לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

אבא של עמר


דברים החולפים בליבו, מוחו, גופו ונשמתו של אבא שנפרד מבנו בן ה-17. .


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    יוני 2008    >>
אבגדהוש
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
6/2008

ויהי ערב ויהי בוקר


 

הזכרתי כמה פעמים את ספרו של אריאל הירשלפלד "רישומים של התגלות" אשר אני קורא בו. נדמה לי שסיפרתי גם על האופן המפליא שבו מתערבבים זה בזה מלאכת החיים עם ממלכת הקריאה והכתיבה. הספר המסוים הזה והקריאה בו כבר התערבבו מספר פעמים בחיי ובכתיבה שלי.

 

אתמול בערב, בשובי הביתה משרות הסעות, נולדו בי המחשבות והמילים האלה, שישבתי וכתבתי מיד.  

 

הבוקר, כמו ברב שבתות הקיץ, אני פותח בקפיצה לים, ושם מתקדם מעט בספר. הנה מה שקראתי הבוקר הזה.

 

 

 

שחרור מחטט במקורו בין עלי השלכת

ואהובתי גוועת.

 

הנער מוסיף מלח למרק. לא מספיק מלוח, הוא אומר.

ואהובתי גוועת.

 

הדלת חורקת. אמבולנס סואן ברחוב. בחור פוגש בחורה ליד תחנת

האוטובוס מעבר לכביש, פורש את זרועותיו מרחוק והיא רצה אליו

בזרועות פרושות. מעקה המדרגות על עמדו, קבוע בקיר. קפסת טישו =

קופסת טישו.

ואהובתי גוועת.

 

השמים כחולים כמקדם

ואהובתי מתה.

 

השמיים כחולים כמקדם

וכמקדם הם כחולים.

 

 

נכתב על ידי , 28/6/2008 16:12  
2 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של ב-2/7/2008 00:24
 



לא בורח מבשורה


 

אני קורא ברומן החדש של דויד גרוסמן "אשה בורחת מבשורה". לאורך כל הקריאה אינני יכול להנתק מהסיפור שמחוץ לסיפור. הרי הספר המספר על חרדתה של אמא מפני המבשרים המביאים את בשורת נפילתו של הבן התחיל להכתב עוד לפני שאורי, בנו של הסופר, התגייס לצבא והסתיים שנה וחצי אחרי נפילתו. וכל זה הרי מהדהד בין דפי הספר. כי הספר נכתב כפי שצבעי הצובע את הקיר, שכבה על שכבה על שכבה. והמציאות לא רק שפגשה בעלילה ולא איפשרה לה לברוח מפניה, אלא הוסיפה שכבות חדשות על האופן שבו כל הדברים נכתבו. ואני קורא, ומבין, ומבין שהסופר גרוסמן גם הוא יודע על מה אני מדבר. ואני קורא ומסתכל ותוהה מה מהדברים בא מתוך ההבנה הזאת, וקשה הדבר, כי סופר מוכשר הלא יודע לתאר את כל הדברים כאילו הוא עצמו היה שם. ולא הסקרנות וחיפוש האנקדוטות מעניין אותי אלא ההד. ההד לאותם דברים שאני כל כך היטב מרגיש ויודע. ההד המחזיר אלי במילותיו את אותם הדברים.

 

קראתי עתה קטע שחייב אותי לעצור בקריאה ולפנות לכתיבה. כי הקטע הזה כמו חבט בי בעצמה ובאכזריות והוא עוד ממשיך ומכה ולא מרחם. ללא 'הדבק' ו'העתק' אני רושם את הדברים מן הספר, מילה במילה, אות באות.

 

"...איך היא תדע לספר עליו כמו שצריך. ואולי בכלל יסתבר לה, שאין לה כל כך הרבה מה לספר עליו?

    כלומר – יש אינסוף דברים לספר עליו, ובכל-זאת, לפתע נבהלה לחשוב שאם היא תדבר עליו ברציפות שעתיים או שלוש, או חמש שעות ואפילו עשר, יתכן שכבר תקיף את מרבית הדברים החשובים שיש לה לומר עליו, על כל חייו, תסכם, תמצה אותו. אבל איך יתכן שזה כל מה שיש לספר עליו, ורק לפני רגע חשבה שחיים שלמים לא יספיקו? ואולי זו החרדה שמכווצת לה את המוח."

 

 

 

ועוד בהמשך היא מתלבטת מה תספר "אך מה שהיא מעלה בחפירתה הקודחת נראה לה נדוש ושולי, אנקדוטות חביבות...". והיא מבינה שאלו "סיפורים שבסופו של דבר מתאימים לאלף נערים כמוהו, חכמים ומתוקים ומקסימים לא פחות ממנו".

 

ואני, קרוב לשלוש שנים שאני כותב ופרט לסיפור המערה כמעט ולא סיפרתי דבר על עמר (וגם הסיפור ההוא בא כדי להסביר מדוע בחרנו לטייל דווקא למערת אצבע). הסיבה לכך היא ראשית וקודם לכל היא שעמר, משעה שעמד על דעתו, לא אהב שיצלמו אותו ויספרו עליו סיפורים, ואני משתדל לעמוד בכך. אבל אותו כאב העולה מן התאור שציטטתי קיים ועומד, ואני יודע ששום דבר, שום צירוף של מילים ותיאורים ותמונות וסרטים לא מכיל ולו קמצוץ ממי שבאמת היה, ובזאת נוכחתי כבר בשלב מאד מוקדם. ועוד דבר. אותן אנקדוטות קטנות וחביבות שברגיל הן הנושא ל"גאוות אמהות" הופכת מכאיבה וצובטת לב לאחר המוות ולא בדברים כאלה אני רוצה לפנות ללב הקורא.

 

יש ספר נוסף שאני קורא בו לאיטי - "רישומים של התגלות" של אריאל הירשפלד. והספר הזה שגם הוא רושם ומשוטט סביב הוויה של אובדן ופרידה פוגש אותי בכל מיני מקומות. בדיוק היום אני קורא ברשימה הקרויה "ירושלים – קול הדממה". ושם הוא עומד על ההבדל המובהק בין ירושלים הארצית, הבנויה חומות ואבנים ובני אדם ומקומות, ובין זו השמימית, הרוחנית, אותה מהות של קדושה הקיימת רק בתודעה. אולי באופן הזה עמר שאני כותב עליו, הוא לא עמר של סיפורים, אלא של אהבה וגעגוע, של נעורים שנקטעו ומשום כך התקבעו לנצח. לא את עמר אני מפרט וחושף אלא על מה שמתקיים סביב החלל שהותיר. מתוך החוסר והחלל מתהווה מהותו של מה שהיה ואיננו. עמר הזה יכול להתקיים ולהשאר אצל מי שלא הכיר אותו ולא שמע מעודו את הסיפורים הקטנים של יום יום.

 

נכתב על ידי , 14/6/2008 20:57  
16 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   2 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של ב-28/6/2008 18:37
 



מחיאת כף היד האחת


 

קואן היא שאלה ששואל מורה הזן. שאלה מביכה, מוזרה, שאין אפשרות לענות עליה. לא בדרכים רגילות. לא מתוך ידע או מחשבה. לא במילים. השאלה מחייבת להפוך הכל, לשנות הכל, להביא את התשובה ממקום חדש ולא מוכר. המבט האחר, המקום האחר, הדרך האחרת, זה התהליך שהיא מנסה לעורר.

 

הקואן הידוע ביותר שואל כך – "מהו קולה של מחיאת כף היד האחת?" אין דרך להבין לא את השאלה ולא את התשובה. הן נותרות באוויר, בדיוק כמו אותה מחיאה.

 

ודאי שאין תשובה יחידה לשאלה, אך מבלי משים נתקלתי הן בשאלה והן בתשובה עליה. תשובה אפשרית. אני חי אותה ונתקל בה בכל מקום כל הזמן.

 

מול כל נגיעה עונה לי ריק. מול זכרון, משחק, תמונה, טיול, מחשב. בכל מקום שנוצר מגע – עונה לי ריק. זוהי מחיאת כף היד האחת.

 

 

 

נכתב על ידי , 9/6/2008 16:54   בקטגוריות חיים ומוות  
11 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של ב-14/6/2008 21:00
 



מתעקש להשאר


  

 

בשבת יצאנו לטייל לכבוד יום ההולדת. הגיעו כשלושים אנשים. בגילנו. בגילם של הילדים. היו החברים של עמר, כל מי שהצליח לצאת בשבת. הם תמיד שמחים וצוחקים וככל שהתבוננתי, הם לא השתנו. הם כפי שאני זוכר ומכיר אותם. אי השנוי הזה עומד מול החשש מהפער. הפער בין עמר שנשאר ואנחנו שמשתנים. השנוי הוא תמיד איטי ולא מובחן, ורק בדילוגי הזמן אפשר לזהות אותו. לא מצאתי שנוי כזה בחברים וזאת היתה ידיעה מרגיעה.

 

 

 

ואז ראיתי אותו, את השנוי המזדחל. כולם מתגלחים (הבנים כמובן). כולם בני עשרים, והזיפים צומחים. בוקר שבת, ואף אחד לא טורח להתגלח. כולם מגודלי זיפים. ועמר לא התגלח. עדיין לא. גם הוא, אילו היה בן עשרים היה מתגלח. וכאן אתה רואה שהוא נשאר במקום שהם המשיכו.

 

 

 

ניסיתי לדמיין גם את עמר עם זיפי זקן. להצעיד אותו קדימה. התמונה לא נקלטת. לא נולדת. לא מצטיירת. אני רואה אותו בעיני רוחי והוא מתעקש להשאר בן שבע עשרה. אני מנסה, והוא חוזר. בקרב הזה שבין הדמיון לזכרון, נצחון הזכרון הוא מוחלט.

 

 

 

נכתב על ידי , 3/6/2008 23:09   בקטגוריות יום הולדת, הכרמל  
16 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של ב-14/6/2008 21:07
 





כינוי: 

בן: 68




24,610
הבלוג משוייך לקטגוריות: 40 פלוס , פילוסופיית חיים , האופטימיים
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לאבא של עמר אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על אבא של עמר ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)