מדי יום שלוש פעמים ביום, לפחות, מדווחים לנו על המצב. זה התחיל עוד הרבה לפני המשבר הנוכחי.
באחת דיווחו לנו מה מצב השוק, האם עלה, האם ירד, מי עלה, מי ירד, כמה כמה.
בשלוש וחצי יש מבזק מיוחד. זכר לימים בהן השוק היה נסגר בשלוש וחצי. היום הוא נסגר בחמש וחצי, אבל עדיין מדווחים לנו מה מצב השוק גם בשלוש וחצי.
ואז כמובן בתכניות בחמש ובשש מדווחים לנו מדי יום מה מצב השוק. האם עלה, האם ירד, מי עלה, מי ירד.
כל יום, כל יום, נציג של בית השקעות אחר מתייצב באולפן ומעדכן אותנו האם הבורסה עלתה או ירדה היום.
כמובן שזה לא מענין. זה גם לא חשוב. בעצם, זה מזיק. בורסה אינה מקום שהתנודות היומיות שבו חשובות. בורסה היא מקום השקעה לטווח ארוך. לכן, אסור להתעניין בתנודות היומיות של הבורסה, אלא אם כן אתה מהמר מקצועי.
אבל, איך בתי השקעות יוכלו לפרסם עצמם אם הם לא יופיעו מדי יום בטלוויזיה ויגידו אם הבורסה עלתה או ירדה? אכן, בעיה קשה. לכן כל יום נציג בית השקעות אחר מדווח לנו על מצב הבורסה. זה חוסך למערכות החדשות בטלוויזיה כסף בהחזקת כתב כלכלי שיסקר את הבורסה, ובתי ההשקעות כאמור מקבלים פרסומת חינם.
מי שנדפק הוא כמובן הציבור הרחב. הוא חושב על הבורסה במדדים של שינוי יומי, כי כל יום מספרים לו מה השינוי. ואז אם הבורסה יורדת הוא נלחץ, אם היא עולה הוא שמח.
ואז מגיע משבר. הציבור המורגל להסתכל על הבורסה בטווחי זמן של יום, פתאום רואה שיום אחרי יום אחרי יום אחרי יום הבורסה יורדת. בתי ההשקעות ממשיכים לדווח על כך, ועוזרים לציבור להתעצבן ולהיבהל מזה שהבורסה יורדת. ואז פתאום הציבור רוצה להוציא את הכסף שלו מבתי ההשקעות ומקופות הגמל, שחלקן משקיעות גם בבורסה. בתי ההשקעות בבעיה כי הציבור רוצה למשוך את הכסף שלו מקופות הגמל בניהולן. מה עושים?
פתאום נזכרים בתי ההשקעות ללמד את הציבור, שלא, מה פתאום, ההשקעה בבורסה, כמו בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות היא לטווח ארוך, אסור לתת לכמה ימים רעים של מסחר להשפיע על ההחלטות שלכם. צריך לבדוק זאת בטווח של שנים, לא כל יום. מה פתאום? מה גרם לכם לחשוב שצריך לעקוב גם בטווח הקצר אחרי הבורסה? אה, אנחנו? בתי ההשקעות? עם הסיקור היומי שלנו של הבורסה? לא יכול להיות!
אם הכסף שלי לא היה עלול להדרדר לתהום בגלל ההתנהגות הבזויה של בתי ההשקעות, הייתי נהנה מכך שהם צריכים לאכול את הדייסה אותה הם בישלו.
וגם היום בדה-מרקר ממשיכים לסקר את העצות שנותנים בתי ההשקעות באמריקה. כן, אותם בתי השקעות שעל סף קריסה, ולא ברור עד כמה הם יודעים לנהל השקעות. עדיין ממשיכים לצטט אותם כמבינים משהו. טוב, כנראה שעורך עמוד החדשות של דה-מרקר לא קורא את מה שכותב עורך המוסף שלו.