| 9/2008
יתרונותיו של חלום צלול
חלומות צלולים: הדרך הנוחה להגשמת פנטזיות
אנשים מצמיחים כנפיים, קופצים ממגדלים, פוגשים דמויות שמיימיות, עושים סקס עם בני זוג מושלמים או זוכים לתובנות מיסטיות עמוקות. יואב אפטוביצר גילה את עולם החלומות הצלולים
יואב אפטוביצר
חלום צלול laenulfean, cc-by
וידוי: כבר הרבה זמן לא היתה לי חברה. למה לעזאזל זה כל כך מסובך? יש כל כך הרבה רווקים ורווקות פנויים. כולם מחפשים אהבה. אז למה זה לא הולך? השתתפתי בכל הסדנאות, ישבתי במדיטציה כל בוקר, שעתיים, ובסוף, אפילו התחלתי לאהוב את עצמי. והיא עדיין לא באה. אבל, כל זה כבר מאחורי. אני חושב שמצאתי אותה. בדיוק כמו שרציתי. היא נראית כמו שרציתי, היא מתנהגת וחושבת כמו שרציתי והזוגיות פשוט מושלמת. טוב, אנחנו נפגשים רק בלילות, אבל גם ארוס ופסיכה המיתולוגיים נפגשו רק בלילה. אז למה להסתכל על חצי הכוס הריקה?
הכל התחיל כשביקשו ממני לכתוב על 'חלומות צלולים'. פתאום גיליתי שיש משמעות אחרת לביטוי 'להגשים חלום'. מסתבר, ואני לא ידעתי, שבשעות הלילה הקטנות, יש אנשים שמצמיחים כנפיים, קופצים ממגדלים, ופוגשים דמויות מופלאות שעיניהן איזמרגד והכל, מבלי לקום מהמיטה. צללתי לתוך העניין ושבתי עם סקופ ענקי: ה'ביטלס' לא השתמשו באל.אס.די כשכתבו את Lucy in the Sky with Diamonds’ ' הם פשוט חלמו 'חלומות צלולים'.
את המונח 'חלומות צלולים' או חלימה מודעת, טבע פרדריק ואן אידן בתחילת המאה בספרו "מחקר על החלומות". אידן טרח ורשם, במשך שנים, מאות מחלומותיו. הוא שם לב שלחלק ניכר מהחלומות שחלם היה אופי שונה, בחלומות אלו הוא היה מודע לכך שהוא נמצא בחלום כאשר הוא ישן. אך הרעיון שאפשר להיות מודע בזמן החלום, נדחה לחלוטין על ידי הקהילה המדעית. רק בשנות ה-80 נמצאו הוכחות מדעיות לקיומם של החלומות הצלולים. החולמים המודעים, הנקראים בשפה המדעית 'אונירונאוטים' , יכלו להראות באמצעות סימנים מוסכמים, תוך כדי שינה, שהם במצב של חלימה מודעת.
השמיים הם הגבול
באותן שנים הוקם בארה"ב המכון לחלומות צלולים על ידי ד"ר סטפן לה-ברג, שנחשב למומחה עולמי בנושא ועשה את הדוקטורט שלו על החלומות האלו באוניברסיטת סטנפורד היוקרתית. ד"ר לה ברג הגדיר בפשטות חלום צלול כחלום שבו אתה יודע שאתה חולם. מה מיוחד בזה? שואלת בתי. לא פעם היא מספרת לי על חלומות מפחידים, שברגע הנכון, היא כמו צובטת את עצמה ואומרת "בעצם זה רק חלום". נו, אז בשביל זה צריך לכתוב דוקטורט?
מסתבר שבמכון החלומות הצלולים לקחו את העניין הרבה יותר ברצינות. לא מכבר הסתיים ריטריט נוסף בן 10 ימים בהוואי שכותרתו "הגברת המודעות ובריאה מחדש". ג'ון מטורנטו בקנדה ודיוויד מסן-פרנסיסקו שהשתתפו בריטריט התכוננו בהתרגשות לקראתו. "האם מישהו ניסה לפתור בעיה מתמטית בחלום?" שואל ג'ון את חבריו בפורום. "האם אפשר למות כשחולמים חלום צלול על מוות?" שואלת בדאגה חברת פורום החלומות הצלולים בישראל. הגבולות בין מציאות לדמיון מטשטשים. השמיים הם הגבול. דון, מלחין משיקגו מספר לחבריו על מקהלה שמימית שהשמיעה לו יצירה מדהימה והחברה מייעצים לו כיצד לדרוש ולקבל לידיו את היצירה.
המודעות לחלימה היא רק דלת הכניסה לעולם מסעיר של הגשמת משאלות. במחקרים שנעשו, החולמים הצלולים מדווחים שבמהלך החלום הם חווים את מציאות החלום כאמיתית לחלוטין, לעיתים באופן חד וברור יותר ממציאות היום יום. בהתאם לרמת המיומנות שלו, יש לחולם שליטה על המתרחש בחלום. הוא יכול לבנות כל מציאות מדומה שבה יחפוץ ומציאות זו תהיה חיה ורוטטת כמציאות בזמן העירות. החולמים הפחות מיומנים ישתתפו בחלום כמו במשחק מחשב כשהסיטואציה אינה בבחירתם, אך הם יוכלו לשלוט בעצמם בתוכה. המודעות בחלום מאפשרת לחולמים לפתח את המיומנות שלהם מחלום לחלום. ספרי הדרכה,
סדנאות, אמצעים טכנולוגיים מיוחדים ועצות מחברי הפורומים, מסייעים לחולמים המתחילים ללמוד, כיצד להגיע לשליטה מלאה בחלום הצלול.
מה עושים עם זה? אייל, תלמיד תיכון ישראלי מספר בפורום חלומות צלולים: "יצאתי מהבית, היה מולי כביש ריק באמצע המדבר, שנמשך עד האופק, ישר לגמרי. החלטתי על קצת אקסטרים. פתאום ראיתי שני אופנוענים... לקחתי לאחד מהם את האופנוע, נסעתי במהירות בלתי אפשרית במשך כמה דקות, חתכתי כמה מכוניות, ובסוף עצרתי וטיפסתי על צוק גדול. פגשתי כמה אנשים, גרמתי לאחד לעוף, עפתי, ואז הכרזתי שאני הולך לעשות משהו בלתי אפשרי. אחרי קצה הצוק, היה שביל מאוד צר, תהום בצד אחד וקיר בצד שני. נסעתי במהירות, קפצתי מלמעלה, והמשכתי לרחף מעל השביל. בסוף חזרתי, צחקתי איתם קצת, והתעוררתי בזמן לבגרות בצרפתית".
אנו בונים את עולמנו
תודעה אקסקויזיט קורפס, cc-by
לעיתים קרובות, הדבר הראשון שמושך אנשים לחלומות צלולים הוא האפשרות להשתמש בחלום להגשמת פנטזיות - חווית הריחוף באויר יחד עם חוויות מיניות בלתי מוגבלות בעדיפות ראשונה. הבלבול בין חלום למציאות הביא את מנהל הפורום הישראלי להגביל את ההשתתפות בו מגיל 14 ומעלה ולהזהיר את המשתתפים ש"חשוב רק לבדוק טוב טוב שאתה חולם, לפני שאתה מנסה משהו מסוכן".
הידיעה שהחולם משוחרר ממגבלות חברתיות וממגבלות חוקי הפיזיקה פותחת בפניו עולם שהגבולות בו נקבעים על ידי התודעה בלבד. "אני חושב משמע אני קיים", אמר הפילוסוף הצרפתי דקארט. "אני חולם משמע אני קיים", אומר החולם הצלול. ואכן, מעבר לסיפוק הפנטזיות, מעורר החלום הצלול שאלות. גם אלו שנמשכים לחלומות הצלולים להגשמת פנטזיות 'ארציות' עומדים בפני השאלות הטרנסדנטיות. "כשאני חושבת על זה" כותבת גולשת בפורום, "אני מגיעה למסקנה שגם המציאות היא חלום. חלום שכולנו נתעורר ממנו כשנמות. ההבדל בין החלום של המציאות לבין החלום של השינה הוא רק באורך. אבל שניהם נגמרים בסוף".
חווית המציאות בתוך החלום הצלול מדגימה את העובדה הקשה לתפיסה, שהעולם שאנחנו רואים הוא יצירה של התודעה שלנו. מה שאנשים בתורות רוחניות שונות מנסים ללמוד בשנות חיים, נחווה בחלומות בצורה חיה. איך שאני מסתכל על העולם, כך הוא נראה. בעוד שבמצב הערות תמונת המציאות היא מיזוג של האופן שבו אנחנו מסתכלים על העולם עם מה שחושינו קולטים מבחוץ, במצב החלימה הצלולה אנחנו מתוודעים לתבניות ההסתכלות שלנו על העולם, מנותקים מהמציאות הפיזית. בחלום הצלול, הגוף משותק והמוח בונה מודל של העולם המבוסס על האמונות, ההנחות והמשאלות שלנו. מה שאנחנו רואים, זה מה שמוחנו מייצר. זו תמונת העולם כפי שאנחנו תופשים אותה באמת.
במקום לבלות שנים במנזרים
שימוש כזה בחלומות הצלולים יכול להרחיב את הפונטציאל הגלום בהם – ולהפוך אותם מסם הזיות לא מסוכן לאמצעי המביא לחוויות רוחניות ומיסטיות עמוקות. כשאנו מתקרבים להבנת תבנית העולם הפנימית בתוכנו, הדרך לשינוי דפוסים פנימיים נפתחת.
מעבר לחוויה היום יומית הפיזית מתעוררות גם שאלות רוחניות על טבע הקיום ומדיווחים של חולמים ברחבי העולם, לרבים זוהי אפשרות לחוויות מיסטיות של התאחדות עם האור, שלווה עמוקה ומשמעות חדשה לחיים. ד"ר יוסי באומהקר, בהקדמה לספר "התודעות המשולבות" אותו כתב (בעברית) על חלומות צלולים, אף מרחיק לכת: "... אין אדם צריך לבלות שנים במנזרים בודהיסטיים מרוחקים כדי לחוות הארה או להקדיש את חייו לכת מסוימת או לגורו כריזמטי... ניתן לזכות בהארה או פשוט לשפר את אישיותנו על-ידי שימוש במספר תרגילים שאינם קשים כלל וכלל".
בתווך, בין מימוש פנטזיות גשמיות מסעירות לבין חוויות מיסטיות עמוקות, מפלסים החולמים את דרכם בעולם שיצרו בתבנית נפשם. העולם הפנימי משתקף בחלומות הצלולים בנושאים אוניברסליים המשותפים לחולמים בכל רחבי העולם ככסף, סקס ואופנועים. חולמת בפורום הישראלי מתפקחת מאשליית החלום שבו ארנקה היה נפוח משטרות ושואלת את חבריה: "תגידו את האמת, זה לא קצת מבאס לפעמים לדעת שאתם חולמים? כאשר קורה משהו טוב, שתמיד רציתם שיקרה ופתאום אתם מגלים שזה בעצם חלום, זה לא מבאס"?. ופול משתף בפורום האמריקאי על סיוט בריחה מאריה. לפול היתה תובנה בתוך החלום: הוא הבין שהפחד יהיה קיים כל עוד הוא ימשיך ליצור אותו, ואז הוא החליף את האריה באישה סקסית.
ובכל זאת, במכון המחקר של החלומות הצלולים בארה"ב מאמינים שפוטנציאל החלום הצלול לשמש ככלי ריפויי וכלי להתפתחות אישית הוא עצום: החל מריפוי סיוטי לילה, הפחתת חרדות חברתיות, שיפור חיי המין ועד לבניה מחדש של מערכות עצבים שנפגעו דרך 'הפעלתן' בחלום הצלול. מצד אחד מדובר בבניית קשרים חדשים במוח, קשרים הנבנים מחדש לפי המחקרים הנוירופסיכולוגיים האחרונים כאשר אנו מצליחים לחוות חוויות חדשות עבורנו ומצד שני מדובר בפוטנציאל להגיע למודעות לדפוסי האישיות המנהלים את חיינו ומשם לבחירה בשינוי.
אך האם די בכך שהחולם מפתח מיומנות של שליטה מודעת בחלום כדי להשיג את התוצאות הללו? האם עצם המודעות עצמה מביאה לשינויים המיוחלים? נראה ששאלה זו נשארת פתוחה. התשובה לשאלה תלויה בכיוון שיבחר החולם הצלול. הבחירה בשינוי אינה תוצר אוטומטי של המודעות המתגלה בחלום. יש שיבחרו להשתמש בכח הניתן בידיהם בחלום כדי להרוס, יש שימלטו באימה מהתגשמות פחדיהם ויהיו כאלה שחלומם הצלול יהיה גם חלום יוצר.
כאן יש אתר מקיף על חלומות צלולים. המאמר פורסם לראשונה באתר מהות החיים
מתוך NRG-ניו אייג': http://www.nrg.co.il/online/43/HP_866.html
| |
|