ברשימה זו בכוונתי לכתוב על נושא שלדעתי חשוב מאוד לאימהות יחידניות מבחירה (אימ"ב), כולל כאלו שאימצו: הצורך בכתיבת צוואה ובמינוי אפוטרופוס או אפוטרופא עוד בחיי האם.
כאמור ברשימה הקודמת, ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדותים קטינותים עד הגיעם\ן לגיל 18. כאשר זוג מוליד או מאמץ, לילדותים יש באופן אוטומטי 2 אפוטרופסים חוקיים. אם חס וחלילה קורה משהו לאחד\ת מהם, הילדותים ישארו עם השני\ה.
לא כן כמובן כאשר לילד\ה יש הורה אחד\ת. לדעתי, במצב שכזה כדאי מאוד להבטיח את עתיד הילדותים מראש וכדי למנוע חס וחלילה שיימסרו לחסותן של רשויות הרווחה, כלומר יושמו במוסדות. ויש לכך 2 דרכים חוקיות:
א) כתיבת צוואה שתפרט את כל העניינים הכלכליים השונים, למשל: האם יכולה להוריש לילדותים את כל רכושה. כמו כן, כאשר מדובר בקטינותים, ניתן להוסיף סעיף שבו האם תבקש שאם חס וחלילה יקרה לה משהו, הילדותים יעברו לחסותו\ה של אדם מסוים\מת (שכמובן צריך\כה להסכים לכך) ותציין את שמו\ה.
ב) מינוי אפוטרופוס או אפוטרופא לילד\ה עוד בחיי האם.
מדוע חשוב לכתוב צוואה+סעיף
אם חס וחלילה קורה משהו לאם יחידנית שהיא גם האפוטרופא הטבעית היחידה של הילד\ה והיא לא השאירה צוואה עם סעיף שבו היא מבקשת שמישהי\ו י\תתמנה לאפו', פונים לבית המשפט לענייני משפחה ומשום שהשופט אינו יודע בינתיים - במשך החודשים עד שיגיע להחלטה לכאן או לכאן - האם למנות לילד\ה אפו' ואת מי, הילד\ה עובר\ת לחסות רשויות הרווחה עד להחלטת השופט. וייתכן גם שאם לא י\תימצא אפו' מתאים\מה - השופט יחליט שהילד\ה י\תישאר בחסות רשויות הרווחה.
וכך מסבירה עו"ד ויקטוריה גלפנד:
"הפרוצדורה המתרחשת במקרה של פטירה פתאומית של הורה הילד היא, שבדרך כלל פונים לבית המשפט בבקשה דחופה, אותה בית המשפט בוחן תוך זמן קצר ביותר, כדי למנוע את העברתם של הילדים לשירותי רווחה. אבל לפעמים בהחלט נוצרים מצבי ביניים, בהם שירותי הרווחה לוקחים את הילד לפרק זמן עד לקבלת פסק דין בעניין".
http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=34&msgid=87587037
צוואה+סעיף אינה מספיקה
כעת ברצוני להסביר מדוע כתיבת צוואה עם הסעיף הנידון אינה מספיקה. במקרה שיש רק צוואה עם הסעיף הנ"ל וקורה משהו חלילה לאם, הילד\ה לא עובר\ת באופן אוטומטי לחסות האפו' המבוקש\ת בצוואה, אלא צריך קודם להתקיים הליך משפטי: יש להציג את הצוואה לפני שופט בבית המשפט לענייני משפחה ולבקש את מינוי האפו'. השופט\ת ממנה עובד\ת סוציאלי\ת (עו"ס) שי\תבדוק אם מי שרשום\מה בצוואה אכן מתאים\מה לשמש כאפו' של הילד\ה. ובמפגש הבא העו"ס מגיש\ה את הדו"ח ובו כלולים מסקנותיו\ה. לאור דו"ח זה ועדים נוספים השופט\ת י\תחליט אם לאשר את האפו' לאדם הרשום\מה בצוואה או לא... כלומר, יש בהחלט התייחסות למה שכתוב בצוואה כאל בקשה אחרונה, כאל המלצה שיש לה משקל כלשהו. אבל בכל זאת, הסעיף בצוואה כשלעצמו אינו מספיק, ויש לעבור תהליך משפטי שאורך כמה חודשים והתוצאות שלו אינן ידועות ואינן וודאיות מראש!! ולכן יש מקרים שבהם בקשת האם נדחית, והילד\ה עובר\ת לחסות משרד הרווחה... כלומר, לא מספיק האבל והמצב הקשה של הילד\ה, אלא הוא או היא עלול\ה להגיע למוסד. ונראה לי שזה חמור במיוחד כשמדובר בילד\ה שאומץ\צה, וצריך לעשות הכל כדי למנוע אפשרות שכזו.
וכך משיבה עו"ד אירית רוזנבלום לאימ"ב ששאלה על סעיף כזה בצוואה:
"כעקרון לכל אדם חופש ציווי מלא ומוחלט, ולבקשתו האחרונה, כפי שהובעה בצוואה חשיבות מרובה מאוד. ואולם, אם במועד פתיחת הצוואה יחול שינוי נסיבות קיצוני, או שיתברר לבית משפט או ללשכת הרווחה ופקידי הסעד כי טובת הקטין כי ימונה לו אפוטרופוס אחר, שונה מזה שצויין בצוואה, ייתכן כי האפוטרופוס שימונה יהיה שונה מזה שציווית. בבואו למנות אפוטרופוס לקטין בית המשפט ישקול בראש ובראשונה את טובת הקטין בנסיבות העניין. את יכולה לציין בצוואה אפוטרופוס שאינו בן משפחה, בכל מקרה בימ"ש יבדוק מהי טובת הילדה".
http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=34&msgid=87556202
וכך גם כתבה עו"ד זיוה אופק:
"צוואה לגבי אפוטרופוס היא בעייתית שכן אין מצב מובטח שהיא תתגשם. כל אחד יכול לבוא ולטעון שהמצווים לא ראו נכון את טובת הילד או שמאז נחתמה הצוואה השתנו הנסיבות ובמועד בו היו אמורים להגשים את הצוואה זו כבר אינה טובת הילד".
http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=386&msgid=60095924
וכך מסבירה גם עו"ד עירא הדר:
"להבדיל מרכוש, ילדים אי אפשר להוריש בצוואה, ולכן בעוד שהאמור בצוואה לגבי רכוש הוא מחייב לחלוטין, הרי שבהקשר לגורלם של הילדים, הצוואה מהווה הצהרת כוונות בלבד. כל הסדר לגבי ילדים במקרה של פטירת ההורה או שני ההורים - חייב לקבל את אישורו של בית המשפט". אולם בכל זאת היא ממליצה על כתיבת הסעיף בצוואה.
http://www.pridezine.com/content/article.asp?id=2161&fromCat=2&fromScat=82
נוסף לצוואה+הסעיף כדאי למנות אפו' בחיי האם
אם כן, לאימ"ב כדאי לכתוב צוואה עם סעיף שבו היא מבקשת שמישהו\י מסוים\מת י\תהיה האפו' החוקי של הילד\ה, אבל הצוואה והסעיף נתפסים כהמלצה או כהצהרת כוונות בלבד, ואין שום וודאות שהבקשה תאושר: אין וודאות מה העו"ס י\תמליץ בדו"ח שלה ואין שום וודאות מה השופט\ת י\תפסוק.
כדי להבטיח שהילד\ה י\תגיע דווקא לאדם מסוים\מת, אפשר למנות אותו\ה לאפו' עוד בחיי האם! מינוי כזה אפשרי הודות לסעיף 28 בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ"ב 1962: אפוטרופוס בנוסף על ההורה (תיקון תשמ"ג)
"מת אחד ההורים, תהא האפוטרופסות על הקטין להורה השני; ואולם רשאי בית המשפט, בנוסף על אותו הורה, למנות לקטין אפוטרופוס באופן כללי או לעניינים שיקבע בית המשפט... וכן אם אחד ההורים אינו ידוע, או שלא היה נשוי להורה השני ולא הכיר בקטין כבילדו".