה לסירוגין, אני משוכנע שהבלוג של מורן הולך להיות אחד הבלוגים היותר מעניינים בישראבלוג, אז מי שמעוניין, אני ממליץ בחום (אני כבר הכנסתי לקבועים ואתם?)!!!
ועד כאן להפעם, סוף שבוע מהנה לכל הנוגעים בדבר (וגם לאלו שלא ממש נוגעים).
אלעד

ביבי נתניהו