בכה אבכה לילה ויומם – על קינות תשעה באב (אגרת מתוך אתר הכותל)
האגדה מספרת כי באחד הלילות, בעת נסיגתו של נפוליון בונפרטה מרוסיה, בשנת 1812, נתקל הקיסר בבית שמתוכו הבהב אור נרות. נפוליון התקרב אל החלון ומבעדו ראה מחזה מוזר – קבוצת אנשים ישובים על הרצפה, ספרים בידיהם, והם קוראים בהם לאור נרות בנעימה נוגה - ובוכים. בונפרטה הסקרן ציוה להוציא אליו את מנהיג הקבוצה הזאת. האיש הזדהה כיהודי – רבה של הקהילה היהודית במקום. הרב הסביר לנפוליון כי הוא ובני קהילתו מתאבלים על חורבנו של בית המקדש. "מתי חרב בית המקדש הזה?" תמה נפוליון "לפני אלף ושמונה מאות שנה" אמר הרב. "על בית שחרב לפני אלפיים שנה, מתאבלים אתם כל שנה?" התפלא הקיסר, ולפמלייתו אמר "עם שמסוגל לשמר את זכר מולדתו שנים רבות כל כך – ישוב ויבנה אותה".
בשבוע שעבר הלכתי לאירוע בבית אבי חי "למי אבכה - ערב של קינות, מחשבות וכוונות לקראת תשעה באב" בהשתתפות שלוש זמרות נשמה ושני חלילני נאי שביצעו יחד קינות עתיקות וחדשות. גם הופיעו המשוררת רבקה מרים וקובי אוז ובהנחיית ד"ר מאיר בוזגלו שוחחו על שלל הפנים של תשעה באב בימינו.
השירים היו החלק המוצלח של הערב, השיחה הרבה פחות, אבל בעקבות הערב התחשק לי ללמוד יותר על הקינות. באינטרנט מצאתי הרבה חומר מעניין וחשבתי לשתף אתכם בחלק מהדברים שמצאתי.
חומר הסבר כללי על קינות לתשעה באב אפשר למצוא באתרים:
אנציקלופדיה דעת – יש שם קשורים נוספים.
בוויקיפדיה – יש שם ערך ממצא על הנושא עם קשורים רבים נוספים.
הזמנה לפיוט - מאגר הפיוטים והלחנים – אתר מדהים, ממש אוצר, עם הסברים על הפיוטים, מילות הפיוטים ואפשרות להקשיב לביצועים בלחנים שונים.
ביו טיוב מצאתי סרטונים של תפילות תשעה באב בלחנים של קהילות שונות. הנה מבחר:
קינות על פי מסורת יהודי מרוקו – הקינות הועלו ליו טיוב מהאתר דרכי אבותינו
קינות נוסח יהודי תימן - קינת על נהרות בבל & איכה - בניגון תימני מאת שלום צברי ז"ל