המחזות הללו, של מפוני רצועת עזה מקימים ערי אוהלים במקומות שונים בארץ כמו צומת יד מרדכי או המדשאה שמול תחנת הרכבת ת"א מרכז הם לא מכורח המציאות.
חשוב לציין שאמנם באנשים שנכפה עליהם לעזוב את ביתם בניגוד לרצונם, בהתאם להחלטה של ממשלת ישראל לצאת מרצועת עזה. ודאי לא קל להם.
אך בו בזמן, הוכנו והוצעו להם פתרונות שונים.
תוכלו לקרוא אותם באתר של מנהלת סל"ע, מנהלת ההתנתקות.
נוסף על כך, הם גם זכו לפיצויים נדיבים. במחשבון גובה הפיצויים תוכלו לבדוק קומבינציות שונות. אולם באופן כללי, גובה הפיצוי הממוצע שתקבל משפחה, יעמוד על כ-450,000 ₪. סכום שהוא לחלוטין לא מובן מאליו, בהתחשב בעובדה שרצועת עזה לא הייתה אזור בעל ערך נדל"ן גבוה ובהתחשב בעלות דירה באזורים קרובים בישראל, כמו אשקלון או קריית גת.
וכאמור מעבר לפיצוי הכספי, לא נמנע מישובים שרצו לעבור כקהילה, לעשות כן. הוצעו להם דירות בישובים שונים בארץ ולאלו שרצו לעבור כקבילה, הוצע שעד אשר הישובים הקהילתיים שמוקמים בעבורם, על חשבון המדינה (נוסף על הכסף שקיבלו כפיצויים), הם יוכלו להשתכן בבתי מלון.
עד כמה שאני מבין מאמצעי התקשורת ומאתר ההתנתקות, איש לא נזרק לרחובות.
אז מדוע מוקמות ערי אוהלים?
התשובה הראשונה והדי מתבקשת, כאשר בוחנים את הנימה של המפונים, המציגים עצמם כפליטים – היא לנסות לעורר חמלה והזדהות עם כאבם.
אותם אלו שדיברו על גירוש ולא על פינוי, עקירה ולא העברה, הם אלו שכעת רוצים להצטייר כפליטים, כמי שגורשו מבתיהם ואין להם לאן לחזור.
הם גם יודעים חצי דבר, על כך שפליטים בד"כ משתכנים במחנות אוהלים במשך תקופה מסוימת ולאחר מכן בבתים ארעיים ופחונים (הם רק היו צריכים להסתובב מעט ברצועה כדי לגלות זאת, בין כל מחנות הפליטים הפזורים ברצועת עזה).
והעולם, מגלה חמלה כלפי פליטים, במיוחד אם הם מסכנים ומתגוררים באוהלים.
אך כפי שכבר אמרתי, וכאן אנחנו מגיעים כבר לסיבה השנייה, אותם מפונים יודעים רק חצי דבר על המראה של פליט ולא את התמונה השלמה.
המילה אוהל בעברית, היא מילה המתארת מגוון רב של דברים. מוויגוום אינדיאני דרך מאהל בדואי ועד אוהל סיירים קליל שעלותו מאות שקלים.
מחנות פליטים מאוהלים, לפחות אלו של פליטים אמיתיים, הם מחנות אוהלים רעועים וארעיים, כאלו שהוכנו משמיכות ובגדים שנקשרו מעט בחבלים שיכלו הפליטים למצוא במנוסתם המהירה מאזורי קרבות (ראו בהמשך תמונה מצורפת של פליטים אפגאניים בגבול פקיסטאן)
וכיצד נראים "מחנות הפליטים" של פליטי גוש קטיף?
האוהלים הם אוהלי קמפינג סטנדרטיים למדי. לא נראה כאילו זה אתמול ברחו "פליטי" עזה מביתם, ודאי לא גורשו (מה גם שלא גורשו, שכן ניתנה להם שהות ארוכה לארוז ולבוא בדברים עם מנהלת ההתנתקות. העובדה שחלקם החליטו לסמוך על רבניהם ולהאמין להם שהתנתקות לא תהיה, זו בעיה שלהם. היו להם חודשים ארוכים להתכונן ולעבור בצורה מסודרת עם כל רכושם, זה שחלקם אפילו לא ארז, כי היו את "הסבלים" של צה"ל שיעשו את העבודה ביום הפינוי).
מהיכן הגיעו האוהלים הללו, של מפוני הגוש?
ובכן, אין לי מידע מהימן בנושא, אבל יש לי השערה לא רעה בכלל.
רובנו ודאי זוכרים את ההתכנסות בכפר מימון וכל אותם צעדי מחאה של אנשי יש"ע. מדובר היה באלפים ואף רבבות של אנשים ששהו בשטח.
באותם ימים, ימים של לפני ההתנתקות, נרכשו אוהלים רבים על מנת לשכן את האנשים שהיו אמורים לסכל את התוכנית, כלומר לחבל בביצוע החלטתה הלגיטימית של הממשלה בישראל.
אך הימים של לפני ההתנתקות חלפו להם ולאוהלים לא נותר שימוש של ממש. גם להחזיר את האוהלים למשווקים היה קצת קשה, בדיוק כמו שקשה להחזיר ליצרני הסרטים הכתומים את הסרטים הכתומים.
האוהלים, כמו יתר מוצרי הצריכה, נותרו ללא שימוש של ממש.
זהו לדעתי המקור לכל כך הרבה אוהלים. עודפים של הימים שלפני ההתנתקות שאנשי יש"ע לא מצאו להם שימוש אחר.
העודפים שיש לנצל, נוסף על האנשים שרוצים להציג עצמם כקורבן, על מנת לממש את האינטרסים שלהם (למשל זירוז הבנייה של הישובים החדשים שזו מטרה לגיטימית, או מטרה קצת יותר שנויה במחלוקת – קבלת דירות חינם על חשבון המדינה, נוסף על כספי הפיצויים הנדיבים).
כמובן שיש אנשים שמרוויחים מכך עוד יותר.
הם לא הולכים לישון באוהלים. הילדים שלהם לא מסתובבים בשכונות אוהלים.
אלו אותם פוליטיקאים מהימין, שעל מנת להצדיק את האידיאולוגיה שלהם, אין להם שום בעיה לגרום אי נוחות לאותם מפונים.
בדיוק באותו אופן בו ניסו לשכנע אותם שההתנתקות לא תצא אל הפועל ולכן הם יכולים לסמוך על הקדוש ברוך הוא ועל הפוליטיקאים ולא לארוז את דבריהם ולא לדאוג לפיצויים, כעת הם יודעים שההצגה של המפונים כנייבעכים, כמסכנים, כפליטים, כאנשים שלא דואגים להם, משרתת את האידיאולוגיה שלהם.
הרי אנשים מזדעקים כאשר הם שומעים על פליטים. ללא מעט מהאנשים בישראל, יש סבא וסבתא שהיו פליטים. לא מעט גם היו פליטים בעצמם.
כמה אנשים באמת יעצרו לרגע, יסתכלו על התמונות של מחנות האוהלים ויגידו לעצמם שנראה מדובר באתר קמפינג?
כמה אנשים יעצרו וישאלו עצמם מהיכן הגיע ציוד האוהלים החדיש?
תמונת מחנה פליטים אפגאניים בפקיסטן לשם השוואה (לקוח מכאן)
תמונת מחנה אוהלי הקמפינג של מפוני עזה בת"א (צולם ע"י אבי כהן ולקוח מ-YNET)