| 4/2003
Cable guy התנתקנו היום מהכבלים. זה לא כל כך פשוט כפי שזה נשמע... להצטרף לכבלים, זה מאוד פשוט, פשוט מחייגים אליהם, תוך מספר שניות עונה מוקדן או מוקדנית ותוך לכל היותר שלושה ימים אתה "עוד לקוח מרוצה של הכבלים".
להתנתק - זה כבר סיפור אחר... אתה צריך לעבור בויה דולורוזה עד שאתה מסיים את עסקיך עם החברה. ראשית כל, עד שתופסים את חברת הכבלים, אפשר לחכות לפחות רבע שעה (פתרון אפשרי לזה הוא לנסות להשיג את מוקד ההצטרפות ודרכם לעבור למוקד הניתוקים). לאחר מכן, כאשר אתה כבר מדבר איתם, מסים לשכנע אותך להשאר, שואלים אותך כל מיני שאלות שאמורות לגרום לנקיפות מצפון, כמו למה אתה מעוניין להתנתק ואיך אתה לא מרוצה. אחרי שהשאלות האלו כצפוי לא עוזרות, מציעים לך כל חבילת ערוצים (או את כולן ביחד) שתרצה במחיר של חבילת הבסיס למשך מספר חודשים. זה די עצוב, כי זו הפליה מגעילה בין לקוח שמאיים להתנתק, לבין הלקוח השקט שמשלם עבור הערוצים שהוא רואה. לאחר מכן, צריך לשלוח לחברת הכבלים פקס, כדי שחס וחלילה לא יתגלה שרצית להשאר אבל בטעות ביקשת להתנתק... מרגע שחברת הכבלים קיבלה את הפקס (וחשוב מאוד לראות אם הם קיבלו את הפקס, כי במקרה שלנו אחת המוקדניות התכחשה לזה שהם הכלל קיבלו את הפקס) מגיעים שבועיים של ציפיה דרוכה לקראת הניתוק. כן אתה רוצה להתנתק היום, חכה לפחות 14 ימי עבודה (שזה למעשה שלושה שבועות), כי חברת הכבלים עסוקה בלנתק עוד הרבה אנשים והיא לא יכולה להתפנות לבקשתך כל כך מהר...
היום כאמור, עברו השבועיים ובשעות הצהריים צילצל בפעמון ובפתח ביתי עמד טכנאי חביב. אחרי מספר דקות, הדירה כבר לא הייתה מחוברת למתב, אלא לאנטנה שמראה בדיוק את אותם ערוצים 1 ו-2. בזמן שהטכנאי עמל על פירוק המכשיר, שאלתי אותו כמה ניתוקים יש לו ביום, הוא אמר שהיום לשם דוגמא הוא ניתק ארבעה בתים וחיבר שלושה, מתוכם מנוי אחד חדש ושניים שעברו לממיר הדיגיטלי. שאלתי אותו כמה עובדים כמוהו יש באזור חיפה, הוא השיב שבחברה הקבלנית בה הוא עובד יש כ-13 טכנאים וישנן עוד שתי חברות קבלניות שעובדות עם מת"ב וסה"כ יש קרוב לארבעים חמישים טכנאים העוסקים בחיבורים וניתוקים.
כן, כל יום יש בסביבות 200 ניתוקים וזה רק של מת"ב חיפה... חברת YES של הטלויזיה בלויין שנכנסה לשוק כבר יותר משנה, לא עזרה לכיסו של הצרכן. המחירים לא רק שלא ירדו בעקבות התחרות, אלא להיפך. מצד אחד נוספו לקהל הצופים בישראל עשרות ערוצים חדשים, אבל מצד שני חבילות הבסיס התרוקנו מתוכן ובתמורה לסכום של כמאה וחמישים שקלים בחודש, הלקוח מקבל בעיקר ערוצים שהוא יכול לקלוט עם אנטנה פשוטה. על מנת להנות מערוצים איכותיים, על לקוחות חברות הכבלים והלווין לפתוח את ארנקיהם שבלאו הכי התרוקנו בשל המיתון לרווחה.
אחד הדברים שאני למד בעקבות כמות החיבורים והניתוקים העצומה, שאינה עומדת בפרופורציה לכמות האנשים בישראל שעדיין לא מחוברים ללווין או לחברות הכבלים, זה שיש מעבר בין חברות הכבלים לחברת הלווין ולהיפך. זה קורה בעיקר משום שחברות הטלויזיה "מפתות" את הצרכן בחבילה שמנה במחירים אטרקטיבים, בתמורה שהוא יערוק אליה. כמובן שהצרכן צודק, כי הרי מדוע לא לעבור לחברה שמציעה יותר ערוצים בפחות כסף? בסופו של דבר, המחירים של הלווין והכבלים זהים והדרך לדעת מי הכי זול היא על פי הכלל הפשוט שמנוסח יפה במשפט "הדשא של השכן תמיד ירוק יותר" או בהשאלה, החברה שאתה לא מחובר דרכה, היא הזולה ביותר...
המצב הכאוטי שנוצר, בו אנשים עוברים מהכבלים ללויין, מהלויין לכבלים וובחזרה, מעסיק מאות אנשים במדינה שלולא התחרות הקשה היו מוצאים עצמם יחד עם עוד שלוש מאות אלף מובטלים. אבל עם כל הכבוד והערכה שאני רוכש לאותם טכנאים, מישהו משלם עבור העבודה שלהם, כי הרי אין מתנות חינם. ומי משלם על הניתוקים, החיבורים, הפרסומות, אנשי השיווק וערוצי החינם שכל כך הרבה לקוחות זןכים בהם מידי מספר חודשים? נכון מאוד, כל שאר לקוחות הכבלים והלווין שמוכנים לשלם מאות שקלים עבור חבילת בסיס שבכל מקרה היו קולטים עם אנטנה ועשרות שקלים נוספים, על ערוצים שהיו אמורים להנתן במסגרת התשלום החודשי לכבלים, כבר מראשית שנות התשעים.
אז זהו, מי שרוצה טלויזיה איכותית חייב לשלם מעתה ועד עולם הרבה כסף או לנצח לעבור מחברה לחברה? התשובה שלילית. אפשר להיות צרכן חכם ולהבין שלחברות כבלים שבמשך יותר מעשור קפאו על שמריהם ולא סיפקו שום תמורה עבור דמי המנוי שלמעלה ממיליון בתי אב בישראל שילמו להם מידי חודש ורק כאשר קם להם מתחרה משמיים הם הואילו בטובם להעלות במקצת את רמת השידורים וחברת לויין שנוהגת בלא פחות גסות רוח, אנחנו לא צריכים להיות בין לקוחותיהם. בהשקעה חד פעמית של כמה מאות שקלים (מגיע עד ל-2,000 שקלים), אפשר להתקין צלחת לווין (לא של YES) ולקלוט את כל אותם ערוצים חינמים שחברות הכבלים והלווין גובים מאיתנו עבורים כל כך הרבה כסף. אם מתאגדים בבניין משותף מספר דיירים אפשר בתוך חודשים ספורים להחזיר את עלות השקעה (במידה ובוחרים להתחבר לבד זה ייקח קרוב לשנה להחזיר את הכסף). עם צלחת לווין אפשר לקלוט את ערוץ ה-BBC שמשום מה החליטו להוריד אותו, אפשר לקלוט את ערוץ 10 (ז"ל?) ועוד המון ערוצים טובים, חלקם באנגלית ואם מעוניינים אפשר להשקיע ולהיות לקוחות של חברות כבלים מחוץ לארץ בתשלום ואז השמיים הם הגבול ולא רק נדיבותם של ברוני הכבלים על חשבון לקוחות אחרים.
לסיכום אומר שמוטב להתנתק מחברות הכבלים והלווין ולעלות מליגה ג', לליגה הבינלאומית.
| |
|