לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
 


Avatarכינוי: 

בן: 51





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    אוגוסט 2014    >>
אבגדהוש
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

 
הבלוג חבר בטבעות:
 



הוסף מסר

קטעים בקטגוריה: . לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .

לזילות השואה בכתביו של אלוף (מיל') אלעזר שטרן (חלק ב')


החלק הראשון של הפוסט נמצא כאן, ומומלץ להתחיל ממנו אם לא קראתם אותו. זהו החלק השני.

 


בחלק זה של הפוסט אני מבקש להמשיך לעסוק באופן שבו אלעזר שטרן עושה שימוש בשואה בספרו, "משא כומתה: ניווטים בגובה העיניים". כמו בחלק הראשון, אני מנסה להציע קריאה ביקורתית של דבריו של שטרן, המאפשרת לעמוד על הבעייתיות שבחלקם. ואם סיימתי את החלק הראשון בשימוש הציני ששטרן עושה בניצולי אושוויץ, הרי שאת החלק השני אפתח בשימוש הציני לא פחות שהוא עושה במתי מחנה ההשמדה.

 

 

אלעזר שטרן עושה שימוש במתים (אילוסטרציה)

 

אחד מההישגים שבהם מתגאה שטרן במיוחד הוא פרויקט "עדים במדים", שבמסגרתו טסים קציני צה"ל וחייליו לביקור במחנות ההשמדה בפולין. שטרן מכנה את המסע הזה "הפרויקט החינוכי החשוב ביותר שיזמתי בעת שירותי כמפקד בה"ד 1, אם לא במהלך שירותי הצבאי כולו". שטרן מספר כי הוא מקפיד להרצות בפני כל משלחת צבאית שיוצאת לאושוויץ, וכי הוא פותח כל הרצאה בשאלה "למה לנסוע לשם?". הוא מאמין שיש סיבות רבות לכך, אבל מציין אחת כזאת באופן מפורש: העובדה שלאחר הביקור, החיילים ימהרו לחתום קבע. מיד. כן, כן, את הנסיעה למחנות ההשמדה בפולין רותם אלעזר שטרן לצורך הארכת השירות הצבאי של קציני צה"ל וחייליו. ולא רק זאת, אלא שהרתימה הזאת מתבצעת באופן הציני והמחושב ביותר. "כאשר החיילים האלה יירדו מן המטוס בארץ", מבהיר שטרן, "הם יבינו למה הם צריכים לחתום קבע". ועל מנת שלא להחמיץ את ההזדמנות, הוא לא יחכה אפילו שנייה. "כשתרדו מהמטוס", מסביר שטרן לחיילים היושבים בהרצאות שהוא נושא, "יהיה לכם בצד שמאל דוכן טופסי חתימה". לאחר מכן הוא מסביר שוב: "צריך לתפוס אתכם ישר כשאתם יורדים מן המטוס, כיוון שאני מבטיח לכם שכשתרדו ממנו תבינו למה צריך לחתום קבע".

 

מקפיד להרצות בפני כל משלחת צבאית שיוצאת לאושוויץ (אילוסטרציה)

 

יש משהו כל כך בוטה, כל כך דוחה, בניצול הציני הזה של רגשותיהם של החיילים ובחוויות שעברו כדי לאלץ אותם לחתום על שירות נוסף בזמן שהם עדיין עדיין נסערים, שמפתה לשאול את שטרן מה בדיוק התמחור הראוי בעיניו לחייהם של קורבנות השואה. האם יותר ממיליון וחצי הרוגי אושוויץ-בירקנאו שווים שנה אחת של קבע? שנתיים? האם מי שנסע מיוזמתו למחנה השמדה נוסף צריך לחתום לזמן ארוך יותר? האם החיילים השבים ארצה רשאים לאסוף את המוצרים שרכשו בדיוטי פרי לפני שהם חותמים קבע או רק אחרי? והאם חתימה בשדה התעופה מקנה זכות אוטומטית לעבור במסלול הירוק?

 

מה התמחור הראוי לחייהם של קורבנות השואה? (אילוסטרציה)

 

יש סיבות רבות שבגללן יכול אדם להחליט לנסוע לאושוויץ או לכל מחנה השמדה אחר. הניצול המתמשך של מדינת ישראל את הנסיעות הללו – של תלמידים, של חיילים ושל עובדי ציבור – לצרכים לאומניים, מיליטריסטיים ואתנוצנטריים איננו האופציה היחידה. אבל גם אם הניצול השגרתי הזה בסך הכל משתקף בגישה הצינית והמבזה של שטרן ושאר הגופים בצה"ל שנרתמו לסייע לו, הרי שבגיוס השיטתי של חיילים לשירות קבע מיד לאחר נחיתתם בארץ, נדמה שהם הצליחו להנכיח במידה יוצאת דופן את חוסר הרגישות, קהות החושים והטמטום שנלווים לניצול דרך קבע. העובדה שהמדיניות הזאת נמשכת כבר שנים ובלי שאיש יפצה פה מרמזת לכך שלא רק שטרן ודומיו שותפים לתכונות המצערות הללו.

 

הניצול השגרתי הזה משתקף בגישה הצינית של אלה שנרתמו לסייע לו (אילוסטרציה)

 

עוד חידוש מבית מדרשו של שטרן הוא שבעקבות דרישתו המפורשת, הסיורים והטקסים באושוויץ מתנהלים כאשר החיילים לבושים במדי צה"ל. מבחינתו של שטרן, הדבר מהווה עדות לכך ש"ניצחנו". מעבר לשאלות המובנות מאליהן בדבר הבעייתיות של לבישת מדים בעת נסיעה למטרות לא צבאיות במדינה זרה, ומעבר לשאלה מי הם בדיוק אותם "אנחנו" ש"ניצחנו", ומדוע דווקא המדים הם שמסמלים את "ניצחוננו", ומעבר לשאלה המביכה אם השמדה של שישה מיליון בני אדם יכולה להיחשב כ"ניצחון" מכל סוג שהוא, מעניין לציין שעבור שטרן ה"ניצחון" איננו מתבטא רק בעצם ה"משמעות של 'אנחנו כאן!'" שאותה הוא מדגיש. נוסף ל"ניצחון" הזה, שטרן מכריז גם על "ניצחון" אחר. למשלחת השנייה שיצאה לאושוויץ, כך מתברר, עמדו לנסוע עשרת הצוערים הטובים ביותר בקורס הקצינים שנערך באותה עת. אלא שאחד מהקצינים הללו היה, רחמנא ליצלן, דרוזי, ועל כן סברו כמה מהמג"דים שהיו אחראים על הגיוס שיש להחליפו בצוער אחר, יהודי למהדרין. שטרן – ואני בהחלט אומר זאת לזכותו – קבע כי אין שום מניעה לשלוח קצין דרוזי למחנות עם שאר החיילים, כי "אולי... זה לא מדבר [אל הלא יהודים] עכשיו, אבל ידבר אליהם אחרי הביקור". וזה, הוא אומר, "חלק מהניצחון שלנו: להבדיל מהם, זה שאנחנו לא מבדילים בין מי שבא מפולין וממי שממרוקו, וגם לא בין יהודי או דרוזי או נוצרי או בדווי. כפי שאנו נלחמים פה וחיים פה, ככה אנחנו גם באים לשם".

 

אין שום מניעה לשלוח קצין דרוזי למחנות עם שאר החיילים (אילוסטרציה)

 

לכאורה, מה יפה מזה? הנה לנו עדות לניצחון הערכי הגדול שלנו על הנאצים ועוזריהם, שאנו איננו מפלים בין בני אדם שונים על רקע מוצאם האתני. וזה באמת יפה מאוד, אך היה יפה הרבה יותר אילו העדר האפליה הזה היה בא לידי ביטוי בכמה היבטים יותר בסיסיים של הקיום האנושי מנסיעה לאושוויץ: מים זורמים, לדוגמה, או תקציבים שווים, או תוכניות מתאר ליישובים, או חינוך, או הזכות להפגין בלי שיירו עליך למוות, או הזכות לחיות באופן כללי. מה ששטרן מציג באופן ציני כ"ניצחון" של ערכי השוויון הוא בעצם "ניצחון" קטן מאוד: הוא תקף אך ורק ביחס לאותם מקרים שבהם המיעוטים שאותם הוא מוכן, לכאורה, לקבל מאמצים אל חיקם את הקורבנוּת היהודית האינטרסנטית ומשתתפים בריטואלים השבטיים המסייעים לכינונה של זהות קולקטיבית שהלאום היהודי עומד במרכזה. ה"שוויוניות" של שטרן היא שוויוניות חד-כיוונית בלבד, שבה על המיעוט לאמץ את כללי המשחק של הרוב ולהזדהות עימם באופן מוחלט, ואז הוא זכאי לקבל זכויות בסיסיות כלשהן. ולא במקרה, גם את עצם אשליית השוויוניות הזאת מכפיף שטרן לשירות הצבאי, שמדיר מתוכו את המיעוט הגדול ביותר במדינת ישראל. שטרן אינו מבדיל בין " יהודי או דרוזי או נוצרי או בדווי" – כלומר, בין יהודי לבין כל אותם מיעוטים אחרים שהמדינה מגייסת לצבא; ומה לגבי המוסלמים, המהווים כ-75% מהערבים במדינה? ובכן, אל תשאלו שאלות קשות. "ניצחנו" וזהו.

 

אנו איננו מפלים בין בני אדם שונים על רקע מוצאם האתני (אילוסטרציה)

 

וגם באופן כללי, אגב, ה"שוויוניות" שאותה מציע שטרן ללא יהודים קטנה יותר משהיה רוצה שנחשוב, לפחות ככל שהדבר נוגע לזכותם לשמר את אמונתם הלא יהודית. אחד הפרויקטים הגדולים שבהם היה מעורב ושאותם קידם בהתלהבות הוא פרויקט הגיור בצה"ל, שבמסגרתו התגיירו כמה אלפי חיילים בעידודו ובסיועו הנמרץ של הצבא, לאחר שהתגלה שבכל שנה מחלק צה"ל כ-600 ספרי הברית החדשה בטקסי ההשבעה לחיילים, שמבקשים אותם מאחר שהם נוצרים. "צה"ל הוא צבא של מדינה דמוקרטית", מצהיר שטרן בליברליות, "ומתוקף היותו כזה, הרי שאם חייל מבקש ברית חדשה אנחנו מחויבים לספק לו"; ואז הוא ממשיך: "האתגר הוא לגרום לכך שפחות חיילים יבקשו זאת". אכן, אתגר, ושטרן התגייס למשימה בחדווה: "כינסתי את סגל המפקדים של מחו"ה אלון... הסברתי לסגל שמבחינתי כמות דורשי הברית החדשה היא אתגר שעלינו לטפל בו".

מעניין לתהות מה שטרן היה אומר אם צבא ארצות הברית, לדוגמה, היה מכריז על כך שמספרם של החיילים היהודים בו הוא "אתגר שיש לטפל בו", ולצורך כך יוזם פרויקט שנועד לעודד ולסייע לחיילים יהודים להתנצר. אבל שטרן לא חושב על דברים כאלה. הוא עסוק יותר בקריקטורה שהתפרסמה ב"מעריב" שקבלה על קבורתם של חיילים לא יהודים מחוץ לגדר. "זו אחת הקריקטורות האיומות ביותר שצוירו נגדי", אומר שטרן, "והיא לא פורסמה ב'דר שטירמר' אלא ב'מעריב' דווקא". ואיך בחר שטרן להתמודד עם הקריקטורה האנטישמית? "תחת הקריקטורה הממוסגרת [בלשכתי] הוריתי לתלות נתונים מספריים המתעדכנים מדי כמה ימים בטוש שחור – מספר המתגייסים שסיימו את תהליך הגיור בעזרת הצבא".

אכן, חלק מה"ניצחון" שלנו הוא כנראה גם זה שאנחנו לא מבדילים בין יהודי ונוצרי. לפחות כל עוד הנוצרי מוכן להמיר את דתו בעידוד פעילותו המיסיונרית של צה"ל.

 

 

האתגר הוא לגרום לכך שפחות חיילים יבקשו זאת (אילוסטרציה)

 

ואסיים בסיפור שכבר סופר בעבר, על המטס המיליטריסטי של צה"ל בשמי אושוויץ בשנת 2003. כמה מפרטי הסיפור הזה כבר מוכרים, אבל בכל זאת כדאי להזכיר אותם שנית, ולהדגיש גם את מה שלא סופר עד היום וששטרן מספר בגאווה לגמרי לא כבושה. דווקא הפולנים, מתברר, הם שהזמינו תחילה את חיל האוויר להגיע עם שלושה מטוסי אף-15 לתערוכה לציון 60 שנה לניצחון על הנאצים. ושטרן, כמובן, נענה בשמחה ("שלושה אף-15 במטס בשמי אושוויץ ועל הקרקע מאתיים קציני צה"ל? מובן שהסכמתי", הוא מצהיר בלי שמץ של אירוניה, ודומה שניתן לחוש את הקרקע רועדת מאי-נעימות). אלא ששטרן לא מסתפק בהזמנה הנדיבה של הפולנים, כמובן. הוא רוצה שהמטוסים לא רק יוצגו, אלא גם יטוסו, ולזה הפולנים לא מסכימים. "הפולנים מסרבים למטס מעל אושוויץ", מסביר לו רמ"ט חיל האוויר דאז, אליעזר שקדי, "בטענה שמאז מלחמת העולם השנייה אסור שיהיו באושוויץ כלי מלחמה. לא על הקרקע ולא באוויר". לאדם הסביר, דומה שתשובה זו מעידה שאם יש מישהו שהפיק לקחים מועילים כלשהם מן השואה, הרי שאלה דווקא הפולנים, אבל שטרן כמובן אינו מתרשם. "הם צודקים", הוא אומר לשקדי, "אבל תגיד להם שמטוס אף-15 של הצבא הישראלי הוא לא כלי מלחמה, הוא כלי שלום".

 

 

מטוס אף-15 של הצבא הישראלי הוא לא כלי מלחמה, הוא כלי שלום (אילוסטרציה)

 

אין לי ספק שכל אותם אנשים שהופצצו במהלך השנים על ידי מטוסי אף-15 ישראלים ישמחו לשמוע שמדובר בכלי למטרות שלום. אבל הפולנים, כפי שמודה שטרן, "לא התלהבו לקבל את ההסבר הזה". למרות זאת – מה שרגשות אשמה יכולים לעשות – הם אישרו בסופו של דבר את המטס לאחר שהופעלו עליהם לחצים כבדים, כל עוד הוא ייערך בגובה של 10,000 רגל. בזלזול בהמי אופייני כלפי כל מה שאינו תואם את הצורך האובססיבי של שטרן (ושל מדינת ישראל) להוכיח שהם מצוידים כהלכה, שלא לדבר על הבוז המופגן כלפי החוק הבינלאומי, הוא שואל: "מה יקרה אם למרות ההגבלה הזאת הם יחליטו להנמיך במקום ולעלות מיד? מי יתפוס אותנו, יש שם מכ"מים או רדארים פולניים?". ואכן, מתברר שהוא לא היחיד שחשב להונות את הפולנים, ושקדי כבר נתן פקודה למוביל המבנה של המטס לרדת לעומק, וגם ניסח תשובה למקרה שמישהו יביע מחאה: "אם יתפסו אותנו נגיד שהפעם האחרונה שמישהו אמר לנו מה לעשות באושוויץ הייתה לפני 60 שנה". את התמונות מאותו מטס, שהוסתרו מהפולנים "בתירוץ של ביטחון שדה" (כפי שמוחה שטרן), הוא מציג לראווה בלשכה שלו. יודעי דבר מספרים שהתמונות האלה גם מחולקות תדיר לקצינים בעת שחרורם.

 

 

הוא לא היחיד שחשב להונות את הפולנים (אילוסטרציה)

 

"אינני יודע אם להורים שלנו, הדודים שלנו או הסבים שלנו שהיו פה לפני 60 שנה, היה חלום", התפייט שטרן בדברו על המטס הזה (ובניסיון להדוף את הביקורות שנשמעו עליו) במסיבת עיתונאים שנערכה באותה שנה בבאבי-יאר. "אינני יודע אם חלום זה בכלל מושג השייך למקום הזה, אני לא יודע אם היה להם בכלל זמן לחלום. אני לא יודע אם על מה שעשו להם פה בכלל יש נקמה... אני לא יודע אם מושג הנקמה רלוונטי בהקשר של השואה. אבל אם היה להם חלום, ואם יש נקמה, אז מאתיים קציני צה"ל על הקרקע ושלושה אף-15 של חיל האוויר הישראלי – זה גם חלום וגם נקמה!".

 

זה גם חלום וגם נקמה (אילוסטרציה)

 

זוהי השואה עבור אלעזר שטרן, ולעתים קרובות גם עבור מדינת ישראל: קרב צבאי שבו יש "מנצחים" ו"מפסידים", שאותו יש לנצל כיום למען הפגנות שרירים כוחניות, לאומניות ונקמניות המבזות את זכר הנספים והופכות אותם לכלי משחק ציני בשירות הצבא והמדינה. שלושה מטוסי אף-15 באוויר ומאתיים קציני צה"ל על הקרקע: זה מה שמיליון וחצי נרצחים שווים כיום, כדי שנוכל להכריז על "ניצחון". ואולי ראוי להזכיר גם את תשובתו של אלי ויזל לשטרן על דבריו בבאבי-יאר, ששטרן מביא אותם בספרו בלי לשים לב כנראה לכך שמדובר בביקורת קשה: "אתה טועה", אמר לו ויזל. "כן היה להם חלום... קליפה של תפוחי אדמה".

נכתב על ידי , 4/1/2010 17:30   בקטגוריות שואה, ציונות, צבא וחברה, ספרות, גזענות, צבא, אקטואליה  
152 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   2 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של עדי ב-21/2/2010 23:23
 




דפים:  
366,668

© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לתום אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על תום ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)