לאחרונה אנו שומעים יותר ויותר על מחאות כנגד הצבת אנטנות סלולאריות (אם כי זהו מאבק ותיק שהחל עם פריצת הטלפונים הסלולאריים, כאשר חברת סלקום נכנסה לשוק לפני כעשור), כאשר השיא הוא אולי שריפת אנטנות של חברות התקשורת הסלולארית על ידי פירומנים בחיפה.
חברות הסלולארי מצידן לא נשארו אדישות. הן הצליחו לעכב החלטת ממשלה שהייתה עושה עם מתנגדי האנטנות הסלולאריות חסד ומאפשרת לכל אזרח להתנגד להצבת אנטנות סלולארי בקרבת אזור מגוריו.
יתרה מזו, חברות הסלולאריות שלכאורה אמורות להיות מתחרות ותחרותיות הצליחו, שלא באופן מפתיע, להתאחד סביב עניין הקרינה והקימו את "פורום החברות הסלולריות", אשר קיבל את ברכת הממונה על ההגבלים העסקיים, כי הרי בלאו הכי לא היה סיכוי רב שיבחרו להשמיץ אחת את השנייה במשהו שכולן חוטאות בו.
להלן מטרות הפורום כפי שמובאות בהסבר על הפורם באתר:
מתוך אתר "פורום החברות הסלולריות"
בפורום מנסים, באופן לא מפתיע, על אף היומרה לספק מידע אמין ככל הניתן (אמין, אך לא בלתי תלוי וחלקי, קרי מציג רק חלק מהתמונה), להציג תמונה די מעודדת באשר לעניין הקרינה הסלולארית.
המילה קרינה עצמה, מוצנעת ונראה כי מכבסת המילים מעדיפה את המילה "קליטה", כי הרי בשוק עם מעל 100% תושבים בעלי טלפון נייד, מי לא ירצה קליטה?
מתוך אתר "פורום החברות הסלולריות"
האתר מביא "מאמרים מרתקים" (שאני מודה שעברתי רק על הכותרות של רובם ולא העמקתי בהן, הואיל ומזמין המאמר לא ממש נראה לי)...
למשל מאמר שטוען כי יש לקרב את האנטנות הסלולאריות לבתי חולים, על מנת להקטין שיבוש מכשירים רפואיים ע"י קרינה מהטלפונים הסלולאריים (ההסבר פשוט, המכשיר משדר בעוצמה פחותה, כאשר הוא בקרבת אנטנה סלולארית ולכן צפויה הפרעה פחותה למכשירים רפואיים מהמכשיר הסלולארי עצמו).
שני מחקרים אחרים המובאים באתר, טוענים כי לא נמצא כל קשר בין סרטן המוח לקרינה. האם העובדה ששני המחקרים האלה קיימים, איכותיים ככל שיהיו, באמת עוזרת להפיג את החששות? האם סרטן המוח הוא הסכנה היחידה העשויה להיות נשקפת מטלפון נייד או שמא קיימות השלכות בריאותיות רבות אחרות שלא נבדקו או נבדקו, נמצאו מאיימות והוצנעו?
במאמר אחר (שהוא, כמו מרבית המחקרים באתר מובא באנגלית ללא תרגום, דבר שלדעתי מעיד על זלזול של חברות הסלולארי בקהל הלקוחות. המתארים אתם מצב בו מכשיר סלולארי חדש ונוצץ שהן מוכרות ללקוחות לא יופיע עם חוברת הפעלה ואף ממשק בעברית ובמקרים רבים גם ברוסית וערבית?! אם כך, מדוע מידע בעניין הסכנות מופיע רק באנגלית, מה שלא מאפשר לכלל אוכלוסיית המשתמשים לקרוא את המידע?) מובאים הסברים על כך שלא קיימים מספיק מחקרים בתחום, אבל נמצאו הסברים תיאורטיים מדוע הקרינה הסלולארית לא פוגעת בבריאות. איכשהו, גם זה אמור לעודד...
כאמור, מובאים מחקרים רבים נוספים. אבל הבה נזכור שמדובר בתעשייה המגלגלת מיליארדי דולרים ברחבי העולם מידי שנה, כך שיש באפשרותה לתגמל חוקרים ומוסדות מחקר שהגיעו למסקנות "הנכונות", כלומר שקרינה ממכשירים סלולאריים ותחנות שידור סלולאריות, היא בלתי מזיקה.
כמובן שה"מלחמה" אינה מתנהלת רק במישור הבריאותי-מחקרי. חברות הטלפון הסלולארי עושות "שטיפת מוח", ולא רק כזו השוטפת את המוח במנות קרינה רעננות, אלא גם פועלות בשיווק אגרסיבי למדי של מכשירים.
אם לפני כעשור רבים עדיין חששו מטלפונים ניידים והיתכנות היותם מזיקים בריאותית, הרי שאחרי פרסומות חוזרות המציגות אנשים מאושרים בזכות הסלולארי, מספרות על מבצעים "מטורפים" וכדומה, עניין נזקי הקרינה הוצנע ונדחק לאי אילו תאים אפלים בזיכרון במוח שהלכו ונצרבו בקרינה משכיחה בתוספת קורטוב של סימום תקשורתי.
חברות הסלולאר הן כאמור גורם שגם אם הוא מצהיר שהוא מספק מידע אמין ומלא, צריך לקחת את דבריהן בעירבון מוגבל, מוגבל מאוד.
אולם מן הצד האחר, עומדת כאמור "קבוצת אזרחים מודאגים" אשר קולם מוצא במה באמצעי תקשורת ההמונים (אשר יודעים שפאניקה ואימה הם מקדמי מכירות מן המדרגה הראשונה, ולכן גם הם נרתמים למאבק).
כך אותם אנשים שחוששים לבריאותם ומתקשים להשיג מידע מהימן, נאלצים להסתמך על מידע המגיע בעיתונים שאינו חד-משמעי, כי מצד אחד, קשה לעיתונות לצאת באופן נחרץ נגד חברות הסלולארי שהן חברות ענק הנסמכות על הפרסום באמצעי המדיה השונים והן יכולות לנקום בצורת אי-פרסום באמצעי תקשורת "בלתי אחראים" שיזרעו פאניקה ומן הצד האחר יש את הקוראים שיש בהם יצר סקרנות שגורם להם לרצות לדעת הכל על השפעת הקרינה, בעיקר אם היא מזיקה, אך בו בעת להמשיך ולהשתמש בסלולארי מתקדם ככל שניתן וכמה שרק אפשר.
כן, המידע בעיתון, אינו בהכרח "מידע תמים" וגם מאחוריו ישנם אינטרסים, שלא אחת מתנגשים אחד עם השני ובדרך כלל הם מסרסים האחד את האחר ובסופו של דבר זה מבלבל חלק ניכר המקוראים ויוצר מצב בו לא נוצרת אצלם דעה באשר למצב, מה שמקשה על מאבק יעיל.
אבל בואו נחזור רגע אל "האנשים הפשוטים" (במקום להתייחס לעיתונות) שחוששים מקרינה וחוששים מירידה בערך הנכסים שברשותם, הנמצאים בקרבת אנטנה סלולארית.
יש מי שבחרה להציג את המאבק הזה כמאבק של עשירים נגד עניים, כלומר עשירי שכונות היוקרה שמחד גיסא רוצים מכשירים מן הדור השלישי משוכללים שדורשים רישות צפוף יותר, אך מאידך גיסא לא מוכנים שהרישות המאסיבי יבוא על חשבונם ולכן עדיף שהאנטנות תדחקנה לשכונות שתושביהן לא יכולים להרשות לעצמם למחות כנגד הצבתן וכך בעצם יהיו אלו הם, העניים שיפגעו.
אני לא לגמרי מסכים איתה. כלומר נכון, קיימת בהחלט הצביעות הזו, של רצון לאכול מן העוגה ולהשאיר אותה שלמה, כלומר ליהנות מטכנולוגיה סלולארית וקליטה בכל מקום, אך באותה השעה לנסות למזער את הנזק הפוטנציאלי עד לבטלו לחלוטין.
אבל המחאה שלהם לא רק שאינה עוזרת, אלא להיפך, היא בסופו של דבר פוגעת דווקא במשתמשים באותן שכונות מבוססות.
המרחק מהאנטנה, מביא לכך שהמכשיר, אותו מכשיר שבשעת השיחה דבוק לגולגולת, משדר בעוצמת קרינה גבוהה יותר, כך שאם קיימות השפעות מזיקות לקרינה מהמכשיר, הן בהכרח תשפענה בצורה חריפה יותר על אלו שנמצאים רחוק מן האנטנה הסלולארית, כלומר אלו שהאנטנות לא נמצאות בשכונה שלהם...
נוסף על כך, השפעת הקרינה נחלשת במידה ניכרת, ביחס הפוך לריבוע המרחק (סליחה אם לא ניסחתי נכון – זיגפריד, אתה רשאי לתקן את הניסוח שלי בתגובות או באי מייל), כך שאחרי מרחק די קצר, עוצמת הקרינה די חלשה, כך שכדאי יותר לחשוש מקרינת השמש, מאשר הקרינה מהאנטנה הסלולארית השכונתית (ושוב, אל תתפסו אותי במילה, אינני אוטוריטה מקצועית).
כפי שודאי הבחנתם, ישנה צביעות מסוימת בהפגנות נגד הצבת אנטנות סלולארי, כאשר אלו המביאים מחאה נגד הצבת האנטנות, משתמשים בעצמם בטלפונים סלולאריים והקרינה בעוצמה הגדולה ביותר ביחס למרחק היא מהמכשיר שלהם ולא מהאנטנה הממוקמת במרחב הציבורי.
צחוק הגורל אולי, שהיום בכדי לארגן הפגנה כנגד חברות הסלולאר, יש צורך להשתמש בתשתית התקשורת הסלולארית והביפרים למיניהם.
העובדה שהצביעות הזו קיימת, לא אומרת שהפגנות אלו אינן ראויות. אם קבוצות דת פונדמנטליסטיות דוגמת אל-קעידה, יכולות לעשות שימוש בטכנולוגיה המודרנית על מנת להתנגד למודרנה, ודאי יש לאנשים המביעים מחאה כנגד חברות התקשורת הסלולארית להשתמש בטלפון סלולארי. כך למשל, אני לא רואה פסול באותם מעשי חרם שנועדו להקטין את דמי הקישוריות כנגד החברות הסלולאריות, גם אם מי שיזם את החרם עשה בעצמו שימוש במכשיר ("לצורכי ארגון החרם" כמובן).
אבל חשוב לזכור שני דברים:
הדבר הראשון הוא שבסופו של דבר כל עוד המוחים עצמם לא מוותרים על טלפון סלולארי בכלל, עדיין עשוי להיות נשקף נזק לבריאותם, נזק לא מועט. נכון, האנטנה הסלולארית משדרת מסביב לשעון, בעוד המכשיר שלהם משמש אותם לכל היותר למשך מספר שעות ביום. אבל בכל זאת, הקרבה של המכשיר לגוף, אמורה להדאיג לא מעט (וסביר שישנם בין המוחים כאלו שבאמת ויתרו על המכשיר, אך סביר שלא כולם כאלו, במיוחד אם יש להם ילדים שחשוב מאוד לדעת היכן הם נמצאים בכל רגע, כדי שההורים יהיו רגועים).
הדבר השני הוא לא לכרות את הענף עליו אתה יושב. אולי ההקבלה לישיבה על ענף כאן לא טובה, שכן גורלם של מורדי הסלולארי, לא יסתיים במותם מנפילה מעץ (עם העץ), אלא לכל היותר בהשבתת הרשתות הסלולאריות (בתרחיש קיצוני. בתרחיש יותר סביר, הם לא ישפיעו במאום, יקבלו מעט כסף בתמורה לשתיקתם או לכל היותר ייעשו תיקונים מינוריים במיקום האנטנות). אבל גם פגיעה ברשת הסלולארית, לא משרתת את האינטרס של כלל המשתמשים שבסופו של דבר, היו מוותרים על המכשיר הסלולארי והיו הרבה פחות מודאגים באשר להשפעות הבריאותיות המזיקות שלו.
קל, אפילו קל מאוד למתוח ביקורת על עשייה של אחרים, ולא להציע תוכנית אלטרנטיבית. לכן, אולי אציע דרך מסוימת להתמודדות, לאותם אנשים שיוצאים היום להפגין נגד חברות סלולאריות ואף לפירומנים הקשוחים המציתים אנטנות ואגב כך מסכנים עצמם בהתלקחות.
התנגדות, בראייתי, צריכה להיות התנגדות אקטיבית וקונקרטית. כלומר הפגנה היא אלמנט חשוב של הצגת תכלית של כוח. אבל היא צריכה להיות משולבת בדרישה יותר קונקרטית מאשר "אל תציבו פה אנטנה ויהי מה".
כקולקטיב (אולי המחוקק שנכנס חזק לעניין, הואיל וחברי הכנסת וכמה שרים הבינו שיש כאן תפוח אדמה לוהט שאולי שווה לטפל בו ולזכות לכמה כותרות), מי שמביעים מחאה צריכים לקבוע מטרות ריאליות, בהן כמה אנטנות ראוי שיהיו, היכן הן ימוקמו וכדומה.
נוסף על הצבת המטרות המוחשיות, האקטיביזם בהתנגדות צריך להיות כזה שיגרום לחברות הטלפונים לראות את האיום כמוחשי. ומה פוגע בהן יותר מאשר הכיס?
חברות הסלולאר יכולות להציג עצמן בפרסום ככאלו שרוצות להגשים חלומות, להפוך אנשים למאושרים ולשפר את איכות החיים של כולנו וכן הלאה, אך בסופו של דבר, מה שמעניין אותן הוא המאזן, כלומר כמה רווח הן משיגות.
חרם, פשוטו כמשמעו – אי דיבור בטלפון נייד, גם יקטין את החשיפה לקרינה שעשויה להיות מזיקה וגם יפגע כלכלית בחברות.
איך עושים זאת? פשוט מאוד...
סוגרים את המכשיר הסלולארי!
ומדברים מהקו בבית או באינטרנט.
ואין הכוונה לחרם בין יום או יומיים, פעם בחודש או חודשיים, אלא לדרך חיים. בעידן שלפני הטלפון הסלולארי, הייתה המצאה כזו שכונתה "מזכירה אלקטרונית" שהפכה להיות "תא קולי" (שזה בעצם אותו הדבר). מדוע לא להשתמש בה כיום במקום להיות זמינים בכל רגע נתון?
כמה מהשיחות שאתם מבצעים בסלולארי, באמת הכרחיות ולא ניתן לבצען מטלפון ציבורי או מהטלפון הפרטי בבית או במשרד?
כן, כולנו מצפים בדיוק לקבל איזו תשובה חשובה, חייבים את המכשיר לעבודה או לצרכי קבלה לעבודה או סתם ממש משעמם לנו בחברת האנשים שאנחנו איתם כעת, אז אנחנו רוצים להיות בקשר עם אחרים. אבל היי, לא רציתם לצמצם בכמות השיחות, להקטין את ההוצאות ולמזער את הנזק הבריאותי הפוטנציאלי?!
בכל מקרה, מדובר כמובן במחיר אישי שהמחרים ייאלץ לשלם. אבל סוד קטן – אנשים חיו לפני טלפון סלולארי, כך שאם הוא לא מוצא חן בעיניהם, בהחלט אפשר לוותר עליו כיום.
ומה צופה העתיד?
יתכן ומאבקים על אנטנות של תאים סלולאריים, אם יהיו מוצלחים, יהפכו את השימוש באנטנות במרכזים עירוניים לעניין יקר עבור חברות הטלקומיקציה, מה שיחייב לעשות התאמה וליצור תאים גדולים יותר ואנטנות שישדרו בעוצמה חזקה יותר וכך יכסו טווח גדול יותר, בדומה לאנטנות השידורים של הרדיו.
אפשרות נוספת, שאמנם עדיין לא נראית ריאלית, אולם היא קורמת עור וגידים והיא שימוש באתרים הרבה יותר ממוקדים וקטנים לשידור אותות ליצירת תקשורת, דוגמת רשתות ה-WiFi (וה-WiMax העתידיות) המאפשרות להתחבר לאינטרנט (וכך לנהל שיחות טלפון מבוססות רשת). הבעיה כמובן היא כיסוי לא מלא, אך בהחלט מדובר בטכנולוגיה אלחוטית שאינה סלולארית ועשויה להתגלות כפתרון פחות מפחיד (עד שיתגלו מחקרים שימצאו שהיא עשויה להיות מסוכנת לבריאות) וגם זול יותר.
טכנולוגיה נוספת שקיימת כבר מספר לא מבוטל של שנים, אך מפאת עלותה לא צברה פופולאריות – תקשורת לווינים. מדוע שנגביל עצמנו לטלפון הסלולארי הקטן שלא מאפשר קליטה בכל מקום, בהתאם לפרישת הרשת (שאיננה דבר מובן מאליו אם אתה מוצא עצמך בלב הג'ונגל) וממלא את ערינו באנטנות?
כיום טלפון לוויני הוא עניין די יקר. אבל בהנחה שעלות הצבת האנטנות תהיה גבוהה (ובהנחה, שלא ברור לי עד כמה היא ריאלית, שכך יהיה בעוד מדינות ולא רק בישראל) עד כדי כך, במקרה בו למשל תאלצנה חברות הסלולארי לפצות תושבים הגרים בקרבת מקום לאנטנה, יתכן ויתגלה כי לוויני תקשורת טלפונית ישמשו תחליף זול ויעיל אף יותר מהטלפון הסלולארי.
ובינתיים, נראה שעוד נזכה לשמוע על מאבקים בין מתנגדי אנטנות סלולאריות לחברות המציבות את האנטנות ונראה כי גם אם תימצא פשרה כלשהי, היא תהיה לטובת גופי הענק.
האם יבוא יום שמחזה זה, שצילמתי במרכז הכרמל, יהפוך נדיר יותר?