לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

אמא של מתבגרים


חיים על רכבת הרים בתור אמא ל-2 מתבגרים וספרנית שעובדת בעיקר עם מחשבים.


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    ספטמבר 2017    >>
אבגדהוש
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

 
הבלוג חבר בטבעות:
 



הוסף מסר

קטעים בקטגוריה: . לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .

קינות לתשעה באב


בכה אבכה לילה ויומם – על קינות תשעה באב (אגרת מתוך אתר הכותל)

האגדה מספרת כי באחד הלילות, בעת נסיגתו של נפוליון בונפרטה מרוסיה, בשנת 1812, נתקל הקיסר בבית שמתוכו הבהב אור נרות. נפוליון התקרב אל החלון ומבעדו ראה מחזה מוזר – קבוצת אנשים ישובים על הרצפה, ספרים בידיהם, והם קוראים בהם לאור נרות בנעימה נוגה - ובוכים. בונפרטה הסקרן ציוה להוציא אליו את מנהיג הקבוצה הזאת. האיש הזדהה כיהודי – רבה של הקהילה היהודית במקום. הרב הסביר לנפוליון כי הוא ובני קהילתו מתאבלים על חורבנו של בית המקדש. "מתי חרב בית המקדש הזה?" תמה נפוליון "לפני אלף ושמונה מאות שנה" אמר הרב. "על בית שחרב לפני אלפיים שנה, מתאבלים אתם כל שנה?" התפלא הקיסר, ולפמלייתו אמר "עם שמסוגל לשמר את זכר מולדתו שנים רבות כל כך – ישוב ויבנה אותה".

 

בשבוע שעבר הלכתי לאירוע בבית אבי חי "למי אבכה - ערב של קינות, מחשבות וכוונות לקראת תשעה באב" בהשתתפות שלוש זמרות נשמה ושני חלילני נאי שביצעו יחד קינות עתיקות וחדשות. גם הופיעו המשוררת רבקה מרים וקובי אוז ובהנחיית ד"ר מאיר בוזגלו שוחחו על שלל הפנים של תשעה באב בימינו.

 

השירים היו החלק המוצלח של הערב, השיחה הרבה פחות, אבל בעקבות הערב התחשק לי ללמוד יותר על הקינות. באינטרנט מצאתי הרבה חומר מעניין וחשבתי לשתף אתכם בחלק מהדברים שמצאתי.

 

חומר הסבר כללי על קינות לתשעה באב אפשר למצוא באתרים:

אנציקלופדיה דעת – יש שם קשורים נוספים.

בוויקיפדיה – יש שם ערך ממצא על הנושא עם קשורים רבים נוספים.

 

הזמנה לפיוט - מאגר הפיוטים והלחנים – אתר מדהים, ממש אוצר, עם הסברים על הפיוטים, מילות הפיוטים ואפשרות להקשיב לביצועים בלחנים שונים.

 

ביו טיוב מצאתי סרטונים של תפילות תשעה באב בלחנים של קהילות שונות. הנה מבחר:

 

קינות על פי מסורת יהודי מרוקו – הקינות הועלו ליו טיוב מהאתר דרכי אבותינו

 

 

קינות נוסח יהודי תימן - קינת על נהרות בבל & איכה - בניגון תימני מאת שלום צברי ז"ל

 

יהודה גרין בתשעה באב בבית כנסת קרליבך

 

 

אמנם לא קינה, אבל בהחלט מתאים לתשעה באב - על נהרות בבל – מזמור תהילים קל"ז

בשתי גרסאות שונות. אחד של מידד טסה

 

 

וגרסה שונה לגמרי באנגלית Boney M - Rivers Of Babylon -

 

 

אינני יודעת מה קורה במקומות אחרים בארץ, אבל בירושלים תשעה באב בהחלט מורגש. מי שלא נמצא בכותל ורוצה לדעת מה קורה שם, יכול לצפות ברחבת הכותל בעזרת המצלמה באתר הזה.

 

צום קל, צום מועיל.

 

 

נכתב על ידי , 20/7/2010 11:49   בקטגוריות קינות, יהדות, ירושלים, תשעה באב, שירים, מוזיקה  
30 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של ביילע ב-26/7/2010 00:09
 



שלושה קטעים מרגשים


כאשר ראיתי את הפרויקט של אורי קציר "שלושה קטעים מרגשים" התלהבתי ותכננתי לכתוב פוסט. קיבלתי תזכורת גם בישרא-בלוג, שהפך את הפרויקט ל"נושא החם" שלושה רגעי קסם-בספר,סרט או תכנית טלויזיה. למרות התלהבותי לא הספקתי לכתוב ושכחתי מכל הסיפור.  

ביום חמישי קיבלתי תזכורת שפרויקטים טובים לא נעלמים כל כך מהר. ימימה, שכתבה בעצמה פוסט בנושא, העבירה אליי את השרביט. תודה ימימה.

 

אין ספק שבגילי אפשר למנות הרבה יותר משלושה קטעים מרגשים והקושי הוא לבחור על איזה מהם לכתוב. החלטתי לחלק את השלושה לפי שלושת התרבויות המרכיבות את זהותי. אמריקאי, אירופאי ויהודי. נולדתי בארצות הברית בבית דתי להורים ניצולי שואה ממוצא מזרח-אירופאי. גדלתי במערב אירופה ואחרי שסיימתי את בית הספר עליתי לישראל לבד. אבי בא מרקע חסידי ולי יש אהבה גדולה לתרבות היידיש.

 

  1. אמריקאי 

אחד הספרים הבודדים שקראתי יותר מפעם אחת הוא "נשים קטנות".

ספרה של לואיזה מיי אלקוט עוסק בחייהן של הבנות למשפחת מרטש בתקופת מלחמת האזרחים באמריקה. אבי המשפחה הוא כומר שנמצא בחזית. האם ובנותיה חיות בצניעות וצריכות להתמודד עם כל מיני מצבים לבד. בעצם הן מתנהגות כמו נשים גדולות, למרות שלספר קוראים נשים קטנות.

קשה להסביר מה יש ברומן הזה המרתק את הקוראים, צעירים ומבוגרים כאחד. יש בו מסע התבגרות של ארבעה אחיות בעלות אופי שונה המאוחדות בחוזקה ותומכות זו בזו בכל מצב.

 

יש בו הרבה עצב ושמחה, הומור ותאורי הווי. הספר מלא בקסם של תקופה בה היחידה המשפחתית הייתה מאוחדת והערכים היו ברורים. הסופרת לא מנסה ליצור עולם אידיאלי איפה שקורים רק דברים טובים. זאת לא אגדה עם הפי אנד, אלא ספר המתאר חיים עם רגעים קשים ועצובים לצד רגעים משמחים.

הפרק המתאר את המות של בת' בעיני מרגש ביותר. בקריאות חוזרת, למרות שידעתי בדיוק מה עומד לקרות, הפרק הזה תמיד גרם לי לבכות.

 

אפשר להוריד את כל הספר באנגלית חינם מהאתר של פרויקט גוטנברג כאן

 

  1. בלגי

התחנה הבאה בחיי הביאה אותי לשנסונים הצרפתיים. מבחר השנסוניירים הצרפתים עצום, אך רק טבעי שאתמקד בשנסונייר הבלגי ז'אק ברל (1929-1978).

ברל היה פלמי דובר צרפתית ואת שיריו, רובם ככולם, כתב וביצע בשפה זו. אולם חלקם הוא שר גם בתרגום לפלמית או בערבוב של 2 השפות, כמו שאוהבים לדבר באזור של בריסל.  

 

המציאות שהוא מתאר בשיריו מוכרת לי. שיריו מבטאים לעתים קרובות געגועים ואהבה כלפי פלנדריה וכלפי בלגיה על נופיה ורוח הצפון הנושבת בה. אבל יש בשיריו גם מרירות ובוז לצביעות הבורגנית של הפלמים. הוא כותב באירוניה ובהומור נושך, צוחק על טפשותם של האנשים, אבל כל זה עם מבט אוהב ומלא חמלה.

 

בין שיריו המפורסמים נמנים: אמסטרדם, הבורגנים הטפשים, מדליין, האוהבים הישנים, בונבונים.

השיר המרגש ביותר שלו בעיניי הוא אל תעזביני – Ne me quitte pas.

 

 

  1. יהודי

המקום החשוב של האמא היהודייה בתרבות היהודית מוכרת לכולנו. היום משום מה הפכו את האמא היהודייה לאמא הפולנייה ולא בצדק. אמהות יהודיות קיימות בכל העדות ובאות בכל הגדלים ובכל הצבעים.

 

אין יותר מרגש מקלאסיקה של כל הזמנים. השיר ביידיש אודות האמא היהודייה האולטימטיבית: "א יידישע מאמע" שייך לאותה קלאסיקה. יש בו הכל, הוקרה לאמא היהודייה בעלת האהבה הבלתי נגמרת לילדיה עם מנגינה מעוררת דמעות.

 

מצאתי ביו טיוב גרסה של השיר בביצועו של החזן הדגול יוסל'ה רוזנבלט .

אני מקדישה את השיר לאמי ז"ל, שהייתה יידישע מאמע במלוא מובן הטוב של המילה.

 

 

 

נכתב על ידי , 28/6/2009 16:20   בקטגוריות אמא, מוזיקה, ספרים, שנסונייר, שירים  
44 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של ביילע ב-2/7/2009 09:32
 




דפים:  
Avatarכינוי: 

בת: 69




135,217
הבלוג משוייך לקטגוריות: משפחתי וחיות אחרות , דת , 50 פלוס
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לביילע אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על ביילע ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)