האם אי פעם נועה מנהיים כתבה ביקורת אוהדת?
יש מבקרים שאני מוכן לקרוא ומאמין שהביקורת שלהם באה ממקום של ידע ושל ניסיון. לדעתי מה שחשוב כאן יותר זה הניסיון. אני בטוח שיש לה ידע רב בספרות ובטח היא הייתה מצטיינת חוג וכו'.
אבל...
בזמן האחרון יצא לי לקרוא כמה ספרים שהביקורת שלה קטלה ואילו אני מאוד אהבתי. זה לא שאי אפשר להתווכח על טעם וריח. השאלה היא עד לאן מגיע הטעם והריח האלטיסיטי. כולנו מכירים את הספרים שכולם אומרים עליהם שאלו יצירות אומנות מדהימות... עמוקות... חודרות לנשמה...וכד'
מה לעשות שעד היום אני לא מוכן להסתכל יותר על התפסן בשדה השיפון. לא שאני לא מעריך את היכולת של הסופר לכתוב כזאת כמות של עמודים על כלום,אבל בכל זאת כלום. אחרי עמוד שישים פשוט התייאשתי ונטשתי. ומדובר באדם שהצליח למשוך עד לעמוד 300 במשחק המושבעים של גרישם. ( בערך בעמוד 300 גרישם נזכר שזה ספר שצריכה להיות בו עלילה אבל אני כבר התייאשתי).
בכלל יש לי בעיה עם ספרות יפה. אני אוהב את הספרים שלי עם עלילה. או לפחות שיהיה להם התחלה ואמצע (על הסוף למרבה ההפתעה אני יכול לוותר). לא ספרים שאף אחד לא באמת מבין מה הסופר רוצה מהחיים של הקורא. (4 פעמים ניסיתי לקרוא את יוליסס מצטער לא בשבילי).
אבל סטינו מהנושא. מה שגרם לכתיבה של הבלוג הזה, זה ביקורת של מנהיים על ספר של עמליה רוזנבלום. בסוף הביקורת היא רושמת:
"על החלון ישבתי וזיכרון כתבתי פתאום נפל העפרון וזהו סוף הזכרון, וזהו גם סוף הסיפור"
אני יודע שזו פחות או יותר דעתי ודעה של עוד כמה אנשים על התפסן בשדה השיפון. אבל כמובן שאם נבטא אותה בקול נושמץ ברבים. ביקורת ספרים בדומה לכול ביקורת אחרת גורמת לנו לקרוא את המבקרים ולרוץ לקרוא את הספרים שהם שונאים.
אם פעם אחת נקבל ביקורת שמנמקת בצורה קצת יותר מובנת לאנשים הפשוטים למה הספר לא טוב, אולי נדע מה לקרוא ומה לא. ניתוח ספרותי פוגע של מישהי שמעבר לעמודי הביקורת שלה ומעבר לעמודי העבודות שלה באוניברסיטה לא ניתן למצוא דברים משלה על המדף... נראה לי כמשהו סר טעם.
מלצר כתב(חיבת ציון), גלסנר כתב(ובזמן הזה), לא משנה אם הספרים שהם כתבו טובים או לא (גלסנר כן, מלצר לא קראתי) משנה שהם יודעים מהחששות הגדולים שיש לסופר שכותב ספר/רומן ארוך שלם ממבקר ספרות "חביב" שמכבה על הספר את הסיגריה שלו ובודק עם החור מגיע עד לשולחן.
אז נכון שאני לא למדתי ספרות ואני לא סמכות בשום תחום. אבל אני כן יודע מה זה לקבל מכתבי דחייה של הוצאות לאור. אני יודע שהם יכולים לפגוע ואם דבר כזה יכול לפגוע כשאתה מקבל אותו בתור מכתב פרטי. תארו לכם מה מרגיש סופר שמקבל את הדחייה על פני דפי עיתון בצורה כל כך מזלזלת.
בקיצור לכל תלמידי הספרות שאי פעם יגיעו להיות מבקרים. תחשבו עלינו הקוראים הפשוטים לא על הקוראים האליטיסטים. אהבתם תגידו למה, שנאתם תגידו למה. אבל במילים מובנות וללא זלזול בספר או בסופר. בסופו של סבר מישהו עבד על זה.היינו, אני לא רוצה לראות כתיבה שתראה כך: "האינטרטקסטואליות המרומזת בין הסובלמיזציה של החתול לד"ר סוס מעוררת בנו גועל"
תנו לי מבקר ספרות שהוא תולעת ספרים. אחד שיגיד לי" אהבתי את הספר אבל הוא לא הצליח לנתק אותי מהמציאות רק לדכא אותי יותר" ואותו אמשיך לקרוא לעד.