תוכנית להקמת אתר חדשות
יולי 2009
כתיבה: נתי יפת
תוכן העניינים
הקדמה עמוד 3
תעודת הזהות של שקוף עמוד 4
המודל העסקי עמוד 5
תמצית תוכנית העבודה עמוד 6
מבנה שקוף עמוד 7
דמוקרטיה מהותית עמוד 8
מצב הדמוקרטיה הישראלית עמוד 8
דעת הקהל כחסם המרכזי בפני שינוי עמוד 9
השיח הציבורי בתקשורת הישראלית עמוד 10
עיצוב דעת קהל עמוד 12
המערכת העיתונאית בשקוף עמוד 13
עקרונות כלליים לפעולת המערכת עמוד 13
מדיניות ומנגנון תגובות (טוקבקים) עמוד 16
חדשות שוטפות הן התנאי הראשון להצלחה עמוד 17
מרכיבים ייחודיים במערכת החדשות עמוד 18
מערכת המגזין עמוד 19
דוגמאות לפרויקטים ומדורים עמוד 19
רעיונות תוכן נוספים עמוד 24
סיכום עמוד 26
הקדמה
כולנו מעוניינים באיכות חיים גבוהה וטובה ככל האפשר. איכות חיים כזאת כוללת ביטחון כלכלי וקורת גג, נגישות למזון, ביטחון אישי, חירות, אהבה, יחסים חברתיים בריאים, תחושת השתייכות, התנהגות מוסרית, דימוי עצמי חיובי, וסיפוק ממעשי ידינו.
כיום אנו יודעים ללא שמץ של ספק כי המסגרת הדמוקרטית, על אף פגמיה, היא הדרך הטובה ביותר למימוש מרבי של האינטרסים האנושיים האוניברסאליים. רק בה מעוגנות בחוקה זכויות האדם, מכל צבע, מין ומעמד.
אנו יודעים גם כי מסגרות לא-דמוקרטיות ודמוקרטיות שלא סיימו את הבשלתן, נוטות לפגוע בשאיפות האנושיות בצורה חמורה, עד כדי הרג ורצח של חפים מפשע. אין אדם בר דעת שהיה משיב בדעה צלולה כי הוא בוחר מרצונו לחיות בחברה טוטאליטרית.
תובנות בסיסיות אלה הן הרקע להקמת שקוף. מגמות מדאיגות המתרחשות בישראל מזה שנים רבות, ושנדמה כי הן מגיעות בימים אלה לשיאים חדשים, מאיימות על יכולתנו ליהנות מיתרונות הדמוקרטיה. אובדנה יפגע אנושות בחיינו האישיים ובדמותנו המוסרית.
מטרתנו היא ליצור מגמות נגדיות לסכנה הניצבת מולנו, באמצעות הקמת כלי תקשורת המונים שיסייע ביצירת דעת קהל אוהדת לשמירת ולשיפור הדמוקרטיה בישראל. פנייתנו לאפיק זה נובעת מהעובדה שדעת הקהל היא האמצעי החזק ביותר ליצירת שינוי חברתי.
תעודת הזהות של שקוף
מקצועיות
מעל לכל, אנחנו ארגון עיתונאי מקצועי, המחויב לתקנון האתיקה של מועצת העיתונות. אנו מחוייבים לערך האמת וליושרה, כמו גם להימנע ככל שנצליח מהפצת מידע חלקי או מוטעה.
דמוקרטיה
הדמוקרטיה לתפיסתנו נובעת ראשית לכל מערכי זכויות האדם, והיא איננה רק עניין המתבטא בשלטון הרוב ובהפרדת רשויות. אנו מאמינים כי תפיסה מהותית יותר של הדמוקרטיה, הכוללת בין השאר שוויון מלא לכל האזרחים, סובלנות ופלורליזם, מבטאת באופן הנכון ביותר את האינטרסים המשותפים לכל בן אנוש, מכל מוצא או השקפה.
חברה וכלכלה
גישתנו הכללית היא סוציאל-דמוקרטית, ומניחה כי יש למצוא את האיזון הנכון בין יתרונות השוק החופשי להכרח שבסולידריות חברתית. איזון כזה מורכב מטבע הדברים מניואנסים רבים, והדיון שנקיים יהיה פתוח לכל מגוון הדעות, במטרה להגיע לאיזון המיטבי.
לנוכח מיעוט הייצוג לאוכלוסיות מוחלשות ומודרות בתקשורת המסחרית, נקפיד על ייצוגן ביתר תשומת לב ובהיקף הנדרש, וכן על השמעת רעיונות מושתקים בתכיפות ובבולטות.
הסכסוך הישראלי-פלסטיני
המחויבות לזכויות אדם מציבה אותנו בעמדת תמיכה בפתרון שתי המדינות, על בסיס גבולות 1967. אנו תומכים בהגדרתה של מדינת ישראל כבית לאומי לעם היהודי, אך גם בהיותה מדינה שוויונית כלפי כל אזרחיה.
שיח פלורליסטי
מטרתנו היא לקיים זירת דיון ציבורית שוקקת, שבה ניתן כבוד לכל אדם באשר הוא אדם. בכך תימדד הצלחתנו. נהיה סובלניים לכל טענה העומדת בכללים הרטוריים הבסיסיים, כל עוד איננה מתנגשת עם החוק הישראלי, האוסר את הדברים הבאים:
- איום לפגוע באדם או שידול לעשות כן.
- קריאה לביצוע מעשה אלימות או טרור, או דברי שבח ותמיכה במעשים כאלה.
- שיח של שנאה, הסתה לגזענות, הכללות פוגעניות, רדיפה על רקע מוצא, נטיה מינית או השקפה, ופגיעה גסה ברגשות דתיים.
- המרדה.
- לשון הרע והוצאת דיבה.
- פגיעה בפרטיות ללא הצדקה.
- פרסום דברים העומדים בבית משפט במטרה להשפיע על ההליך.
המודל העסקי
העיקרון המרכזי במודל העסקי של שקוף הוא גיוון במקורות המימון, כדי להבטיח חופש עיתונאי מרבי. הפעילות ללא מטרות רווח מבצרת את המודל העסקי, ואף יוצרת יתרון מול אתרים מסחריים, המבוססים כמעט בלעדית על פרסום.
מקורות המימון העיקריים
- דמי חבר מאלפי אזרחים.
- הכנסות מפרסום מהגרסה העברית והאנגלית.
- מענקים מקרנות לחיזוק הדמוקרטיה, זכויות האדם, מדינת הרווחה והעיתונות החופשית.
- תרומות פרטיות גדולות.
- שווה כסף – שיתוף פעולה עם אתרים בעלי מטרות דומות בישראל ובעולם, שיסייעו לעיבוי התכנים בשקוף.
- שווה כסף – הסתייעות במתנדבים לכתיבה, תחקיר, בדיקת עובדות, טיפים, הדרכה מקצועית לכתבים, ועוד.
אפשרויות מימון נוספות
- קידום סחר הוגן וכלכלה אקולוגית – הקמת זירת מכירות שתקדם פעילות כלכלית המתיישבת עם הצורך לשמור על הסביבה ועל זכויות עובדים.
- הקמת חממה טכנולוגית שתפתח מוצרי אינטרנט שההכנסות ממכירותיהם יועברו לשקוף. חממה כזאת יכולה לפעול בהתנדבות, בשיתוף פעולה עם בתי ספר למדעי המחשב וגורמים דומים.
* גרסת האתר באנגלית אינה מצריכה מספר כתבים גדול, אלא רק מתרגמים, וביכולתה לעורר עניין רב בחו"ל לנוכח הקול השונה העולה מישראל, ולהניב הכנסות מפרסום. כמו"כ תסייע הגרסה באנגלית בחיבור לתורמים מהתפוצות שלהם עניין בקידום הדמוקרטיה בישראל.
** כרגע לא מתוכננת גרסה נרחבת בערבית, מתוך מחשבה שהדבר יגרום (שוב) להפרדה בין זירות השיח של יהודים וערבים. עם זאת, נתרגם מדי יום תכנים לערבית כדי להקל על מי שאינו קורא עברית בשטף, וכדי לאפשר מבט אחר על ישראל לדוברי ערבית בעולם. במקביל מתוכנן באתר פרויקט ללימוד ערבית (פירוט בפרק התוכן).
*** פערי השכר בין העובדת הבכירה ביותר בשקוף לעובד הזוטר ביותר יהיו לא יותר מפי שלושה. שכר המינימום באתר מתוכנן להיות 6,000 שקל ושכר המקסימום 18 אלף (בשלבים המתקדמים). נשאף שהשכר הממוצע של מרבית העובדים יהיה 10,000 שקל בחודש. כל ההתנהלות הכספית תהיה גלויה לציבור באופן שוטף.
תמצית תוכנית העבודה
תוכנית העבודה תופעל עם גיוס מימון ראשוני של כ-100 אלף שקל, שיאפשר שכירת מנהלת לחצי שנת עבודה לפחות.
שלב א' – הפעילות בחודשים ראשונים
- הקמת מליאה ציבורית ובה 31 חברים. המליאה תבחר מקרבה 7-11 חברים לוועד המנהל האופרטיבי, וכן בעלי תפקידים למוסדות העמותה האחרים (ועדת ביקורת, גזבר, וכו'). למליאה יהיו כמה מאפיינים:
א. תהיה בה נציגות לקבוצות אוכלוסיה מוחלשות, בכלל זה נציגות שווה לנשים.
ב. מרבית חבריה יהיו פעילים חברתיים מוכרים.
ג. המליאה תמחיש מרגעיה הראשונים של היוזמה את מהותה כזירה המייצגת את כל גווני האוכלוסייה.
ד. המליאה תפקח על עמידת העמותה והאתר בהתחייבויות המופיעות בתקנון ובמסמך זה, ותקבל החלטות אסטרטגיות בגבולות חוקי היסוד והערכים של שקוף.
ה. המליאה תתכנס לפחות שלוש פעמים בשנה.
ו. הוועד המנהל יתכנס לפחות פעמיים בחודש.
- הגשת בקשות ראשונות למימון מקרנות.
- אישור התקנון (המוכן כמעט בשלמותו) במליאה.
- בניית גרסה ראשונית של אתר התוכן.
- בניית קמפיין לעידוד הצטרפות הציבור.
- ביצוע פעילות לאיתור תורמים פרטיים.
- איתור קבוצות המזדהות עם שקוף שירצו להצטרף כגוף אחד ולהגדיל בכך באופן משמעותי את מספר חברי העמותה התומכים בה כלכלית (ארגוני עובדים, מורים, עמותות וארגונים חברתיים, ארגון העסקים הקטנים והבינוניים).
- בניית תשתית לקליטת מתנדבים והפעלתם ביעילות.
שלב ב' – העסקת שני עורכים
תחילת פעילות אתר התוכן. מספר המינימום של עיתונאים הנדרשים להפעלת האתר הראשוני הוא שניים: עורכת חדשות (בגרסה מינימאלית) ועורך מגזין וערך המוסף. נוכל להעסיקם מרגע שיהיה לנו מימון של 150 אלף ₪ (עלות שכר חודשית של בין 10 ל-12 אלף ₪), נוסף על המימון הדרוש להעסקת מנהלת לתקופה זאת.
יעד הרייטינג לשלב שבו שני עורכים בלבד הוא כ-3,000 גולשים ייחודיים מדי יום, נתון המסתמך על היכרות עם נתוני אתרים קטנים באינטרנט. יעד זה משקף כ-20 עד 30 אלף קוראים בחודש, שהחשיפה אליהם תסייע בצירוף חברי עמותה לשקוף ובהגדלה הדרגתית של מספר העיתונאים המועסקים באתר.
מבנה שקוף
אסיפת חברים
האסיפה תכלול את כל האזרחים שהצטרפו לעמותה ותהיה הגוף העליון המפקח על פעולתה. חברות בעמותה מחייבת הסכמה עם מטרות וערכי שקוף.
מליאה ציבורית
המליאה תורכב מ-31 חברים המייצגים קשת רחבה של מגזרים ואוכלוסיות בישראל, ותיבחר על ידי חברי האסיפה. המליאה תבחר מקרבה בין 7 ל-11 נציגים שיכהנו בוועד המנהל הפעיל של העמותה.
למליאה שני תפקידים עיקריים: פיקוח על פעילות העמותה ועל עמידה ביעדיה ומחויבויותיה, וקידום העמותה בכל דרך התואמת את כללי האתיקה והחוק.
הוועד המנהל
הוועד יפקח על פעילות הדרג הניהולי של העמותה, יקבל החלטות אסטרטגיות על פי ייפוי הכוח שיינתן לו מהמליאה, ויקדם את מטרות העמותה ואת צרכיה הכלכליים. הוועד המנהל יהיה אחראי למינוי ועדת ביקורת, גזברית, וכן מוסדות ובעלי תפקידים נדרשים נוספים.
הנהלת העמותה
הנהלת העמותה תכלול מספר בעלי תפקידים:
- מנכ"לית – אחראית על היבטי המינהל התקין של העמותה, גיוס כספים, ניהול מתנדבים, פיקוח על הפעולות המסחריות של האתר ומתן פתרונות מגוונים לצרכי מערכת התוכן.
- סמנכ"ל לענייני האתר – מנהל ההיבטים העסקיים והטכנולוגיים של האתר.
- עורכת ראשית – מנהלת המערכת העיתונאית.
- נציג הוועד המנהל.
ועדה עיתונאית מייעצת
הוועדה תורכב מלפחות 5 עיתונאים ותיקים, שיתנו תמיכה מקצועית למערכת האתר. הוועדה תתכנס על פי הצורך, ותהיה הגורם העיתונאי המפקח על העמידה בהתחייבויות. כמו-כן תהיה הוועדה הגוף המקצועי המייעץ למליאת שקוף.
חלק שני