אצל אתי חברתי מתפוז קראתי על מטבחו של מאיר השמן , לעצלנים שביניכם מעתיקה את הרשומה כמובן קיבלתי את רשותה של אתי ההיגיון לפעמים מנצח !
עם פרסומו של דו"ח העוני לפני שלוש שנים,דו"ח שדווח על כ- 300,000 ילדים רעבים, החליט פנסיונר בשם מאיר "השמן" מבני ברית בבת ים לעשות מעשה. מאירקה עבר מבית ספר אחד לשני ב -בת-ים במטרה לגלות באמת כמה ילדים רעבים יש בעיר בת-ים. מטרתו הייתה להקים מפעל הזנה לילדים הרעבים של בת - ים בבית בני ברית. מבדיקה, התברר שישנם ילדים רבים מתחת לקו העוני ב-בת-ים.
הקמת מפעל הזנה היא אסטרטגיה גדולה,לכן החליט מאירקה לשתף חברים בקבלת ההחלטות למרות שאת ההחלטה על הקמת מפעל ההזנה קבל מאירקה לבד.
היה מוסכם על כולם שהזנת הילדים תתקיים מתרומות בלבד.
לאחר שסוכם על הקמת המפעל,פנה מאירקה לראש העיר בת-ים לקבל אישור לאכלס את בית בני ברית ולהפכו "למטבח של מאיר השמן" נשמע נחמד. ילדים לא יאהבו את השם "בית תמחוי" אמר מאירקה "המטבח של מאיר השמן" מעט מצחיק. נותן הרגשה של ללכת למסעדה. כמובן שכל תלמיד יצטרך לשלם שקל עבור כל ארוחה - כולל השירות. זה חשוב כי נותן הרגשה טובה ש"שילמת" עבור הארוחה. לא זורקים אוכל לפח . גם המטבח נותן רושם של מסעדה נעימה,ביתית משהו .
התיאומים בוצעו עם יועצות בתי הספר. היועצות קבלו כרטיסים/תלושים כדי לתת לילדים הנזקקים. על הכרטיס רשום שהילד/ה זכאי לארוחה במחיר "מבצע" של המסעדה מחיר שקל אחד. במקביל הוקם "בנק מיוחד" שנותן הלוואות לכל ילד שאין לו שקל. לצערי אומר מאירקה,ישנם ילידים כאלו. הילד מתחייב להחזיר את הכסף כאשר יהיה לו. כך ירגישו הילדים שהם חייבים גם אם לא יחזירו את הכסף. נקודה חינוכית חשובה. עוד החליט מאירקה, שאם יגיעו חיילים למקום הם יקבלו ארוחה חמה בתמורה לחמישה שקלים בלבד. מיקום "המטבח של מאיר השמן " הוא "לשכת בני ברית ב-בת-ים" שמאירקה נמנה על חבריה. לדבריו,זו לשכה האוהבת לעזור לזולת ופתוחה לכל אחד עם לב אוהב.
חשוב אומר מאירקה, אם לתת לילדים ארוחה, הארוחה תוגש להם על שולחן ערוך, עם כלים מזכוכית, ארוחה שתכלול שלוש מנות לפחות ותכלול מרכיבים חיוניים ככל שהיד תשיג. כולל המבורגר,ציפס אם יתאפשר. השם תפס,המקום קבל אישור, והתכנית יצאה לדרך.
למאירקה היה נסיון רב, כי מאירקה איש צנוע בהליכותיו עבד שנים בהתנדבות בבית השנטי והיה מבשל לנוער של הבית שלוש פעמים בשבוע תוך שהוא מלמד את הנוער גם בישול. בעשייתו זו אסף עוד חברים שחברו יחדיו לסייע לו.
את מאירקה אני מכירה מזה שנים. ואני מצטטת את דבריו "אם הייתי פותח מסעדה מפוארת הייתי מבקש שאנשים יספרו ויכתבו "בטוח נחזור . לא שכאן אני צריך להודיע שיש מקום כזה. המטבח איננו נמצא במקום סואן. אלא בשכונה שקטה במקום שקט בין שני בתי ספר גדולים. בית ספר ראשונים ובית ספר תיכון.
תחילה תשובתו של מאירקה אלי אישית בנושא נגישות. "אין דרך גישה לנכים. יש במקום עליה של שמונה מדרגות ללא אפשרות להניח רמפה כי המדרגות תלולות. אך זה מה יש. נראה שבשלב זה לא נוכל לבנות משהו שיעזור. אולי בהמשך. אם יהיו תרומות ." לשאלות חברים במייל, מי הגה את הרעיון, התשובה,הרעיון היה שלי". אותי שישית התשובה תקעה כי לא יכולתי פיזית להשתתף בעשייה,יחד עם מאירקה,מצאתי דרך אחרת.
אני תקווה הוסיף מאירקה שחברים בפורומי אוכל יצטרפו למפעל ויתנו יד לתקן את כל העוול בעולם . התכנון של מאירקה למיטב ידיעתי היה כזה. המסעדה תעבוד בימים ראשון עד חמישי. ובימי שישי ושבת יהיו במקום סדנאות בישול שיעבירו חברי הפורום או שפים ואמני בישול חיצוניים כתרומה למפעל החשוב. התשלום עבור הסדנאות ישמש לעשייה בפועל מחד וימשוך עוד אנשים לעשייה מעבר לעניין האישי בסדנאות מאידך. כמו גם יהוו בסיס נוסף לתרומות שיתקבלו . מעבר לכך יערכו במקום מפגשים שונים. כמו ימי הולדת, בר או בת מצווה,חגיגות וארועים למשפחות של החברים ועוד.
הסדנאות שמתקיימות הן בעלות נמוכה מאוד בין 100 ₪ ל150 ₪ תלוי באופי הסדנה, החומרים לסדנה ומי מעביר אותן. סדנאות של ארבע שעות ויותר כאשר מרבית הסדנאות מכילות גם ארוחה. אם דגים,בשר סיני,יפני מתוקים,מאכלי עדות ואחרים. ימי הולדת עגולים מאורגנים על ידי חברים שהתארגנו לכך, כל אחד תרם את חלקו בעשייה והסכום שנשאר משמש למפעל ההזנה. המטבח נבנה כך שיוכל לשמש לשתי המטרות גם יחד. כלי אוכל חדשים משמשים את הילדים כמו גם את האורחים שמגיעים לסדנאות והאירועים. במשך השנים נתרמו למקום מזגנים,מנדף כדי שהשכנים לא יתלוננו על ריחות. נרכש תנור גדול חדש לאפית לחם לחמניות כדי להוזיל עלויות. חלק גדול מהמצרכים נתרמים ע"י תושבי בת ים יפו ואחרים או נרכשים בעלויות נמוכות בשווקים וחנויות מוזלות. מאירקה אוסף את הלחמים והלחמניות מוקדם בבוקר, החברים מכינים את הכריכים וממלאים אותם עם חביתות,נקניק, שוקולד, גבינהצהובה ועוד. מאירקה וחברים מחלקים את הכריכים לבתי הספר לפני שהתלמידים מגיעים. את ארוחת הצהרים שמבשלים חברים מתנדבים מפורומי אוכל שפים ואחרים כאשר מאירקה הוא חלק אינטגרלי מהעובדים ובמקביל מנצח על המקהלה. בזכותו של מאירקה וחברים,מקבלים הילדים והנוער במטבח של מאירקה ארוחה מזינה.שלעיתים היא הארוחה היחידה שלהם במשך היום. למען השקיפות, השתתפתי בסדנאות רבות, החברים הטובים שלי התארגנו והרימו את כסא הגלגלים שלי למעלה,רק כדי שאגיע להשתתף בסדנא, ואני אסירת תודה לכולם על כך.
"המטבח של מאיר השמן נמצא" ברח` דניאל מס` 67 (שישים ושבע) כניסה ב `. ב-בת - ים נושק לבית הכנסת שנמצא במקום. יש שלטי הכוונה ללשכת בני ברית. כל חבר/ה שרוצים לבוא לעזור מוזמנים. תמיד יהיה מה לבשל בתקווה שמצרכים לא יחסרו. תאור על הנדרש כמו גם סדנאות שמתקיימות במקום וכיצד להגיע יישלחו במייל לכל דורש. מאירקה, פתוח תמיד להצעות לשיפור. ניתן לפנות למאירקה במסרים ובאי מייל [email protected]
ולבסוף, קניתם כלי חדש למטבח. "יש לנו מקום לכלי המטבח הישנים. הכל מתאים לנו". אומר מאירקה. אם יש לנו עודפים הם יועברו לבית השנטי או לכל נצרך
בנושא יום השואה מצרפת קישור להעצומה למען קיום בכבוד של הניצולים - באהבה שלגיה