שביר / אריק איינשטיין
פינתי השבועית ברדיו "אורנים", 13.8.12
נשמע היום את אריק איינשטיין בשירו "שביר". זהו שיר הנושא של האלבום "שביר", אלבום מופת, שבעיניי הוא החשוב באלבומיו של אריק, והוא במידה רבה מפתח לפענוח האיש.
זהו האלבום היחיד, מבין למעלה מ-55 אלבומיו, שהוא כתב את מילות כל שיריו. זהו אלבום קונספט, רצף של שירים המספרים סיפור, המעבירים מסר. זהו האלבום האישי ביותר שלו, שבו הוא הגיע לכמה מפסגות היצירה שלו.
לאורך כל הקריירה שלו, עבד אריק איינשטיין עם אמנים אחרים, צעירים ממנו, והקפיד לתת להם קרדיט שווה לשלו על עטיפת התקליט. הוא החל עם שלום חנוך, ואח"כ עם מיקי גבריאלוב, שם טוב לוי, יוני רכטר, אבנר קנר והיום עם גיא בוקאטי. בראשית שנות השמונים, הפרטנר שלו היה יצחק קלפטר, עמו הוציא שני תקליטים. הראשון היה "יושב על הגדר", שיצא בתחילת 1982. כעבור שנה וחצי יצא התקליט השני – "שביר". ובתווך, חווה איינשטיין את הטראומה של חייו, תאונת הדרכים הקשה בה הוא וסימה זוגתו נפצעו, ונוסעת נוספת שנסעה עמם נפצעה.
אף שהייתי בצבא כשהתאונה קרתה, אני זוכר היטב את האירוע. במשך ימים שלמים, הושמעו ברדיו שיריו של אריק איינשטיין, ובראשם "סע לאט" שהושמע שוב ושוב.
אחרי התאונה, חל שינוי משמעותי בחייו של אריק איינשטיין – הוא חדל להופיע. בראיונות הנדירים שהוא העניק במהלך השנים, הוא מעולם לא קישר את הפסקת ההופעות עם התאונה, אך קשה לי שלא למצוא את הקשר, בעיקר לנוכח התקליט "שביר". זהו תקליט של חשבון נפש, של אדם שעבר חוויה מטלטלת, וכעת הוא בוחן מה הם הדברים המשמעותיים והחשובים באמת בחיים, הדברים שלמענם ראוי לחיות, הדברים שלמענם שווה להתמודד עם הסבל. וכנראה שהוא הגיע למסקנה, שהזוהר והכסף הכרוכים בהופעות, אינם נמצאים בסדר העדיפויות המצדיק את המלחמה הפנימית עם פחד הקהל, הביישנות וקוצר הראיה שלו שהחמיר בעקבות התאונה, שבעטיים הוא לא אוהב להופיע.
את התשובות שהוא נותן לעצמו, ניתן למצוא במילות השירים של האלבום, וראוי להקדיש לו פעם תכנית מלאה. היום נסתפק בשיר הפותח אותו, ולא בכדי, ושהעניק לו את שמו, "שביר".
בשיר, אריק איינשטיין מתאר את מצבו של האדם, כפי שנגלה לו בתאונה – "שביר, מתפורר בקלות ... נושר כמו עלה למשב כל רוח קלה". ומה עושה האדם שגילה את שבירותו? יש מי שיבחר לאמץ תפיסה ניהיליסטית והדוניסטית, של החיים קצרים אז "אכול ושתה כי מחר נמות". הבחירה של אריק איינשטיין שונה. מאחר והחיים קצרים, והגוף כה שביר – יש לצקת בהם תוכן, לחפש בהם משמעות. "מחפש את עצמו, מחפש כל הזמן".
מתוך תובנת השבירות, יוצא אריק איינשטיין למסע מרתק של חיפוש משמעות, ואת התובנות המעניינות והמרגשות שלו הוא מתרגם לשירי האלבום. השיר "שביר" הוא נקודת המוצא של מסע החיפוש.
שביר, מתפורר בקלות / מעמיס על עצמו את כל העולם, / נושר כמו עלה למשב כל רוח קלה, / בקיצור, שביר מתפורר בקלות. // שביר, מתפורר בקלות / מחפש את עצמו, מחפש כל הזמן, / לוקח כבד, חושב זה סוף העולם, / בקיצור, שביר מתפורר בקלות.