5/2007
האירוויזיון בשבילי - שירים ישנים 1971 - 1982
זו הרשימה הרביעית והאחרונה על האירוויזיון לדורותיו והפעם מלבד שיר אחד כולה מוקדשת לשנות השבעים והאמת היא שזו גם התקופה שאני אוהב יותר בשירי האירוויזיון של פעם.
ההיכרות הראשונה שלי עם שירי האירוויזיון החלה דווקא עם השיר שזכה באירוויזיון בשנת 1971. רק אחרי שחרשתי את כל שנות השבעים התחלתי להתענין גם בתקופה שקדמה לכך וגיליתי כל מיני דברים יפים שפירטתי ברשימה הקודמת שלי על האירוויזיונים של 1958 - 1970. בשנת 1971 היתה זו הזמרת Severine (סברין) שייצגה את מונקו עם שירה Un banc Un arbre, Une rue (ספסל, עץ, רחוב) שמלבד שמו אין לי מושג מה תוכנו אבל אני יודע שאת המנגינה שלו אני מאוד אוהב. סברין היתה הסמן לזכיתם של שירים בצרפתית במשך שלוש שנים רצופות (1971 - 1973) עד שבאה להקת אבבא בשנת 1974, שרה באנגלית ושינתה את פני האירוויזיון לתמיד. בכל מקרה בזכות השיר של סברין שמור לי מקום של כבוד בלב לשירים הצרפתיים הגדולים באירוויזיונים של פעם.
התקשיתי למצוא ביצוע עם סאונד נקי של השיר הזה ובסוף נאלצתי לארגן משהו בעצמי ולהעלות אותו ליוטיוב. ניסיתי לסנכרן כמה שיכולתי את הקליפ שמצאתי (שהיה לו סאונד גרוע) עם קובץ סאונד טוב שהיה לי משלי ואת התוצאה ניתן לראות כאן:
בשנת 1972 ניסתה הזמרת Vicky Leandros שוב את מזלה בתחרות, הפעם כזמרת מנוסה ומהוקצעת יותר מהופעתה ב- 1967. הפעם היא גם זכתה במקום הראשון עם עם שירה Apres toi (אחריך), שיר יפה כמו שהיו עושים פעם. אם אינני טועה זו גם היתה השנה הראשונה בה שודר האירוויזיון בישראל, אבל ללא השתתפותה של ישראל שתצטרף למדינות המתחרות רק שנה אחר כך.
את השיר הזוכה ניתן לראות כאן:
באותה שנה זכתה בריטניה בפעם המי יודע כמה במקום השני עם להקת New Seekers (המשחרים החדשים) והשיר Beg, steal or borrow. ללהקת המשחרים המקורית שפעלה בשנות השישים וגם ללהקת המשחרים החדשים שפעלה בשנות השבעים היו לא מעט שירים טובים וחביבים שמהם המפורסם בייותר הינה שירה של ה- Seekers שנקרא Georgie Girl ושירה של ה- New Seekers שזכה להצלחה גדולה בארה"שנקרא I'd Like To Teach The World To Sing ואף נבחר להוביל את חד ממסעות הפרסום של קוקה קולה בתחילת שנות השבעים.
למרות הרקורד המכובד, גם הלהקה הזאת לא הצליחה אלא להגיע למקום השני בדיוק כמו קליף ריצ'רד ארבע שנים קודם לכן. בכל מקרה את השיר שלה שהגיע למקום השני באירוויזיון 1972 אפשר לראות כאן:
שנת 1973 חתמה את תקופת ההגמוניה הצרפתית עם שירה של Anne-Marie David (אן מארי דוד) - Tu te reconnaitras (תכיר את עצמך) שייצג את לוקסמבוג וזכה במקום הראשון. ניתן לראות את השיר הזה כאן:
אירוויזיון 1973 היה אחד האירוויזיונים האיכותיים ביותר לדעתי ובו היה השיר שאולי הוא השיר האהוב עלי מכל האירוויזיונים. זהו השיר שייצג את ספרד והגיע רק למקום השני אבל בראי השנים נשאר זכור ופופולרי הרבה יותר מהשיר הזוכה, לא רק בישראל אלא גם בקרב קהל אוהדי האירוויזיונים. לפני שנתיים ביובל החמישים לאירוויזיון נערך משאל בין קהל הצופים באירופה לגבי השיר הפופולארי ביותר של כל הזמנים. השיר של ספרד זכה להכלל בין ארבע עשרה השירים שנבחרו ואילו השיר של לוקסמבורג לא. את השיר שרה להקת Mocedades שהיתה להקה של כמה אחים ואחיות משתי משפחות, רובם סטודנטים באסקים מאוניברסיטת בילבאו ששרו את השיר Eres Tu שניתן לראות אותו כאן:
באותה שנה, 1973, ניסה קליף ריצ'ארד מבריטניה את מזלו בשנית אך הגיע למקום השלישי ואילו למקום הרביעי באותה שנה הגיע הזמרת אילנית שייצגה את ישראל בהופעה הראשונה שלה באירוויזיון, הופעה מוצלחת למדי, עם שירה אי שם שניתן לראות כאן:
שנת 1974 היתה שנת המהפך. החל עידן השירים באנגלית. הפעם לא רק של המדינות דוברות האנגלית אלא של כל מי שבא לו לשיר בשפה הזאת. אחרי כמה שנים הוחלט באירוויזיון לחייב מחדש כל מדינה לשיר רק בשפה שלה אבל בשנים האחרונות נכנעו מארגני האירוויזיון לטעם הקהל ולהגמוניה של האנגלית בפופ העולמי ושוב הותר לכל מדינה לשיר באיזו שפה שתרצה. השנה ד"א זה הביא לכך שמדינה כמו לטביה החליטה לשיר דווקא באיטלקית ואילו אוקראינה החליטה לשיר בתערובת של גרמנית, אוקראינית, עוד כמה שפות וגם וג'יבריש. אבל בחזרה לאירוויזיון 1974 ולשיר שנבחר לא רק במקום הראשון באירוויזיון זה אלא גם נבחר במופע היובל של האירוויזיון כשיר הפופולארי ביותר של כל הזמנים. הכוונה כמובן הינה לשבדיה, ללהקת ABBA ולשיר Waterloo שהכניס לא רק את הטרנד האנגלי לאירוויזיון אלא גם את הפלפל והקצב. את השיר הזה ניתן לראות כאן:
באותה שנה שלחה בריטניה זמרת מצליחה בשם אוליביה ניוטון- ג'ון שהצליחה להגיע רק למקום הרביעי אולם רק כמה שנים יעברו עד שתזכה להצלחה עולמית עם תפקיד ראשי בסרט המוסיקלי "גריז" לצידו ג'ון טראוולטה הנפלא. באותו אירוויזיון שלחה איטליה קליברית רצינית משלה, הלא היא ג'יליולה צ'ינקווטי, אלפות פסטיבלי סן רמו השונים וזוכת אירוויזיון 1964, אולם הפעם זה הספיק רק למקום השני.
שנת 1976 הביאה איתה שינוי מרענן. אחרי כל תואמי להקת אבבא ששטפו את האירוויזיון הקודם, שלחה בריטניה הפעם להקת לא מוכרת בשם Brotherhood Of Man שהקסימה את כולם עם שירה המתוק Save your kisses for me. שיר זה גם נהגיע למקום החמישי במופע היובל של שירי האירוויזיון של כל הזמנים וניתן לראותו כאן:
שנת 1977 וצרפת מכה שנית ומראה שעדיין לא תם לגמרי עידן השנסונים הצרפתיים הגדולים. הזמרת Marie Myriam עולה לשיר בין כל השירים הבנאליים והקיטשיים שהיו באירוויזיון הזה, וטעם הקהל נע שוב לסגנון הצרפתי של פעם ונתן לשירה L'oiseau et I'enfant (הציפור והילד) הרבה דוז פואה וכמובן את המקום הראשון שניתן לראות כאן:
בשנת 1979 נערך האירוויזיון בירושלים לאחר זכייתו של יזהר כהן בשנה הקודמת. נראה לי שזה היה אחד האירוויזיונים האיכותיים ביותר ואולי זה רק נדמה לי בגלל איזה לוקל-פטריוטיזם. בכל אופן, בשנה זו נראה שישראל עלתה על דרך המלך וסימנה את מעמדה כאחת התותחיות של האירוויזיון, כשהיא משלימה זכיה שניה ברציפות עם השיר הללויה של גלי עטרי ולהקת חלב ודבש שניתן לראות כאן:
הזכיה של ישראל באירוויזיון הזה לא היתה קלה. לאחר התמודדות צמודה הוביל השיר של ספרד בנקודה אחת בלבד כשספרד היתה המדינה האחרונה שאמורה לדרג. באופן מפתיע העניקה ספרד לישראל עשר נקודת וכך נטלה מעצמה במו ידיה את הזכיה והעניקה אותה לישראל. את השיר הספרדי שהגיע למקום השני באותה שנה אני מאוד אוהב, שיר חמוד כזה בשם Su Cancion עם להקת הילדים שליוו את הזמרת Betty Missiego וכמעט עזרו לה לגנוב את ההצגה, אך רק כמעט. את השיר של ספרד שהגיע למקום השני אפשר לראות כאן:
כאמור היו עוד הרבה שירים טובים באירוויזיון הזה אבל מכולם בחרתי להביא את השירים שזכו לפופולריות דווקא בישראל. הראשון מהם הוא השיר של גרמניה שלאחרונה אפילו שובץ כשיר מוביל בפרסומת של חברה שעוסקת בסחיטת תפוזים, כי כנראה גם אחרי עשרים ושמונה שנה עדיין זוכרים אותו רבים, לפחות בישראל. זהו השיר Dschingis Khan (ג'ינג'יס חאן) של להקה באותו שם שלא רק שרה ורקדה אלא עשתה ממש שואו, אולי בפעם הראשונה בתולדות האירוויזיונים, ואף הגיעה למקום הרביעי. את השיר ניתן לראות כאן:
השיר של יוון הגיע באירוויזיון רק למקום השמיני אך בישראל של שנות השבעים מוסיקה יוונית היתה פופולארית ביותר וישראל העניקה לשיר הזה עשר נקודות. זהו השיר Socrates ששרה Elpida ואפשר לראות כאן (עם קטע מקדים של דקה וחצי שבא לפני השיר):
השיר של דנמרק Disco Tango מפי הזמר Tommy Seebach הגיע רק למקום השישי בתחרות אבל ישראל אהבה אותו והעניקה לו דוז פואה. גם אני מחבב את השיר הנחמד הזה שאפשר לראות כאן (עם קטע מקדים של דקה וחצי שבא לפני השיר):
השיר האחרון שבחרתי לחתום את הרשימה הזאת השיר שייצג את גרמניה באירוויזיון של שנת 1982. הזמרת הצעירה Nicole שעלתה לשיר עם גיטרה ביד ובלי הרבה רעש וצלצולים כבשה את לב הקהל עם בלדה שקטה Ein bisschen frieden שנדמה לי כי בגרסה האנגלית נקרא A Little Bit of Peace וניתן לראות אותו (בגרסה המקורית, בגרמנית) כאן:
וכדברי השיר היפה הזה, הלוואי שתהיה לנו פיסת שלום, שלווה ואהבה
.
|