גבולות העירום
מאת:יהושע אשכנזי

זה מתחיל בלבוש מלא, אט אט נושרים הבגדים ומתחילות הנגיעות.
קומת המרתף בביתם של בן ואפרת שומר מוארת באור נרות, שתי מיטות טיפולים ניצבות בה ושטיחים רכים מכסים את רצפתה מקיר לקיר. זהו 'המתחם הקדוש' בו מעבירים השניים טיפולים אישיים ותהליכים קבוצתיים לתושבי מודיעין והסביבה. מסאז'ים מפנקים, סדנאות רייקי או סדנאות טנטרה עם בגדים ובלעדיהם. לזוגות נועזים ופתוחים במיוחד מקיימים השניים סדנאות נועזות יותר, המלמדות מגע אמיתי מהו, כאלה שהולכות לעיתים עד הסוף.
סדנא אחת, למשל, מתוך מגוון הסדנאות שמקיימים השניים, עובדת על סוגי מגע. אנשים זרים בחדר אחד, אווירת נרות רומנטית, והמשתתפים, בעירום מלא או חלקי לומדים איך לגעת בבן או בת הזוג שמולם. לא בהכרח מדובר בבן הזוג לו הם נשואים כבר הרבה שנים.
"אנשים לא יודעים לגעת, ויש מקום ללמד אותם לגעת נכון, לעצור, ולהיות קשוב למגע" טוענים בן ואפרת. "ישנם זוגות שאוהבים זה את זו, אך תקועים בתקשורת המילולית ובדפוסים קבועים. הם לא מודעים לאפשרויות לגעת זה בזו מעבר להרגלים והתנוחות המוכרות, ולכן הם מתקשים לפתח את האינטימיות והזוגיות ביניהם".
איך מעגל של 20 אנשים זרים תורם לעניין?
בן:"זה היופי שבדבר. לקחת בן אדם שרגיל רק לדבר, לכסות לו את העיניים ולתת לו לעשות 'עבודה' במגע עם מישהי שהוא לא מכיר. פתאום הוא מגלה שיש דרך אחרת לתקשורת, כי הוא לומד דברים חדשים... מתי הוא עצר לרגע כדי ללמוד משהו על עצמו ועל הגוף שלו?".
וזאת שהוא לא מכיר, מה פתאום היא נותנת לגעת?
אפרת: "זה אותו הדבר. קודם כל יוצרים את המקום הבטוח. כשאני לומדת שיש לי לגיטימציה בכל רגע נתון להגיד 'לא', אז אני מרגישה שאני יכולה להתנסות ולבחון את הגבולות שלי. אנחנו עובדים מאוד קשה כדי ליצור את תחושות הביטחון האלה, ושאישה מרגישה שהיא יכולה להרשות למישהו זר לגעת בה, תוך שליטה מלאה בנעשה, היא מרגישה שהיא יכולה לחגוג, כלומר לחוות חוויות מעבר לגבולות האישיים שלה".
מייעוץ מס לקידוש המיניות
ד"ר בן שומר (47) עבד במשך שנים רבות בתעשייה הביו-טכנולוגית בארץ ובחו"ל. איש שמחובר עם שני רגליים על הקרקע. הוא אפילו היה, הוא מגחך לעצמו, ראש היחידה לביוטכנולוגיה באוניברסיטה דתית בארץ. אפרת שומר, אשתו מזה למעלה מחמש שנים, שימשה במשך 22 שנים כיועצת מס. כל אחד מהם עבר תהליך מקביל של מציאת הייעוד האישי בחיים, עד למפגש הגדול ביניהם אצל... 'רמי לוי, שיווק השקמה'. אפרת למדה אז משחק שהיה חלק חשוב בחייה ולמדה הדרכה בשיטת גרימברג, מסלול הדומה לקואוצ'ינג של היום.
בן החל את דרכו אל הפגישה הגורלית עוד בשנת 1997, כשעבד בחברת ביוטכנולוגיה בקונטיקט. "עמדתי בספרייה של החברה בה עבדתי ונתקלתי בספרו של סטיבן קובי, 'שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד'. הספר היה כל כך מעניין שעמדתי שעות וקראתי בו ולבסוף שאלתי אותו לביתי. באותו היום חליתי למשך שלושה ימים, כאילו הזמנתי לעצמי את הזמן לקרוא את הספר. מדובר בספר שעוסק בתפיסה הוליסטית הנותנת לאנשים את הפתח לשינוי בכל כיווני החיים. התחלתי את התהליך והעצמתי אותו בארץ".

בן ומשפחתו חזרו מחו"ל עם חובות כבדים תוך התמודדות אישית לא קלה, והליכי הגירושין קיבלו תוקף במהלך שנת 2002. בן יצא מהבית, כשהוא מבקש לנוח ולהירגע מהתהליך שזה עתה סיים. אפרת סיימה תקופה ארוכה של דייטים בלתי פוסקים והחליטה אף היא לנוח ולהירגע ממרוץ החיים שניהלה. הפגישה המתקרבת נולדה ממקום נקי לגמרי, הם מדגישים, כי שניהם היו במקום שלא רצה כלל 'זוגיות'. אבל הגורל רצה אחרת. אפרת הצטרפה ל 'פורום גרושים גרושות' ב 'קהילות תפוז'. בן התנדב באותו הפורום לארגן קומזיץ לעשרות אנשים שהוא לא מכיר. אפרת, שלא רצתה שהאירוע שאמור להיות קרוב לבית יתבטל, שלחה אליו מסרים שהיא מוכנה לעזור. הוא ביקש עזרה בקניות, והאיחוד הגדול, בין מדפי הסופרמרקט, הושלם במלואו.
"זה היה הרגע בו שני התהליכים חברו להליך אחד מאוד עוצמתי. כל אחד הביא לאיחוד הזה את התובנות שלו והתהליכים שכבר עבר, והתחלנו ללכת יחד, כזוג, לפסטיבלים הרבים כגון 'סגול', אשראם במדבר' , 'פסטיבל אדמה' ועוד", הם משחזרים.
בן: "מהר מאוד הרגשנו שיש בנו משהו מיוחד. בפסטיבל סגול הראשון שלנו אנחנו מסתובבים ואנשים סתם ניגשים אלינו לשאול משהו או לתת חיבוק. ההרגשה כי יש פה משהו התעצמה לאחר שני אירועים נוספים: הגענו לסדנה ראשונה של 'טנטרה' בה הרגשנו קליק לא נורמלי, שגרר אחריו תהליך מאוד עוצמתי ומהיר של למידה. באותו פסטיבל ראשון נאמר לי שיש לי אנרגיות עצומות ושאני חייב ללמוד רייקי (שיטת טיפול אלטרנטיבית המבוססת בין היתר על מגע). אפרת: "במקביל גם אני קיבלתי תגובות כאלה מאנשים שתהו אם יש לי הילינג או רייקי. כשחלקנו את החוויות האלה, הסקרנות וההבנה שלחו אותנו ללמוד קורס משותף ולראשונה חיברנו את שתי האנרגיות שלנו יחדיו ונוצר תהליך בעל עוצמה אדירה של איסוף כלים, לימוד טנטרה ומתן טיפולים יחדיו כזוג".
השניים החלו בתהליך מואץ של לימוד ועבודה. תחילה בביתם הקודם שברעות, שם, בחדר קטן, לפני או אחרי יום עבודה קונבנציונאלי, הם היו מעניקים טיפולים אישיים. מסאז'ים, רייקי וכדומה, ובמקביל העמיקו בעולם הטנטרה- תפיסת עולם המאמינה בלקיחת אחריות אישית, בדיקה והרחבת הגבולות האישיים, כדי להגיע ל 'חגיגה של החיים'. בסיסה של הטנטרה הוא 'עקרון האחד', לפיו הבורא נמצא בכל מקום, באדם, במים, באדמה ובצומח ולפיכך כל החיים מתנהלים בדרך של קדושה. כולל כמובן, קדושת המיניות וגוף האדם. את התפיסה הזו של הקדושה, מעבירים כיום בן ואפרת בסדנאות טנטרה בביתם בשכונת 'השמשוני' בעיר.
לנועזים בלבד
המיניות הזו נחשפת במודעות הפרסום באתר האינטרנט של השניים, המזמינות את המעוניינים להשתתף בסדנאות טנטרה שהם מקיימים, נועזות פחות ונועזות יותר. "פיתוי מענג. ערב טנטרה שהולך רחוק", נכתב במודעה על רקע שפתיים חושניות, ובהמשכה ניתן ההסבר הבא: "במהלך הערב תהיה עבודה בעירום ומגע, ועבודה ישירה על המיניות. לא יהיה מגע מיני מלא בין המשתתפים (גם בין בני הזוג שלנו) במהלך הסדנה הרשמית". אבל מודעה אחרת, על רקע תמונה של להבות מרצדות בצבעי אדום, צהוב ושחור, מזמינה ל'ערב מיוחד של גחלים לוחשות. ערב טנטרה, נועז ואחר, לזוגות בלבד'. הסדנה הזו, כך נכתב, "מתבססת על סוטרות שונות של הטנטרה, ומאחר ואנו רוצים לאפשר למשתתפים לבחון את מודעותם בכל רגע ורגע, נאפשר לקיים מגע מיני מלא ממקום מאד מדיטטיבי, מודרך ומוקפד, אך ורק בין בני זוג שיעבדו יחד. לא בהכרח בני הזוג שעימו באו".

אפרת: "עקרון האחד מכתיב דרך חיים מיוחדת, המתנהלת בדרך של קדושה. אני רואה בך ניצוץ אלוהי, אז אני רואה בך קדושה. כך קורה שכל אחד בחברה מתנהל ומסתכל על המיניות מתוך קדושה. טנטרה, בעיניים מערביות, זה סקס- יחסי מין וחילופי זוגות. אבל לא כך הדבר. בגלל שהכל כיום מוחצן אז תפיסת עולם שנותנת לגיטימציה למיניות זה 'וואו'.
בן: "החברה האנושית חיה מאוד באמביוולנטיות. יד אחת עושה נו-נו-נו והיד השנייה מרגישה את הכסף ואומרת 'בסדר', זה מוכר. אז אנשים נכנסים לסטיות בנושא ונוצרים מצבים של התנהגות מינית מעוותת.
אפרת:" היום אנשים לא יודעים מה לעשות. מצד אחד זה אסור ומצד שני זה זועק מכל עבר. עיתונים, מודעות, טלוויזיה. סקס עושה כסף אך יוצר אנשים מבולבלים. הטנטרה נותנת ערך למיניות. יש קדושה לדבר הזה. יש לה לגיטימציה. כלומר? "הטנטרה היא תפיסה שאומרת שכל עוד אתה לא פוגע באחר אז הכל נכון. הכל מקודש והכל אפשרי. היא לא עוסקת במוסר ולא קובעת טוב ורע. היא הרי מאמינה שהכל אחד הוא. הטנטרה עוזרת לך לבדוק את הגבולות שלך, אלה שהוטמעו בך על ידי ההורים, הסביבה או התקשורת. הגבולות האלה הם לעיתים מה שמקבע את חייך, ופריצתם או הרחבתם יכולים לשנות את חייך לטובה מן הקצה אל הקצה".
אז מה קורה בסדנת טנטרה כזו? "לכל סדנא יש את הנושא שלה, שסביבו יוצרים את התהליך של אותו ערב. התהליך דורש שקודם כל תבין מה קורה סביבך ותרגיש בטוח להתנסות, לעבור חוויה ולבחון את הגבולות שלך. אחרי שעברת את התהליך הזה והסביבה מספיק בטוחה עבורך אתה יכול להיפתח למתרחש. בסדנאות שלנו ישנם ערבים קלילים וישנם מאוד מעמיקים. יש הנוגעים בקלילות בנושא המיניות ויש העוסקים בנושא באופן ישיר. הפעילות מתרחשת במתחם שהופך למקודש ומוגן עבור המשתתפים, כעשרים איש בדרך-כלל.
הם יודעים ששם שום דבר לא יכול לקרות להם בניגוד לרצונם, וגם ששום דבר לא ייצא מתחומו. הסדנה מתחילה למשל, בריקודים לחילוץ עצמות, ושם אתה כבר רואה מי חי בתוך גבולות. אלה שנדבקים למרצפת אחת ולא מתבטאים בקול, חיים על 'בלטה' כזו גם בחייהם. אנחנו מעודדים אותם לזוז ולהוציא קולות ופתאום חלק מהאנשים מצליחים לעשות זאת והחיוך עולה על פניהם, ויש אחרים שלא מצליחים ועוד עבודה רבה לפניהם.
והעירום בסדנאות?
"הסרת הבגדים היא עבודה על גבולות. כשיש סדנאות העוסקות מגע, אז הבגדים יוצרים חיץ מיותר, המגע בלעדיהם הוא אחר לגמרי. הבגדים מהווים הגנה מדומה, חומות של כלא שיש לפרוץ אותן. כשאתה מסיר את החומות האלה אתה חווה חופש מסוג חדש. פרצת גבול ואתה עכשיו יכול להרחיב אותו לעצמך. אפילו כשיש כרס קטנה או צלוליטיס, המשתתפים לומדים לקבל את עצמם כמו שהם, ומקבלים את אותה תחושת קבלה גם מהמשתתפים האחרים".
אז מתפשטים.
"רוב החברה האנושית תופסת את העירום כשווה למיניות. שעירום דורש שהגוף צריך להיות בסטנדרטים של דוגמנית-על ושעירום הוא לא מוסרי. אבל מי שמגיע לסדנאות מגלה שזה לא כך. אתה מגלה שאתה מרשה לעצמך לפרוץ את הגבול. יש שעוברים את כל הסדנה בבגדים, יש שמורידים רק חולצה ויש שמעיזים להוריד בכל פעם קצת יותר".
"יהיו אנשים ממודיעין?"
בן ואפרת מקיימים מפגשים אישיים למי שבוחר בכך (יכול להיות שיש גברים שבאים רק לראות עירום ולגעת?). בין אם מדובר במפגש אחד או בתהליך הדורש טיפול ממושך יותר. יש המגיעים אליהם לכבוד יום הנישואין, יש הזוכים לקבל סדנת טנטרה שכזו כמתנת יום הולדת. בן ואפרת מגלים לבני זוג איך להכניס נשמה ואנרגיה לזוגיות שלהם, הם עוזרים לחולת פוליו להיגמל מחרדה ממקומות עם מדרגות ומסייעים, לאחרונה למשל, לאישה בגיל 50, שטרם חוותה זוגיות, או אפילו אורגזמה.
האנשים האלה מגיעים אליהם מכל רחבי הארץ, רבים מהם ממודיעין וסביבתה ואחרים מנהריה ועד אילת. הרכב המשתתפים אינו קבוע, ולרוב מדובר באנשים זרים הנפגשים לראשונה במתחם שלהם. למרות שיש כאלה שלא דואגים לפגוש את השכן באחת מהסדנאות שלהם, בין השאלות המקדימות, מודים בן ואפרת, עוסקת בנוכחותם של משתתפים נוספים ממודיעין באותה הסדנה.
"יש כאלה שמסרבים לבוא אם הם יודעים שיהיו משתתפים נוספים מהעיר, כאילו שהם עושים משהו אסור. אנחנו לא מבינים מה הבושה הגדולה. להיפך, היינו שמחים אם לאחריה היו המשתתפים שומרים על קשר ביניהם, אבל אנחנו מקפידים על שמירת הסודיות במקום כי כל חוויה היא פרטית בהחלט", הם אומרים. אגב, על הפרטיות הם מקפידים גם בערבים הנועזים, שם יכולים הזוגות לעסוק בענייניהם עם כיסוי עיניים בלבד. "תהליך העבודה אצלנו מאוד נעים", מסכמים בן ואפרת, וניתן להניח שיש מי שיסכימו איתם בהחלט.

מתוך הסדנאות: אחת מתושבות העיר הגיעה לפני כשלשה חדשים לסדנת יחידים, כשהיא חוששת ומובכת מאד, אך עם רצון ללמוד ולחוות משהו חדש בחייה.
בסדנה הראשונה ('שכרון חושים') שעסקה בנושא העצמה חושית היה לה קשה מאד להשתתף. היא הייתה טרודה מדימוי גוף נמוך ובחלקו הראשון של הערב היא נותרה לבושה לחלוטין,למרות שהפסידה בכך חלק גדול מהחוויה. לקראת חלקו השני של הערב, היא החליטה לחשוף את עצמה מעט יותר, והרימה את החלק התחתון של החולצה כדי לחשוף את הבטן למגע.
למחרת הסדנה, בשיחת טלפון, היא הודתה בפני אפרת ובן שלמרות הקושי בנושא הלבוש היא נהנתה מאד וחשה שהסדנה חוללה אצלה מהפך פנימי.
ימים ספורים לאחר מכן, היא הגיעה כולה מחויכת לסדנת יחידים אחרת ('עוד נגיעה' שעוסקת בסוגי מגע ובתקשורת במגע). הפעם, היא החליטה להתמודד עם קשייה. בתחילת העבודה, ניכר היה עד כמה קשה לה עם עצמה, אך מתוך החלטה פנימית, היא הסירה את חולצתה ואף הרשתה לעצמה ליטול חלק הרבה יותר פעיל בסדנה. אט- אט, יחד עם התהליך האישי שהלך והתעצם, היא הגיעה לעוד סדנאות ואף נטלה חלק בסדנה מיוחדת לנשים שאוהבות נשים. כדי להבין עד כמה עוצמתי היה התהליך שעברה.
תוך חודשיים שלושה, ניתן לחשוף, שלאחרונה היא השתתפה יחד עם ידיד, בערב זוגות "פיתוי מענג" שעסק באופן ישיר במין ומיניות, ואפילו בערב "גחלים לוחשות" שכדוגמתו מתקיים ביום חמישי הקרוב, שהינו הערב אולי הנועז ביותר מבין הסדנאות של בן ואפרת.
על כך אומרים השניים: "חשוב להבין, שעיקר התהליך לא היה ביכולת להשתתף בסדנה כזו או אחרת. עיקר התהליך הינו בשינויים מרחיקי לכת בדימוי העצמי, בדימוי הגוף, שינויים ביכולת הפנימית האישית לבחון ולפרוץ גבולות, לאו דווקא בהקשר המיני, אלא בכלל.
לאתר של בן ואפרת: http://www.benefrat.org/