נכנסתי לאתר של הלונלי פלנט, על מנת לראות מה יש להם להציע מבחינת ספרות טיולים על אזור הקווקאז.
מסתבר אגב שיש להם ספר שיצא ביולי 2004 על גרוזיה (ששמה הנכון הוא גאורגיה, כפי שהגאורגים מתעקשים לכנות את ארצם), ארמניה ואזרבייג'אן.
אבל באמת שזה לא שווה התייחסות (בעצם כמו רוב הדברים שאני דווקא כן מתייחס אליהם בבלוג).
רציתי לעסוק במשהו אחר.
המפה הגיאוגרפית המוצגת באתר של הלונלי פלנט, שלא ממש הפילה אותי מהכיסא, שכן ראיתי בעבר "עיוותים" (אם אפשר לכנות זאת כך, שכן אולי מה שמוצג לנו בד"כ הוא העיוות, שכן אין "אמת" במלאכת יצירת המפות) מן הסוג הזה, אבל היא בהחלט הפתיעה אותי במקצת, בעצם זה שפורסמה באתר.
אז במה מדובר?
ראשית כל, אציין שבלונלי פלנט בחרו להציג דווקא את המפה המקובלת במזרח אסיה, בה מזרח אסיה במרכז העולם ולא אירופה, כפי שכבר הבאתי בבלוג באחד הקטעים שכתבתי בקוריאה.
הסיבה שהמפות הללו קיימות, היא כי במפות המוכרות אצלנו, אירופה היא מרכז העולם, כי בה עובר קו האורך 0 (גריניץ') ושאר העולם נדחק לפינות הימנית והשמאלית. אנשי המזרח לא אהבו זאת ובחרו בחירה לגיטימית גם כן, בה קו 0 מתחיל בצד שמאל ולא במרכז, כך שהעולם נפרש שמאלה, מה שממקם מדינות כמו סין ויפן ב"מרכז העולם".
למותר לציין ששתי הגרסאות – הן האירופה-צנטרית והן המזרח-אסיה-צנטרית מעוותות, מתעלמות מצורתו הכמעט כדורית של כדור הארץ (לזכותם אומר שאכן בלתי אפשרי לקחת דבר תלת ממדי ולפרוש אותו על מפה דו ממדית מבלי לעוות אותו) ונוטות למחוק כמעט לחלוטין את גדול האוקיאנוסים של כדור הארץ – האוקינוס השקט.
הואיל והוצאת הלונלי פלנט, היא הוצאת ספרים אוסטרלית שהחלה את דרכה במלבורן, אין זה מפליא שהם בחרו בגרסה המזרח אסיאתית, שכן גם אוסטרליה ממוקמת בתחתית "מרכז העולם" של מפה זו. מצד שני, מעניין לראות את ההתעלמות מהיותם חלק מחבר העמים הבריטי וההיסטוריה המשותפת של אוסטרליה ובריטניה (כידוע אוסטרליה הייתה בית כלא גדול אליו נהגו להגלות פושעים בריטים).
שנית, משהו שלא בדיוק מובן לי, הוא אפיון היבשות במפה המוצגת באתר.
אני מבין בהחלט את הצורך שהם חשו להציג את יבשת-האי שלהם, אוקיאניה, במלוא גודלה, כולל כמה איים באינדונזיה שאמנם נחשבים על פי חלק מההגדרות כחלק מהיבשת שלהם, אולם בשם הבעייתיות שם האזור "כובס" והפך להיות הפאסיפיק" (תוכלו לקרוא עוד על מדינות חוצות יבשות כאן).
אבל מדוע לעזאזל להקטין את אסיה על חשבון אירופה?
מוסכם ומקובל שרובה של רוסיה אינה ביבשת אירופה, אלא באסיה. מישורי סיביר, כל מה שנמצא מזרחית להרי האוראל נחשב ליבשת אסיה על פי כל הגדרה שאני מכיר, המכירה בחלוקה בין אסיה לאירופה.
אז מדוע אם כן בחרו בלונלי פלנט פשוט לכנות את האזור "אירופה" (ולא נגיד אירופה ועוד כמה תוספות)?
כך למשל, ידוע שרובה של תורכיה שייך ליבשת אסיה ולא לאירופה.
אך בעבור הלונלי פלנט, תורכיה היא מדינה אירופית לכל דבר. לא זאת בלבד שאינה אסיאתית, היא אף לא נפלה לקטגורית "המזרח התיכון" שנועדה לגמד ולהקטין את אסיה (אך לא נגיד את אפריקה, כי מצרים ומדינות המגרב, אינן חלק מהמזרח התיכון, אלא שייכות לאפריקה).
מדוע גרינלנד שייכת לאירופה? נכון, היא תחת כיבוש דני. אך במקרים רבים היא משויכת ליבשת הצפון-אמריקנית, בשל הקרבה הגיאוגרפית אליה והריחוק היחסי מאירופה.
אין ספק שהמגמה של ה-Lonely planet היא להגדיל את אירופה לממדים שיקנו לה את התואר "היבשת הגדולה בעולם" ובו בזמן לגמד את אסיה, היבשת הגדולה והמאוכלסת בעולם ולקרוע ממנה חלקים דוגמת חלק מאיי אינדונזיה, המזרח התיכון (מה שכאמור לא קורה עם אפריקה).
הסיבה לכך לא ברורה לי.
התירוץ ברור לי בהחלט. הרי מדובר ב"חלוקה לשם נוחיות" של אזורים למען המשתמשים במחפשים מדריכי תיירים. לאתר לא אמורה להיות יומרה לשאוף לנכונות של הגדרות גיאוגרפיות, אלא פשוט לספק לקוראים כלי שיהיה נוח להתמצאות.
כך למשל לצד אזור המכונה "אירופה" הנמתח מוולדיווסטוק ועד גוטהב, ישנם אזורים מיניאטוריים כמו "הקראביים" ו"מרכז אמריקה" שלא ראויים לאזור משלהם לעניות דעתי.
אולם בשם הנוחות למטייל הפוטנציאלי, הכול מותר. אפשר גם לכנות את כל העולם אירופה. אחרי הכול מדובר באשה לבנטינית-פיניקית מהמיתולוגיה היוונית שעל שמה קרויים יבשת אחת ואחד מארבעת הלוויינים הטבעיים של כוכב הלכת צדק ולא במשהו מחייב.
זה מזכיר לי קצת את תפישת העולם הרומית בשלבים מסוימים של האימפריה שראתה בכל העולם בן התרבות כאירופה וכינתה את הים התיכון "הים שלנו" (Mare Nostrum)
וכדי להראות שאפשר אחרת, אפנה אתכם לאתר של ה-Rough guide, מדריך הטיולים המתחרה, אשר במפת היעדים שלו כתבו פשוט שמדובר באירופה ורוסיה ואת גרינלנד הציגו בנפרד, כלומר לא תחת אמריקה ולא תחת אירופה.
נכון, עדיין מצרים אינה חלק מהמזרח התיכון (אם כי היא חלק מאזור "המזרח התיכון ואפריקה"), אבל זה עדיף ובכל מקרה את הקריביים איחדו עם מרכז אמריקה והמפה מתאימה לתפישה האירופה-צנטרית.
זהו. בפעם הבאה שתסכלו על מפה ותחשבו "הרי זה מובן מאליו", תזכרו ששום דבר לא מובן מאליו, ודאי לא מפות, אשר משקפות את תפישת עולמם של מי שייצרו אותן והן משמשות כלי להחדרת אידיאולוגיה והפיכתה למובנת מאליה.
כפי שב-16 בספטמבר 2004 (בדקתי את התאריך, אני לא באמת זוכר דברים עד כדי כך), כאשר ביקרתי במוזיאון ההיסטוריה של סיאול ראיתי תערוכת מפות עתיקות שהציגוו את קוריאה כפי שהשתקפה בעיניים אירופיות בימי עבר וזה הראה את תפישת העולם של אלו שציירו את המפות, כך גם מפות בימינו, על אף טכנולוגיה טובה יותר, אינן "נכונות יותר.
אחרי הכול, מפות הן סמל ולא הדבר האמיתי אותו הן מייצגות וכסמל, הן נתונות למניפולציות רבות.
דברים שכתבתי בהקשר יותר ישראלי בעבר, אפשר לקרוא ב"המפה במשחק הפוליטי".
"אירופה הגדולה" של הלונלי פלנט
"אסיה הקטנה" של הלונלי פלנט (שלמרבה האירוניה לא כוללת את "אסיה הקטנה" המקורית, היא תורכיה)
המזרח התיכון שכולו אסיאתי, אל לא אפריקאי
אפריקה וכאן אעצור את צילומי המסך מן הלונלי פלנט
המפה מתוך ה-Rough guide המוכיחה שאפשר להציג את הדברים גם אחרת