לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 



מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


 
הבלוג חבר בטבעות:
 
4/2007

***


יאיר: הכתיבה בעיתון היא רוב הזמן בבחינת "שלח לחמך על פני המים" - אין לה השפעה מיידית והקהל הוא רחוק ונסתר. בבלוג, לעומת זאת, לומדים להכיר את הקוראים (בעיקר את אלו שמגיבים), ומפתחים איתם הדדיות מסוימת. אחת מאותם קוראים של "לחץ חברתי" היתה דורית מנטל, שהלכה לעולמה לפני כשבועיים והיא בת 51. דורית, שהיתה אחת ממקימי ארגון "הפנתרות הירוקות", לא פעם שיגרה אנשים לדברים שכתבנו באמצעות קישורים בכל מיני פורומים, וכמו כן הגיבה לפוסטים באדיקות ולעניין.

 

ב-21 במארס, יואב כתב פוסט שעסק באי תשלום שכר למלצרים. שישה ימים מאוחר יותר, ב-27 במארס, אני ודורית ניהלנו בתגובות דיון בנושא.

 


דורית (האתר שלי) , 02:43 27/3/2007:

כמי שהיתה כמעט עשר שנים בעלת מסעדה ונאלצה לעבור על כל חוקי העבודה בכדי לשרוד כלכלית אני רוצה לאמר לכם שמי שמסתכל מהצד ממש לא יודע שזהו הענף הכי לא רווחי במשק וככל שמסעדה היא איכותית יותר העלויות מחסלות מהר יותר את בעל העסק. אני עצמי שקעתי בחובות כבדים והפסדתי את כל מה שהיה לי בחיים בנסיון לאפשר לעסק שהקמתי לשרוד. (עסק שהשקעתי בהקמתו את כל חסכונותי ולאחר מכן נאלצתי למכור את דירת המגורים שלי בכדי לתת לו חמצן בתקופות קשות כמו האינתיפאדה) לכל מי שבא/ה לבקש אצלי עבודה (מלצרים וטבחים)אמרתי בגילוי לב מוחלט שאין לי איך לשלם ובכל זאת הרבה אנשים הסכימו לעבוד אצלי תמורת טיפים בלבד ובסוף כל יום העובדים נוכחו לדעת שהנטו שנשאר להם ביד גבוה בהרבה מהברוטו שנשאר לי לאחר תשלום כל ההוצאות , המיסים, האגרות ומה לא. למדתי על בשרי שבישראל היום מי שלא מרמה , גונב, ועובר על חוקי עבודה לא יכול לקיים ולהתקיים מעסק קטן. כל זה לא נכון לגבי רשתות ותאגידים. מבטיחה לכם שאילו לא היה כדאי להם לא היו באותה מסעדה הודית עובדים אפילו יום אחד כי מלצרים , להבדיל מפקידים רוצים לראות תמורה בסוף יום ולא בסוף חודש.

הוסף תגובה לתגובה  קישור ישיר לתגובה   מחק תגובה


יאיר , 11:00 27/3/2007:

כמובן שלא קל לי לענות לדברים שלך מטעמי רגישות, אך אעשה זאת בכל מקרה: 1. לדעתי, עסק שלא מסוגל לשלם לעובדים שלו על פי חוק אין לו זכות קיום. 2. אם המדינה היתה עושה מאמץ לאכוף את חוקי העבודה גם בענף המסעדנות, זה היה יוצר יישור קו בין כל המסעדות וקובע נורמות העסקה חדשות ולדעתי גם ראויות. אכן זה עלול היה להיות תהליך די כואב בהתחלה, אך בסופו של דבר זה היה מוביל לסדר בענף. אני לא שולל שהמדינה תעזור למסעדנים בתקופת המעבר. 3.זה שעובד מוכן לעבוד במקום מסוים בניגוד לחוק זה לא אינדיקציה לכלום. א.בתקופה של אבטלה אנשים נוטים להתפשר על תנאי ההעסקה שלהם ורק שתהיה להם עבודה. לכן המדינה קבעה איזשהו מינימום שאסור לחצות. ב. חלק גדול מהעובדים אינם מודעים כלל לזכויותיהם, שבמדינת ישראל הן רבות. למשל, לעובדים רבים זה נראה מוזר שמגיע להם יום חופש פעם בחודש או שהמעסיק אמור לממן להם את הנסיעות לעבודה ובחזרה. ג. העובדה היא שרוב המלצרים עובדים תקופות יחסית קצרות, ולא בכדי. בשורה התחתונה, מהר מאוד הם מבינים שתנאי ההעסקה אינם ראויים.

הוסף תגובה לתגובה  קישור ישיר לתגובה  ^  מחק תגובה


יאיר , 11:03 27/3/2007:

כך או כך, אני לא מאשים בכל העניין את המסעדנים עצמם. רובם נגררים אחרי הנורמות הקיימות, רק בשביל שהעסק יצליח לשרוד. מי שאמור לעמול כדי לתקן את המצב זו המדינה. אבל מה לעשות שבמשרד התמ"ת, שאמון על אכיפת חוקי העבודה, יש בקושי 20 פקחים שמתעסקים בנושא ואחראים על כשני מיליון שכירים.

הוסף תגובה לתגובה  קישור ישיר לתגובה  ^  מחק תגובה


דורית (האתר שלי) , 14:15 27/3/2007:

אכן העסק שהיה לי נקלע לקשיים כלגליים עד כדי שלא היתה לו זכות קיום כלכלית (אם כי אני מניחה שאתה מתכוון לזכות קיום מוסרית)אולם מאחר והשקעתי במקום את כל מה שהיה לי בחיים ומאחר וגם אני , גם הלקוחות וגם העובדים מאד אהבו את המקום שהיה מאד מיוחד, ומבחינתי הוא היה הגשמת חלום, לא הייתי מסוגלת רגשית לסגור אותו.לכל מי שביקש לעבוד במקום הסברתי מה אומר החוק ושלצערי לא אוכל לתת זאת ואנשים רצו לעבוד למרות הכל בעיקר כי המשך קיומו של המקום, (שהיה בין הייתר מועדון ג’אז וגלריה לאומנויות פלסטיות וגם האוכל היה מאד מושקע ומיוחד) היה חשוב להם . בכל מקרה העובדים הרוויחו יותר ממני ולא פחות משכר המינימום. אני לא מגיבה כאן בכדי לספר את סיפורי האישי אלא כדי לזעוק את זעקתם של העסקים הקטנים ובמיוחד בתחום ההסעדה. משום מה קיים בציבור הרושם שבעלי עסקים פרטיים מרויחים הון וברוב המקרים זה לחלוטין לא נכון . בעקבות המלחמה האחרונה כ50% מהעסקים הקטנים בצפון פשטו את הרגל.

הוסף תגובה לתגובה  קישור ישיר לתגובה  ^  מחק תגובה

 


 

רק שלשום בלילה גיליתי במקרה, שכאבה הגדול של דורית שאותו חשפה בהתכתבות איתי גם עלה לה בסופו של דבר בחייה. ה-27 במארס 2007, התאריך שבו ניהלנו את הדיון בינינו, היה גם יומה האחרון. קצת אחרי חצות היא התגלתה ללא רוח חיים בשירותים של ביתה, בשכונת הדר בחיפה. גופתה נשלחה למכון לרפואה משפטית באבו כביר, אך טרם התפרסמה סיבת המוות הרשמית. את הבשורה הרעה קראתי כשנכנסתי לבלוג של הגר צימרמן, גרפיקאית בדסק החדשות של ידיעות אחרונות וחברה בפנתרות הירוקות.

 

בפוסט שנכתב לפני כשבוע וחצי, מספרת צימרמן בכאב על מותה של חברתה דורית מנטל. לפני כשמונה שנים, הקימה דורית בית קפה חיפאי בשם הוטנטוט, שמרתפו היווה גלריה לאמנים צעירים ובמה ללהקות מתחילות. בשביל דורית ההוטנטוט היה קודם כל בית ליצירה ולתרבות ורק אחר כך מקום שבכלל אמור להרוויח כסף, כך הסבירה לי אתמול צימרמן. אך בחודשים האחרונים, בעקבות המלחמה בלבנון, העסק הלא רווחי במיוחד הפך לנטל כלכלי על גבה של דורית. הטילים שנפלו על חיפה במשך כחודש שיתקו עסקים רבים, ביניהם ההוטנטוט, וגרמו לאזרחים רבים לפשוט את הרגל. האם מישהו לוקח על זה אחריות? בישראל של 2007 זו כבר כמעט שאלה מצחיקה. אולי תפילה חרישית לאלוהי כלכלת השוק עשויה לעזור.

 

כמה ימים לפני מותה העלתה דורית את מצוקתה על הכתב. את המכתב, שהתגלה במחשב שלה כשכבר היה מאוחר מדי, שלח שותפה של דורית לכלל חבריה. 

 


 

לכבוד  ______________

20.3.2007

 הנדון: אני מיואשת. אני נופלת בין הכיסאות ואין מושיע.

 

 לפני מספר חודשים, כתוצאה מהמלחמה שהשביתה את פעילותי העסקית, נאלצתי לסגור את העסק שניהלתי ומאז אני חסרת בית וחסרת הכנסה. כמו כן עקב המלחמה חזרתי לשתיית אלכוהול אחרי שנה של הפסקה בעקבות הליך גמילה. בלית ברירה פניתי לבקש גמלת אבטחת הכנסה. הסברתי לפקידה אליה פניתי, כי כאלכוהוליסטית אסור לי, על פי התקנות, להתייצב בלשכת העבודה. 

 

 הופניתי על ידה לפקידה אחרת,  פלורינה שמה, (היושבת בחדר 7 בסניף חיפה). פלורינה טענה שבכדי להיות זכאית לקצבה עלי להתחיל בהליך גמילה. הסברתי לפלורינה שכבר עברתי הליך כזה בעבר ושמצבי הנפשי אינו מאפשר זאת כרגע (תנאי ראשון להתקבלות להליך גמילה הוא מוכונות ורצון עז של המטופל ואילו אני,  כל מעייניי מופנים כרגע למאמצי הישרדות יומיומיים). כמו כן הסברתי לפלורינה כי מצבי הפיננסי הוא כזה שאין לי אפילו כסף עבור נסיעות למרכז הגמילה (לפחות 11 ₪ נסיעות ליום, תלוי איפה אני מתארחת כי אני נודדת כרגע בין חברים).

 

 פלורינה שהייתה מאוד אדיבה והבינה את מצבי טענה שעלי להביא אישור ממרכז הגמילה כי אני לא ברת גמילה כרגע. פניתי למרכז של עמותת "אפשר" אליו הופניתי על ידי פלורינה ושם הופניתי לעובדת סוציאלית בשם סחר.  לאחר מספר שיחות טלפון בהן ניסיתי ללא הצלחה להסביר לה את מצבי היא הסבירה לי שעל פי המדיניות שלהם אין כל אפשרות לתת לי את האישור שאני מבקשת והודיעה לי שהיא תדווח לביטוח הלאומי שאינני משתפת פעולה. כל הניסיונות שלי לשכנע אותה שבכדי לעבור הליך גמילה אני זקוקה קודם כל לשקט נפשי לא הועילו ואפילו הטיעון שאין לי כסף לנסיעות לא הרשים אותה וזאת למרות שהמרכז ממוקם כ 10 ק"מ מחוץ לעיר ואני כבר לא צעירה שיכולה לעשות את הדרך הזו ברגל.

 

 ללא האישור שנתבקשתי להשיג אינני זכאית להבטחת הכנסה ואני כיום במצב בו אני אוכלת חמישה ימים בשבוע ארוחה אחת ליום בבית תמחוי (בסופי שבוע וחגים בית התמחוי סגור), אין לי קורת גג קבועה ובשבועות האחרונים אף לנתי מספר לילות בחדרי מדרגות. פניתי לאגף דיירי הרחוב של עיריית חיפה אך שם הסבירה לי עובדת סוציאלית בשם ענת שאני לא עונה לקריטריונים מאחר ואני לא לנה על ספסל ברחוב ומאחר ואני מסוגלת לתקשר עם סביבתי.  מכאן אני מבינה שרק אם אהיה במצב בו לא אוכל לפנות אליהם בבקשה לסיוע אהיה זכאית לסיוע על פי הקריטריונים שלהם.

 

למזלי יש לי עדיין מספר חברים שעוזרים לי מעט פה ושם אך מחשבות אובדניות מציפות אותי ואני לא רואה כל מוצא למצבי ההולך ומתדרדר.

 

 כתובת למכתבים: עבור דורית מנטל (כתובת חברים)  חיפה

 


 

יש דברים שאחריהם אין צורך להוסיף כלום. המכתב הזה הוא אחד מהם.

 

יאיר

נכתב על ידי , 9/4/2007 14:48  
8 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של שי כהן ב-7/7/2007 10:30



Avatarכינוי: 

בן: 18

תמונה




196,543
הבלוג משוייך לקטגוריות: תרשו לי להעיר , אקטואליה ופוליטיקה , עבודה
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות ללחץ חברתי אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על לחץ חברתי ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)