למי לא היה בבית בוידעם?
פעם כולם ידעו מה זה בוידעם, אותה עליית גג ששימשה כמחסן, לא כמו זו שמתוארת בספרים או בסרטים. כל מי שגר בבית קטן או בדירה קטנה היה לו בבית כוך כזה מתחת לתקרה, במסדרון או שהיה פתח בשירותים או באמבטיה. התקרה במקום הזה היתה נמוכה במיוחד.
היתה לבוידעם הזה דלת שאפשר היה לפתוח אותה רק אם עולים על כסא או סולם.
ומה היה שם בבודיעם הזה? כל מה לא השתמשנו בו באותו רגע, למשל תנור החימום על נפט שהשתמשנו רק בחורף, הספרים והמחברות מהשנים שעברו. שטיחים מגולגלים, שקיות מפוצצות בבגדים שאולי פעם נשתמש בהם שוב. התנועה אל הבוידם היתה בדרך כלל רק בכיוון אחד. מלמטה למעלה. הטקס היה ידוע. אמא שלי היתה מכינה את השקיות מראש וכשאבא שלי היה מגיע מהעבודה, או בשבת בבוקר, היא היתה אומרת לו שיביא את הכסא מהפינת אוכל, עליו היה שם כסא קטן יותר, בזהירות היה עולה על הכסאות, היא היתה מוסרת לו את השקיות והוא היה דוחף אותם פנימה, מתאמץ ומזיע, עד שכולן נעלמו במעמקים. החבילות היו תמיד עולות אבל אף פעם לא ראינו אותן יורדות. רק התנור חימום היה יורד ועולה ולכן היה שמור לו מקום מיוחד בקצה.
אחר כך, בכל הדירות שבהן גרתי, הבודיעם היה תמיד חלק בלתי נפרד מן הדירה. מקום ששמים בו כל מיני דברים שכרגע אני לא צריכה ואין לי מקום בשבילם אבל אני גם לא רוצה לזרוק. ככה גם היום בבודיעם (שהיום קוראים לו עלית גג) אנחנו שומרים בו דברים מכל מיני תקופות: שאריות של מרצפות מתקופת הבנייה, ומה שנשאר מהחרסינה של חדרי האמבטיה והשירותים, וגם דברים שאני עוד לא רוצה להפרד מהם כמו מחברות מלימודי התואר הראשון, מזוודות ישנות שטיילו הרבה בעולם אבל לא יזכו יותר לראות את חו"ל מקרוב. שאריות של פחי צבע, מדפים של ספריה שפרקנו . צעצועים של הילדים מהתקופה שהיו קטנים. המון קופסאות של לגו עם התכניות של הבניה. וגם קופסא עם גלויות שפעם אספתי ומכתבים מתקופות אחרות.
אבל יש לי גם בוידעם בנפש. מקום שאליו אני מרחיקה זיכרונות, אירועים שקרו, מכתבים שכתב לי זה שאהב אותי, מילים שנאמרו וגם אנשים שהיו פעם חלק מחיי. כאלה שהיו פעם מאד משמעתיים בחיים שלי אבל הם לא כאלה היום. בעיקר כאלה שאני קוראת להם גזלני אנרגיות, אנשים שלוחצים לי על הכפתורים שאני לא אוהבת שלוחצים עליהם. אני סוגרת אותם שם למעלה. הם אינם דורשים תשומת לב או השקעה. הם כמו השקיות שאכסנתי בבוידעם. אני לא רוצה להיפרד לגמרי אבל לא רוצה אותם קרוב.
יהודה עמיחי כותב שכל אחד בעולם צריך גן נטוש או בית ישן או לפחות דלת נעולה אחת שלעולם לא ישוב לפתוח אותה. ואני מוסיפה שכל אחד צריך לשמור את המפתח לדלת הזו כי אולי יום אחד יתעורר הרצון לפתוח את השקיות, לחטט בארגזים ולהתרפק על העבר.
זה קורה לי ברגעים מסוימים, בפרשות דרכים, במעברים. בתקופות שבהם אני מרגישה שאני צריכה לחטט בעבר כדי להצטייד בכוחות מחודשים. אז טוב לעלות עליית הגג ולפתוח את הארגזים. לקרוא את המכתבים שפעם קבלתי מזה שאהב אותי.
בנבירה אחת כזו מצאתי מכתבים ביידיש שאבי השאיר כמה חודשים לפני מותו, וגם צילומים שלא הכרתי מתקופות שלא ידעתי עליהן.
הנבירה הזו הוציאה אותי מהבוידעם למסע חדש. עכשיו אני אוספת מחדש את דברים וזכרונות להמשך חיי.המכתבים שמסרתי לתרגום היו דרישת שלום מארץ רחוקה. אני מתרפקת על כתב היד המוכר ועל המילים שנותרו.