סטטוס
שהעליתי בפייסבוק וזכה לחשיפה
בסטטוסים מצייצים, יחד עם משהו שאמר טל ברמן ברדיו ECO 99FM, הביאו אותי להבנה שיש הרבה אנשים שלא מודעים לקשר בין חג שבועות - חג מתן תורה וחג הקציר - ובין הנוהג לאכול מאכלי חלב בחג זה. מסתבר שרבים חושבים - או במקרה של טבעונים רבים, קופצים על עגלה נוסעת בטענה - שכמו במקרים בהם באמת מדובר ביוזמה (או קונספירציה) של רשתות השיווק, גם במקרה זה מדובר בסך הכל באיזו המצאה של מועצת החלב או החקלאים או משהו שכזה. לטובת אלה אני רוצה להסביר ולהבהיר שמדובר במסורת עתיקה שיש לה כמה
סיבות, הסברים או טעמים, ושאחד מהם לפחות הוא שכאשר ניתנה התורה הבינו פתאום בני ישראל שאכילת בשר כרוכה בחוקים ואיסורים רבים שהם צריכים ללמוד, ושבינתיים הכלים שלהם לא בהכרח כשרים וראויים לשימוש. הפתרון הקל יחסית וזמין יחסית היה להימנע זמנית מאכילת בשר - ומעבר למאכלי חלב. בהתאמה, נהוג לאכול מאכלי חלב בשבועות לזכר אותה תקופה.
דבר נוסף שגיליתי השבוע זה שאנשים רבים לא מודעים למנהג להישאר ערים לאורך ליל חג השבועות, ובמקום לישון -
לשבת וללמוד תורה. מנהג זה גם הוא משויך או מסועף למעמד הר סיני, כאשר היו אנשים ש"לא התרגשו" מגודל המעמד - והלכו לישון. כדי להראות שאנחנו - בניגוד אליהם - כן מעריכים את גודל המתנה שניתנה לנו בהר סיני - נהוג להישאר ערים וללמוד תורה, כאילו אנחנו עצמנו עומדים בהר סיני ומחכים לקבל את התורה.
חג פורה, מפרה וטעים!
עופר