מכתבים קודמים בסדרה:
סיפורי מלחים, סיפורי איכרים (הקדמה)
מי רוצה פרה בזול? (מכתב #1)
הילדים בסדר, לא מחכים להם כבשנים (מכתב #2)
מים זורמים מן הדברים שהיו מעולם אל הדברים שיהיו לעולם (מכתב #3)
זה לא ממש מכתב, ולכן גם המספור שלו בהתאם. זו התחלה של הבטחה שהבטחתי, להתייחס לחלק מן ההערות והשאלות שעלו בתגובות ושעליהן אינני יכול להגיב בימים אלה באופן מסודר. יהיו עוד כמה חצאי ורבעי מכתבים כאלה, אבל בחרתי להתחיל בהערה חשובה של סימף על הפוסט הזה, שעסק בילדים בקמבודיה. סימף כתבה, בהתייחס לתמונות שהעליתי בפוסט: "
ועם זאת, אי אפשר כמובן להיתמם. בחלק מהתמונות יש גם ממד "אקזוטי" הנובע בדיוק מאותם תנאי חיים אחרים, כמו גם מההתמקדות במה שמושך את העין במיוחד. בתמונות של ילדים חצי-עירומים בשדות אורז, חקלאים מדשדשים בבוץ או נזירים עטויי גלימות כתומות יהיה תמיד ממד של אקזוטיזציה בלתי נמנעת. התשובה הפשוטה לכך היא שזו מציאות החיים בקמבודיה, ואי אפשר להתעלם ממנה. התשובה החשובה יותר היא שתצלומים אינם מתקיימים בחלל ריק. כל תצלום המתפרסם בבלוג הזה (או בכל מקום אחר) מתכתב גם עם ההיסטוריה של כל התצלומים האחרים הדומים לו והשונים ממנו, וגם עם הטקסט והתצלומים האחרים שלצדם הוא מתפרסם. המשמעות של התמונות הללו מתקבלת (גם) מתוך הדיאלוג האינטרטקסטואלי הזה. אותן תמונות ממש של עדן אברג'יל מקבלות משמעות אחרת לגמרי כאשר הן מתפרסמות בעמוד שלה בפייסבוק, לצד הדיאלוג השובבי שהיא מנהלת עם חברותיה; כאשר הן מתפרסמות בבלוג הסחים, לצד הפרשנות הניתנת להן שם; וכאשר הן מתפרסמות בעמודים הראשיים של העיתונים היומיים, לצד הכותרות והכתבות המלוות אותן. את אותן תמונות ממש שאני מפרסם כאן אפשר היה לפרש אחרת אילו הן היו מתפרסמות בקונטקסט אחר. כאשר הן ניצבות לצד טקסטים הממסגרים את המשמעות שלהן באופן מאוד מסוים, אני חושב שיש בכך כדי להשפיע על האופן שבו כדאי לפרש אותן.
הבחירות והקביעות האלה הן כמובן רצופות מוקשים ומהמורות, ממש כמו המציאות הקמבודית עצמה. בסופו של דבר, מי שם אותי לקבוע מהי הפרשנות ה"נכונה", מתי אני "מחזיר" אוטונומיה ומתי אני "גוזל" אותה, והאם בעצם מתן הזכות לעצמי לקבוע שאני "מעניק" אוטונומיה אני לא מעמיד את עצמי באותה עמדה פטרנליסטית קולוניאליסטית שאותה אני מתיימר לכאורה לבקר? אין לי תשובה טובה לבעייתיות הזאת, ואני יכול רק להציע את עצם המודעות שלי אליה ואת ההתעסקות האובססיבית שלי בה כמנגנון שנועד לנסות להתמודד איתה, גם אם בהצלחה חלקית בלבד. כמו בכל מקרה שבו אנחנו נדרשים לקבוע אם הפעלת כוח מסוימת היא "חיובית" או "שלילית", אני יכול לעשות את ההחלטות רק על בסיס המצפן המוסרי האישי שלי, הנשען על מערכת הערכים, האמונות והתפיסות שלי כפי שנבנתה לאורך השנים. אבל נכון יהיה גם לומר שרוב מי שמפעיל כוח משוכנע שהוא פועל באופן חיובי, ולא די באמונה הזאת כדי להפוך את הפעולה לחיובית. במקרה הזה, כמובן, התפיסה שלי מושפעת גם מהאינטראקציות עם האנשים שאני משוחח איתם ו/או מצלם אותם, וההתרשמות שלי לגביהם: בקמבודיה, מדינה שבה מושג הפרטיות אינו קיים בכלל תודעתית בדרך שמזכירה את משמעותו של המושג הזה במערב, קשה לדמיין שדווקא פרסום תמונות יגרום למישהו אי נוחות. אבל גם זו תפיסתי האישית בלבד. לצערי, אין לי כלי אחר להכריע באמצעותו, וברור לי לחלוטין שהכוח שאני מפעיל הוא, לפחות במידה מסוימת, גם חיובי וגם שלילי, ושייתכן שאני טועה בהערכת המידה היחסית של שני הצדדים. וכפי שכתבתי בפתיחה, זהו בפירוש אחד מאותם המקרים שבהם המצפן שלי לא מאוד יציב, והוא רגיש מאוד לתנודות מגנטיות זעירות, שגם חוללו בו שינויים לא מעטים לאורך השנים.
וכדאי גם לזכור: אנחנו מצולמים בלי ידיעתנו כל הזמן. המעקב הוויזואלי והאלקטרוני על מעשינו הפך לעניין קבוע ושגרתי לחלוטין, עד כדי כך שרוב הזמן אנחנו לא חושבים עליו בכלל. מצלמים אותנו בבנק ומצלמים אותנו בחנויות, מצלמים אותנו בשדה התעופה ומצלמים אותנו ברחוב. ומתברר, כפי שגיליתי ממש עכשיו כשעמדתי להעלות את הפוסט וראיתי מהו הנושא החם של ישראבלוג, שעומדים לצלם אותנו גם בבתי הספר. הנתון המצוטט לעתים קרובות כאילו האזרח הבריטי הממוצע נתפס 300 פעם ביום במצלמות מעקב שונות הוא אמנם, כנראה, לא מדויק, אבל אי אפשר להתעלם מהכוח העצום המופעל עלינו באמצעות מצלמות כל הזמן, בלי שנישאל על כך ובלי שניתן את הסכמתנו לכך. גם לכוח הזה יש פונקציות חיוביות ושליליות, ואפשר כמובן להתווכח על המידה שבה כל אחת מאלה דומיננטית יותר. המעקב המצולם נועד, לפחות בגירסה הרשמית, למנוע טרור, לסייע במלחמה בפשע, להרתיע עבריינים. בפועל, ובאופן שבו הוא משתלט על חיינו, הוא משמש (גם) לשליטה, להפחדה, לפיקוח חברתי, לפגיעה בחופש ובפרטיות. כמו בכל מקום אחר, הבעיה איננה עצם קיומו של הכוח, אלא הידיים שבהן הוא נמצא והשימוש שהידיים האלה עושות בו. זה, לטעמי, העניין המרכזי שיש להתמקד בו.
הפוסט הזה כמובן מהווה נקודת פתיחה (או ליתר דיוק, המשך) לדיאלוג, ועל כן יש משהו מכעיס (גם אותי) בכך שלא אוכל להגיב באופן מסודר לתגובות. אני מתנצל על כך כרגיל ויכול רק להבטיח, שוב, שאני קורא את כל התגובות בקפידה. אני מקווה שתרגישו חופשיים גם לנהל ביניכם דיונים בתגובות בהעדרי, אם תרצו, כפי שקרה לשמחתי בכמה מן הפוסטים הקודמים. בימים הקרובים אשוב, אני מקווה, למתכונת המכתבים השגרתית.