דברים בחנוכת מרכז החגים, 09.09.09
"אין בונים עולם מחורבות. מפרשים אותו אחרת, יוצקים טיפות חדשות לקנקן, אך אין בונים מניתוק. ודאי שלא עולם יהודי".
דבריו אלה של המשורר והפרטיזן אבא קובנר, איש "השומר הצעיר" והקיבוץ הארצי, שבשבוע הבא ימלאו 22 שנים למותו, כוונו למגמות חזקות בחילוניות הישראלית, ובפרט בתנועתו, של ניסיון להתנתק מן העבר היהודי, ממורשת ישראל, מן התרבות היהודית, מהמקורות היהודיים, ולהקים יש מאין תרבות ישראלית חדשה.
קובנר לא היה אדם דתי ולא חשב שההתחדשות היהודית צריכה להיות התחדשות דתית. הוא לא חשב שחברה יהודית חייבת לקבל את ההלכה כסמכות מחייבת. אולם הוא הבין שאי אפשר לבנות חברה יהודית על בסיס של נתק תרבותי מן המסורת והמורשת ומערכי היהדות. הוא ראה במורשת הדורות היהודית נכס השייך לכל יהודי ולכל חברה יהודית, והאמין שלכל יהודי הזכות לפרש אותה ולדרוש אותה וליצור בתוכה בדרכו. בלעדיה, לא תהיה תרבות ישראלית ולא תקום חברה יהודית.
הפעילות הענפה, ההולכת וגדלה בשנים האחרונות בקהילת הגולן, בתחום ההתחדשות היהודית, נועדה לבסס את הגולן ויישוביו, כקהילה יהודית המחוברת לעצמה, לשורשיה, לתרבותה, לערכיה. הציבור בגולן מורכב מזרמים שונים וגישות שונות, ולכל זרם דרך משלו לפרש וליצור, אך הצמרת מרובת הענפים הללו יוצאת מגזע אחד – התרבות היהודית לדורותיה.
מתוך פעילותנו, צמחה היוזמה להקים את מרכז החגים. החגים והמועדים הם עמוד השדרה של דופק החיים היהודיים, ואין דרך לבנות תרבות יהודית ישראלית, אלא סביבם. מתוך מודעות לפער הגדול בין יישוב ליישוב בעוצמת החיים הקהילתיים, המשתקפת בחיי התרבות של היישוב, החלטנו לעשות מעשה, ולהקים מרכז שישרת את היישובים ויפעל להתחדשות חיי התרבות היהודיים בתוכם, ועיקרם – ציון משמעותי של חגי ישראל.
מרכז החגים יהיה בית היוצר לתרבות יהודית ישראלית מתחדשת בגולן. מרכז החגים ייתן שירות לפרט ולמשפחה ולקהילה הכלל גולנית, אך תכלית הקמתו ומטרתו המרכזית היא הקהילה היישובית. הקהילה המשמעותית ביותר לפרט בגולן היא היישוב. התרבות היא נשמת אפה של הקהילה. התרבות היהודית היא נשמת אפה של קהילה יהודית. אנו הכתובת לסייע ליישובים להתחזק ולהתחדש.
ההיריון שקדם לפתיחת המרכז ארך שנים אחדות, שבהן הוא החל לפעול בקטן ובאופן ניסיוני. הפעילות המרכזית והחשובה ביותר עד כה, הייתה שני מחזורים מוצלחים מאוד של סדנה לפעילי תרבות ביישובים – "הקהילה במעגל השנה". אחרי החגים יפתח המחזור השלישי.
בהמשך הדרך, בכוונתנו ללוות באופן ישיר מספר יישובים, שאנו מזהים קושי בחיי התרבות שלהם והם מעוניינים בצמיחה, כדי לחולל בהם שינוי. מתנ"ס הגולן נבחר כאחד משישה מתנ"סים השותפים בתכנית "בית" למצויינות בתחום ההתחדשות היהודית בקהילה. במסגרת תכנית זו, המשותפת לקרן אבי-חי ולחברה למתנ"סים, נקבל ליווי מקצועי ומשאבים למהלך החשוב הזה.
שלושה הורים למרכז החגים – מתנ"ס הגולן, המרכז לזהות יהודית ישראלית בגולן ומרכז פיסג"ה. שלושת הארגונים הללו משתפים פעולה למען הקהילה, ומקדמים יחד את סדר היום של התחדשות יהודית בגולן וביישוביו, ברוח פתוחה ופלורליסטית.
אני גאה ומאושר לפתוח את מרכז החגים, ומשוכנע שתושבי הגולן ויישובי הגולן יפיקו ממנו המון.
אסיים בשירה של לאה גולדברג:
למדני, אלוהיי, ברך והתפלל
על סוד עלה קמל, על נוגה פרי בשל,
על החרות הזאת: לראות, לחוש, לנשום,
לדעת, לייחל, להיכשל.
למד את שפתותיי ברכה ושיר הלל
בהתחדש זמנך עם בוקר ועם ליל,
לבל יהיה יומי היום כתמול שלשום.
לבל יהיה עלי יומי הרגל.
לאה גולדברג.
שנה טובה!