5/2006
 חישובים שמשאירים לי טעם מר בפה
עקב נסיבות כאלה ואחרות, יצא שאת סעודת השבת העברתי במלון דייויד אינטרקונטיננטל שבתל אביב. מחיר ארוחת הבופה הצנועה, לאלו שאינם זוכים להגיע לשם עקב נסיבות כאלה ואחרות, הוא בסביבות ה-250 ש"ח. נכון, אמנם היה די טעים – נתחי סלמון מעושן, קוויאר שחור, סלטים וירקות, מיני מנות עיקריות וכן מתוקים לרוב – ועדיין, המחיר הזה מופקע לכל הדעות (טוב, כנראה שלא לכל הדעות).
לקראת סוף הארוחה, ולאחר שרוב הסועדים האחרים כבר יצאו מן האולם (שמשום מה הזכיר לאחותי הצעירה את ארמון ורסאי, שלא נדע), ניגשה אמא שלי אל רב־המלצרים ושאלה אותו מה הם עושים עם הקינוחים שנשארו. זורקים, כמובן, אם לרגע חשבתם אחרת. אז באישור המנהל ליקטנו כמה עשרות קינוחים ופרוסות עוגות מבערך שמונה סוגים, ומילאנו ארבע אריזות טייק־אוויי גדושות לטובת אחותי היקרה ושותפיה לחמשוש בבסיס. חי־נפשי, לא לקחנו אפילו רבע מהעוגות שהיו מסודרות בשורות המגשים. כשהחזרתי את אחותי הביתה ביום ראשון, ארגז וחצי עוד נשארו על תילם. וחיילים בשמירה זה עַם רעֵב.
אם לא היינו לוקחים את העוגות – הטובות! – הן היו מוצאות את דרכן לפח. כזה היה גורלן של העוגות שנשארו שם, כמו גם של כמויות האוכל המשובח שלא נאכל.
לא; לא לחסרי הבית, לא למעוטי היכולת, לא לעניים, לא לנזקקים ולנצרכים – לפח.
זה פשוט מצליח להרגיז אותי. הכל בגלל פחד מתביעות ומסיבוכים משפטיים – שאלוהים(!), אפשר היה לפתור. אפשר היה לפתור...
אם וכאשר אני אמכור את עצמי לעבודה במלצרות, אני אוכל לשאוף למשכורת של 5,000-6,000 ש"ח בחודש, אם אני אקרע את התחת. יש כאלה שהמצב אצלם לעתים עוד יותר גרוע: עבדים של חברות כ"א, מאבטחים, עובדי־ניקיון ואפילו מזכירים/ות.
ואלה אותם העובדים, אגב, שזורקים את העוגות מהפסקה הקודמת.
אם אני אלך ללמוד רפואה, בתום שבע השנים אני אוכל לקוות להשתכר 7,000 ש"ח בחודש, או אולי קצת יותר אם אני אטחן משמרות לילה ותורנויות. ועוד כמה אלפים נוספים, כעבור עוד לפחות חמש שנות התמחות.
על חינוך אני אפילו לא מעז לדבר.
הבכירים העומדים בראש המערכת הזאת, אגב, ירוויחו משכורות שממוקמות צפונה מ-50,000 ש"ח בחודש.
וגם בכירי האוניברסיטה לא סובלים חרפת רעב חלילה.
אך בל נטעה: אלה רק רמות השכר הגבוהות במגזר הציבורי. הכעס המכוון אליהן מתעורר פשוט מפני שאחוז ניכר מהן מקורו מכספי הציבור. במגזר הפרטי הרי משכורות ברמה כזו וברמות גבוהות הרבה יותר נפוצות לאין שיעור – וכאן אין למי לבוא בטענות: יו"ר ומנכ"ל מוכשר של חברת ביטוח משתכר 130,000 (!) ש"ח בחודש, אבל בחישוב קצר שכולל גם את הבונוסים, האופציות והמניות שהוא מקבל, מבינים שהמספר המציין את השכר החודשי שלו הוא למעשה 430,000 (ותוך כדי ההקלדה שלו מתעצבנות האצבעות שלי על המקלדת).
היום פורסם כי נוחי דנקנר הוסיף עוד 50 מיליון דולר ורכש את השליטה בקונצרן כור. כן כן, קראתם נכון – זו התוספת להצעת המחיר הנגדית, לא המחיר המלא. בסך הכל הוא שילם 450 מיליון דולר. אולי מיליון יותר או פחות; ברמות האלה זה כבר מאבד משמעות עבורי.
ואני, איפה אני בכל זה?
אני חושב על העתיד שלי.
ואני חרד.
|