לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים

חרונולוגיה חסרת חשיבות

Those who can make you believe absurdities can make you commit atrocities. Tangles should be welcomed as good news-they keep out demons. 1988:28 Becker :וולטר


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    יוני 2012    >>
אבגדהוש
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
6/2012

המדריך למהגר לאמריקה (ב'): פתח חשבון באיגוד שיתופי לאשראי


בימים, שבועות וחודשים הקרובים נפרסם כאן מעין מדריך למהגר הישראלי לאמריקה. בלי נדר.


 פרק ב': פתח חשבון בנקאי בארגון אשראי שיתופי - קרדיט יוניון

בעוד ישראל מזדעזעת מהרס חלון של סניף בנק מקומי, באמריקה מצאו לזה את הפתרון. למעשה, בארצות הברית, ערש הקפיטליזם, ישנו מנגנון שעוקף או אולי עוקץ את הבנקים ומאפשר לחבריו להנות משירותי בנקאות חינם אין כסף. קוראים להם באמריקאית קרדיט יוניון, בתרגום לעברית אפשר לקרוא להם ארגוני אשראי שיתופיים או איגודי אשראי.

כשאתה מהגר לאמריקה (עם ויזת עבודה, כמובן), אחרי שעשית קניות וקנית חמאה לא מלוחה, או אולי לפני כן, חפש לך איגוד אשראי שכזה. איגוד זה הוא מוסד הנותן את כל שירותי הבנקאות הרגילים: צ'קים, חשבון חיסכון, חשבון הלוואות, משכנתאות, הלוואת רכב, אפילו כרטיסי אשראי. אבל, בניגוד לבנקים, ארגוני האשראי השיתופי הם ארגונים ללא מטרת רווח. מטרת קיומם היא מתן שירותים לחברי האיגוד וחלוקת רווחים, אם יש כאלה, חזרה לחברי הארגון.

למעשה, כך היה גם פעם בישראל. בנק הפועלים נועד כדי לעזור לחברי ההסתדרות. לשם כך הוא נועד. הוא היה יכול להיות מלכ"ר, אבל הוא הפך לעסק אי שם מזמן. גם בנק פועלי אגודת ישראל היה יכול להיות מלכ"ר. בנק המזרחי אמור היה להיות בנק המשרת את חברי תנועת המזרחי, המפד"ל ההיסטורית. כך שגם הוא היה יכול להיות מלכ"ר.

בארגון השיתופי שלי מחלקים את הרווחים חזרה לחברי הארגון. איך עושים זאת? ארגון האשראי השיתופי שלי נותן לנו פלוס על העו"ש. ולא סתם פלוס, הריבית שאנו מקבלים על העו"ש היא של 1.93 אחוז שנתי, שהיא גבוהה בכאחוז וחצי מהריבית במשק האמריקאי כרגע. אין חשבון חיסכון שמתקרב לתת משהו דומה. נכון, ישנם ארגוני אשראי שיתופיים שנותנים פחות. למשל, במקום מגוריי הקודם ארגון האשראי השיתופי מחלק לחבריו כרטיסי טיסה. קצת פחות שווה, ועדיין נחמד. מובן שחשבון העובר ושב בארגוני האשראי השיתופיים חינם. גם הצ'קים חינם. גם כרטיס האשראי חינם וכמעט בלי מגבלות (בניגוד לבעיות הרגילות בהשגת כרטיס האשראי, כפי שנרחיב בפרקים הבאים של הסידרה).

ישנה מגבלה אחת בארגוני האשראי השיתופיים - צריך למצוא את הדרך להיות חבר בהם. כך, אצלנו, רק מי שעובד במקום העבודה שלי או קשור אליו בקשר כלשהו, אליו ואל מקומות העבודה האחרים באזור (בהערכה גסה כ-40 אלף איש), יכול להיות חבר. אולם, ישנם ארגונים אחרים שפתוחים לפני מהגרים מפולין, ובעצם, אין אדם שלא ימצא לו יכולת להיות חבר בארגון אשראי שיתופי.


אז כשאתה מגיע לאמריקה, חפש את הקרדיט יוניון הקרוב למקום מגוריך. זה עדיף בהרבה על לשבור חלונות של בנקים מסחריים שעושקים אותך בכל הזדמנות אפשרית. ואני מדבר על ישראל כשאני מדבר על בנקים מסחריים שכאלה, באמריקה, אפשר גם לעשות כסף מבנקים מסחריים, אבל עדיף להיות חבר בקרדיט יוניון. זה מחזיר כסף, מחזק את הקהילה, ומקטין את הפערים החברתיים. כל אותם ערכים שהיו קיימים פעם בישראל, והומרו בשמירה על חלונות הראווה של הבנקים.

אם ברצונך לשמוע על עוד נושאים הקשורים להגירה לאמריקה, אנא שאל/י בתגובות לקטע זה.

נ.ב.
בלוג זה אינו מעודד הגירה לאמריקה. נחמד לנו כאן כשרוב הישראלים עדיין בארץ.

נכתב על ידי , 28/6/2012 15:37   בקטגוריות אמריקה, כתבנו בשטח, מו"מ, אקטואליה, ביקורת, עבודה, משהו אישי  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



שיעור בתיאוריה פוליטית


לעתים נדירות אפשר למצוא בטוקבקים דיונים מעמיקים שחוקרים דגולים עוסקים בהם. אכן, מהו הפרטי, מהו הציבורי, מהו המרחב.


המרחב הציבורי נחשב כמרחב שלישי, בין המדינה והפרטי. זהו הציבורי. המרחב הציבורי גם לרוב מופרד מהמרחב הכלכלי, ששיך לתחום הפרט בעיקר. לכן, כשמפגינים ברחוב מפגינים במרחב הציבורי. לכן ההצעה לנטוע אוהל במרחב הפרטי, בסלון, נחשבת נלעגת. הסלונים, בעיקר הספרותיים, נחשבו חלק מהמרחב הציבורי בתור הזהב שלו, ואפילו חדרי סלון בבתים פרטיים נחשבו מרחבים ציבוריים
באותה התקופה. שכן, חדרי השינה היו החדרים הפרטיים, בעוד הסלון היה המקום בו התכנסו האזרחים לדון בענייני המדינה ולבקר את השלטון.


ומה בדבר הבנק? האם הבנק פרטי כמו שהסלון פרטי? אם הסלון אינו פרטי, ודאי שהבנק אינו פרטי. אולם נניח שהסלון פרטי, האם זה הופך את הבנק לפרטי? במדינת ישראל, כמו ברוב מדינות העולם, הבנקים אינם פרטיים. הבנקים הם ציבוריים. הציבור הוא המחזיק ברוב אמצעי השליטה בבנקים, והבנקים נמצאים בבעלותו המרכזית. בנק לאומי ודאי שנמצא בידי הציבור ואפילו בשליטת המדינה, עדיין. בנק
הפועלים אמנם נשלט על ידי שרי אריסון, אך זאת מחזיקה בפחות מרבע ממניות הבנק. רוב שאר מניות הבנק נמצאות בידי הציבור, אם באופן ישיר או באמצעות חברות השקעות, דוגמת קרנות הפנסיה וכדומה. מכאן, הבנקים ודאי שאינם פרטיים.


אבל השאלה היא שאלה גדולה יותר. מהם היחסים בין המרחב העיסקי לבין המרחב הציבורי. וכאן מקומם של הבנקים, והדיון בו חשובים. לכאורה, המרחב הציבורי דן בביקורתיות בענייני השלטון. לכאורה, העיסקי אינו ציבורי, וודאי שאינו עניינו של הציבור, שכן ההיגיון הכלכלי הוא המניע אותו, ולא ההיגיון הציבורי, ודאי לא זה הדמוקרטי. אולם, כשהעסקי ממומן על ידי הציבור, מוחזק בידי הציבור באמצעות מניות, מתופעל על ידי הציבור, בזכות השלטון והחוקים שזה משית על העסקים, הרי המסקנה חייבת להיות שגם הבנקים, כמו גם המגזר העסקי כולו, צריכים להיות חלק מהדיון המתקיים במרחב הציבורי.


למען הסר הספק, המרחב הציבורי הוא אותו מקום בו האזרחים הפשוטים מותחים ביקורת על המשטר. במרחב הציבורי צריכים האזרחים למתוח ביקורת גם על המגזר העסקי, וגם על הבנקים. בייחוד כשהמגזר העסקי והממשל עושים יד אחת כנגד האזרח. בייחוד כשהממשל, כמו גם המגזר העסקי, עסוקים בלטעון שהמגזר העסקי, הכלכלי, אינו חלק מהדיון הציבורי, שכן ההיגיון הכלכלי אינו ניתן להכפפה לדיון הדמוקרטי. בייחוד ברגעים אלה חייב המרחב הציבורי לדון במרחב העסקי, ואם צריך גם לשבור את ההפרדה בין הציבורי,
העסקי, והממשלתי, ואם צריך, לעשות זאת באמצעות שבירת חלון של בנק. חלון ראווה של שיטה המפרידה בין הכלכלי לבין הציבורי, למען האדרת העסקי והשלטוני על חשבון הציבורי והאזרחי.
נכתב על ידי , 25/6/2012 21:59   בקטגוריות אמריקה, לא כל אידיוט צריך לקרוא, רטוריקה למתחילים, אקטואליה, ביקורת, עבודה, פסימי  
24 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



המדריך למהגר לאמריקה (א'): הלחם והחמאה


בימים, שבועות וחודשים הקרובים נפרסם כאן מעין מדריך למהגר הישראלי לאמריקה. בלי נדר.

פרק א': הלחם והחמאה
שלום לך נפולת יקרה (או אולי נמושה יקרה),
אז החלטת להגר לאמריקה. כולי תקווה שעבודה יש לך. להגר בלי עבודה זה לא נחמד.
וכמו שאומרים באמריקה, צריך להתחיל בהתחלה. וההתחלה זוהי הברד אנד בטר. ברד אנד בטר זה ביטוי אמריקאי שמשמעו הוא הבסיס. העיקר. ולכן, נפצח בעיקר. הלחם והחמאה.
הלחם האמריקאי פחות טוב מהישראלי (כלומר זה שאופים במאפיית גדרון, והוא זול למדי וטבעי). הלחם האמריקאי גם לא מאוד מעניין. אפשר לקנות לחם לבן מאוד זול, אבל הוא יהיה זול מאוד.
החמאה היא העושה את ההבדל בין ישראל לארצות הברית. הו החמאה. החמאה הישראלית מתוקה מאוד. וטעימה. החמאה האמריקאית מלוחה. כלומר, גם בישראל אפשר למצוא חמאה מלוחה. וגם באמריקה אפשר למצוא חמאה שאינה מלוחה. אבל כשקונים בסופר חמאה, באמריקה קונים מלוחה ובישראל קונים מתוקה. וכך, כשקניתי חמאה, מרחתי אותה על הטוסט ואז מרחתי את הדבש התוצאה הייתה מרה. כלומר מלוחה. שכן, החמאה הייתה מלוחה. אינספור עוגות נהרסו על ידי אופים ישראלים באמריקה שקנו חמאה וכשטעמו את העוגה היא יצאה מלוחה. כן, כשאתה בסופר האמריקאי חפש את החמאה המסומנת כלא מלוחה. רוב החמאות יהיו מלוחות דווקא, ורק אלה המסומנות כלא מלוחות (לרוב כחולות לעומת אדומות) הן אלה שיהיו מתוקות ואכילות לפה הישראלי. אגב, אם אתה אמריקאי בישראל, חפש את החמאות המסומנות כמלוחות!
היפוך זה הוא רק אחד מאותם אלפי היפוכים הקיימים בין ישראל לאמריקה: באמריקה הכל מסודר, בישראל הבלאגן הוא ברירת המחדל; באמריקה לא ינסו לסדר אותך כבסיס החיים החברתיים, בישראל התכמון הוא הבסיס. ועוד ועוד ועוד. אבל הכל מתחיל בהתחלה, הברד אנד בטר, וכאן היא מלוחה הבטר.
מובן שיש תוצאת לוואי אפילו קשה יותר. "קשה להאמין שזה לא חמאה" אותו חיקוי נלעג ומרגריני לחמאה גם היא מלוחה באמריקה (וקשה להאמין שיש אמריקאי אחד שלא מסוגל להבחין שזוהי אינה חמאה!). כך, רוב המרגרינות כאן מלוחות, דבר שמשאיר אופציה או של חמאה סותמת עורקים אך מתוקה, או מרגרינה סינטתית ומלוחה. אכן, אפשרויות רעות. אבל לא הכל מושלם באמריקה, כפי שמוכיחים הברד אנד בטר. למרות זאת, ולמרות ההיפוך מישראל, אפשר להסתדר. מורחים שכבה דקה של מרגרינה ומעליה שכבה עבה של דבש, ואז זה מתוק. או שמורחים שכבה של חמאה לא מלוחה ומעליה דבש. ואז זה טעים.
אז התחלנו בלחם ובחמאה, הבסיס של הכל, של ארוחת הבוקר, שהיא הארוחה החשובה ביותר ביום.

בהמשך (בלי נדר, ובלי סדר הכרחי):
פתח לך כרטיס אשראי - איך המספר שלך הוא מי שאתה
הצטרף לארגון קהילתי של אשראי - איך לא לשלם עמלות לבנקים
קנה בית - כמה זול, כמה פשוט, כמה מעט כסף צריך
המדריך למזג אוויר - איך לנהל שיחה באמריקה
מדוע הידיים חשובות מהרגליים - הספורט האמריקאי (לקראת ספטמבר)
הכן עצמך לויזה ולגרין קארד - מי נגד מי, מי נגדך ומי בעדך

אם ברצונך לשמוע על עוד נושאים הקשורים להגירה לאמריקה, אנא שאל/י בתגובות לקטע זה.

נ.ב.
בלוג זה אינו מעודד הגירה לאמריקה. נחמד לנו כאן כשרוב הישראלים עדיין בארץ.
נכתב על ידי , 2/6/2012 20:42   בקטגוריות אמריקה, כתבנו בשטח, פרומו (?), אקטואליה, עבודה  
הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 





כינוי: 

בן: 20

תמונה



פרטים נוספים:  אודות הבלוג

79,142
הבלוג משוייך לקטגוריות: החיים כמשל , אקטואליה ופוליטיקה , תקשורת ומדיה
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לפינחסה אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על פינחסה ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)