כמו באחת היצירות הקלאסיות האהובות עלי , "4 העונות" של ויואלדי , האביב מזדחל לו אחרי חורף , לאו דווקא בניחותא , ונרגע רק לאחר זמן.
כך גם אצלנו , באיזור ש"אביב ערבי" הפך להיות קודר ומשמים , צבעים חדשים עלו , וקמלו , וכעת מתחוללת בו עדיין סופה המעצבת את אופיו בין הסונים לשיעים , בין איראן ובנות חסותה מכאן , לבין מצרים וסעודיה מאידך , וכל זאת כאשר אין מדובר במלחמה רב מימדית וברורה , שכן המצב מורכב - ולא רק מבחינת ישראל , שנותרת לכאורה אי של יציבות בתוך הסופה הזאת ( אוהל בודד על אי במהלך צונאמי כבר אמרנו ? )
- סוריה - מדינה מפורקת לחלוטין , שללא איראן והיחזבאלה כבר היתה לא מתפקדת בחלקה הקטן - למעשה כמה מדינות ומיליציות על שטח המחבר אותה עם עיראק , ומציאות מורכבת בה איראן תומכת במה שנשאר ממשטר אסד נגד ארגונים רבים עם מטרות שונות אסטרטגית.
- לבנון - מדינה מורכבת , ובה למעשה השפעה גדולה של חיזבאלה בדרום , השפעה פוליטית של חיזבאלה - ומאידך , ביקורת רבה על התנהלותו המושכת אש מצפון המדינה , בהקשר הכוחות הלוחמים בסוריה והגיעו לצפון לבנון.
- עיראק - מדינת חסות איראנית ברובה, על כל המשתמע מכך , וכנראה בתיאום שקט עם ארה"ב - למגינת ליבן של מדינות המזרח התיכון .
- תימן - נסיון השתלטות מוצלח של המורדים הח'ותים , בסיוע איראן , נתקל כעת ולראשונה בקואליציה צבאית סעודית / מצרית לעצירתם , במה שנראה תחילה של מאבק צבאי אמיתי בין איראן לשכנותיה , אשר כמונו, אם כי מסיבות אחרות , מודאגות מהפיכתה למעצמה אזורית.
- ירדן - מדינה יציבה לכאורה , עם שלטון חזק ומתפקד מול סכנות רבות משכנותיה המתפרקות דה פקטו , אך כפי שראינו גם בהקשרים קודמים של האביב הערבי , הפירוק יכול להיות אפקט דומינו מהיר לאחר אירוע שלא נחזה ( "הברבור השחור" של ניסים טאלב ) עם כל קשריה הטובים והחזקים עם ארה"ב , ישראל והמערב.
- סעודיה - משטר סוני יציב וחושש מתמורות גם יחד. רואה בבעתה את השיעה מתחזקת , ובהנהגת המלך החדש גם עושה צעדים אקטיביים עם מצרים בהקמת גוף סוני חזק נגד איראן ובנות בריתה
- מצרים - שהתגברה על הפיכה איסלמיסטית קיצונית , ומדכאת כל סימן לה , יודעת מי הידיים המכוונות את המהפכה באזור , חוששת מפניה מסיבות מגוונות, ועושה הכל על מנת להחזיר לעצמה את מעמדה האזורי , כולל באמצעים צבאיים בדרום ( תימן ) , במערב ( לוב ) ובמזרח ( מדינת עזה )
- לוב - 2 מדינות - אל קעידה / דאעש ושרידי ממשל מתפקד בחלקו - בקצה הדרומי של אירופה , כאשר איומים מפורשים של המדינה האיסלמית מושמעים לגבי הכניסה המתוכננת לאירופה.
- טורקיה - משחקת בשתי החזיתות , המוסלמית הקחצונית והפרגמטית כאחד , משיקולים אסטרטגיים של מעצמה בדרך.
מה יוצא מכל הסלט הזה ? קשה מאד להבין ולנתח את המצב הזה , מעבר למגמות של התחזקות איראן ( בשלב זה ) , השלמת ארה"ב עם המצב הגיאואסטרטגי שנוצר כאן ( דה פאקטו ) ויציאת הכוחות הסוניים לקרב בלימה בהתפשטות האירנית.
איפה אנחנו כישראל במצב המורכב והרב מימדי / שכבתי הזה ? על המשמר - מדובר בסדרי כוחות עצומים, על מרחב ענקי , וכתמיד , צריך להתפלל לסדרי הכוחות העצומים יהיו עסוקים במאבק האיתנים שלהם ולא בנו ...
אסיים באימרת השבוע:
"עונת האביב היא הזמן בשנה, כאשר קיץ בשמש וחורף בצל" ( צ'ארלס דיקנס )