לפני תשע שנים אירחו קיפניס וקבוצתו את השר לשעבר אמנון ליפקין שחק בכפר חרוב. הגעתי לאותה פגישה וביקשתי את רשות הדיבור. רק פתחתי את פי, וקבוצת שוחרי השלום פתחה בקריאות מתלהמות כלפיי, בגידופים והפרעות, כדי למנוע ממני לומר את דבריי. כיוון שאני שולל כניעה לטרור, התעקשתי לומר את דבריי עד תום, אך איש לא שמע אותם, כיוון שהם נבלעו במפגן האלימות המילולית, כיאה לשוחרי השלום.
כעבור יומיים קיבלתי מכתב התנצלות ממרק לינטון. מרק הביע בושה וכלימה על המפגן האנטי דמוקרטי באירוע שהוא היה בין מארגניו.
חבל מאוד, שהפעם הוא בחר להתלהם, ובאותה הזדמנות להפוך את בורותו לדגל שראוי לנפנף בו.
כמה הערות לגופם של דבריו:
א. העיר המקראית גולן היא חלק מן הבשן שהינו נחלת שבט חצי המנשה. אכן, העיר גולן בבשן הייתה עיר מקלט. ערי המקלט לא היו מחוץ לאזורי ההתיישבות הישראלית אלא בתוכן. מדוע הזכרתי דווקא את העיר גולן ולא פרסתי את יריעת ההיסטוריה היהודית הרחבה בגולן? כיוון שהגבתי לטענה הזויה שלפיה שינינו את שמה של "הרמה הסורית" ל"רמת הגולן". הרמה הסורית היא שם שניתן לגולן בתקופה שבה הסורים שלטו בו והפכו את חיי תושבי הצפון לגיהנום. הגולן הוא השם העתיק והראוי, וציינתי את מראה המקום להופעתו הראשונה של השם גולן.
ב. הגולן ריק מסורים – זו עובדה. איש לא הכחיש מעולם שהיו בגולן יישובים סוריים לפני מלחמת ששת הימים. אלמלא התוקפנות הסורית, הם היו יושבים שם עד היום תחת שלטון סורי. אבל כמו הפלשתינאים במלחמת השחרור – גם הסורים בגולן שילמו את מחיר תוקפנותם. אין להם שום "זכות" "שיבה".
ג. למלחמה יש מחיר – הרוגים, סבל וגם עקירה של יישובים ופליטות. אבל עקירה ופליטות כמחיר של "שלום"? זה פטנט ייחודי לנו.
ד. מרק טוען שאיש אינו רוצה לסגת מהגולן, אלא יש המוכנים לוותר על הגולן למען השלום. אני, כידוע שולל זאת מכל וכל. אבל מי שזו עמדתו – שיאמר בבירור שמדובר בוויתור על חבל שאנו יושבים בו בזכות ובצדק, למען השלום. על כך אפשר לקיים דיון ענייני. אל ישכתב את ההיסטוריה ויעוות את העובדות כדי לשכנע שהגולן הוא סורי, כביכול.
ד. מי שמזלזל בזיקה של עם למולדתו ומתייחס אליה כאל נדל"ן, מעיד בעיקר על עצמו. זו גישה אנטי ציונית מובהקת. מרק, נפלת על הראש?
ה. זו הזדמנות טובה להתנצל בפני חברי רמות על פליטת המקלדת, ששירבבה אותם שלא בטובתם לתופעה אליה התייחסתי במאמרי.
* "שישי בגולן"