לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

הבלוג של אורי הייטנר

מאמרים בנושאי פוליטיקה, חברה, תרבות, יהדות וציונות. אורי הייטנר, חבר קיבוץ אורטל, איש חינוך ופובליציסט

כינוי:  הייטנר

מין: זכר





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


4/2012

כמו בתרנגולת


בראיון ל"ז'ורנל" ביטא המשורר מירון איזקסון דאגה מפני איומים על התרבות הישראלית – השטחיות, הרדידות, הריקנות, האינפנטיליות של הטלוויזיה, האמנות הבלתי מאתגרת. ובין השאר התייחס לבורות באשר לתרבות היהודית. "יש בעיה שלא מכירים את המקורות. לכתוב ולקרוא שירה בעברית כשלא מכירים את הרמזים והאסוציאציות זו צרה גדולה. אתה עומד היום בפני תלמידים שמסתכלים בך כמו בתרנגולת".

 

צודק לחלוטין. גם אני מכיר את התחושה הזאת. רק דבר אחד אינו מובן לי – מה פירוש "מסתכלים בך כמו בתרנגולת"? איך מסתכלים בתרנגולת? ולמה דווקא תרנגולת ולא, למשל, חרגול?

 

אני משער שהוא אמר "מסתכלים בכך כמו תרנגול בבני אדם". זהו רמז ואסוציאציה מן הסוג שאליהם התכוון כאשר דיבר על הקושי לכתוב ולקרוא שירה בהעדרם. במנהג הכפרות, מחזיקים תרנגולת ומניפים אותה כאשר בסידור מופיעה תפילה המתחילה במילים "בני אדם יושבי חושך וצלמוות". הביטוי, הנוגע למי שמדברים אליו, אך אין הוא מבין מה רוצים ממנו ולאן הוא נקלע, מדמה את אותו אדם לתרנגול הכפרות, שרואה את המילים "בני אדם" לנגד עיניו.

 

בביטוי הזה, אני משער, השתמש איזקסון. המראיין, עמי פרידמן, כנראה לא מכיר את הרמז והאסוציאציה. וזו צרה גדולה, כפי שאמר איזקסון. הוא שמע את איזקסון, אך הביט בו כתרנגול בבני וכך יצא לו "מסתכלים בך כמו בתרנגולת", כאילו כדי להדגים למה התכוון המשורר.

 

                                                                                                                               * "חדשות בן עזר"

נכתב על ידי הייטנר , 22/4/2012 17:51   בקטגוריות אמנות, אנשים, חינוך, יהדות, טריוויה, הזירה הלשונית, ספרות ואמנות, תרבות  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט




© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות להייטנר אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על הייטנר ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)