אתמול הבהיר ראש הממשלה שאין לו כוונה להתפטר בעקבות דו"ח וינוגרד. הוא מצדיק את כוונתו זו בטענה שהוא הפיק לקחים בעקבות המלחמה ועל כן הוא מתאים לתפקידו והכי מתאים לתפקידו שכן אף אחד אחר לא הפיק לקחים דומים.
אפשר לבחון טענה זו. מלחמת לבנון הייתה משבר ואולמרט היה האחראי על ניהול המשבר. אולם, מלחמת לבנון לא הייתה המשבר היחיד בתקופת שלטונו של אולמרט, ולכן אפשר לבדוק אם התנהגותו של אולמרט במשברים שהיו מאז המלחמה אכן מוכיחה שהוא הפיק לקחים ומתאים לתפקידו.
כרגע מתקיים משבר מתמשך. כרגע יש שביתה במערכת ההשכלה הגבוהה באוניברסיטאות. כמאה אלף סטודנטים מושבתים כבר קרוב לחודשיים. אפשר לבחון את התנהגותו של אולמרט בזמן משבר זה.
1. האם זיהה את קיומו של משבר? במלחמת לבנון אולמרט הגיב תגובת יתר והפך מצב שאינו בהכרח משברי למשבר. כיום אולמרט מתפקד כאילו אין משבר במערכת ההשכלה הגבוהה. הכשל הוא דומה, הבנה לא נכונה של המציאות. במלחמת לבנון השניה אולמרט הפך אירוע למשבר, וכיום במערכת ההשכלה הגבוהה, אולמרט לא מבין שיש משבר ומתנהג כאילו זה אירוע קטן.
2. אופן ניהול המשבר? מלחמת לבנון השניה לא נוהלה כמו שצריך. ממשלת ישראל התנהלה בכוחניות, תוך ניהול משא ומתן כושל, חוסר תכנון לטווח הקצר ולטווח הארוך, חוסר התייעצות בגופי מטה, אי התווית מדיניות ארוכת טווח וכו'. ניהול זה הוביל לתוצאות שאפשר היה להשיג בהרבה פחות מאמצים והרבה פחות נזק. ניהול המשבר בהשכלה הגבוהה דומה. הממשלה לא מתכננת דבר. אין דיון ענייני על המטרות סביב מערכת ההשכלה הגבוהה ומה רוצים להשיג במערכת זאת. יש שימוש כוחני בחוסר התייחסות למרצים, חוסר ניהול משא ומתן תקופות ארוכות, השארת המגעים ברמה נמוכה, התנהלות כוחנית של שר האוצר ושרת החינוך, שימוש בבית משפט באופן שלא נעשה כמותו וכו'. הסוף לצערנו ידוע מראש, סיום השביתה יותיר אצל כולם את התחושה שאפשר היה להגיע לכך חודש קודם לכן. ממש כמו עם סיומה של מלחמת לבנון. גם כאן, אין שימוש בגורמי מטה, בתכנון לטווח ארוך וכו'. גם בשאלה זו יש דמיון בין התנהגות אולמרט וממשלתו במלחמת לבנון לבין התנהגותו במשבר ההשכלה הגבוהה.
לפיכך קיים דמיון בין התנהגות ראש הממשלה במלחמת לבנון ובמשבר ההשכלה הגבוה. התנהגות כוחנית ברמה הטקטית, שלא מזהה את המציאות ולא מתמודדת איתה כמו שצריך, שלא מפעילה גופי תכנון, לא מטווה מדיניות לטווח ארוך ולא מציבה יעדים אסטרטגיים. דמיון זה מבהיר שטענתו של אולמרט לא עומדת לו. הוא לא השתנה. הוא לא הפיק לקחים. הוא מתנהג בדיוק באותו אופן במשבר ההשכלה הגבוהה כמו במלחמת לבנון.
אגב מי שלא הבינה, ברור שניתוח המשבר בהשכלה הגבוהה הוא דוגמא קשה. אפשר היה לנתח את ניהול המשבר במערכת ההשכלה התיכונית. המסקנות היו זהות וקלות הרבה יותר להדגמה.
המסקנה ברורה: אולמרט לא יודע לנהל משברים, הוא לא מזהה אותם, לא מתנהג בהתאם לאופן ניהול משברים, לא מתכנן לטווח ארוך. מכאן, טענתו של אולמרט שהפיק לקחים ממלחמת לבנון אין לה בסיס.
אולמרט צריך ללכת הביתה בגלל מלחמת לבנון, היציאה הטיפשית אליה, ניהולה השגוי וכו'. הוא צריך ללכת הביתה בגלל מידותיו המפוקפקות. אבל הוא גם צריך ללכת הביתה כי הטענה היחידה שיש לו להישאר בתפקידו אינה מחזיקה מעמד כשבודקים אותה.