"אני מצביע בעד קדימה כי הם היחידים שיכולים ורוצים לצאת מהשטחים."
כך בצורה נחרצת אמר לי הקול בצד השני. לא הארכתי עימו בויכוח. לכן אעשה זאת כאן בקצרה:
"אבל יש רק בעיה אחת עם קדימה."
"והיא?"
"הם לא יודעים כיצד לצאת מהשטחים."
אני בטוח שטיעון זה נשמע מוזר. מה זאת אומרת לא יודעים?
הרצון והיכולת מספיקים לרוב הישראלים בשביל להצביע לקדימה שייצאו מהשטחים. איש מהישראלים לא שואל האם קדימה יודעת איך לצאת מהשטחים.
הידע של קדימה הוא הידע של הבריון השכונתי. קדימה עושה מה שהיא רוצה בלי להתחשב בתוצאות של הצעדים שהיא עושה.
היא תצא מהשטחים. היא תקבע את הגבולות. ישראל תחליט הכל לבד, ושיילכו הפלסטינים לעזה ולעזאזל. זוהי פחות או יותר התפיסה.
דא עקא, התפיסה מטופשת ומעידה על חוסר ידיעה - חוסר הכרה של המציאות.
קחו למשל את קדחת העופות. או שפעת העופות או האל יודע איך קוראים לשטות החדשה הזאת שהפילה עלינו פניקה בתחילת השבוע.
מישהו מכם חושב שאפשר להתנתק באופן חד צדדי משפעת העופות? מישהו חושב ששפעת עופות בעזה היא לא עניינה של ישראל? ששפעת העופות בשטחים לא תדביק את שפעת העופות בישראל?
ברור אם כך שקשרים בין ישראל לבין השטחים חייבים להימשך בתחום הזה, שישראל תסבול מבעיה שיש בשטחים מהם היא יצאה. בעיה דוגמת שפעת העופות למשל. אבל לא רק, כל מגיפה שתהיה בשטחים הכבושים תהיה בעיה של ישראל, כי היא תעבור לישראל. ככה זה, הטבע לא ממש נעצר בפני חומות של תקווה/יאוש/שכנים טובים/שכנים רעים.
הטבע הוא גם המים. גם הם משותפים בשטחים לישראל ולרשות הפלסטינית. האם יש בתכניות ההתכנסות (מכבסת המלים במיטבה) תשובה לבעית המים ומי ישלוט עליהם בשטחים הכבושים? האם ישראל תמשיך להצמיא את מיליוני הערבים בשטחים לטובתם של אותם גושי התיישבות?
אין לדעת. אנחנו לא יודעים. קדימה לא יודעת. קדימה גם לא תוכל לדעת, כיוון שאין לה שום כוונה לדבר עם הרשות הפלסטינית, על תצורותיה ועל מנהיגיה השונים. ביריון שכונתי.
זו הבעיה עם בריון שכונתי. הוא עושה דברים, שובר הורס, מכאיב, לאחרים. רק אחרי זה הוא מגלה שהכאב חוזר עליו. הוא לא מנסה לדבר עם אלה שהוא מרביץ להם כי הוא חושב שהמכות לא ישפיעו עליו. הוא תמיד טועה. הוא לא יודע מה הוא עושה. כך גם קדימה, וזוהי גם תכניתה לישראל.
אפשר אחרת?
כן, משא ומתן.
יש מי שתומך בכך?
כן, עמיר פרץ.
עוד סיבה למתנדנדים במרכז לעבור לעבודה. לא שזה יעזור, אבל אולי בכל זאת.
אה כן, אני לא אצביע לעבודה. גם לא למרץ. גם לא לכל מפלגה אחרת שמכריזה שהיא תשב עם אולמרט בממשלה.
כי אולמרט דמוקרט קטן מאוד. "רק מפלגות ציוניות ויהודיות". אבל עם האגודה הוא מוכן לשבת. איש לא שואל אותו על כך.
מילא, אבל אולי שמאלנים, ואולי אנשי מרכז יבינו שבריונות שכונתית לא מובילה למקום חיובי. כי קדימה אולי רוצה ויכולה לצאת מהשטחים. היא רק לא יודעת איך לעשות זאת נכון. ואין מה לעשות, הידיעה היא זו שצריכה להכווין את פעולות האדם, לא רק הרצון והיכולת.