לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 

סיירת יוליסס


עצום עין בלתי מכוונת
כינוי:  סיירת יוליסס





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


10/2007

על מסגרות ומה שמחוץ להן (עין)


בכל הקשור להתרחשות על פני השטח ג'ויס דואג לכך שנדע את זמן ההתרחשות בכל פרק ואת מיקומן של הנפשות הפועלות בו, בכל רגע נתון.

 

בשעה שמונה בבוקר, למשל, הן סטיבן והן בלום קמים לבוקר של יום חדש. סטיבן במגדל מרטלו ובלום באקלס שבע. בשעה עשר בבוקר סטיבן מעביר שיעור בהיסטוריה בביה"ס ופולדי משכשך באמבט ושניהם נפגשים למפגש קצרצר קצת אחרי חצות. הסיפור אמור לכסות את ה-16 ביוני החל בשעה שמונה בבוקר וכלה בשעה שתיים בלילה, כלומר: 18 שעות. את בטוחה שרק שתיים? משום מה נדמה היה לי שסטיבן ובלום רק הגיעו בסביבות שתיים לבית בלום ועד שסטיבן הלך, בלום פיטפט עם מולי, נישק עכוזים דשנים ונרדם, ומולי מינלגה לאורך שבעים עמודים, בטח נהייה כבר לפחות שש בבוקר..  דרך סיפור המעשה ה'תיאור הנודד' מכסה מרחקים רבים וארוכים ברחובות דבלין, כשיעדיו של המשוטט מתוארים ומפורטים משמות הרחובות, בתי העסק ברחובות אלה, מונומטים תרבותיים ועד זוית הראייה של חפצים והאנשים בסביבתו. אם נפשיט את העלילה מהמונולוגים הפנימיים שלה, מזרמי התודעה השונים של הדמויות המשניות, ושל החפצים הדוממים, שהם החלק הארי של יוליסס, ונשאיר אך ורק את קורותיו של בלום, נגלה שאלה אחוזים היטב במסגרת הזמן והמקום והפרטים המפוזרים לאורכו נבחרו בקפידה כדי לנהל מערכת יחסים עדינה עם האירועים והפעולות לאורך היום.אבחנה  יפה!

 

שעת הלווייתו של פאדי דיגנהאם מוזכרת כמה פעמים גם בקאליפסו וגם באוכלי הלוטוס, בשיחות שונות, כך שכשפרק האדס מתחיל אנחנו יודעים שהשעה היא אחת עשרה בבוקר. ולפי המבט החטוף שבלום, בדרכו לבית הקברות, נותן בסטיבן החולף בדרכו, אנחנו יודעים שפרוטאוס מתרחש באותו הזמן. כתוצאה מכך אנחנו מקשרים אירועים מסויימים בעלילה עם נושא פרק מסויים, כמו למשל: מוות או תחיה מחדש.

 

הפרק הסלעים הנודדים משמש כדוגמא מצויינת למניפולציה העדינה של מסגרת הזמן והמרחב. כמו שמצויין במשפט הפותח את הפרק השעה היא שלוש והוד קדושתו ג'והן קונמי יורד במדרגות מעונו. דרך פרטים קטנטנים והפניות עקיפות ורמזים המפוזרים לאורך הפרק ג'ויס מצליח להעביר אלינו, קוראיו הדקדקנים,  נא לא לקרוא לי בכינויים גסים. את אלופת האבחנות העדינות חבתיה יקירתי. את הרעיון שכל  האפיזודות בפרק, מופרדות זו מזו בכוכביות, קורות בו זמנית או בסמיכות האחת לשניה. האב קונמי עולה על החשמלית וקורני קלהר יוצא ממשרדו. בוילאן מבקש רשות להשתמש בטלפון בחנותו של תורנטון בסוף הקטע החמישי ובקטע השביעי מיס דאן, מזכירתו של בוילאן, מדווחת לו, בקצה השני של קו הטלפון את הודעותיו.

צלצולי פעמונים, אזכורי תאריכים ותאור מסלולים מציינים את הזמן והמקום, משחקים לפעמים במחבואים ולפעמים בתוספת עם העולם הממשי, שנמצא בקווי המסגרת של העלילה, היכן שלהתרחשויות המסופרות יש קו ליניארי וסיבתי. כשהסיפור נסוג/מתקדם/עובר מההתרחשות החיצונית לזו הפנימית 'ישויות' הזמן והמרחב מתרחבות או מתפוגגות והמפרט או, אם תרצו, המבנה המפואר של לוח זמנים ומיקומים גיאוגרפיים מתמוסס לתוכה ומגבלות וגבולות הזמן והמרחב משמשים רק כמראי מקום.

 

על פני השטח מעט מאד קורה. הדמות המתוארת משוטטת ברחובות דבלין, פוגשת מכרים, מנהלת שיחות בחלקן משעממות, נוכחת בלווייה או אוכלת צהריים בפאב. הדיאלוגים אינם רציפים והעלילה איטית עד כדי עמידה במקום לרגעים. מתחת לפני השטח, לעומת זאת, אחוזה אנרגיה עזה, מרק רותח מבעבע, על סף גלישה או גוזל הדוחק בקליפה, מנקר במקורו את הקרום השומר עליו. אנרגיה רב-מימדית, שנמצאת מאחורי המשטח של זמנים, מקומות ומראה ממשי. הטכניקה הסיפורית המפיקה תועלת, כאילו ללא התערבות הסופר, אלא בדרך של העברה ישירה למחשבות הפנימיות ביותר של הנפשות הפועלות, מאפשרת לנו להתמקם שוב ושוב בסיפור, לגשר בין ההתנהלות שעל פני השטח לבין הנפש האנושית ולהתייחס לספר כאל 'פסיכולוגיסטי' יותר מאשר עלילתי. לא הייתי אומר יותר, אלא גם וגם . שני הצדדים מוגשים בצורה מפותלת וקשה לזיכרון, גישה כזו אולי מקובלת ורואיה לצד הפסיכולוגי , אבל היא מכבידה ומקשה על הצד העלילתי. סיפור שמנסה להציג את עולמם הפנימי של דמויותיו צריך להתאים עצמו לחוסר הרצף ולחוסר הסדר ולחוסר השיטתי שמאפיין את רחשי תת ההכרה ואת הבלתי צפיות של נדידותיה. התאמה או השתלבות או הסתגלות לרצף סיפורי כזה מחייב טכניקות סיפוריות שונות וכפועל יוצא מאלה צריך לנטוש את הסידור העלילתי המסורתי.

 

ביוליסס אין עלילה במובן המקובל של סידור קווי ונסיבתי של האירועים, והפרקים לא בהכרח הולכים בהתאם ללוח זמנים מסודר ועקבי, לפחות עד פרק אאולוס, שבו הזמן זז קדימה והקורא מקבל על מגש של כסף לוח זמנים עקבי, יומיומי, ששוב משרת כמסגרת  לתוכה אורג ג'ויס את המארג הנפשי.

 

בעולם הג'ויסיאני החוץ ארוג להפליא במצבים נפשיים, בדרך בלתי נפרדת, כך שאם ננסה להתיר או לפרום אחד מהחוטים, נשאר עם בגד שהקשר שלו לצורתו המקורית הוא מקרי בהחלט ולחלוטין לא לביש. אין אפשרות להבין או להכיל את יוליסס אלא על-ידי הפעלת זכרון, פנטזיות, חלומות והזיות ודמיון עשיר. או נכון יותר, האפשרות קיימת, אבל אם לא נפעיל כמה וכמה מחושים נמצא עצמנו בצד המפסיד בכל הקשור לחוויה בקריאת הספר. אם נשים בצד או לא נפעיל או נתעלם מהרבדים הנפשיים, לא רק אלה של הנפשות הפועלות אלא גם אלה המופעלים אצלנו תוך כדי הקריאה, נצא מופסדים.

מאוד מסכימה עם פסקת הסיום שלך ותודה על שהסכמת לשתף אותי בתהליך המרתק של הקריאה יחד.

אכן מצוין. תודה עין!

כן. כמו שנצא מופסדים אם נתעלם מרבדים נוספים

נכתב על ידי סיירת יוליסס , 3/10/2007 00:37  
4 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קוראת ב-3/10/2007 11:47




© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לסיירת יוליסס אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על סיירת יוליסס ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)