לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 


מטענים עודפים > להיפטר מהכל. ומייד. כמה שפחות יותר טוב /// מטענים עודפים > לאגור לעת מחסור. בשקיות פלסטיק גדולות /// מטענים עודפים > חלונות שוטפים > וחלומות עוטפים /// מ*ענים **דפים /// מטענים עודפים > בקרוב הסרט
Avatarכינוי: 

בן: 56

תמונה





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    פברואר 2004    >>
אבגדהוש
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29      

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
2/2004

גם גנבי רכב מוזמנים לפוסט הזה







 


קיפוד כתבה היום פוסט על זה שגנבו לה את האוטו מתחת לבית, מה שהזכיר לי את הפיאסטה המיותמת שלי, שאני חב לה לפחות פוסט סמלי. הרכבונית הזו שהיום קרובה יותר מתמיד למצב גרוטאתי מתקדם, שרתה אותי נאמנה כל כך הרבה זמן ולא זכתה ממני ליחס אנושי. אולי זה בגלל שאף פעם לא היה לי fetish למכוניות. זה לא שהייתי מתנגד לאיזו פורשה נמוכת קומה, אבל תמיד ראיתי בהן לא יותר מאשר כלי תחבורה שימושי. בכל אופן, הנה ה-15 דקות שלה.


 


בשלבי הפוסט-צבא והאוניברסיטה, נסענו נורמה ואני בחיפושית הכתומה של נורמה, מודל 1976 נדמה לי (עד היום, כשאני רואה חיפושית בצבע דומה, אני מחפש עליה את הדפיקות המוכרות). גרנו אז בתל אביב ובין טיול אחד לשני התנייענו יותר ברגל או באופניים וגם קצת באוטובוס, בייחוד לאוניברסיטה, והחיפושית שימשה אותנו רק לאירועים חגיגיים, כמו נסיעות לשטחים המוחזקים, עד שנמכרה כדי למממן את אחד מטיולינו.


 


לפני יותר משמונה שנים, קנינו לכבוד הכנסנו למעגל העבודה והמעבר הצפוי לשטחים, פיאסטה כסופה וקומפקטית. ארבע שנים היא שירתה את שנינו בדרכנו לתל אביב ובחזרה, ואז קנינו לנורמה רכב גדול ונורמאלי יותר והפיאסטה הפכה באחת להיות האוטו שלי. מאותו רגע, משניטל מהפיאסטה הקסם שנורמה השרתה עליה, קרו שלושה דברים:


(א) משהו בפיאסטה נדפק, וגם היום אחרי מאות שעות מוסך ועשרות רכיבים שהוחלפו, לא נמצאה התקלה. היא נוסעת עדיין, אבל מי שלא עבר אצלי קורס מיוחד בן שבוע כיצד לנהוג בה, לא יוכל להתקדם איתה אפילו 100 מטרים, ונסיעה איתה בפקקים היא עינוי נוראי (נורמה ניסתה והתייאשה, וכבר שנים לא נוהגת בה).


(ב) כמה תאונות לא מחויבות המציאות (כמו למשל אותה פעם שיצאתי ממנה בלי לשים הנד-ברייקס, והיא כמעט הידרדרה אחורה לתהום, כשבסוף אני ברוב טיפשותי קפצתי פנימה ועצרתי אותה ברגע האחרון על ידי פתיחת דלת הנהג וריסוקה על ברז כיבוי אש שהתפרץ כמו גייזר והטביע את שנינו באמבטיה של מים) והזנחה שיטתית עשו את שלהם, והמודל 1996 שלי נראית יותר גרוע מהחיפושית של פעם.


 (ג) כל שנה נורמה היתה שואלת אותי אם אני רוצה להחליף את הפיאסטה, ואני הייתי עונה שעדיף שנצא לעוד טיול יקר ונחליף אותה רק אחרי עוד שנה נוספת. עניין של סדר עדיפויות.


 


עם המעבר שלנו חזרה לתל אביב לפני כמה חודשים, הוחלט שהפיאסטה עשתה את שלה ויכולה ללכת. נורמה חישבה ומצאה שמוניות תהיינה זולות יותר מהעלות הכוללת של רכב נוסף, ואני שמחתי על ההזדמנות לפדל מעת לעת באופניים שלי, בתנאי שתנאי מזג האוויר ירשו זאת. אבל למכור את הפיאסטה? זה דבר שחוסר-היעילות העצמי שלי לא מסוגל לו (אולי כדי לפצות על סוג העבודה שלי, בכל מה שנוגע אלי אני לא מטפל לחלוטין), מה גם שלא ברור בכלל איך אני יכול למכור אותה. הרי כל אחד שירצה לקחת אותה לנסיעת מבחן, יברח ממנה תוך שנייה כשהוא מפטיר לעברי קללות עסיסיות.


 


בלית ברירה הוחלט על מבצע גניבה נרחב. פשוט הפסקתי לנעול את הפיאסטה, ובכמה וכמה לילות גם המפתחות נשארו בסוויטץ (האמת, שלא במכוון, אבל זה קורה לי לא מעט), ובלילות חמים התלווה לכל אלו גם חלון פתוח לחלוטין. אבל שומדבר לא עזר. עד שיום אחד עצרתי בפיצוציה בדרך הביתה כדי לקנות סיגריות, וכהרגלי, השארתי את הפיאסטה מונעת. כשיצאתי מהפיצוציה הסתכל עלי מישהו שבאותו רגע בדיוק נכנס למונית, ואמר לי שהוא שקל ברצינות לגנוב לי את האוטו, אבל ברגע האחרון החליט לתפוס מונית. אמרתי לו שחבל שהוא לא עשה את זה וששנינו היינו מרוויחים מכל הסיפור, והוא נעלם עם המונית באפילה. רמזור אחרי זה נעמדנו זה מול זה, והוא פתח את החלון, ואמר שהוא מוכן לשלם לי על המונית אם אני משאיר את הפיאסטה פתוחה והולך. מה אני אגיד לכם? אלה היו מהשניות הקשות בחיי. בראשי הרצתי תסריטים שונים, אבל לבסוף נרתעתי מהעסקה המפתה, יותר מהכל בגלל החשש ממה שיעשה לה הבחור ההוא, חסר המעצורים (וגם כנראה עוד נותרה בי טיפת מסכה של אזרח שומר חוק).


 


מזה למעלה מחודש עומדת הפיאסטה ברחוב, כמה בתים מביתי, חסרת ביטוח וטסט, ומשוועת לגואל. הפעם, אם יגנבו אותה, אני אפילו לא ארוויח מזה. אבל מה לא עושים בשביל למצוא לחיית מחמד ותיקה בית חלופי טוב?     


 

נכתב על ידי , 29/2/2004 23:25  
79 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



תמונות של ספסל מייצגי








 


לפני כמה חודשים פרסמתי פה שתי תמונות מהספסל המונומנטלי שנורמה ואני, בעזרתם של כמה בני משפחה, קרמקנו בחצר ביתנו, ושהיה אז בשלבי סיום מתקדמים (ובעברית מצויה - בנינו ספסל מלבנים וציפינו את כולו במוזאיקה משברי אריחי קרמיקה). זה ספסל נחשוני, באורך של יותר מ-20 מטר, שאימא של נורמה הגתה אותו וגם עיצבה את צורתו בכשרון רב, ככה שהוא גם משמש לישיבה, גם יוצר גומחות לשתול בהן צמחים, גם יוצר פינות ישיבה חצי מעגליות, וגם כולל בריכת דגים קטנה.


 


מאז ועד היום לא מצאנו, נורמה ואני, לא זמן ולא חשק, לסיים את העבודה, אולי בגלל שכמעט כל מה שנשאר היה לשים רובה (roba - חומר על בסיס צמנט ששמים בדר"כ בין מרצפות כדי שאלו תתקבענה למקומן וכדי לאטום כניסת מים למרווחים שביניהן) או טיח צבעוני בין החתיכות ועל המעקה, עבודה מעיקה ונטולת יצירתיות.


 


בסוף השבוע האחרון הבאנו הביתה שני סינים, ויחד איתם הצלחנו לסיים מחצית מהעבודה שנותרה, והמחצית השנייה אמורה להתבצע מחרתיים. אז לכבוד סיומו הסופי של המבצע (hopefully - דברים כאלה נוטים שלא להיגמר לעולם), אני אשחרר עוד כמה תמונות של חלקים מהספסל הזה (לא כולם גמורים...), שגבה ממני עשרות חתכים בידיים, צריבות מחומרים כימיים, וכאבי גב מישיבה ממושכת בתנוחות מוזרות.


 





 





 





 





 





 





 





 




נכתב על ידי , 26/2/2004 17:48  
59 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



תהליכי הזדקנות



 

[הדברים מובאים מתוך הרצאה שנשא סיר אדמונד ג'ונס בשלהי שנת 2003, בפני הוועדה המלכותית הבריטית לחקר הזקנה, יומיים לפני שנפטר בשנתו בשיבה טובה]

 

מזה כארבעה עשורים אני חוקר תהליכי הזדקנות בטבע. התמקדתי יותר בבעלי-חיים, שהם לכל הדעות פציינט או ספצימנט נוח הרבה יותר מבני אדם, אבל לא בחלתי גם בחקר הולכי-על-שניים. במסגרת מחקריי השונים נתקלתי במספר תופעות מעניינות ואפילו יוצאות דופן, ושתיים מהן היו קשורות למין האנושי.

 

בסוף שנות השישים גיליתי תופעה ייחודית בקומונה אינדיאנית נידחת. אצל כל חברי הקומונה שהגיעו לגיל מסוים הפסיק תהליך ההזדקנות, ואפילו החלה מגמה איטית מאוד של הצערת הגוף. עד כדי כך שגברים ונשים בגילאי מאה ומעלה נראו חיוניים ובריאים יותר מאשר חבריהם בני השישים. מאז אותה פגישה מקרית עם חברי הקומונה, שאירעה במהלך שיטוט עצמאי שערכתי בג'ונגל במרכז אמריקה לצורך איתור זן נכחד של פומות, ליוויתי אותם במשך שנים רבות, עד שהקומונה כולה נכחדה בהתפרצות קטלנית של הר געש שנחשב עד אותה עת כבוי. בגלל אותה התפרצות הפסדתי, כך כולם אומרים, זכייה בפרס נובל.

 

במשך שנים רבות ניסינו, אני ועמיתים שהבאתי איתי לקומונה, לבודד את הגורם שעוצר את תהליך ההזדקנות ומצעיר את הגוף, אך ללא הועיל. בדקנו את הרכב המזון, החומרים הנרקוטיים שבהם הם עשו שימוש, הסביבה, הרגלי ההתנהגות, האקלים, ומה לא, אבל שום דבר לא הצביע על משהו שיכול היה להיות הגורם לתופעה. אחד מעמיתיי, אדם כבן חמישים ושש, אף עבר להתגורר במקום למשך 15 שנים, עד שמת מהכשת נחש, אך לא אובחנו אצלו סימפטומים דומים.

 

בביקוריי בקומונה ניהלתי שיחות ארוכות עם הצ'יף, מנהיג הקומונה שנראה כבן חמישים אך טען שהינו בן למעלה מ-140 שנים, דבר שגובה בראיות לא מעטות במסגרת הבדיקות המקיפות שעשינו במקום. הצ'יף תלה את התופעה המוזרה ברוחות הטובות שהגנו על הקומונה, אך במהלך שהותי במקום מעולם לא נתקלתי בשרידים לנוכחות של רוחות כלשהן בסביבה, והתעלומה נותרה בעינה.

 

יותר מעשור אני חוקר גם את מחלת הפרוגריה, הידועה גם בשם האצ'ינסון-גילפורד, על שם שני עמיתים שלי. מדובר במחלה שגורמת להזדקנות מוקדמת, עד כדי כך שחולה ממוצע אינו מאריך ימים מעבר לגיל 13. ילדים שסובלים מהמחלה מאבדים את שערם, עורם מתקלף ומתקמט והם מתים מטרשת עורקים או מהתקשותם. המחלה משפיעה על כל תא בגוף, פרט למוח, ועדיין לא נמצאה לה תרופה. בשנים האחרונות נתקלתי ביותר מדי ילדים קטנים שנראו מקומטים כבני שמונים, הרגישו זקנים וסבלו מכל תחלואי הזקנה, עד שמתו מזקנה בגיל העשרה, מראה שאינו משובב נפש כלל ועיקר. 

 

לפני מספר שנים הגיעו אלי שמועות על כך שבאי קטנטן בדרום האוקיינוס ההודי לוקה אחוז גבוה ביותר של האוכלוסייה בפרוגריה. כשהגעתי אל האי, התברר לי מתושבי המקום כי המחלה פושה באי עוד מימי אבות אבותיהם וכי למעלה ממחצית הילדים מוצאים את מותם בגיל צעיר בגללה. במשך כמה שנים ניסינו, אני ועמיתים שהבאתי איתי לאי, לבודד את הגורם שמאיץ את תהליך ההזדקנות של תושבי האי, אך ללא הועיל. בדקנו את הרכב המזון, החומרים הנרקוטיים שבהם הם עשו שימוש, הסביבה, הרגלי ההתנהגות, האקלים, ומה לא, אבל שום דבר לא הצביע על משהו שיכול היה להיות הגורם לתופעה. גם רדיקלים חופשיים, שנחשבים לגורם מכריע בכל הנוגע להאצת הזקנה, לא נמצאו באי.  תושבי האי תלו את התופעה המוזרה ברוחות הרעות שסבבו את האי, מאז שתושביו הקדומים הרהיבו עוז לקרוא עליהן תיגר, אך במשך שהותי באי לא נתקלתי בשרידים לנוכחות של רוחות כלשהן.

 

ואז, לפני כחודש ימים בערך, בשעה שהתלוננתי בפני חבר על הנסיעות חובקות העולם שעלי לבצע בגילי המתקדם, מדי כמה שבועות, ולאחר שנאלצתי להראות לו את המסלולים השונים שעשיתי במשך השנים, על גבי הגלובוס הגדול שאני מחזיק מזה כמה עשורים בחדר העבודה שלי, הכתה בי עובדה מצמררת. אותו אי קטנטן נמצא בדיוק בקצהו השני של העולם, בהשוואה למיקומה של הקומונה האינדיאנית. שבוע לאחר מכן כבר היו בידיי העובדות המדויקות. האי נמצא בדיוק בקווי האורך והרוחב ההופכיים ביחס לקומונה, ובשנים בהן היה לנו מעקב סטטיסטי ביחס לאי ולקומונה גם יחד, היתה התאמה בין מספר מקרי הפרוגריה באי לבין מספר חברי הקומונה שעברו את גיל השישים.

 

בשלושת השבועות האחרונים הייתי עסוק בניסיון למצוא הסבר לנתונים החדשים שנתחוורו לי. עמיתים שפניתי אליהם הגיבו בביטול לאפשרות שיש קשר בין שני המקרים, וחלקם אף מאן להאמין לעצם נכונות טענותיי בדבר הקומונה שחבריה הפכו צעירים עם חלוף השנים. מחברי הקומונה לא נותר שריד, ואילו אנשי האי שתחקרתי לא יידעו מאום על הקומונה או על קשר אפשרי בין הקללה הרובצת עליהם לבין אחרים. בלית ברירה, ומכיוון שחונכתי שלא להאמין בקיומן של רוחות, פניתי לעולם הטבע, המוכר לי היטב, על מנת לחפש פיתרון לתעלומה.

 

בטבע ידועים מספר מקרים של הזדקנות מהירה של מינים שלמים. הבולט מביניהם הוא דג הסלמון הפאסיפי, שלאחר "מסע השיבה הביתה" המפורסם שהוא עורך, הכולל שיבה מפרכת ורציפה מלב האוקיאנוס לאותו פלג נחל שבו הוא נולד, לשם הזדווגות, הוא מתחיל תהליך הזדקנות המכונה בשם "המפץ הגדול". כך, "בתוך כמה ימים הסלמון פשוט מתפורר - שריריו מתרופפים, עורו משנה צבע, השלד מתעוות, הוא נעשה רגיש לזיהום ועוד. תהליך ההזדקנות כולו, הנמשך אצל בני האדם 50 שנה ויותר, מתרחש אצלו בימים ספורים." (בחרתי לצטט מדבריו הציוריים של עמיתי, ד"ר יעקב גינדין, מהמכון הגריאטרי לחינוך ומחקר במרכז הרפואי קפלן ברחובות).

 

לעומת זאת, קיימים בטבע "מיני בעלי חיים גדולים, כמו בקר או נמרים, שכלל לא זוכים להזדקן. במקום זאת, שיניהם נשחקות וקהות הרבה לפני תחילת תהליך ההזדקנות, ובחוסר יכולת לחתוך לעצמם מזון הם מתים מרעב בעודם חיוניים, זריזים ובריאים כמו נמרים או פרות צעירים יותר" (שוב, ציטוט מדברי עמיתי גינדין)

 

והנה שלשום - וכאן המקום להתנצל על כך שאיני נושא בפניכם את אותה הרצאה שהייתי אמור לשאת במקור, על תופעות לוואי בגיל הבלות - שעה שהפכתי ביני לביני בין המקבילות הקיימות בטבע לתופעת האי והקומונה, הבליח בי רעיון מרחיק לכת, בעל בסיס שלא ניתן להתייחס אליו בביטול גמור. במקרה נכחתי לפני כשבועיים בדיון שנערך בוועדה של כנסת ישראל בעניין התרת או איסור שיבוטים, במסגרתו טען פרופסור בולסלב גולדמן כי יצורים משובטים נוטים להזדקן בקצב מהיר, ומסתבר כי נוכחותי בדיון עקר זה היתה המפתח לפתרון.

 

אותו גולדמן, עולה חדש מרוסיה, היה חבר בוועדה מיוחדת בברית המועצות הקומוניסטית, אשר ערכה ניסויים בתהליכי הזדקנות בבני אדם ובבעלי חיים עוד מאמצע המאה העשרים, ולמעשה יירשה את פעילותה מוועדה קודמת שעסקה בכך עוד במאה התשע-עשרה. כיום מצויים כל תיקי הוועדה במרתפים סודיים במוסקבה. חבר ילדות שלי, המשמש כאחראי על הארכיב שם, ואשר עד היום עזר לי מספר רב של פעמים, פקסס לי אתמול מסמכים רבים המעידים על כך שאותה וועדה היא האחראית לתופעות המתמיהות שסקרתי עד כה.

 

מסתבר כי מדי ירח מלא, בשעה שכל חברי הקומונה היו מסוממים לחלוטין במסגרת טקס הקורבן החודשי שנערך על ידם לרוחות המיטיבות שלהם, היו כוחות מיוחדים מבצעים בחברי הקומונה רענון מערכתי שכלל שתילת תאים חדשים בגופם, במטרה להצעיר אותו. עוד מסתבר כי צוות מקביל היה אחראי על זירוז הזדקנותם של תושבי האי בהליך מהופך. אבל בזה זה לא נגמר. מסתבר כי צוותים וותיקים אחראים מזה למעלה ממאה שנים להליך הזדקנותו המואץ של הסלמון הפאסיפי, אשר מושג על ידי כיתור להקות הענק בעודן באוקיינוס, והחדרת חומרים רעילים לגופם של הדגים באמצעות זיהום הסביבה המימית בה הם שוחים. ועוד מסתבר כי צוות ענק הפרוש ברחבי העולם מעניק חיות מחודשת באמצעים כימיים לכל עדרי הבקר והנמרים ברחבי העולם מדי עונה בעונה.

 

ולאלו מכם שעוד נותרו ישובים על כיסאותיכם באולם המתרוקן, אני אוסיף כי בשיחה עם גולדמן שערכתי כשעה לפני עלייתי לבמה כאן, התחוורו לי עוד שלוש עובדות נוספות. ראשית, בעקבות הביקורים התכופים שלי ושל עמיתיי בקומונה הוחלט על סגירת הניסוי, ובעקבות זאת פוצץ הר הגעש הסמוך בפיצוץ מבוקר אך יעיל. שנית, הבחירה בשני קצוות הופכיות של כדור הארץ, לשם עריכת הניסויים ההופכיים, היתה לא יותר מאשר בדיחה פרטית של חברי אותה וועדה מיוחדת. ושלישית, כיום גולדמן ממשיך בניסויים דומים בשיתוף עם גופי ביון ישראליים.

 

אני מקווה שהנאום הזה יימנע את המשך הפעילות הברוטאלית. אני אעמיד את המסמכים לעיונו של כל דורש תוך שבוע מהיום. תודה לכולכם.

 

[המסמכים עליהם דיבר סיר ג'ונס לא נמצאו מעולם]

[בחדר השינה של סיר ג'ונס נמצא גיליון ספורט של עיתון מעריב]

[המוסד הישראלי מכחיש כל קשר למותו של סיר ג'ונס]

[עיתון מעריב מגיב כי בעת שהותו של סיר ג'ונס בישראל, הוא קיבל מנוי-כבוד-בחינם לעיתון]

 

נכתב על ידי , 25/2/2004 23:31   בקטגוריות מדע מפוברק  
78 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



לדף הבא
דפים:  

44,455
הבלוג משוייך לקטגוריות: החיים כמשל , 30 פלוס , פילוסופיית חיים
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות ללאופרד אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על לאופרד ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)