לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 

טנגו אחר


כמו הטנגו לעיתים מלנכולי לעיתים נוסטלגי לעיתים מקטר לעיתים פאתטי לעיתים פואטי תמיד חושני והרבה ארוטי . כמו הטנגו הלב נכמר למשהו לא ברור מול חוסר התכלית של החיים ובינתיים מתקדמים בצעדי ריקוד חסרי תכלית אך חושנים, כותבים ספורים ונזכרים בטיפות של חיים שהיו
כינוי: 

מין: זכר

Google:  dan dan







מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    אוקטובר 2008    >>
אבגדהוש
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

10/2008

בין מזרח למערב - באקו, העיר בה נושבות רוחות תמיד, פוסט מצולם מאזרביג'אן( 2)


העיר בה נושבות הרוחות, זו המשמעות של המילה בפרסית עתיקה ואכן במדבר ההוא סחוף הרוחות נושבות תדיר רוחות קרות העולות מהים הכספי .... בימה"ב נראתה העיר כך... עיר בצפונה של פרס... על  דרך המשי... עיר של מסגדים, חאנים  (פונדקים) בהם התגוררו הסוחרים שהגיעו לעיר על שיירות גמלים, נושאים עימם אריגים יקרים ותבלינים, חממים ( בתי מרחץ)...

 

כמו הפרסים מדרום, גם האזרים הם שיעים, אבל שפתם אחרת, טורקית, והיא אינה שונה בהרבה מהשפה המדוברת בטורקיה... רוב האזרים כפליים לפחות ממספר תושבי אזרביג'אן)  נמצאים מעבר לגבול בדרום באיראן.

 שם נמצאת הבירה ההיסטורית טאבריז, שבמאות השבע עשרה והשמונה עשרה הייתה בירתה של הממלכה הפרסית כולה.

 

וכך נראתה באקו במאה החמש עשרה  -

 

Image:Baku1796.JPG

 

 והנה חומת העיר ששוקמה מחדש במאה העשרים.... בשנת 2000 הוכרזה העיר העתיקה של באקו

 ה- İçəri Şəhər כאתר מורשת של או"נסקו

 


 

 

 

 

 בתקופת הזוהר של באקו בימה"ב במאה השלוש עשרה שלטו באה החאנים משושלת שירוואנשיר וזהו ארמונם שנמצא בעיר העתיקה.

 

 

 

 

העיר באקו ורוב שטחי אזרביג'אן של היום נשלטו על ידי פרס, ואחר כך במאה החמש עשרה נכבש האיזור על ידי העותומאנים ואז הגיעו הרוסים. כבר ב-1729 נכבש העיר באקו על ידי צבאותיו של הצאר פטר הגדול ומאז במהלך כל המאה השמונה עשר, ניסו הרוסים שוב ושוב לבסס את שלטונם סביב חופי הים הכספי. ב-1796 נכבשה העיר מחדש  על ידי צבאות הרוסים ומאז, במהלך המאה התשע עשרה ניטשו ברחב אזרביג'אן קרבות רבים והרוסים ביססו את שליטתם באיזור צפון אזרביג'אן או צפון פרס.

 

ואז  -1860 החלו להפיק באיזור את הזהב השחור את הנפט וגורלה של באקו ואזרביג'אן בכלל השתנה ללא הכר.

 

 

צילום של מגדלי קידוח מסוף המאה התשעה עשרה

 

 

 

 ציור מאותה תקופה

 

 

 

 גלויית דואר רוסית מראשית המאה העשרים.

 

  

העיר באקו החלה להתפתח במהירות.... כמו לס ווגס, עיר ההימורים שצמחה בתוך מדבר נאוודה תוך שנים ספורות לבד, כך התפתחה באקו במהירות. הכספים הרבים שהגיעו, ברוני הנפט, שהידוע בהם היה אלפרד נובל השוודי.

הפכו אותה תוך שנים ספורות לעיר אירופית לכל דבר... עיר של כיכרות, שדרות רחבות, בתים מפוארים, בית אופרה מפואר ובתי קפה.

 

בימה"ב נבנה בבאקו מגדל מבוצר, "מגדל הבתולה" שהפך מאז לסימלה של העיר. על פי האגדה נבנה המגדל על ידי חאן רב עוצמה ובו הוא כלא את בתו היפה אותה זמם לקחת לו לפילגש... האגדה מספרת שביום שבו הגיעה הנערה לפירקה ואביה האשמאי בה לקחת אותה אל הרמונו קפצה הנערה אל מותה מראש המגדל.

 

כך נראה מגדל הבתולה והטיילת של באקו באמצע המאה התשע עשרה.

 

 

 

 

וכך הוא נראה בראשית המאה העשרים

 

 

 

 

 

 וכך הוא נראה היום  ( או לפני כשבועיים כאשר צילמתי אותו)

התמונה אופיינית מאוד לניגודים הקיימים בבאקו עד היום.... עיר מוסלמית עתיקה שהפכה בין לילה כמעט לעיר אירופית מודרנית. מגדל הבתולה מצד אחד ולידו  ארמון פאר  של אחד מעשירי העיר , שנבנה בסגנון אירופי מצועצע וקיטשי.

 

 

 

 

בראשית המאה העשרים עוד אפשר היה לראות לצד המבנים האירופים המפוארים שיירות גמלים שבאו מערבות אסיה.

 

 

 

 

 

היום כבר לא רואים גמלים בבאקו. אבל במאז נפילתה של ברה"מ חזרה באקו להיות עיר שיש בה הרבה כסף. הבתים האירופים המרהיבים שתקופה הבולשביסטית הסובייטית ,  כמעט ונהרסו שוקמו ושופצו מחדש והיום נוסעות בשדרות הנרחבות מכוניות מפוארות ורכבי שטח יקרים.

 

 

 

תקופת הזוהר של באקו  הייתה בסוף המאה התשע עשרה וראשית המאה העשרים עד למלחמת העולם הראשונה  ב-1914 המהפכה הבולשביסטית ב-1917 וכיבושה של אזרביג'אן שהייתה עצמאית במשך כמה שנים על ידי הרוסים ב-1921.

 

בשנים ההם בהם התגוררו בעיר רוסים, וגרמנים, ארמנים, גאורגים ויהודים לצד תושבי העיר האזרים ניבנו בעיר ארמונות פאר רבים. הארכיטקטים שבנו אותם בחרו פעמים רבות בסגנון פסוודו אוריינטלי והשתמשו באלמנטים קישוטים האופיינים לארכייקטורה המוסלמית.

הנה כמה דוגמאות

 

 

 

 

 

 

 

וזהו מבנה שנבנה מאוחר יותר במאה העשרים. המוזיאון האזרי לספרות... בחזית הארמון פסלים של המשוררים והסופרים האזרים הגדולים...  בימה"ב אכן היו כמה מגדולי השירה הפרסית אזרים והידוע בהם ניזאמי מהמאה השלוש עשרה, שנחשב לגדול המשוררים הפרסים משמש לאזרים מקור לגאווה. הפרסים מתייחסים לכך בזלזול. ניזאמי אמנם נולד באיזור באקו אבל הוא   כתב פרסית ולא אזרית ורוב ימיו פעל בעיר טאבריז שבפרס.

 

 

 

מכל המבנים האירופים שנבנו באותה תקופה, המרהיב ביותר הוא ארמונו של המליונר טאגייב, שהיה האיש העשיר באזרביג'אן. איל נפט ותעשיין טקסטיל. ארמונו שנבנה ב-1908 הוא תערובת של סגנונות והוא אחד הארמונות הפרטים היפים שראיתי מימי.... הנה אולם הנשפים שנבנה בהשראת ארמון אלהמברה בספרד שיש בו גם שני פסנתרים וצ'מבלו.... חדר השינה של טאגייב נבנה לעומת זאת בסגנון האר- נובו וחדר הבילארד שבו שולחן ענקי מזכיר את אולמות ההימורים והבילארד במערב הפרוע בארצות הברית.

 

 

 

 

בתקופת הזוהר של באקו המשיכו  התושבים המקורים של העיר, האזרים המוסלמים להתגורר בעיקר בעיר העתיקה שם המשיכו לנהל אורח חיים מסורתי, בין השווקים, בתי המרחץ והשווקים. בארמונות שהיו בין החומות הסבו האנשים על ספות ודיוואנים  והנשים היו כלואות מאחורי חומות ובעיר שמחוץ לחומות נסעו במרכבות נשים רוסיות וגרמניות בשמלות נשף חשופות....   האוירה הקסומה  של ניגודים בין מזרח ומערב  באותה תקופה , מתוארת בדרך פיוטית ברומן האהבה הנפלא, " נינו ועלי" של הסופר המיסתורי "קורבאן סעיד". הספר ועוד יותר מכך הסיפור על מי שכתב אותו - קורבאן סעיד, הוא אסאד ביי, הוא לייב נוסמבאום היהודי, מרתק עד מאוד, לא ארחיב עליו את הדיבור, כי יש הרבה מידי מה לספר אבל אולי בהזדמנות אכתוב עליהם פוסט נפרד...

 

הנה  שוב  תמונה  מהעיר העתיקה.

 

 

 

 

והנה חאן עתיק מהמאה ה-13 שהיום נמצאת בו חנות מרהיבת עיין של שטיחים.

 

 

 

 

והנה שטיח אזרי מאיזור גובה שבצפון אזרביג'אן ( לו יוקדש הפוסט הבא כי שם מתגוררים היהודים ההררים)

 

 

 

העיר העתיקה חייה את חייה בנמנום . תושבים מעטים גרים ..  פה ושם גם בתים של מליונרים חדשים ששיפצו בתים ישנים והפכו אותם לארמונות מודרנית ותיירים מעטים.

 

באקו של היום היא עיר מודרנית של כמעט שני מליון תושבים.. ובשנים האחרונות בעקבות הבום של הנפט והגאז נבנים בה מגדלי משרדים ומבני מגורי מפוארים. זה אמנם לא בום הבנייה של ביג'ינג או שנחאי או דובאי אבל כמעט......

 

הנה תמונה של באקו המודרנית כפי שהיא נראית היום. 

 

 

 

 

ואת תמונותיו של האיש הזה רואים בכל מקום.. אפשר לומר שזהו פולחן אישיות..... היידר עליאב.. אביו של הנשיא הנוכחי... ששלט במדינה ביד ברזל בין 1994 ל-2003. גנרל לשעבר בצבא  הסובייטי והאזרי היחידי שהיה לחבר בפולטביורו. ב-1993, כמה שנים לאחר שאזרביגאן הייתה לעצמאית כאשר המדינה הייתה בתוהו ובוהו , במשבר כלכלי ובמלחמה עם הארמנים שבעקבותיה איבדה 20%  משיטחה  ואת חבל נגורנו קארבאך, הצליח עליאב לתפוס את השלטון ומאז לשקם את המדינה ולפתוח אותה בפני חברות הנפט של המערב.

עם מותו ב-2003 עבר השלטון לידי בנו אילהאם עליאב ומאז הוא ממשיך לשלוט במדינה ביד רמה..

את תמונות הנשיא הנוכחי כמעט ולא רואים, אבל את תמונות  אביו רואים בכל מקום. מפעלי תעשיה, כיכרות, רחובות, בתי ספר, אוניברסטאות..... היידר עליאב, אבי האומה.

 

 

 

ולפני כשבועיים ב-15 לאוקטובר , היו באזרביג'אן בחירות לנשיאות ואילהאם עליאב נבחר לנשיאות לתקופה שניה של חמש שנים ברוב מוחץ של 89% כאשר יריבו מקבל 2.5% בלבד.

 

הנה כך נראית קלפי באזרביג'אן 2009.

 

 

 

והעיר באקו ממשיכה את חייה, כאלו לא הייתה בה מערכת בחירות....

הנה כמה תמונות מהמדרחוב

 

 

 

 

והנה שוק המזון המרכזי.

 

 

 

 

 

 

 

 

וזהו אחד המסגדים בעיר העתיקה. מסגד מרהיב מהמאה ה-17. אבל... מספר המאמינים שבאים לתפילה בשעת הצהריים בה ביקרתי במסגד, מועט ביותר.... אזרביג'אן היא אמנם מדינה מוסלמית שיעית אבל זו מדינה חילונית לחלוטין. בכל באקו ראיתי מסגדים בודדים בלבד ורק פעם אחת בעיר נידחת במערב המדינה, שמעתי קול של מואזין. הנשים ברחובות נראות מודרניות לחלוטין ואפילו באיסטנבול התורכית המודרנית במערב רואים הרבה יותר נשים מכוסות מטפחת ברחובות מאשר בבאקו.

 

 

 

 

פעם הייתה באקו עיר מזרחית של סוחרים בלב המדבר

ואחר הפכה לבירת הנפט העולמית

והיום היא עיר מודרנית גדולה

אבל משהו לא השתנה

כשיש מעט פנאי

זה מה שעושים כולם......

 

 

 

נכתב על ידי , 28/10/2008 17:57  
4 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של טנגו אחר ב-29/10/2008 20:39
 



נפש עורגת לרז, ניצרפת באש, וההר הבוער כאבוקה, דרקונים - אזרביג'אן (1) - פוסט מצולם


באזרביג'אן  ליד הים הכספי מתחיל המדבר... המדבר הענק ההוא, שממשיך אלפי ק"מ מזרחה דרך מדבר גובי ומרכז אסיה עד מונגוליה וסין...

ובערבות האלה בין הצוקים השוממים והרוחות העזות הנושבות מערבלות תדיר גרגירי חול דוקרני, חיו פעם ציידים, תרבות קדומה, מהקדומות בעולם... האנשים הלבנים הראשונים, כנראה באו מהאיזור הזה  ( ולכן האנתרפולוגים קוראים לגזע הלבן , הגזע הקווקזי).

 

כשעה  נסיעה דרומית לבירה באקו ליד העיירה קובוסטאן, יש אתר ציורי מערות , שבו כמות הציורים מהתקופה הפרהיסטורית , הגדולה בעולם. כ-6200 ציורים . ציידים שחיו באיזור לפני שלושים עד ארבעים וחמש אלף שנה והשאירו לנו מזכרת אילמת לחיי היום ביום באותה תקופה, שבה היו הים הכספי והים השחור מחוברים ובערבות, שהיום הן מדבר, היה נוף אחר לחלוטין.

 

 

ארץ מוזרה, ערץ הערבה המדברית הזו. ריח מוזר באויר, ריחות גפרית. פעם לפני  מליוני שנים היו באיזור יערות נרחבים והיום הפכו העצים לשמן שחור לנפט . באזרביג'אן הנפט נמצא ממש קרוב, כמעט על פני האדמה...

 

 

ויש מקום אחד שבו ענני הגאז פורצים מעלה מעלה, בין מיים ובוץ ובונים להם הרים וולקנים קטנים.

גבעות קטנות של בוץ שרוחשות  להן כל העת בביעבוע. ריח גפרית באויר והגאזים עולים מתוך הבוץ בקולות  מוזרים, "גלוק . גלוק.. "  משהקת לה מגהקת מפלצת מיסתורית הנמצאת במעבה האדמה. להרף עיין נוצרת בועה של בוץ ואז משתחרר הגאז לאויר....

 

 

 

 

והכל מסביב רווי בשמן המוזר. האדמה ממש רוויה בנפט. פעם עוד היו באיזור מצפון לבאקו, הרים רבים שבערו באש תמיד, כאבוקות... ונוסעים שעברו במקום בימי קדם סיפרו עליהם.  ביניהם הרודוטוס, הנוסע היווני מהמאה החמישית לפנה"ס  שסיפר על ארץ עובדי האש ומרקו פולו שביקר שם  ב-1271  ואשר תיאר את הארץ המוזרה הזו,  שקרא לה זוארוז'ניה ( בתקופה ההיא שלטו  מלכי  גיאורגיה גם  על איזור באקו) . ארץ שבה  הרים הבוערים באש שאינה כבית לעולם...

אפילו בסין הרחוקה סיפרו אגדות על ארץ מיסתורית במערב הרחוק מעבר להרים, בה ישנים דרקונים איומים במעבה האדמה, פוערים את לועם אל מול השמיים האינסופים ויורים אל על רשפים של אש.

היום כמעט ולא נותרו אבוקות  כאלה של הרים הבוערים באש... קידוחי הנפט הרבים שהיו באיזור החל מ-1860 הורידו את מפלס הגאז והנפט והיום נותר רק הר אחד שעדיין בוער:

יאנה דאג - ההר הבוער ( באזרית - טורקית)

 

 

 

ומול הלהבות, שולחנות וכסאות ואנשים באים לשתות כוס תה ולאכול דברי מתיקה, ויש אומרים שהלהבות האלה מביאות מזל ומעוררות את האהבה

בימי קדם עבדו האנשים בצפון פרס והאיזור שהוא היום אזרביג'אן את האש. במאה השביעית לפני הספירה נוצרה באיזור דת הזורואסטריזם. דתו של זרטוסטרה. שהייתה דתם של הפרסים ושל הממלכה הסאסאנית . דת של ניגודים. לא אל אחד אלא שניים: אהורה מאזדה הטוב ואהרימן הרע. דת דואליות של טוב ורע אבל גם רע שהוא טוב. ניגודים מתחלפים והנפש המבקשת למצוא לה מזור וישועה נצרפת באש בפולחנים של רז מיסתורי.  במאה השביעית עם הכיבוש הערבי והשלטתה של דת האיסלאם  נותרו באיזור רק כיסים בודדים של מאמינים ומרכזה של הדת עבר להודו לאיזור בומבי, שם היא קיימת עד היום. זובין מטה המנצח הידוע נמנה על משפחה של בני הדת הזו , הפרסים של הודו, שאינם קוברים את המתים אלא מניחים את גופתם על סלע כדי שתהיה מאכל לנשרים....כמו פרומתאוס היווני שגילה את סוד האש לאנשים . על כן נענש על ידי האלים  וניקשר לסלע  בארץ האש המיסתורית במזרח,  ונשרים מנקרים בכבדו.

 

 במאה השבע  עשרה הקימו סוחרים פרסים הודים שהגיעו  בשיירות לאיזור , מקדש של אש... מקדש של אש מהבודדים  שעדיין קיימים בעולם של דת זרטוסטרה....  המקדש נמצא בעיירה סורחאני מצפון לבאקו... מסביב למקדש  נבנה חאן ( פונדק שיירות) חצר מרובעת ומסביב לה חדרי שינה וגם חדרי פולחן ואורוות לגמלים ולסוסים.... עד 1883 עוד בערה במקדש אש אמיתית שיצאה מבטן האדמה ואז כבתה האש. היום משמש האתר כמוזיאון ואבוקת האש במקדש, שגם היום בוערת תמיד, ניזונה מצינור של חברת הגאז האזרית.

 

 

 שם במדבריות ליד באקו החלו להפיק פעם ראשונה בעולם את הנפט בדרך תעשייתית מודרנית.

החל מ-1860 ובסוף המאה התשע עשרה וראשית המאה עשרים, הייתה באקו בירת הנפט העולמית

יותר מחמישים אחוז מהנפט בעולם הופק שם....  האדמות בחצי האי אבשרון שמצפון לבאקו הן האדמות המזוהמות בעולם. לאורך מרחבים שמשתרעים עד אינסוף, אפשר לראות מגדלי קידוח נטושים ושוממים, אבל עדיין, פה ושם אפשר לראות בארות קידוח שעדיין פועלות... חרגולים קטנים כחולים המתרוממים ויורדים ומעלים את זרם הזהב השחור מעלה מעלה.. מחזה מדהים ומטריד משהו..  כי מגדלי הקידוח נמצאים לפעמים כמעט בתוך בתי העיר ממש.

 

 

 

היום רוב הנפט מופק הרחק משם  בתוך הים הכספי  באסדות קידוח כאלה...

 

 

ועוד צילומים רבים צילמתי בארץ המרתקת הזו ועוד אספר על העיר באקו, העיר האירופית המערבית במעמקי מרכזי אסיה ועל בום הנפט שהיה בה ובתי המידות המפוארים שלה ,וגם אספר על היהודים ההררים שאורגים את שטיחיהם למרגלות הרי הקווקז ועל ערים עתיקות נשכחות בין הפסגות המושלגות והיערות.....

על כל אלה בפוסטים הבאים...

 

וזהו פוסט ההמשך שכתבתי על העיר באקו: בין מזרח ומערב, העיר בה נושבות רוחות תמיד...

 

ואת הפוסט  על אזרביג'אן הזה שבו אני מספר על חאן שיירות עתיק, ויש בו שיר על כח ועוצמה ופרשים מונגולים. אותו אני אוהב במיוחד...

 

 

ו

 

נכתב על ידי , 25/10/2008 21:19  
21 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של כמו צמח בר.. ב-29/10/2008 19:36
 



אזרביג'אן - עדר פרשים עם קסדת זהב - הנער


 

חזרתי מביקור באזרביג'אן... כמעט שבועיים, עניני עבודה...  אבל גם מעט תיירות הצלחתי לעשות, אולי אפילו הרבה.

מקום מדהים... התמונות במחשב בבית ולכן לא יכול להעלות לבלוג, וגם את זה עוד אעשה בימים הקרובים. אבל בינתיים הנה כמה מילים:

 

 

שם באזרביג'אן לנתי בחאן שיירות עתיק, ובלילה האיר הירח באור כסוף את חומות העיר. מואזין קרא חרש לתפילה ורוחות  הלילה הניעו את צמרות עצי הדולב העתיקים . בבית התה שבחאן שקירותיו מכוסים באריגי שטיחים עתיקים,כריות ודיואן.  סמובר נחושת ועליו קנקן תה מחרסינה מתחמם לו במשך שעות . בבריכה שבפאטיו משתקף לו ירח....פעם לפני מאות בשנים, שלט בעיר הזאת חאן רב עוצמה... צאצא של גינג'יס חאן, לוחם  עז שהטיל את מרותו על מוסלמים ונוצרים .  שיירות של גמלים היו מביאות לכיכר השוק אריגיים  יקרים  , שטיחים נדירים  ואת תבליני המזרח ואחר כך הן היו ממשיכות בדרך המשי הלאה מערבה לגיאורגיה, אל הים השחור וארצות הנוצרים .

העמק המוריק  שם למטה מתחת לחומות העיר , לרגלי הקווקז, היה זירת קרב בין צבאות ג'ינג'ס חאן והשליטים המוסלמים המקומים, ואחר כך, שנים רבות אחר כך, הגיעו מצפון הקוזקים והרוסים.

 

ועכשיו דממה, הכל נשכח... ולעיר הנידחת הזו  אפילו תיירים לא מגיעים.

 

 

 

 

 הנער - ריינר מריה רילקה


רוצה אני להיות אחד מאלה
שעל סוסים פראים רוכבים בליל,
אשר לפידיהם נושבים ברוח
מרוצתם כמו שער פרוע.
כמו בראש סירה אהיה ניצב,
גדול, וכדגל לרווחה פתוח.
אפל, אך לראשי קסדת זהב
תבהיק במלא מנוח , בשורה
מאחורי יופיעו עשרה
גברים קודרים, שגון קסדותיהם
כקסדתי - צלול, עתיק, עומם
ועל-ידי אחד נושף מקום
בחצוצרה צורחת, בהירה,

והוא נושף לנו בדידות שחורה

בה נחלוף במהירות חלום:

בתים כורעים על ברך אחרינו,

ככר אחר ככר כנועה נכבשת,

הרחובות מטים עצמם אלינו -

וכל סוסינו רועשים כגשם.

 

 

ואם רוצים הנה... כך הם נראו הפרשים האלה ששעטו בערבות פעם וכבשו את העולם....

 

מתוך הסרט מונגול

 


 

נכתב על ידי , 23/10/2008 13:56  
5 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   2 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של דנה... ב-29/10/2008 00:08
 





27,246
הבלוג משוייך לקטגוריות: יחסים ואהבה , 40 פלוס , סיפורים
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לטנגו אחר אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על טנגו אחר ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)