במשרד החינוך צהלה גדולה, התכנית החדשה, מתרחבת. כולם שמחים, כולם צוהלים, הקמפיין הטלויזיוני מתמשך, ורק ירון לונדון לא מבין למה משלמים למורים כל כך הרבה, בסך הכל הם רק מלמדים 26 שעות בשבוע. לעומתו, שמשדר 50 דקות ביום, ודאי שהם לא צריכים להרוויח את הסכומים המופלגים שהם מרוויחים. 5000 ש"ח, באמת מוגזם.
אז משרד החינוך צוהל, וישרא-, בצעד ראוי לכל שבח, מקשר אותנו הבלוגרים למידע על החגיגות שמוציא המשרד. כל הכבוד לישרא- שחושפים אותנו לחומרים שכאלה, הודעות לעיתונות ושאר חומרים מעניינים. אמנם זה לא יהפוך אותנו לעיתונאים, יש לנו דברים יותר טובים לעשות, אבל זה ייעבה את ההקשר בתוכו נעבוד. אז תודה.
ברצוני להודיע משהו לשרת החינוך חזרה. התפרסמו המיקודים השונים בבגרויות. אתמקד רק בבגרות אחת, הבגרות לאזרחות, ורק בחומר אחד - שלוש הרשויות. לימדונו, בבגרות, שבכל מדינה, כדי שדמוקרטיה תתקיים, צריכים הפרדה בין שלוש רשויות ואלו הן: הרשות המבצעת, הרשות המחוקקת והרשות השופטת. גם השנה תלמידנו למדו זאת. אבל השנה במיקוד החליטו להוריד את אחת הרשויות. כן, צריך להיבחן, ומכאן לדעת, רק על שתי רשויות. נחשו על איזה רשות ויתרו? האם על הרשות השופטת, שממשלת ישראל הכריזה עליה מלחמת חורמה? ודאי שלא. ראוי שילדינו הרכים ילמדו כמה שיותר על רשות זאת, ובייחוד על חוסר תפקודה והבעיות בתפקודה. ומה בדבר הרשות המחוקקת? לא, גם עליה ילמדו וייבחנו ילדינו הרכים. הרשות עליה לא ייבחנו השנה התלמידים היא דווקא הרשות המבצעת, אליה שייך משרד החינוך.
אני יכול לנחש מדוע דווקא על הרשות המבצעת לא ילמדו הילדים. משרד החינוך אינו רוצה שהילדים יידעו מה ממשלה אמורה לעשות, כדי שלא יוכלו למתוח ביקורת על הממשלה, ועל משרד החינוך כמשרד ממשלתי. זוהי סברה סבירה. הרי ראוי שהחינוך לאזרחות יתאים למשרד החינוך ולקו הממשלתי. לכן, בשביל שייחסך מילדנו חוסר הנעימות בידיעה שהרשות המבצעת לא מתפקדת, לא נכריח אותם להיבחן על רשות זאת השנה. אולי שנה הבאה הרשות המבצעת כן תתפקד ואז ייבחנו ילדינו עליה. אולי, מה שיותר סביר, הילדים לא יחשבו שהרשות המבצעת מתפקדת באופן גרוע, ייבחרו במי שנמצא ברשות המבצעת כיום להמשיך בתפקידו, וכך שנה הבאה לא נלמד אותם כלל על הפרדת רשויות או על דמוקרטיה.
אה כן, אתם לא מאמינים לי שהרשות המבצעת הורדה במיקוד של משרד החינוך השנה, בקשה, הנה המסמך.
רציתי לכתוב גם מלה על הבגרות בהיסטוריה, על זה שמלמדים רק על השואה. אבל אז גיליתי שמלמדים גם על קהילת יהדות ארצות הברית בין שתי המלחמות. מיד התעצבנתי. חשבתי למה שמישהו יחשוב שקהילה זאת חשובה? התלמידה שלומדת לבגרות בהיסטוריה הסבירה לי שבטח נדבן כלשהו תרם כדי שילמדו זאת. אבל אז עשיתי את המעשה הפסאודו-עיתונאי ובדקתי את המיקוד בהיסטוריה ומסתבר שלומדים על כל קהילות היהודים בין שתי מלחמות העולם, ולא רק על זאת האמריקאית. אגב, מתשובתה למדתי שלא משנה אם מלמדים על הרשות המבצעת, תלמידים אינטלגינטיים יבקרו את הרשות המבצעת, אפילו אם לא בוחנים אותם עליה.
ובכלל, לטעמי, זהו פרויקט לעיתונאות אלטרנטיבית, בין אם היא ממוקמת בבלוגים או באתרי חדשות אלטרנטיביים. בידקו את המיקוד של משרד החינוך בבגרויות השונות, באזרחות, היסטוריה, ספרות ושאר תחומים שכאלה. סביר שנלמד מכך הרבה, על השלטון, על מה מותר לצפות שהתלמידים, אזרחים, ביוצאם ממערכת החינוך יוצאים, מהו קו המשווה או הבסיס החברתי ממנו מתחיל הדיון החברתי ועוד. כן, לטעמי, זהו פרויקט עיתונאי ראוי, שאין לי זמן, כוח, משאבים וידע לעשותו. שכן, למשל בענין המיקוד באזרחות, סביר שהיה צריך לבקש את תגובת משרד החינוך להשמטה של הרשות המבצעת מהמיקוד השנה. השאלות שצריך היה לשאול: האם נראה לכם סביר להשמיט את אחת מהשלוש. או שתשמיטו את כל נושא הפרדת הרשויות והרשויות השונות או שתלמדו את כולן. האם אינכם סבורים שהשמטת הרשות המבצעת דווקא, שאתם חלק ממנה, בעייתית? כאמור, אין לי זמן, כוח וידע לעסוק בפרויקטים כאלה, אבל אני חושב שכולנו נרוויח אם הם ייעשו.