לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

הבלוג של אורי הייטנר

מאמרים בנושאי פוליטיקה, חברה, תרבות, יהדות וציונות. אורי הייטנר, חבר קיבוץ אורטל, איש חינוך ופובליציסט

כינוי:  הייטנר

מין: זכר





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


6/2014

פינתי השבועית ברדיו: כמו צמח בר


כמו צמח בר / סי היימן

פינתי השבועית ברדיו "אורנים" 16.6.14

 

אתמול והיום התקיים באוניברסיטת בר-אילן הכנס השנתי החשוב ביותר בחקר הזמר העברי, "מי אני? שיר ישראלי".

 

למען הגילוי הנאות (ולמען האמת, בעיקר כדי להשוויץ) אספר שגם אני הרציתי בכנס, על הנושא: "השמחה שלי היא המחאה שלי" – על שירתה הפוליטית של נעמי שמר.

 

הערב, הסתיים הכנס באירוע הוקרה והענקת פרס על מפעל חיים למשוררת והפזמונאית רחל שפירא. לצערי, בשל התחייבויות קודמות לא יכולתי להישאר בכנס עד תומו ולא נכחתי בערב ההוקרה, אך אני משלים זאת בהקדשת פינתי לרחל שפירא.

 

רחל שפירא בת קיבוץ שפיים וחברת הקיבוץ, אחראית לכמה מנכסי צאן הברזל של הזמר העברי, ויש לה מקום של כבוד בפס קול של חיינו. מי שגילה אותה היה המוסיקאי יאיר רוזנבלום, שנתקל במקרה בשיר "מה אברך" שכתבה לזכר בן כיתתה אלדד קרוק שנפל במלחמת ששת הימים, בקרב על ירושלים, כאשר דפדף בחוברת זיכרון שהוציא הקיבוץ. הוא הלחין את השיר, וחשף את רחל שפירא לציבור. שירים נוספים שלה, שקיבלו מעמד מיוחד בזמר העברי, הם "נחמה", "דרישת שלום", "שיר של יום חולין", "עוד יום", "חומות חימר" ועוד שירים רבים, שהושרו בפי חוה אלברשטיין, אילנית, מרגלית צנעני, ריקי גל, רוחמה רז, גלי עטרי, ירדנה ארזי ואחרות.

 

אנו נשמע את אחד היפים בשיריה, "כמו צמח בר". השיר נכתב כשיר הנושא לדרמה טלוויזיונית על פי ספרה הנפלא של נעמי פרנקל "דודי ורעי". בעקבותיו, העניקה פרנקל לספר ההמשך את השם "צמח בר". השיר הוא שיר פרידה מאהוב, ומהמקום והקהילה שלו. השיר מתאר את האהבה הסוערת, שהייתה מקסם ילדות, אך העירה אש זרה את לילותיה – תיאור קשה מאוד, המזכיר את האש הזרה שהעלו בניו של אהרון הכהן נדב ואביהו בחנוכת המשכן, והיא שרפה אותם למוות. הקושי של הכותבת היה לא רק עם אהובה, אלא גם עם סביבתו – ולכן המען של השיר היא אותה סביבה:" אני אהיה לצל חולף בשדותיכם, לסוד נסתר. היו שלום, אני חייתי ביניכם כמו צמח בר".

 

ספרה של פרנקל יצא לאור ב-1973, והדרמה הטלוויזיונית שודרה כעבור שנתיים. חוה אלברשטיין שרה את השיר. השיר יצא לגמרי מהקשרו כשיר נושא של סרט, והיה לשיר אהבה, פרידה וגעגועים העומד בפני עצמו, וכזה הוא עד היום.

 

באותה שנה, הוציאה חוה אלברשטיין את הטוב והחשוב באלבומיה, והוא נקרא על שם השיר הזה – "כמו צמח בר". האלבום כולל שירים נפלאים, חלקם כבר השמענו בפינה זו, ובהם "פגישה לאין קץ", "שלכת", "האמנם", "ימי בנימינה", "שיר ליל שבת", "אחרי מותי", "לכל איש יש שם", "חופים" ועוד. רוב האלבום מורכב משירים נוגים, שביטאו במידה רבה את מצב הרוח הלאומי בתקופה שלאחר מלחמת יום הכיפורים. האלבום זכה להצלחה גדולה.

 

רחל שפירא כתבה שלושה משירי האלבום: "אדבר אתך", "השכם השכם בבוקר" ו"כמו צמח בר". שפירא כתבה לחוה עוד שירים רבים, ובהם מרבית שירי אלבומה "הלילה הוא שירים" וכל שירי אלבומה "התבהרות חלקית".

 

את השיר "כמו צמח בר" הלחין נחום היימן, שחגג לאחרונה את יום הולדתו השמונים. באמצע שנות ה-80, הקליטה את השיר בתו, הזמרת סי היימן, החוגגת בימים אלה 25 שנים על הבמות ויוצאת במופע חדש עם מיטב שיריה.

 

לכבוד האירועים המרגשים של רחל שפירא, נחום היימן וסי היימן, נשמע את סי היימן בביצוע השיר.

 

מחר, אני אהיה כה רחוקה 
אל תחפשו אותי 
מי שידע למחול - 
ימחל לי על אהבתי,
הזמן ישקיט הכל 
אני הולכת לדרכי.
זה שאהב אותי ישוב לשדותיכם -
מן המדבר.
והוא יבין - אני חייתי ביניכם 
כמו צמח בר.

אני רוצה לפקוח את עיני 
לצמוח לאיטי.
הרביתי לחלום 
החלומות טרפו אותי,
רציתי לנחם - 
אבל מרדה בי תשוקתי.
היה מקסם ילדות, הייתה גם סערה 
בזרועותיי.
אני יודעת שהדליקה אש זרה 
את לילותיי.

היו, היו ערבי געגועים 
היו ימים טרופים.
היה כאב חבוי 
ורגעים מכושפים.
אני אזכור מבט 
מגע ידיים בכתפי.
אני אהיה לצל חולף בשדותיכם 
לסוד נסתר. 
היו שלום, אני חייתי ביניכם 
כמו צמח בר. 

נכתב על ידי הייטנר , 16/6/2014 22:50   בקטגוריות אמנות, אנשים, היסטוריה, יהדות, ספרות ואמנות, תרבות, רדיו אורנים, אהבה ויחסים  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט




© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות להייטנר אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על הייטנר ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)