לאורך כל שנות ילדותי זכורים לי היטב עוגיות חג החנוכה של אמא. היא לא טיגנה סופגניות.
היא טיגנה "עניבות" בצק.
הייתי בטוחה שאמא למדה את הכנת העוגיות הללו מאמא שלה, מתפוצת פולניה / בלגיה.
לימים, כשבגרתי, הכנתי מדי פעם כאלו אבל מעולם לא הגעתי לטעם המיוחד של אמא.
דיי ויתרתי.
לפני שנים ספורות הוזמנתי למסיבת הדלקת נרות חנוכה אצל משפחתה של כלתי.
"מה אכין שיהיה מיוחד?" התלבטתי, והחלטתי להביא את העוגיות הללו.
טיגנתי והתייצבתי עם קערת עוגיות. "הנה אפתיע עם משהו חדש..." חשבתי.
כשנכנסתי עם קערת העוגיות שלי פגשתי את המשפחה החדשה שלנו.
מזוית העין הבחנתי בסבתא של כלתי לעתיד אוחזת בתבנית מלאה ב... עוגיות כשלי!
המבוכה שלי היתה גדולה.
ואז נשאלתי: "מנין את מכירה את העוגיות האלה? מה לך ולהן?"
הסברתי את הסטוריית העוגיות של אמא.
"ומה לאמך ולאלו? הרי אתם לא מ- ה ו נ ג ר י ה!"
"הונגריה? מה פתאום הונגריה... אנחנו מפולניה / בלגיה" השבתי.
"אבל אלו עוגיות הונגריות?!" התעקשו המארחים. הן נקראות צ'ורגה!
תדהמה אפפה אותי. איך יתכן שאימי הכינה עוגיות הונגריות.
בשובי הביתה הרמתי טלפון אל דודתי, אחות אימי, ושאלתי לפשר העניין.
היא הסבירה לי שאכן, אין אלו עוגיות מבית אמה, ושרק אמא שלי הכינה אותן בכל שנה...
ושהיא לא יודעת איך הגיעו אל המטבח של אמא.
עוד חשיבה קטנה והבנתי: עליזה!
לאמא היתה שכנה בארץ, שהפכה לחברה מאד טובה. עליזה היתה....איך לא...מהונגריה.
אין ספק שאמא למדה ממנה את הכנת העוגיות. אבל שם, בשכונה הקטנה בנס-ציונה, היה להן שם אחר.
תודה לאחי שזכר: "כרוסט" או chrust
והנה המציאה החדשה שלי: רגע... זה בכל זאת מתכון פולני?? מתוך אתר לבישול ואפיה פולני.
הנה המתכון המתוק לעוגיות הנפלאות של אימי, הפולניות...הבלגיות...ההונגריות
והרי לכם ההוכחה לנפלאות "קיבוץ גלויות".
אנסה לשחזר גם השנה...
חומרים ל- 25-30 יחידות:
300 גרם קמח רגיל
ביצה שלמה + 2 חלמונים
1 כף קוניאק + קצת ליקר או 2 כפות רום
3 כפות שמנת חמוצה
1 כף חומץ
3 כפות סוכר
קורט מלח
שמן לטיגון עמוק
אבקת סוכר לקישוט לאחר הטיגון (אמא הכינה מראש צנצנת סוכר עם מקלות וניל שהפיקו ניחוח משכר)
אופן ההכנה:
לערבב או ללוש ביד או במיקסר: (הכנתי ביד, אם נדבק ניתן להוסיף מעט קמח)
קמח + ביצים, ברנדי וסוכר - לשים לבצק . מחלקים ל-4 חלקים.
מכסים את הקערה. מניחים מכוסה במקרר.
מרדדים את הבצק, על משטח מקומח לעלה דק בעובי כ-חצי ס"מ.
בעזרת סכין חותכים את העלה לרצועות ברוחב 4 ס"מ. כל רצועה לחתוך למעויינים בגודל 4 על 6 ס"מ.
חורצים חריץ במרכז כל מלבן. משחילים את אחת מפינות המלבן דרך החריץ לצד השני.
נוצר קשר דמוי עניבה.
מרתיחים שמן לטיגון עמוק בסיר. זורקים פנימה בזהירות "עניבות" אחדות (בהתאם לשטח פני הסיר).
מטגנים על להבה נמוכה במשך 2 דקות מכל צד, עד להזהבה.
{אמא נהגה לזרוק לסיר חתיכות גזר ש"מיגנטו" אליהן את ה"שחור" שהתאסף בשמן, והחליפה אותן מידי פעם
כשהגזר השחיר לגמרי}
מוציאים ומניחים על נייר סופג. מעבירים את העוגיות לצלחת הגשה.
מפזרים עליהן אבקת סוכר בעודן חמות.
ניתן לשמור אותן בקופסה סגורה מספר ימים.
אלה היו הסופגניות של אמא. סופגניות מצחיקות עם שם מוזר שאמא ביטאה אותו אחרת...ואינני זוכרת לשחזרו
במדויק.
ממליצה בחום.
אגב, למשפחות עם ילדים: אפשר להכין ביחד. הילדים יכולים להשתתף בכיף בהכנת העניבות.
ובאשר לטיגון בשמן...שיסתכלו מרחוק.
המשך חג שמח