אחד המאפיינים המרכזיים של מתנ"ס הגולן הוא התחדשות מתמדת. משנה לשנה נוספים למתנ"ס תחומי פעולה חדשים ובכל נושא מתחדש המתנ"ס ומשתנה. מבוגרים, ילדים, הספריה האזורית, בעלי צרכים מיוחדים, התחדשות יהודית, "מעגלים" (תכנית להדרכת הורים), "עמיתים" (שילוב נפגעי נפש בקהילה) הם רק דוגמיות לשינויים הרבים בשנים האחרונות.
עם תחילתה של שנת הפעילות תש"ע, אני רואה לנכון להציג כמה מהלכי התחדשות שהמתנ"ס מצוי בעיצומם.
כמרכז קהילתי, המתנ"ס מחפש לאורך השנים דרכים לשיתוף מכסימלי של נציגי הציבור בקביעת המדיניות וקבלת ההחלטות. הגוף העליון של המתנ"ס הוא הנהלה ציבורית, המורכבת מנציגי הציבור, הפועלים בהתנדבות. ההנהלה היא המוסד המרכזי והחשוב ביותר בניהול המתנ"ס, אך מדובר בקבוצה מצומצמת של אנשים, ואנו מחפשים את הדרך להרחיב את מעגלי ההשפעה.
בשנה האחרונה עברו הנהלת המתנ"ס והצוות המוביל של המתנ"ס סדנה, שעסקה בסוגיית מערכת היחסים והעבודה המשותפת בין ההנהלה והצוות ובהרחבת מעגלי השותפות. התוצאה המרכזית של הסדנה, היא מהלך של הקמת ועדות ציבוריות בתחומים השונים שבהם עוסק המתנ"ס. בראש כל ועדה עומד חבר הנהלה, אליו מצטרפים תושבים שהנושא קרוב ללבם ואנשי המקצוע הרלוונטיים מתוך הצוות. הוועדה הציבורית מעצבת את המדיניות בכל תחום, אותה מאשרת בסופו של דבר ההנהלה. שלוש ועדות כבר החלו לפעול – ועדת נוער וילדים, ועדת ספורט וועדת תרבות וחוגים. עוד שתי ועדות נמצאות בתהליך הקמה – ועדת גיוס כספים ושיווק וועדת מבוגרים וקשישים. זאת, בנוסף לו' כו"א / כספים המחוייבת על פי חוק ופועלת במתנ"ס מאז ומתמיד.
פורום רחב הרבה יותר שהחל לפעול השנה וכבר השפיע באופן משמעותי, הוא ועידת ועדות הנוער. לוועידות הגולניות מוזמנות ועדות החינוך של היישובים, מנהלי הקהילות, רבני היישובים ובעלי תפקידים מרכזיים. שלושה מושבים של הוועידה התקיימו השנה, בהשתתפות עשרות נציגים ממרבית יישובי הגולן. בכל מושב נערך דיון עמוק ורב משתתפים על סוגיות שונות בתחום הנוער, שהביאו אותנו לשינויים בסדרי העדיפויות של תכנית העבודה והתקציב, ושל אופן ליווי מערכות החינוך הבלתי פורמלי ביישובים. בנוסף לכך, פעלו לאורך השנה מספר צוותי היגוי של נציגי ציבור בנושאים שונים הקשורים לנוער, כמו צוות בנושא תנועות הנוער שבעקבות המלצותיו אנו משנים את אופן פעילות התנועה ביישובים.
לצד המהלכים הללו, המפעילים דמוקרטיה השתתפותית קהילתית, ערכנו תהליכי דמוקרטיזציה גם בתוך צוות המתנ"ס. צוות המתנ"ס כולל 50 חברים (לא כולל מדריכי חוגים, מד"בים, מאמנים ועובדים שעתיים נוספים, שמספרם למעלה ממאה), בשלוחות ובמחלקות השונות, בפריסה גיאוגרפית רחבה. הצוות המוביל, המורכב ממנהלי השלוחות והמחלקות, נפגש באופן פעיל ומוביל את המתנ"ס. עד כמה יש לכלל חברי הצוות השפעה? בדרך כלל השפעתם היא בתוך צוות השלוחה / מחלקה ובשיחות אישיות שאני מקיים פעמיים בשנה עם כל עובד. השנה הפעלנו פרלמנט צוות, הנפגש שלוש פעמים בשנה, דן בסוגיות שעל סדר יומו של המתנ"ס, מאפשר לכל חבר צוות להעלות נושאים ולהתבטא בהם ולהשפיע על פעילות המתנ"ס. את הפרלמנט מפעיל צוות היגוי המורכב מנציגי עובדים מהשלוחות והמחלקות השונות ומסוגי התפקידים השונים.
מפעל חברתי חדש וחשוב מאוד שנוסף השנה לפעילותנו, הוא הקהילה הכפרית התומכת, שהמתנ"ס הקים יחד עם מיט"ר. מדובר בשירות לגמלאים, המעניק למנויים שירותים בתחומי הבריאות, תיקוני אחזקה בבית, חברה ותרבות. הפעלת הקהילה החלה לפני פחות מחודשיים וראשוני המנויים כבר נהנים מהשירות. יש לציין, שאוכלוסיית הגולן צעירה יחסית, אך הולכת ומתבגרת, וחובה עלינו לחשוב קדימה, על הגיל השלישי, הן ברמת הפרט והמשפחה, הן ברמת היישוב והן ברמה האזורית. המועצה האזורית והמתנ"ס צועדים כבר שנים אחדות מספר צעדים לפני הקהילה, ולא אחת דומה שאנו משקיעים אנרגיה ומשאבים על תחום שהציבור טרם זקוק לו, אך אין לי ספק שאנו עושים את הדבר הנכון, לרווחת תושבי הגולן, וציבור רחב יהנה ממנו בשנים הבאות.
אמנת הנוער, אותה אנו מקדמים בשלוש השנים האחרונות, שידרגה באופן משמעותי את מצב הנוער ופעילות הנוער בגולן ובמרבית יישוביו. גם תקציב הנוער גדל באופן משמעותי. במקביל, מאז כניסתה של רפורמת דוברת (שלמרבה הצער הופסקה בעודה באיבה) והמעבר לחמישה ימי לימודים בשבוע, מפעיל המתנ"ס תכניות לילדים בגילאי א'-ו' בתוך היישובים, במגמה להקים חברות ילדים יישוביות. הפעילות הזאת התרחבה ובשנה האחרונה הקמנו את יחידת הילדים, המפעילה את הפעילות הזאת לאורך השנה ואת הקייטנות בקיץ. הקשר ההדוק בין יחידת הילדים ומחלקת הנוער, העבודה המשותפת מול אותם גורמים ביישובים (ועדות חינוך ונוער) והצורך שעלה מן היישובים לראיה כוללת של תחום החינוך הבלתי פורמלי, הביאו אותנו למהלך חדש, שאנו נמצאים בעיצומו, שנועד להקים מחלקה גדולה לילדים ונוער, שתיקח אחריות על החינוך הבלתי פורמלי בגולן ועל ליווי היישובים בתחום זה.
קהילה נבחנת ביחסה לחלשים בתוכה. המתנ"ס נותן, בשנים האחרונות, מענה ייחודי לבעלי הצרכים המיוחדים בקהילה, בתחום הפנאי. אנו מפעילים את מועדונית צמי"ד (ילדים בעלי צרכים מיוחדים), מועדון מצמי"ד (למבוגרים), כייפת צמי"ד בקיץ ותכנית "עמיתים" לנפגעי נפש. בימים אלה אנו נכנסים לתחום חדש – תכנית "רעים", המספקת מסגרת חברתית חמה ותומכת לנערות ונערים בעלי ליקויי תקשורת וקשיי למידה, שחשים בדידות חברתית.
תחום מרכזי בחיי התרבות והרוח שלנו, הוא ההתחדשות היהודית בקהילה. בנושא זה, המהלך החשוב ביותר שעשינו, יחד עם המרכז לזהות יהודית ישראלית בגולן, הוא הקמת מרכז "חגים", שהשבוע חגגנו רשמית את פתיחתו. המרכז מציע לציבור התושבים בגולן יעוץ, ליווי וחשיבה משותפת, על הדרך בה הם בוחרים לחגוג חג או אירוע משמעותי בחייהם, תוך חיבור למקורות, לתרבות ולשורשים היהודיים והישראליים, ברוח פלורליסטית. התחום העיקרי של המרכז, יהיה הפעולה בתוך היישובים, לחיזוק החיים התרבותיים שלהם, בעיקר סביב החגים והמועדים בלוח השנה העברי. אחרי החגים נפתח את המחזור השלישי של סדנת פעילי התרבות ביישובים, העוסקת בקהילה במעגל השנה. השנה נערך סמינר לצוות המוביל של המתנ"ס, בנושא ההתחדשות היהודית בקהילה, על מנת להרחיב את מעגל העוסקים במלאכה בתוך הצוות. לאחרונה נבחר מתנ"ס הגולן, כאחד מחמישה מתנ"סים מכל הארץ, לתכנית "בית" – תכנית מצויינות בתחום ההתחדשות היהודית בקהילה. את התכנית מובילה קרן אבי-חי, שבחרה את המתנ"סים לאחר בדיקת עומק בת חודשים אחדים. התכנית תעניק למתנ"ס משאבים רבים שיאפשרו לו להעמיק את פעילותו בתחום החשוב הזה. אחת הפעילויות החדשות שנפעיל השנה, היא סדנה בתחום הפיוט היהודי.
תחום התרבות הוא בעל חשיבות עליונה בקהילה, והמתנ"ס רואה אותו כאחד ממוקדי פעילותו. הבעיה היא, שלאורך שנים לא הצלחנו להגדיל את תקציב התרבות, שהינו נמוך מאוד (בשונה מתחומים כמו הנוער והספריות, שתקציבם גדל מאוד ואיפשר לנו להרחיב מאוד את הפעילות). יש לציין, שבנוסף לתחושה של ההנהלה והצוות, שיש צורך בשדרוג משמעותי של תחום התרבות, הצורך עלה באופן ברור גם בפגישותינו עם מנהלי הקהילות וגם בסקר שערך המכון לחקר הגולן בקרב התושבים. לנוכח עובדה זו, החלטנו על שידוד מערכות ושינוי במבנה התקציב, כדי להרחיב את פעילות התרבות. החל בשנת 2010 יגדל מאוד תקציב התרבות והמתנ"ס יוביל פעילויות תרבות רבות ומגוונות ביישובים, בשלוחות ולפחות אירוע כלל גולני נוסף.
כדי לאפשר זאת, החלטנו לצמצם את תקציב ההסעות, שבשנים האחרונות הלך וגדל באופן משמעותי (בשל התייקרויות חוזרות ונשנות), על חשבון תקציבים לפעילות עצמה. עלות ההסעות בשנים האחרונות גדולה הרבה יותר מהתקציב שאנו מקבלים מן המועצה לנושא, והיינו חייבים לחולל שינוי. בשנתון המתנ"ס שיופץ בשבוע הבא לתושבים (חידוש נוסף), אני מציג את הפעילויות שבהן תהיה הסעה ואת הפעילויות שבהן לא תהיה ואת המענים שאנו נותנים להקלה על הורים ביישובים מרוחקים. בין השאר, הקמנו שלוחת חוגים במעלות הגולן ומרכזי חוגים בחד נס ואניעם, בנוסף למרכז החוגים הפועל בקשת, ונפתח חוגים נוספים בתוך היישובים.
פעילות בתחום התרבות, שבשנים האחרונות, ובעיקר בשנה האחרונה, שמנו עליה דגש, היא עידוד היצירה הגולנית, בתחומי הזמר, התיאטרון, המחול והאמנות הפלסטית. המתנ"ס הוא במה ובית לאמני הגולן. בין השאר, הפעלנו את תכנית "על טהרת הגולן", ערבי חשיפה לאמני הגולן. ערב "על טהרת הגולן 3" יתקיים בחול המועד סוכות בכפר האמנים באניעם.
שנת הפעילות האחרונה הייתה מוצלחת מאוד. עם זאת, אי אפשר להתעלם גם מהצד השלילי בשנה זו – ביטול תכנית "תוסס" בבית הספר "אביטל". במשך כעשרים שנה הפעיל המתנ"ס במסגרת יום הלימודים הארוך תכנית העשרה מגוונת ומוצלחת, שנתנה מענה לצרכים המרובים של הילדים, נתנה ביטוי לכישרונותיהם ויצרה יום חינוך איכותי מאין כמותו. בשנים האחרונות משרד החינוך אסר על גביית תשלומי "תוסס" מן ההורים, אלא במסגרת תרומה – מי שרוצה משלם, מי שאינו רוצה אינו משלם, אך כל הילדים נהנים מהפעילות ללא קשר לתשלום. למרבה הצער, מיעוט של סרבני תשלום יצרו מצב שבעטיו החליטה המועצה הציבורית של בית הספר להפסיק את "תוסס". כפי שקורה לעתים מזומנות במקומות רבים, הרוב הדומם נאלץ להיכנע למיעוט כוחני. את תכנית "תוסס" מחליפה תכנית תל"ן, שבה יש לנו מספר מצומצם של שעות להפעלת חוגים. אנו בנינו את התכנית הטובה ביותר שאפשר, אך היא לא יכולה להיות דומה ל"תוסס". אני מקווה מאוד, שבמבחני העתיד, הרוב הגדול לא יהיה דומם, וטובת הקהילה וילדיה לא ינזקו, כפי שהיה במקרה זה.
תכניותינו להמשך רבות מאוד, בכל התחומים. בין התכניות אזכיר תכנית גדולה של הקונסרבטוריון להעמקת החינוך המוסיקלי בגולן, הרחבת פעילות אולפן המחול, הרחבת פעילות הספורט ועוד.
וזאת ההזדמנות לאחל לתושבי הגולן שנה טובה ופוריה, שנת צמיחה ויצירה!
* "שישי בגולן"