לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 

סיירת יוליסס


עצום עין בלתי מכוונת
כינוי:  סיירת יוליסס





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


9/2007

822-825 מולי ומילי (אפיפנס)


 

המנעד של מולי ממשיך לרתק, היא לא חוסכת מפולדי את הרגעים המביכים והמעצבנים שבהם סיבך אותה בצרות, אבל אין כעס ורוע בהרהוריה, ושוב מתחזקת בי ההרגשה שהיא אוהבת את בעלה, למרות שאינו יכול להודות שאיננו השייט הטוב ביותר והמומחה הגדול ביותר בכל נושא ועניין.

 

בלום בודק כל ציפורן ברגל של הסוסים (עמ' 822), שולח את מילי ללמוד צילום (עמ' 823) ומגיעה לו מדליה עם מסגרת מפלסטלינה על כל הרעיונות המשונים שהוא ממציא, אבל מולי זוכרת שעקצה אותו דבורה (עמ' 822) ומבינה את הצורך לשלוח את מילי מהבית, בגלל שהיא ובוילאן (עמ' 824).

 

אין רוע במחשבותיה של מולי על בלום, ולא על משפחתו. היא אפילו מעריכה את האהבה האמיתית של אביו האומלל שהתאבד כשמתה אשתו (עמ' 825). אחח, לאן נעלמו הגברים הללו, גברים אמיתיים שהיו מסוגלים לאהבה גדולה כזו כאמור, הם התאבדו:). מולי מקטרת בשולי הדברים אבל מודה בצדקת פעולותיו המהותיות של בלום. מולי אינה אדם מעשי במיוחד, ואולי לכן היא מתיישרת עם הצורך במעשיהם של אנשים תכליתיים ממנה.

 

מולי לא תצא למלחמות עולם על דעותיה מה יש בפרק הזה חוץ ממלחמת עולם על דעותיה?  איזה דעות? אני לא זוכר שום דיעה שלה שנאמרה ברצינות, או החזיקה מעמד יותר מחצי משפט, ויותר מזה, אני בטוח שהיא בעצמה לא זוכרת אותן, ולכן אין שום חוט(ים) מקשר(ים) שמצביע(ים) על דפוס חשיבה קוהרנטי, קרי דיעות. תסדר קצת את הדברים שאתה אומר. אם אתה אומר שהיא משנה את דעותיה ושדעותיה לא רציניות ושהיא לא זוכרת אותן ובאותו משפט אתה אומר שאין לה דעות, אתה נופל לאותו מקום שאתה מבקר את מולי. התכוונתי שלמולי יש יותר מדי דעות, שזה אותו הדבר בערך כמו להגיד שאין לה בכלל דעות, כי מרוב דעות היא חושבת דברים והיפוכם ושולפת בכל רגע נתון אחת מהמבחר האינסופי העומד לרשותה. זה ההפך מלהחזיק בדיעות עקיבות.

אגב, אני לא מבקר אותה, בכלל לא. היא מוצאת חן בעיני. בהחלט. היא עושה כמיטב יכולתה לחיות עם עצמה בשלום ואדם שיש לו חבילה כל כך גדולה של דברים מנוגדים שהוא צריך להתמודד איתם ולהכיל אותם בתוכו, צריך למתוח את דיעותיו על פני 180 מעלות. לפחות. היא וירטואוזית בדיעותיה ומלהטטת בהן וזה מחזה מרהיב לעין ולאוזן. אה, אז זה רק שההתמודדות הזו והליהטוט הזה אינם מלחמה.  הליהטוט הזה הוא בדיוק ההיפך ממלחמה, הוא פשרה, השלמה וגישור על פני בקיעי המציאות הסותרת שבתוכה היא חיה. אפשר להפיק מדברים אלה נוסחה שאומרת: דעות עיקביות מובילות למלחמה ודעות הפכפכות מובילות לשלום?  לא, לדעתי אי אפשר. דעות עקביות מסמנות גבולות בצורה ברורה יותר, ובכך מאפשרות לצד השני להימנע מלחצות את הגבול (אלא אם כן נפשו חושקת דווקא במלחמה) גמישות היא לפעמים דרך ליצור אי הבנות ולפעמים דרך לטאטא בעיות מתחת לשטיח. לעיתים מה שמתחת לשטיח תופח, גדל, מתעצם ומתפרץ שנים, חודשים, או עשורים לאחר מכן בתור מלחמת עולם. לעיתים בדיוק להיפך. יש פשרות שהופכות לשלום של קבע. יש דוגמאות היסטוריות לפשרות שהחזיקו מעמד מאות שנים. ויש דוגמאות לפשרות שהתמוטטו אחרי מאות שנים.

ובקשר לאדם עם עצמו - 'נהוג' לחשוב שרצוי לו לאדם לחיות, לפחות עם עצמו, בשלום. ומאחר וימיו קצרים, ייתכן באמת שהדרך הנכונה להתיחס לעצמך היא להיות הפכפך ולטאטא את המחלוקות הפנימיות שלך מתחת לשטיח כי ממילא יתבלה זה בעוד 120 שנה לכל היותר. אני לא באמת יודע, מנסיוני אין לי כל כך שליטה על הפכפכות או עקיבות דיעותי. ממממ. אם הבנתי נכון אז אתה אומר שעל פי נסיונך, אין בחירה בין הפכפכות ועקביות, אבל אם בכל זאת יש למישהו בחירה כזו, אז על פי הגיונך אתה ממליץ לעניין גבולות על עקביות ובשאר העניינים, אתה ממליץ על הפכפכות. תמיד תהיה נכונה להפיק את המיטב מכל מצב חדש, שיצרו אנשים מעשיים ממנה. מולי לא תיתן למשקעי עבר למשוך אותה למטה. מה היא עוד עושה חוץ מלשקוע במשקעי העבר? חיה, אוהבת, נפרדת, מופיעה כזמרת. אני לא מזהה בפעולותיה שום משקעים. יש התרפקות נוסטלגית על העבר. אני מסכים, ואין כמו הדטרגנטים שמפרישות התרפקויות נוסטלגיות למשימות של קרצוף שאריות של משקעים

 

יחסה למילי מורכב ולא נעדרת שם קינאה של אישה בצרתה, אבל גם כאן, אני מרגיש שאין תשתית של רוע ומרירות רוע לא אבל מרירות כן. מתחת להערות הקנטרניות והתלונות. היא רואה במילי את נעוריה שלה ואלה נעורים מפוארים ומחממים. אני בהחלט יכול לדמיין לעצמי את מולי כאימא הוגנת למדי, הודאגת שהבת שלה לא תמכור את עצמה בזול מדי, כמו אימה, שלא תהרוס את העור שלה עם ענני פודרה, כמו אימה (עמ' 825).

 

מולי קוטרית, שטופת אמונות תפלות (לא הייתי צריכה לתפור את זה עליה, זה מביא פרידה, וגם לפי זה שהעוגה שעשיתי משזיפים נשברה לשתי חתיכות – עמ' 824), מהירה לקבוע דיעה ועמדה (ביקורתית) בכל ענין ונושא, אבל מולי משתתפת בצערה של בתה, כשזו סובלת מפרידה.

 אני מסיר את הכובע בפני ריגשותיך

 


זה לא אישי, מולי לא סובלת את כולם  (קוראת)

 

מתוך הבועה הסגורה בה בחרה מולי להימצא, היא יורה את תסכולה ומררתה לכל עבר. המונולוג שהיה בתחילתו משעשע, הופך מרגע לרגע לכתב קטרוג על כל האנשים שהיא מכירה, קרובים ורחוקים כאחד.

 

על בעלה היא אומרת שהוא סיפר לאבא שלה סיפורים על מה שהוא הולך לעשות, אבל היא ידעה כבר אז עם מי יש לה עסק (823), צריך לתת לו מדליה על כל הסיפורים שהוא ממציא, (823), היא מתלוננת שהוא משאיר אותה כל היום לבדה (823), "לא שהוא היה עוזר לי הרבה אם הוא היה כאן אבל יותר טוב מכלום" (823), ושהכל אצלו מחושבן ומאורגן (824).

בהיררכיה הפנימית של מולי בלום נמצא במקום של "יותר טוב מכלום". הטיעון הזה, יותר נכון מזה שבכותרת. נכון שהיא לא סובלת את כולם, אך יש יותר ויש פחות ואפשר לשרטט את הריטינג שכל אחד זוכה לו, גם אם מעמדו של כל אחד, משתנה מעמוד לעמוד. מקבלת. הרייטינג הוא העיקרון של מולי, זה מה שבעיקר מעסיק דעתה. אפילו מולי, שללא ספק עומדת בראש פסגת המוצלחים, לא יוצאת נקייה - "אני יותר מידי ישרה", אני מזדקנת וכד'. הבא בתור בסולם המוצלחות נדמה לי ששמור לסגן אלוף טווידי. בלום לא נמצא בתחתית המדרגה, אני אפילו לא בטוח שהוא מתחת לבוילאן. מילי נמצאת במקום מאוד גרוע ביותר והאשמה לכך מתחלקת לא שווה בשווה בין מולי לבלום. אין אצל מולי שיוויון, הכל רייטינג. איפה נמצא בלום בסולם של מולי? "יותר טוב מכלום" זה מעט מאוד, לא? לא, כי יש רוב האחרים נמצאים עוד מתחת לזה. ואני לא חושבת שהבנתי במדוייק את כוונתך באשר ל"רייטינג". בעיני מי? בעיני מולי למה? כי זו דרכה להתבונן על סביבתה אם אני עוקבת אחר יחסה ואמירותיה כלפי בעלה, אני לא רואה השתנות משמעותית. האפס נשאר אפס כל הזמן, לא? יש השתנות. מה מידת המשמעות שאנו מייחסים להשתנות הזו, אמנם פחות חשובה מעצם זה שהיא עוסקת ללא הרף בלדרג בני אדם. למה זה כל כך חשוב שהיא מדרגת בני אדם ועוד משנה את הדירוג מדי משפט או עמוד? ולמה זה לא חשוב שדעתה על בעלה לא משתנה? זה בדיוק מה שחשוב בעיני: היחס כלפי כולם משתנה כל הזמן והיחס כלפי בעלה נשאר אחד: "יותר טוב מכלום". זו לא נקודה זניחה (לא שאני מבינה כרגע את חשיבותה).  לא שמתי לב שיחסה של מולי לבלום נשאר אחד.

על עצמה היא אומרת שבלום "חושב שאני כבר לא שווה כלום" (824). כלום ויותר טוב מכלום. בלי להיכנס לניתוחים פסיכולוגיים ורק מתוך הנאמר אפשר לזהות את מצב הרוח ואת רגש הנחיתות של מולי.

 

הטרוניות נזרקות גם לעבר מילי והקשר שלה עם אביה. בעיני מולי, מילי "משחקת את הנסיכה" (824). האם מולי מקנאת במילי?

 

על הגברים בחמסה זו: "מנעמי החטא מאת איש העולם הגדול עוד איזה מר דה קוק אני לא אתפלא אם זה כינוי שהדביקו לו מרוב שהוא מצא כל לילה סידור אחר למה-שמו שלו" (822).

וגם "רוב הגברים אין להם טיפת אהבה בנשמה שלהם למצוא היום שני אנשים כאלה מתים כל כך אחד על השני שהוא מרגיש בדיוק כמו שאת מרגישה בדרך כלל הם קצת דפוקים" (825). אני לא רואה שחלוקה בין גברים ונשים משמעותית למדרג של מולי. לא, היא לא משמעותית. בציטוט השני היא מדברת על "קצת דפוקים" משני המינים. 

 

אני טוען, קצת כמו אלי, שבלום לא בתחתית הרשימה שלה, היא ביקורתית אבל לא הייתי מרחיק להגיד שהיא לא סובלת את כולם. מולי גמישה מאוד בדיעותיה ומי שהיא לא סובלת כרגע הופך בעוד חמש דקות לאחד ממאהביה (כמו האנונימי מהתיאטרון) ואז שוב מופנה זרקורה לעניין אחר וחוזר חלילה. היא רבה ומתפייסת עם עצמה ועם הסובבים איתה ללא הרף ורוב ההתפייסויות והמריבות הללו מתרחשות בעשרים הסנטימטרים בין אוזנה השמאלית לימנית. נחמד. אז מה היא רוצה ולמה היא רבה ומתפייסת בין אוזניה? מה אישה רוצה זו שאלת שישים מיליון הדולר שגם אני, כמו שאר אחי הנמנים על המחצית המבולבלת של בעלי הבולבול, קטונתי מלהיות מסוגל להשיב עליה. אתה ואחיך, לא רלוונטיים לעניין יוליסס, אנו לא עוסקים בסטטיסטיקות על המין האנושי, אנו עוסקים ביוליסס. אמנם הדמות שנבחרה לייצג את ההפכפכות הזריזה ביותר היא אשה, ולעניין זה, מולי אמנם מובילה, אך שאר דמויות יוליסס, גברים ונשים כאחד, אמנם מפגרים אחריה, אך אף אחד מהם לא מציג עמדה עקבית אחת (למעט בלום בעניין המלחמות).  לא הייתי אומר שהספר בכללו לא מציג עמדות עקביות, הוא מעלה הרבה עמדות ובחלקן הוא מטפל בהרחבה על פני פרק שלם ובאחרות הוא רק נוגע בריפרוף ומזמין אותנו לבחון את ששת צדדי המטבע ולא להסתפק במה שגלוי לעין. זה כשלעצמו לא אומר שהדיעות אינן עקביות. כך ששאלת 60 מליון הדולר, כלל לא מעסיקה את יוליסס. בכלל, יוליסס קצת מגחך על האידאל שלך בדבר דעות עקביות. שאלה מעניינת היא מדוע בוחר ג'ויס לתאר את מולי כהפכפכה כל כך, כמעט גרוטסקית, עד כדי כך שלעיתים היא מבטאת דעה והיפוכה אפילו בלי לנשום בין שתי הדיעות - דוגמית קטנה מעמוד 822 "צלופחים אני שונאת דג משה רבנו, כן אני אקנה חתיכה יפה של דג משה רבנו." האם ג'ויס כהרגלו בעסקי איפכא מסתברא, חושב שדמות האישה תהיה אמינה יותר בעינינו אם יציג אותה כהפכפכה? אם כך הוא הדבר, הוא בעצם מלגלג  בעדינות על הדיעות הקדומות של הקורא בקשר להפכפכותן של נשים. זכותך להחליט שמולי מייצגת את כלל הנשים (חירות המחשבה וזה). זה מעיד עליך ולא מחייב את יוליסס. אם הדוגמא הקודמת להפכפכות תוך נשימתית של מולי לא מצאה חן בעיניך, הנה אחת אחרת בעמוד הבא - "אבל אני ידעתי עם מי יש לי עסק איך הוא מכר לי סיפורים על כל המקומות המקסימים שנוכל לראות בירח דבש". אם היא ידעה עם מי יש לה עסק, אז איך זה שבלום הצליח למכור לה לוקשן, ועוד מיט יוייך?! אתמהההההה.. הדבר הקבוע היחיד בספר הזה הוא שאין שום קביעות. לא בדעות, לא במי שחושב ואומר אותן ולא בשום הבט אחר. בעיני ההפכפכות של מולי היא הקצנה של הרעיון הזה של חוסר קביעות. גבירותי הקוראות (וגם הקוראים), אומר לנו ג'ויס, אם לא הבנתם עד עכשיו שאני לא מוכן להביע דיעה נחרצת על שום נושא שבעולם, באה מולי וממחישה לכם את הרעיון של הספר כולו: אני אומר המון על הכל ובעצם לא רוצה להגיד לכם דבר. הנה כל הירקות לפניכם. עשו לכם סלט כאוות נפשכם. מקובל עלי.

וזה שלא התייחסתי לכל יתר הדברים שעלו במהלך הערב זה משום שלאור מה שכתבתי עכשיו,  נראה לי שאין טעם. (בורחת לפני הסקילה וכריבדיס...)

נכתב על ידי סיירת יוליסס , 10/9/2007 01:35  
2 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של אלי ב-10/9/2007 10:49




© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לסיירת יוליסס אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על סיירת יוליסס ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)