יהדות מקוונת - מקורות מידע ביהדות
התמונה מ"קובץ רוטשילד" לקוחה מהאתר הזה
בכנס Multiידע 2009 של מרכז ההדרכה לספריות שהתקיים בכפר המכבייה בשבוע שעבר השתתפתי בסדנא שהעבירה רבקה זבולון, ספרנית מקצועית מאד, מרצה לספרנות/מידענות במכללה האקדמית בית ברל.
נושא הסדנא: מקורות מידע באינטרנט בנושא יהדות, עם דגש על מקורות מידע ללימוד ולהוראה.
מכיוון שיהדות זה תחום רחב, רבקה בחרה להתמקד ב-2 נושאים להדגמה, תחום המקרא ומידע בחיי יום יום. מפאת קוצר הזמן ועושר המקורות לא כל כך הספקנו את הנושא השני ונגענו בו רק בקצה המזלג כך שלא אתייחס אליו כאן.
כמו בהרבה תחומים, גם ביהדות יש יותר מקורות מקוונים באנגלית מאשר בעברית, למרות שהיה אפשר לצפות שיהיה אחרת. אביא כאן רק מבחר מקורות שהוצגו בכנס, בעיקר אתרים בעברית.
חלק מהמקורות שאזכיר כאן הזכרתי בעבר בפוסט על משאבים חינמיים באינטרנט. לא מזיק להזכיר אותם עוד פעם כי הם מאד שימושיים.
העצה הראשונה של רבקה הייתה להיעזר באתרים של אוניברסיטאות, ישיבות ומוסדות חינוך נוספים, כי מדובר באתרים מהימנים שהמקורות בהם עוברים סינון ובדיקה. למרות הדגש בסדנא על נושא מקרא, יש בחלק גדול מהאתרים המוזכרים קישורים רבים לנושאים נוספים בתחום מדעי היהדות. יש חפיפה מסוימת בין רשימות הקישורים באתרים השונים.
הספרייה הלאומית - משאבי מידע אלקטרוניים ביהדות: יש קישורים למקורות מידע רבים, כגון מילונים, אנציקלופדיות, ספרים בטקסט מלא, כתבי-עת אלקטרוניים, מידע אקדמי ואתרי גנאלוגיה, רובם חופשיים.
אוניברסיטת בר-אילן - קישורים לספרים בטקסט מלא
אוניברסיטת בר-אילן - קישורים של הספרייה המרכזית לאתרים ביהדות - כולל קישורים רבים לאתרים בנושא ספרות, היסטוריה, בלשנות, שואה, אנטישמיות, אנציקלופדיות, גנאלוגיה ונושאים כלליים במדעי היהדות.
אתר מט"ח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית. אתר מצוין למטרות לימוד והוראה בנושאים רבים, כולל יהדות. החומר מכוון לכל סוגי הציבור. יש באתר חלוקה לנושאים עם קישורים רבים לאתרים נוספים.
הספרייה הוירטואלית של מט"ח מהווה שער יוצא מין הכלל למשאבים מסוגים שונים בשלל נושאים.
התמקדנו בנושאי מקרא ותרבות ישראל. מכל דף יש קישורים לאתרים חשובים נוספים כמו:
גמראנט, שייחודו הנגשת לימודי התלמוד לציבור הרחב ולאו דווקא לקהל דתי.
עיון משנה, לימוד משנה מתוך התבוננות בכל פרק ובכל חטיבה של המשנה בתור מכלול שלם, בעל אמירה רעיונית ומסר רוחני.
פשיטא - פשוט ללמוד תלמוד, וויקי בנושא תלמוד. כולל טקסטים של התלמודים וחומר עזר ללימוד והוראה.
לקסיקון לתרבות ישראל, מאורגן היטב ונוח לשימוש.
מבחר, תרבות ישראל, אתר המיועד למורים להוראת נושא תרבות ישראל.
מקראנט, כולל קישורים רבים וחומר ללימוד והוראת מקרא, כולל קישור למאגר ספרות הקודש.
אתר דעת - אתר מאד ידידותי ללימודי יהדות ורוח. האתר מחולק לנושאים שונים ויש בו משאבים מכל הסוגים: מצגות, מבחני בגרות, מאמרים ומחקרים, קישורים לכתבי עת מקוונים ופורומים למורים. לאתר יש אוריינטציה דתית, הנותן מענה למערכת החינוך הדתי.
מת"ל של מכללת קיי - המרכז לתכנון לימודים - המאגר החינוכי ברשת האינטרנט מכיל חומרי למידה, מאמרים מקוריים ועבודות שנכתבו ע"י סטודנטים ומורים. יש קישורים רבים המאורגנים לפי תחומי עניין. כמו כן, האתר כולל אינדקס של אתרים מומלצים הקשורים לעבודת המורה ומורי מורים.
ויקישבה - פרויקט האנציקלופדיה למושגי תורה ויהדות של Yeshiva.org.il. עד כה נכתבו 4,839 ערכים בפרויקט.
E-daf ; הדף היומי - אתרים ללימוד הדף היומי בגמרא. אפשר לצפות בכל יום בדף המתאים ולשמוע שיעור בשפות שונות.
מכון הלכה ברורה ובירור הלכה – מפעל מיסודו של הרב קוק זצ"ל, לברר את ההלכה ממקורותיה בתלמוד ובמפרשיו. המטרה לשלב לימוד תלמוד והלכה.
רמב"י – רשימת מאמרים במדעי היהדות - זוהי רשימה סלקטיבית של מאמרים בתחומים השונים של מדעי היהדות ושל חקר ארץ ישראל ומדינת ישראל. רמב"י מבוסס במידה רבה על אוספי בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי בירושלים. המאמרים הרשומים ברמב"י נלקטים מתוך אלפי כתבי עת - אם בדפוס ואם בצורה אלקטרונית, ומתוך קובצי מאמרים, באותיות עבריות, לטיניות או קיריליות.
רמבי"ש - רשימת מאמרים שלבני הישיבות - מאגר של מאמרים שיוצאים לאור על ידי ישיבות, בכתבי-עת וקבצי מאמרים, ובהם חידושי התורה שהתחדשו בישיבתם. המאמרים האלה לא נמצאים ברמב"י. כיום המאגר מכיל למעלה מ-3600 כותרים, מתוכם למעלה מ-1800 נמצאים ברשת וזמינים לקריאה מיידית.
אני מקווה שמקורות אלו יהיו לכם לעזר.
גלישה נעימה.
עריכה מאוחרת!
הנה קישור למצגות של כנס Multi ידע באתר של מרכז ההדרכה לספריות בישראל, כולל למצגת של רבקה זבולון
|