דר' ניק בוסטרום, פילוסוף מאוקספורד חושב שיש סיכוי בין 20% ל-50% שכולנו בעצם הדמיית מחשב שמשוחק להנאתו של איזשהו חנון מחשבים. במאמר של ג'ון טירני מהניו יורק טיימס, שפורסם ב"הארץ" טוען בוסטרום שאנו חיים בתוך הדמיית מחשב. הדמייה שדומה לזו שבסרט "מטריקס".
למי שמתעצל לקרוא. להלן התמצית: בוסטרום אומר שהגוף שלנו אינו עשוי בשר. מוחנו מתקיים רק בתור רשת של מעגלי מחשב. אין אנו יכולים לנתק את המוח מהמיכל ולא נוכל לראות מעבר לאשליה.
אם זה כך. הנה תשובה לשאלה, כיצד יכול אלוהים לאפשר לרשע להתקיים בעולם. מאותה סיבה שיש מגפות, רעידות אדמה וקרבות במשחקי מחשב, כי אחרת זה פשוט משעמם.
ואם אנחנו רק הדמיית מחשב, האם לא משנה כיצד נתנהג מפני ששום דבר לא אמיתי? האם העובדה שרשתות הנוירונים שלנו עשויים מסיליקון, הופך את הרגשות שלנו לפחות אמיתיים?
אני מביטה בעצמי, ממששת, מביטה פנימה ומגיעה למסקנה שאין זה משנה כלל את תפיסתי. כפי שאומר צ'למרס, פילוסוף אוסטרלי, זה פשוט הסבר מטפיסי שונה לעולמנו. כל דבר שאנו נוגעים בו עכשיו- מקלדת, דף נייר, ספל קפה- הכול נתפס בעיננו כאמיתי, גם אם הוא נוצר ממעגל מחשב. ומה שנתפס בעיניי כאמיתי האם יש חשיבות ממה הוא נוצר?
בוסטרום אומר שעלינו לשאוף לחיות זמן רב ככל האפשר בעולם הווירטואלי שלנו. מעניין אם מי שברא אותנו מאמין באותם ערכי מוסר שלנו. או שרצוי שנהיה כמה שיותר מעניינים כדי שהבורא ישאיר אותנו גם להדמיה הבאה. מוצא חן בעיניי לחשוב שככל שאהיה יותר מסקרנת, הרפתקנית ומעיזה, כך יש לי יותר סיכויים להאריך את חיי ולשרוד גם למשחק הבא. כלומר, שעמום שווה לקיצור חיים.
ואולי גם הבורא שלנו הוא ישות וירטואלית? הרי עשויות להיות שכבות של הדמיות מחשב, עד שמגיעים למתכנת הראשוני שנקרא "הבורא הראשוני". האם הבורא הזה יאפשר לברואים שלו להבין שהם הדמיית מחשב? זה עלול לקלקל לו את הנאתו מהמשחק ואז הוא יפסיק את ההדמיה. אך מכיוון שאנו קוראים את המילים הללו. כנראה שהבורא הוא סבלן מספיק וסקרן מספיק כדי לראות כיצד נגיב.
ואם אתם תוהים בנושא עתיד העולם. בוסטרום אומר שהוא יגיע לקיצו , לא במפץ, לא ביבבה, אלא במסר שיופיע על מחשבו של הבורא הראשוני. אולי מסר " אין מספיק זיכרון כדי להמשיך בהדמיה" או בדרך הפשוטה והמוכרת "המשחק נגמר".
קראתי ספרי מדע בדיוני שהציעו פחות או יותר את אותה תיאוריה. רוג'ר זילאזני פרסם סידרה של מספר ספרים שהחלה ב "תשעה נסיכים לאמבר" גם אצלו האלוהים הם בני אנוש שמתנהגים כמו כל בן אנוש. שותים בירה ומתאהבים ומקללים ואשר, לגמרי במקרה, יש להם את היכולת לברוא ולהרוס עולמות. בספר אחר שלו "אדון האור" האלוהות מתאפשרת כתוצאה משימוש בטכנולוגיות גבוהות. האל של זילאזני הוא אנחנו. אל אנושי רגיל לגמרי שכוחות טכנולוגיים ממקורות שונים, מאפשרים לו לצבור כוח וליצור עולמות.
נראה לי שבוסטרום קרא את ספריו של זילאזני והושפע מהם. ההנחות שלו דומות למדי לאלה של זילזאני.
ומכיוון שאני חושבת שהאלוהות נבראה על ידי האדם ושבכל אנוש יש מן האלוהים, הרי שהגיוני בעיניי שה"בורא הראשוני" שלנו הוא פריק מחשבים אוהב משחקים שברא את עולמנו להנאתו הרבה, ואני מתכוונת לשחק את המשחק באופן כל כך מצטיין עד שלא תהיה לו ברירה, אלא להשאירני גם למשחק הבא.