אין לי אשליות לגבי תפישת הבוחר היהודי בקרב המפלגות הערביות.
רובן ככולן רואות בציבור היהודי ציבור גזען שלא יצביע למפלגות ערביות, רק משום שהן מפלגות ערביות.
למעשה, יש חצי מן האמת בכך. יהודים, ברובם הגדול, לא יצביעו למפלגות ערביות, אולם לא כולם יעשו כן בגלל גזענות (סביר להניח שחלק כן), אלא כי המפלגות הערביות הן מפלגות סקטוריאליות שפועלות לטובת סקטור מסוים ומה לעשות, הציבור היהודי לא נכלל בסקטור הזה.
דווקא בכיוון ההפוך, קיימת מגמה בקרב חלק מהציבור הערבי, להצביע למפלגות הציוניות.
אני מניח שאותו גרעין גזען באשר הוא, קיים בחברה הערבית כמו בחברה היהודית. אך אלו שאינם בוחרים על פי גזע, דת ולאום, כן מוצאים במפלגות היהודיות מענה לפחות לחלק מהבעיות שלהם. וכמובן, אפשר לקשר בין הצבעה למפלגות ציוניות במקום למפלגות ערביות, למחאה ומיאוס שיש לציבור הערבי בישראל בפוליטיקאים שלהם שבמקרים רבים לא מייצגים את האינטרסים של כמיליון ערבים החיים בישראל והם אזרחיה, אלא כשלושה-ארבעה מיליון ערבים החיים מחוץ לגבולות ישראל ואינם בוחרים בהם ונראה לעיתים שהם מאושרים מהקיפוח שהאוכלוסייה הערבית נפגעת ממנו, שכן הוא לכאורה מצדיק את קיומם.
לכן, על אף חוסר האשליה שיש לי לגבי המפלגות הערביות ומה שיש להן להציע לבוחר היהודי, דובר העברית כשפה ראשונה או שפה עיקרית, החלטתי לראות בכל זאת מה יש למפלגות הערביות להציע.
ראשונה, נבחרה מפלגת בל"ד.
באתר האינטרנט שלה, שהוא באופן לא מפתיע על טהרת השפה הערבית, יש סרטון משעשע (בערבית כמובן) בו נראה גמל המתלונן שרוצים שהוא יצביע לציונים, אבל הוא לא חמור, הוא גמל ולכן הוא לא יצביע (תרגום חופשי בו נעזרתי באחת מקוראות הבלוג שהיא דוברת ערבית כשפת אם).
האתר מציע חלק בעברית. אולם למרבה הצער, חלק זה ריק מתוכן.
לזכותם אומר שלפחות יש קריצה לדוברי העברית, אולי הייתה מחשבה לפנות אל דוברי העברית ואולי מעולם לא התכוונו להעביר אינפורמציה לבוחר דובר העברית. אבל לפחות יש מקום שיועד לשפה העברית.
עוד חלק שאינו בערבית, הוא החלק באנגלית, המפרט את שורשי הבעיות הערביות-פלשתיניות-ישראליות כפי שאנשי המפלגה מבינים אותן. באותו חלק כתובים עיקרי המצע של המפלגה שעם חלקם אני נוטה להסכים (חתירה לשוויון של החברה הערבית, השוואת תקציבים לפיתוח ישובים ערביים ועוד), לגבי חלקם אני אמביבלנטי (הכרה בערבים כמיעוט אתני הזוכה למעמד אוטונומי למשל) ולגבי חלקם אני תוהה אם אי פעם יתקיימו (זכות השיבה, הקמת מדינה פלשתינית שבירתה ירושלים וכו').
מה שאני מתקשה לראות בבל"ד, וזו נראית לי סתירה פנימית גדולה מאוד, כיצד הרצון למדינה פלשתינית משתלב עם רצון להשתלבות הערבים בישראל. אני כמובן מדמיין מיעוטים שונים באירופה, הפזורים במדינות שונות כמיעוטים לאומיים, אך דווקא בשל הקרבה הגיאוגרפית, אני באמת מתקשה לראות מדוע הצעות ברוח הצעתו של אביגדור ליברמן על חילופים טריטוריאליים בהם ערבים ישראלים יעברו עם אדמתם לפלשתין (שתקום), לא מתקבלות בברכה על ידם, אם אינם רואים עצמם משתלבים בישראל, אלא מקימים מדינה בתוך מדינה, כאשר יש להם מדינה ממש ליד.
ואם נחזור לאתר של בל"ד, לפחות גרסה באנגלית קיימת, שאפשר יהיה להבין במה מדובר. אבל חבל שאין גרסה בעברית. אה. כמעט שכחתי לכתוב כי האתר של בל"ד נראה מצוין גם בפיירפוקס.
אתר בל"ד (לתמונה מוגדלת)
המפלגה השנייה שבחרתי להתמקד בה היא מפלגת חד"ש.
למפלגת חד"ש יש אתר בעברית עשוי לתפארת. לרגע אפשר לשכוח שמרבית מועמדיה הם ערבים, באופן הרבה יותר גדול משיעורם באוכלוסייה, מה שגורם לי להתייחס אל המפלגה כמפלגה ערבית ולא מפלגה יהודית-ערבית כפי שהם נוטים לספר על עצמם. האתר אמנם לא גדוש בתוכן, אך הוא על טהרת העברית, כך שכמעט ניתן לשכוח שמדובר במפלגה אשר רוב בוחריה הם ערבים. אבל, אי שם למעלה, מופיע שם המפלגה בערבית. לחיצה על הכפתור מפנה לאתר אחר של חד"ש, שונה בעיצובו (ובניגוד לזה העברי, הוא נראה זוועה בפיירפוקס) ובכתובתו בשפה הערבית.
האתר הערבי של חד"ש כאמור שונה לחלוטין מזה בעברית. בין אם בשם המתחם (דומיין), בין אם בעיצוב ובין אם בכמות התוכן, הגדולה בהרבה.
מה שמאוד הפריע לי באתר הערבי של חד"ש, הוא העובדה שבניגוד לאתר בעברית בו מצאתי קישור בערבית לאתר בשפה הערבית, לא מצאתי בו קישור בעברית לאתר בערבית.
יתכן והייתה זו הבושה בחלק היהודי של המפלגה (כלומר שמות ותמונות המועמדים מופיעים, אך יש ניסיון להצניע את הפנייה לבוחר דובר העברית) ויתכן שסתם חוסר מחשבה (אם כי אני בספק).
נוסף על כך, הייתי מצפה ממפלגה שקוראת לשוויון של כלל האזרחים, הגשמת צרכיהם וכדומה, לפנות בשפתם גם לקהילה לא קטנה של דוברי רוסית בישראל ואולי להציע אשנב לרעיונות המפלגה בשפה האנגלית.
אך אולי הבוחרים הרוסים מאסו בקומוניזם ואינם חובבים גדולים של הציבור הערבי וההשקעה בשפה האנגלית לא כדאית.
אתר חד"ש בעברית (לתמונה מוגדלת בשקל תשעים)
אתר חד"ש בערבית (לגרסה מוגדלת)
האתר השלישי שסרקתי הוא האתר (הצהוב להחריד) של מפלגת "תע"ל" של חביבנו, הדוקטור אחמד טיבי.
בניגוד לאתר של בל"ד (של עזמי בשארה אגב) אין ולו קריצה לדוברי העברית.
האתר נראה זוועה אף יותר בפיירפוקס.
אתר תע"ל (גרסה מוגדלת)
רציתי גם לבדוק איך נראה האתר של הפלג הדרומי של התנועה האסלאמית וחברים, כלומר אתר מפלגת רע"מ.
לא הצלחתי למצוא את אתר המפלגה בגוגל ועל פי אתר הבחירות לכנסת ה-17, כנראה שגם אין להם אתר כזה (מצד שני, על פי האתר הזה גם לבל"ד אין ועובדה שמצאתי).
יש עוד מפלגות ערביות. יש בהן אפילו אינפלציה, מה שודאי הרגיז לא מעט בוחרים ערביים, על כך שנציגיהם לא הצליחו להתאחד, מה שיוביל לבזבוז קולות ערביים.
חלק מהציבור הערבי בישראל לא מכיר בלגיטימיות של המדינה ולא רץ ומצביע בבחירות לכנסת (למשל הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית).
מכל וכל, כפי שזה נראה לי, גם אלו שרצים לכנסת, לא באמת מתעניינים בציבור דובר העברית בישראל. אין לי עם כך בעיה. הרי זכותם לדאוג לעצמם ולאור קיפוח שאין להתעלם ממנו השורר במגזר הערבי, אני בהחלט יכול להבין מה האינטרסים שמניעים אותם, לפחות בתיאוריה.
מה שבטוח, שלכל אחת מהמפלגות הללו, אתקשה לתת את קולי, לא בשל גזענות חלילה (בחיי, אפילו בבחירות באוניברסיטה הצבעתי לנציגה ערבייה, כחלק מהעדפתי להצביע לנשים), אלא כי מבחינתי מדובר בקול מבוזבז לנציגים שלא יעשו למעני כלום, כולל המאמץ המינימאלי לפנות אליי בשפה שאני מבין.