לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 

דע את היריב

Avatarכינוי: 

בן: 51

תמונה





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    פברואר 2011    >>
אבגדהוש
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     

2/2011

איך פותרים תשבצים בעולם בלי עיתונים?


אתר התשבצים החדש שלי, 14across, הוא תוצאה של רעיון שמעסיק אותי כבר שנים. חשבתי לעצמי שזה מוזר שאני לא מוצא תשבצים אונליין. בסופו של דבר, תשבץ הוא משחק שאפשר לשחק לבד או עם חברים. ובזמן שכל המשחקים המוכרים לנו מהאופליין נמצאים אונליין, דווקא תשבצים התקשיתי למצוא. בעולם עוד אפשר למצוא אתרי תשבצים, לא הרבה, אבל בארץ כמעט ואין. ואם יש אתרים, הממשק שלהם לא נוח לשימוש והם מעודדים הדפסה של התשבץ ופתרונו אופליין. אבל באופליין אני לא יכול להיעזר באחרים, ברמזים, אני לא יכול להגיב, אני לא יכול לדרג את הקושי של התשבץ.

עכשיו כשהאתר באוויר, הוא עובד ויש בו תוכן (אתם מוזמנים!), התפניתי לחשוב על אפליקציות. אפשר לפתור תשבץ באייפד, יש מספיק מקום, אבל איך פותרים תשבץ באייפון? היו לי כמה מחשבות בנושא ויצאתי לחפש מה עושים בעולם הגדול. בדרך נחשפתי למלחמות וליצרים. כן, כן, בעולם התשבצים!

האפליקציות הקיימות

שתיים מהאפליקציות המובילות הן 2Across ו-Crosswords. אפשר לקרוא סקירה עליהן כאן. שתי האפליקציות עובדות בצורה דומה: מי שמשלם על האפליקציה נחשף למאגר אינסופי של תשבצים שמקורו באתרי העיתונים הגדולים. אינסופי? בתשלום חד פעמי? לא מוזר קצת?

האפליקציות מאפשרות יבוא של תשבצים בפורמט PUZ וזה הפורמט שגם נהוג באתרי העיתונים הגדולים. חקרתי קצת ומסתבר שהפורמט הזה פותח ע"י חברת LitSoft לפני הרבה שנים בתגובה לפורמט אחר שהיה נהוג אז ושלא היה גמיש ויציב מספיק. גודה, מי שפיתח את הפורמט ואת התוכנה הנלווית לו (Across), החל לכתוב בלוג לאחרונה ושם הוא משמיע את זעמו כלפי האפליקציות הקיימות.

גודה עומד להשיק אפליקציה משלו, כך שצריך להתייחס לדברים שלו כאל בעל עניין. אבל הוא טוען שהאפליקציות האלה פשוט גונבות תוכן. אתרי העיתונים מציעים את התשבצים שלהם בפורמט PUZ כדי שהקהל יוכל לפתוח את התשבץ בתוכנה של גודה ולפתור אותו להנאתו. אלא שבעלי האפליקציות לוקחים את הקבצים האלה ומפיצים אותם מחדש תמורת תשלום. נכון, בעל האפליקציה גובה רק על השימוש באפליקציה ולא מחייב פר תשבץ, אבל זו עדיין גניבה של תוכן. מצד שני, כותבי האפליקציות יכולים לטעון כנגדו שהאפליקציות לא שונות מהתוכנה שהוא עצמו מפיץ. האפליקציות הן תוכנות לאייפון שמאפשרות לקרוא את הפורמט PUZ. זה שהאפליקציה גם מושכת קבצים ודוחפת אותם ללקוחות זה עניין שולי ואת זה גם התוכנה שלו הייתה יכולה לעשות.

פורמט הקבצים

PUZ הוא פורמט סגור. אפשר למצוא ברשת נסיונות, כנראה מוצלחים, לפצח את הפורמט הזה. לא מצאתי בבלוג של גודה התייחסות לשימוש של האפליקציות (ושל תוכנות מתחרות לשלו) בפורמט שלו. LitSoft נוהגים פה כמיקרוסופט ואופיס: העיתונים הגדולים מציעים רק את הפורמט הזה, והמשתמשים חייבים להשתמש בתוכנה של LitSoft כדי לעבוד עם הקבצים האלה. גודה מספר, אגב, בבלוגו שהוא יצר את הפורמט הזה לפני שנים כי היה מאוכזב מהפורמט הקיים. הוא טוען שלא התכוון לעשות מזה ביזנס עד שפנו אליו מהניו יורק טיימס וביקשו להשתמש בתוכנה ובפורמט שלו.

אבל היום אנחנו הולכים לכיוון של קוד פתוח. לאחרונה נעשה ניסיון לפתח פורמט פתוח ומתחרה שנקרא XPF. הנושא בחיתוליו, לא ברור אם הפורמט הזה יתפוס. האפליקציות שהזכרתי עדיין לא תומכות בפורמט הזה. מעניין יהיה לראות אם גודה ישחרר לעולם את פורמט ה-PUZ שלו. אין לו סיבה לא לעשות זאת. מצד אחד, הפורמט כבר פוצח פחות או יותר. מצד שני, הוא עדיין יכול למכור את התוכנה שלו ואת האפליקציות העתידיות שלו שיקראו קבצים בפורמט הזה. הוא הקדיש פוסט לשמרנות של הקהל שלו, סיפר עד כמה קשה היה לו לגרום לקהל לעבור מהתוכנות הישנות לתוכנה שלו. אז הנה, הקהל התרגל בינתיים לתוכנה שלו, הוא לא יאבד אותם כל כך מהר.

מודלים עסקיים 

בבלוג שלו גודה כותב גם על מודלים עסקיים בעולם התשבצים. הוא מתאר איך העולם משתנה. בעבר כותבי תשבצים היו מוכרים תשבץ לעיתון ולא היה להם קשר לפותרים. העיתון היה מפיץ את התשבץ לכולם ולא היה מעניין אותו מי פותר ומי לא, כולם היו משלמים בכל מקרה. מו"לים נהגו להוציא חוברות תשבצים שריכזו תשבצים מעיתון אחד או ממספר עיתונים וכך כל תשבץ היה יוצר הכנסה נוספת. אלא שעכשיו אנשים קונים פחות עיתונים. ומי שרוצה לפתור תשבץ יכול להגיע לתשבצים שנמצאים באתרי העיתונים הגדולים, לרוב בחינם. הוא גם יכול להשתמש באפליקציות שהזכרתי ולקבל את התוכן עצמו בחינם. איך יוצרים מודל עסקי חדש שיתאים לתנאים האלה? איך גורמים לכותב התשבץ להרוויח?

גודה אומר שהמו"לים, אלה של העיתונים ואלה של החוברות, יוצאים מהשוק. שמי שנשאר בשוק הם כותבי התשבצים והפותרים. איך מקשרים ביניהם? גודה מציע לכל כותב תשבץ להקים אתר ולהעלות לשם את התשבצים שלו. הוא מציע גם איחסון, במודל של וורדפרס.קום. לכל כותב יהיה דף משלו והמשתמשים יוכלו לשלם לו על התשבצים שלו. בשינויים קלים, זה גם המודל של אתר התשבצים שלי ויהיה מעניין לראות אם זה יתפוס. 

בתגובות לפוסטים של גודה אפשר למצוא קהל מתחומים אחרים. קראתי שם על יוצר קומיקס שמתחבט בסוגיות דומות: איך להתאים תעשיה קיימת לתנאים החדשים. איך לקחת תעשיה שהתבססה על דפוס ועל עיתונים ולאפשר לה להתקיים בתנאים של תוכן אונליין, בתנאים של קהל שעדיין צורך תוכן, אבל בפורמטים חדשים, בעולם שבו יש פחות מתווכים בין יצרן התוכן לצרכן שלו. מעניין.


נ.ב. אתר התשבצים שלי מיישם כמה מהרעיונות להוספת משחקיות לאתרים, עליהם כתבתי כאן וכאן.
נכתב על ידי , 7/2/2011 14:09  
2 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 





86,841

© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לטובח בירי אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על טובח בירי ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)