לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 

מחשבות פוליטיות

מבט לחברה הישראלית, ביקורת תקשורת, ועוד כמה דברים
Avatarכינוי: 

בן: 49

תמונה





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    מרץ 2015    >>
אבגדהוש
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
קטעים בקטגוריה: . לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .

אייל ניב על מלחמת עזה: כנראה הסקירה המעמיקה ביותר בעברית עד כה


http://eyalniv.wordpress.com/2009/09/25/but_we_told_u/

 

למי שלא חושש לראות את המציאות הנכוחה.

נכתב על ידי , 26/9/2009 15:44   בקטגוריות ביטחון לאומי, ישראל תוקפת בעזה, עיתונות רשת  
8 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של חוד התער ב-1/10/2009 18:08
 



Ynet בשירות משרד האוצר


לא ברור לי עדיין להיכן לשייך את נושא הפוסט הזה: לקלישאות בתקשורת או להבניית מציאות באמצעות שפה. סביר ששתי הקטגוריות נכונות.

 

העניין פשוט. בדיווח בוואינט בנושא הדיונים על התקציב בכנסת נכנס לכותרת המשנה המשפט הבא: העברת התקציב בכנסת תעלה לאוצר עוד 1.7 מיליארד שקל.

 

סליחה?

 

כספי המדינה אינם בבעלות האוצר, למי ששכח. זהו, אמרתי הכל.

 

כדי להוכיח שמדובר במטבע לשון שגור עשיתי חיפוש בגוגל ל"תעלה לאוצר" ו"יעלה לאוצר". במסגרת החיפוש התברר שגלעד סרי-לוי התקומם גם הוא נגד המשפט הזה בדיוק, והכניס אותו להקשר הנכון - מסע הפחדה מטעם האוצר ברגעים הקריטיים של חלוקת העוגה הלאומית.

 

מה יש לומר, האם זה חדש למישהו שוואינט עובדים בשירות ההון-שלטון בדרכים הכי תמימות לכאורה שיש? האם מישהו חושב שזה בזדון? לדעתי, ככל שזה נוגע לעורכים, אין כאן שום זדון, סתם בּוּרוּת שיש למישהו למעלה אינטרס לשמר.

 

כן, וואינט, בניגוד לדימוי המיינסטרימי שלו, אינו כלי תקשורת עממי במובן זה שהוא משרת את הציבור. וואינט הוא כלי של אליטה לשימור מעמדה הכלכלי הפריבילגי. (איך? בכניעות מוחלטת מול הספינים של אנשי האוצר, המשרתים במדיניותם את הבוסים שלהם בעבר ולעתיד)

 

על רקע זה, אני מצפה בכיליון עיניים למיזם הכלכלי החדש מבית "ידיעות", הוא יהיה חתיכת כלי נשק של ההון. נוני קנה לו צבא גדול וחכם, שישרת את האידיאולוגיה שלו, רוויית ההפרטות. אין לי ספק שהעיתון הזה יהיה רווי אבסורדים זועקים לשמיים.

נכתב על ידי , 24/12/2007 13:51   בקטגוריות סיקור ועריכה, עיתונות רשת, תקציב המדינה, משרד האוצר, מאבק על התודעה, הון-שלטון, אקטואליה  
22 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של ubermensch ב-27/12/2007 15:20
 



שקר אנאפוליס והבדיחה של התקשורת


נתחיל בציטוט כותרת מ"הארץ" וסיקור של סקרי דעת קהל באינטרנט:

 

הכותרת: "ישי: לא נפרוש כי במילא כלום לא יתממש".

 

נכון לרגע זה (יום שלישי, 22:00 בערב), סקר דעת קהל ב"חדשות נענע10" מלמד ש-88% מהציבור סבורים שההבטחה להסכם שלום ב-2008 היא חסרת כיסוי. ("אין סיכוי")

 

בוואלה! חדשות סבורים נכון לעכשיו רק 13% שיש סיכוי כלשהו להסכם קבע ב-2008 (9% מהם בסבירות נמוכה).

 

אבל בנענע10 הלוגו של היום הזה הוא "מדברים שלום" האופטימי (גילוי נאות: ההחלטה לגבי הלוגו נתונה בידי מחליפי בתפקיד). גם ב"הארץ" הכותרת הראשית היא כרגע: הסכם על הסדר הקבע עד סוף 2008 (ללא מרכאות לציון ציטוט, כאילו מדובר בעובדה). בוואינט נתנו כותרת בתוך ציטוט מדברי אולמרט, והיא: "המציאות של 67' תשתנה מהותית". בנרג' הלכו על אותו ציטוט, בשינוי קל: "המציאות של 67' תשתנה באופן משמעותי".

 

האם רק לי נראים דיווחי התקשורת תלושים מאי פעם? האם רק אני תוהה איך זה שכולם יודעים שמדובר בהצגה שמקורה באינטרסים רגעיים, ובכל זאת נכנעים לחגיגיות השקרית?

 

לוּ אני העורך של אחד האתרים הגדולים, הייתי מחפש לכותרת הראשית את הציטוט של מי שמבטא את מה שכולם יודעים: הכל הצגה. לוּ אני העורך, הייתי מעלה כאייטם שני אחרי הכותרת המדוברת, כתבה ובה פירוט כל האינטרסים של המנהיגים, תחת כותרת כמו: "למה הוא באנאפוליס?" (בוש, אולמרט, אבו מאזן והנציגים הבולטים שב-40 המדינות הנוספות).

 

לוּ אני העורך, הייתי שואל בפשטות את מי שצריך לשאול - איך זה שכולם יודעים שמדובר בבלוף, ובכל זאת משתפים פעולה עם הבדיחה העצובה הזאת?! אבל אני לא העורך. אני רק בלוגר שרוצה להיות העורך

נכתב על ידי , 27/11/2007 21:38   בקטגוריות מאבק על התודעה, סיקור ועריכה, עיתונות רשת, שגרת כיבוש, אקטואליה  
28 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של נתי ב-1/12/2007 16:41
 



עידו זולדן - נהרג או נרצח?


יש איזה עניין עם עורכי חדשות מסוימים, שמסרבים להשתמש בביטוי "נרצח" לתיאור חללי פיגועים. בעת עבודתי כעורך החדשות בנענע היה לי ויכוח ארוך והזוי למדי עם העורך בפועל של האתר, בדיוק בסוגיה הזאת.

 

טענתי שהריגת אדם בפיגוע היא רצח לכל דבר, ולכן אין כלל התלבטות איך לנסח את הכותרת. הוא התנגד בכל מאודו והורה לי לכתוב שהאיש "נהרג". אני עוד זוכר את עקשנותו הלא משכנעת, ואינני זוכר אם שליפת נשק יום הדין - "אבל וואינט כותבים נרצח" - שינתה את דעתו (סוד גלוי - רוב אמצעי התקשורת בודקים במהלך היום מהי הכותרת הראשית של וואינט, ולרוב מיישרים קו. עוד אכסיומה בעלת היגיון מעוות).

 

אז כמו היום, וואינט דווקא הלך עם ההיגיון וכתב "נרצח". בנענע התחלפה שדרת העריכה, אך הנרצח בפיגוע האחרון עדיין "נהרג", כאילו מדובר בתאונת דרכים או תאונת עבודה.

 

זהו עניין שולי לכאורה, אבל ודאי יש בו משהו עמוק שאינני תופס עדיין. אולי זו דרכם של עורכים מסוימים להרגיש מספיק שמאלנים כך שיתחבבו על קבוצת ההתייחסות שלהם, ואולי זה משהו אחר.

 

הייתי יכול למצוא היגיון בכך אם הטיעון היה שישראל רוצחת גם היא פלסטינים על ימין ועל שמאל, ושאם שם אנו לא מדברים על רצח, יהיה לא הוגן להפוך רק את הפלסטינים לרוצחים ולצייר תמונת מציאות מעוותת. אלא שאיזון ביחס לפלסטינים בתקשורת הישראלית נפוץ בערך כמו פחים למיחזור זכוכית בתל אביב. זה פשוט עניין שלא קיים.

 

אז מאיפה מגיעה הטהרנות חסרת ההיגיון הזאת? תעלומה.

נכתב על ידי , 21/11/2007 00:13   בקטגוריות סיקור ועריכה, עיתונות רשת, שגרת כיבוש, אקטואליה  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



"איפה הכסף?" - אחד הפרוייקטים העיתונאיים החשובים של 2007


הבלוג לחץ חברתי מפרסם בימים אלה את אחד הפרוייקטים העיתונאיים החשובים של 2007. לא פחות. יאיר טרצ'יצקי ויואב ריבק, שניהם עורכים ב"הארץ", חושפים טפח אחר טפח את השקר הגדול של האוצר כאילו אין כסף. מדינת ישראל יכולה לפתור רבות מבעיותיה, אבל שלטון האוצר, שנעזר בשקרים והטעיות, חוסם כל התקדמות. אפילו אהוד אולמרט תקף את האוצר על דברים אלה בדיוק רק לפני שלוש שנים (כפי שתקראו בפרויקט). קבלו את זה:

 

 • לחץ חברתי - איפה הכסף?


 

ישנם עוד טקסטים שמתכתבים עם הפרוייקט המטלטל הזה (המילים הגדולות הן משום שהנושא נוגע בדיוק במקומות שבהם נקבע בכל שנה מחדש איך נחיה, אילו שירותים חברתיים נקבל, מה יהיה השכר שלנו, כמה נוכל לנסוע לטייל, ועוד ועוד, ובעצם הכל). הנה קטע מראיון עם הכלכלנית ד"ר אסתר אלכסנדר ז"ל משנת 2002 הקשה: 

 

"האידיאולוגיה של ממשלה קטנה ולא מעורבת במשק, שהיא אחד המאפיינים של המוניטריזם, הוא אינטרס של השכבות החזקות. המאפיינים האחרים הם ריבית גבוהה ושכר נמוך. מדיניות כזו מובילה מצד אחד למיתון ומצד שני לחלוקת הכנסות בלתי שוויונית המיטיבה עם העשירים ומרעה עם העובדים. השכר הנמוך מייצר פערי רווח גדולים לבעלי העסקים; הריבית הגבוהה ממלאה את כיסי הבנקים בכסף של השכבות הנמצאות באוברדרפט ושל בעלי משכנתאות. די ברור מי מרוויח מהסיסמא של מלחמה באבטלה ובאינפלציה".

 

לראיון המלא

 

ראיון נוסף עם אלכסנדר

 

וישנה כמובן גם העיתונאית הקנדית נעמי קליין, מחברת "נו לוגו" הנודע, שמוציאה בימים אלה ספר רביעי (The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism) שבו היא מתארת איך הקפיטליזם מנצל פעם אחר פעם רגעי משבר כדי להשתלט על כלכלות, לשביעות רצונם של הבנקאים האמריקאים ובני בריתם טייקוני ההון, שהתחזקו בשיעור חסר תקדים ב-30 השנים האחרונות. זה קרה עם נפילת הקומוניזם; עליית איינדה לשלטון בצ'ילה (לאחרונה התברר שקיסינג'ר כתב לניקסון שהבעיה תהיה אם הדרך השלישית של איינדה תצליח ותסחוף עוד מדינות, ולכן - ולא בגלל חשש שצ'ילה תצטרף ל"ציר רשע" כפי שטען הספין של הממשל - התערבה ארה"ב באלימות והעלתה את הרודן פינושה); אירועי כיכר טיאננמן (המפגינים מחו נגד ה"מילטון פרידמניזם - "קפיטליזם חזירי בעגה העממית - שהשלטון נוקט בכלכלה, הם לא ביקשו "דמוקרטיה כמו-אמריקאית" כפי שדיווחו כלי התקשורת השטחיים); עליית תנועת "סולידיות" בפולין ב-1989 (אבן הדומינו הראשונה לנפילת הקומוניזם במזרח אירופה) שהעם בחר - בתנועה העממית הזאת היו חברים אז 10 מיליון פולנים - כדי להחזיר לידיו את השליטה על המפעלים. (זה נגמר במכות על הראש מהבנק העולמי, קרן המטבע וארה"ב, בשל החוב שהותיר השלטון הקודם. הממשלה אולצה להפריט, לקצץ שכר וכל מיני רעות חולות אחרות, כדי לא להיות חדלת פירעון. פולין הפכה מאז עניה הרבה יותר, וסכנת הפאשיזם התגברה עקב כשלון "כל" האידיאולוגיות האחרות); ויותר מכל זה קרה אחרי ה-11 בספטמבר - המלחמה החדשה בטרור, חוק האקט הפטריוטי ומולך הביטחון האמריקאי החדש, דחקו כל שיח אחר. יותר מכך - בדיעבד התברר ש"המלחמה בטרור" הפכה לעסק המכניס של שנות האלפיים, כלכלה בהיקפים של מהפיכת הדוט.קום בשנות ה-90. ומי מרוויח? חברות הענק המקורבות לממשל (בהן הליברטון המפורסמת של צ'ייני), שזכו בחוזים אסטרונומיים של מאות מיליארדי דולרים בזמן קצר. לסיבור האוזן, חברת הדלק אקסון הציגה בשנה שעברה רווח שיא של 40 מיליארד דולר (!), ובבנק ההשקעות גולדמן סאקס קיבלו העובדים בונוסים לחג המולד בסכום כולל של 16 מיליארד דולר. זאת השיטה עכשיו ואין בילתה.

 

בהרצאהשניתנה לפני כחודש בכנס אגודת הסוציולוגיה האמריקאית, פורשת קליין תמונת מציאות חדשה ומרעננת, שלא ניתן לשמוע במקומות רבים. מיותר לציין שקליין - שזכתה בפרסים על עבודתה, ושהמגזין טיים בחר פעם כאדם המשפיע בעולם שגילו פחות מ-35 - לא מדברת באוויר. הדברים שלה מבוססים היטב על תחקיר רציני. הדברים שכאן מבוססים על ההרצאה, ואני בטוח שהספר עוד יותר מאיר עיניים.

 

תוספת מאוחרת: שלי יחימוביץ' משיבה לראש אגף התקציבים באוצר בעניין התקציב, וחושפת את האכזריות שלו. גם יחימוביץ' יודעת שיש כסף.

נכתב על ידי , 18/9/2007 14:03   בקטגוריות הכיס שלך, מאבק אזרחי, מאבק על התודעה, עיתונות רשת, תקציב המדינה, אקטואליה  
2 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של נתי ב-18/9/2007 15:17
 



עיתונות דוט.קום - תמונת מצב של עיתונות הרשת בישראל


קובץ מאמרים חדש של המכון הישראלי לדמוקרטיה, "עיתונות דוט.קום", צולל אל קרביהם של אתרי התוכן הישראליים ודולה ממצאים רבים. קריאת התקצירים לבדה – הקובץ מחזיק קרוב ל-400 עמודים ויצא גם כספר – ממחישה את העוצמה והמרכזיות שיש לרשת האינטרנט בעיצוב החיים בישראל. בסיכום הביניים הזה, הכולל 10 מחקרים אקדמיים, מקבלת עיתונות הרשת ציון נכשל.

 

הציפיות היו עצומות. ד"ר צבי רייך כותב שבשנות השמונים והתשעים חזו "טכנו-אופטימיסטים" שהאינטרנט תחולל בעיתונות מהפכה בסדר גודל של מהפכת הדפוס! כל זה עלה בעשן. עיתונות הרשת לא השתחררה מהמקורות הישנים, והיא לא מציגה תמונת מציאות אובייקטיבית ומלאה יותר. יותר ויותר חוקרים טוענים שהדטרמיניזם הטכנולוגי אינו עומד במבחן המציאות - המדיום לא משנה את המסר, משום שההתניות התרבותיות חזקות יותר מהטכנולוגיה.

 

במקביל לדשדוש הזה, מתבהרת תבוסתה של העיתונות הכתובה. היא לא תשרוד בצורתה הנוכחית. גם עיתונות הרשת לא יכולה לנוח על זרי הדפנה, משום שהבלוגים, שיהוו יותר ויותר "תקשורת קוד-פתוח", כמאמרה של ד"ר עטרה פרנקל-פארן, עשויים להוות ככל שיחלוף הזמן את הזירה המרכזית של השיח הציבורי-דמוקרטי.

 

מובא כאן תקציר של תקצירי המאמרים. כאמור, הקובץ מחזיק כ-400 עמו', וברור שהפוסט הזה אינו יותר מאינדיקציה. הנושאים שעל הפרק: מקום האינטרנט בתקשורת, השידור הציבורי ברשת, לשון הרע, עיתונות נשים מקוונת, אתרים ישראליים ברוסית, הפלסטינים הישראלים והאינטרנט, דעיכת העיתונות המודפסת, מהפכת הבלוגים, השימוש באינטרנט בעבודת העיתונאים, הרטוריקה של הטוקבקים והחלת תקנון האתיקה על העיתונות המקוונת.

 


 

את הקובץ כולו אפשר להוריד בקלות ובמהירות (pdf, 4.44 mb). הוא כולל תוכן עניינים נוח, כך שניתן לדלג בתוכו. ההורדה דורשת הרשמה קלה ומהירה באתר (מומלץ כמובן להיכנס לרשימת התפוצה).

  


דן כספי

 

האינטרנט מאלצת את שאר אמצעי התקשורת להסתגלות למצב תחרותי הרבה יותר. בתחום העיתונות המקוונת, ישנם 4 סוגי אתרים: מהדורה מקוונת של עיתון מודפס, עיתון מקוון בצד עיתון מודפס, מהדורה מודפסת של עיתון מקוון, ועיתונים מקוונים עצמאיים.

 

האינטרנט לא שולטת בקלות - כניסת פלטפורמות תוכן כטלפונים סלולאריים, מחשבי כף יד אלחוטיים ועוד, יעבירו אותה במהרה משלב ההתמסדות לשלב ההתגוננות, במודל ההתפתחותי של אמצעי התקשורת.

 


 

עמית שכטר

 

השידור הציבורי לא השתלב היטב ברשת ולא מנצל את יכולתה להוות בימה ציבורית. הוא שיעתק את הפורמטים הטלוויזיוניים לאינטרנט, בשמרנות שאינה עולה בקנה אחד עם תפקידו לקדם שיח ציבורי רחב אופקים. השידור הציבורי נדרש בעידן הרשת להתמודד גם עם השתלטות האידיאולוגיה הניאו-ליברלית על מקבלי ההחלטות.

 


 

יובל קרניאל

 

הוצאת לשון הרע באינטרנט - המחבר לא נוטה לצנזורה ולהתערבות בתי המשפט, למרות שמכיר בכך שהרשת אכן מהווה כר להשמצות אנונימיות.

 


 

נאווה כהן-אביגור

 

עיתונות הנשים פורחת ברשת והצמיחה אתרים רבים, חלקם עצמאיים. הרשת מכתיבה יצירת תכנים מסוג אחר, מאפשרת יישומים חדשים, מתעלה מעל המודל הישן והמנוכר של יחסי "עיתון-קוראים" ויוצרת סגנון כתיבה-קריאה חדש, שבו מקום רב לסוגיות של קידום מעמד האישה. החוקרת השתמשה בשאלון הכולל 114 (!) סגולות של האינטרנט. עיתונות הנשים משתחררת מהמסגרת של המדיה הישנה, ועונה יותר ויותר להגדרה של "עיתון-אתר-קהילה". עם זאת, ניצול הסגולות הייחודיות של האינטרנט בעיתונות הנשים המקוונת הוא חלקי בלבד, ברמת ניצול בינונית-נמוכה.

 


 

נלי אליאס, מרינה זלצר שורר

 

המחקר בדק מדגם של 50 אתרים ישראליים בשפה הרוסית ומצא שבע קטגוריות: עיתונים מקוונים, פורטלים, אתרים של תחנות רדיו וטלוויזיה, עיתונים מקומיים, מגזינים פובליציסטיים, אתרים של מפלגות ותנועות פוליטיות ומגזינים המוקדשים לתחביבים ולתחומי עניין. באחד משני האתרים הפופולאריים ביותר, מבקרים 21 אלף איש ביום.

 

רק מעט יותר ממחצית הגולשים באתרים ברוסית מתגוררים בישראל. השאר חיים בפזורה הרוסית ובבריה"מ לשעבר. העל-לאומיות הזאת מכתיבה לאתרים סיקור מורחב של אירועים במולדת הישנה ובארצות אליהן היגרו רוסים. ממצאי המחקר מראים שהעיתונים המקוונים בשפה הרוסית יוצרים "אומה וירטואלית" של פוסט-רוסים שמצאו מקום לחלוק בו את התנסויותיהם, ואמצעי יעיל לתקשורת תוך-קהילתית.

 


 

מוסטפא כבהא

 

מהפכות הלוויין והאינטרנט שחררו את ערביי ישראל מהתלות במידע ה"רשמי" מכלי התקשורת הממסדיים, כולל המסחריים במקרים רבים. הפלסטינים הישראלים אימצו את האינטרנט ככלי להשתלבות מוגברת במרחב הערבי שמעבר לגבולות ישראל, שבו השפה והקודים נהירים ונוחים יותר למשתמש.

 


 

שמואל ליימן-ווילציג

 

דעיכת העיתונות המודפסת היא עובדה, ולא רק בגלל העיתונות המקוונת. על אף שזו האחרונה היא המסמר האחרון בארון הקבורה של הדפים המרשרשים, ישנן גם סיבות סביבתיות-חברתיות אחרות שפועלות נגד הסדר הישן. המאמר מציג 22 גורמי השפעה על התהליך. ב"מחזור החיים של אמצעי תקשורת" - התגוננות והסתגלות, התכנסות והיעלמות - נמצאת העיתונות המודפסת בסוף. המחקר בודק את השפעת המציאות החדשה על מו"לים ועיתונאים, ועל התפקידים העיתונאיים המסורתיים.

 


 

עטרה פרנקל-פארן

 

השאלה היא לא אם תתפוס העיתונות המקוונת את מקום העיתונות המודפסת. המאמר מבקש לבדוק את האיום שמציבים הבלוגים - "עיקוף על אוטוסטרדת המידע" - כעיתונות אלטרנטיבית לעיתונות המקוונת. הבלוגים, מצפה החוקרת, יהוו מעין "תקשורת קוד פתוח", שבמסגרתה תיבחן בביקורתיות תרומתם לדמוקרטיזציה של המרחב הציבורי. וכן, הם מאיימים על העיתונות המקוונת, הממוסחרת זה מכבר. חקר התופעה מבקש להתעלות מעל לעיסוק השלילי באוזלת ידה של העיתונות המסורתית, לטובת זיהוי הפוטנציאל הדמוקרטי של התקשורת האלטרנטיבית, שעשויה להתגלות כחיובית וכמרתקת הרבה יותר.

 

ציטוט נבחר:

 

"יש הטוענים שהתפארותה של התקשורת שהאדם הפשוט מיודע כיום באופן הטוב ביותר מאז שחר ההיסטוריה היא מזוייפת ושגויה. האדם הפשוט אינו אלא טובע בנתונים שמהם הוא דולה אך מעט מידע, ועוד פחות מכך ידע ותבונה. השתלטות התקשורת על התהליך הפוליטי תורמת למעבר למדיניות אנטי דמוקרטית המפקיעה מן האזרח הממוצע אפשרות פעולה פוליטית. אמצעי התקשורת המפעילים כוחות לא שווים ואף מונופוליסטיים לא השכילו להבין כי עצם השתתפותם בפרקטיקה של 'הנדסת ההסכמה' תורמת להתפתחות תבנית בוגדנית של שליטה חברתית: 'אזרחים לכאורה' בחברה חופשית כביכול המושתקים באמצעות מציאות תקשורתית מטעה. הסכנה, מתריעים המבקרים, היא שמחמת הפקעת המציאות באמצעות כלי התקשורת והרס התבונה הפוליטית, יתרוקן המרחב הציבורי ממשמעותו ויהפוך ללא יותר מאספסוף אלקטרוני (אופולס 1997: 55)."

 


 

צבי רייך

 

עיתונות הרשת איכזבה בגדול. תחזיותיהם של ה"טכנו-אופטימיסטיים" בשני העשורים האחרונים למהפכה שווה בחשיבותה למהפכת הדפוס בעבודה העיתונאית, התאדו אל תוך חלל הסייבר האינסופי. עיתונות הרשת לא השתחררה מהתלות במקורות הישנים, היא לא הפכה למבקרת חריפה של המציאות כפי שמציגים אותה בעלי עניין, היא מציגה את דברי המקורות כאמת בזמן שאינם בהכרח כאלה, היא לא מנצלת מספיק את מאגרי המידע הרבים שנמצאים ברשת, והיא לא מבצעת תחקירים, כפי שצפו לה בעבר. הציפייה מעיתונאי הרשת להציב רף חדש של אובייקטיביות ומלאות הסיפור התפוגגה.

 

בסופו של עניין, הרוטינה העיתונאית השמרנית ניצחה עד כה את האפשרויות הרבות שמעניקה הטכנולוגיה. העיתונאים מחוברים חזק לרשת, אך לא לצורך בחינה מהיסוד של המציאות שהם מתארים.

 

נקודת אור: אולי כל הבעיות האלה הן רק מחלות ילדות.

 


 

איילת כהן, מוטי נייגר

 

המגיבים (טוקבקיסטים) לכתבות ומאמרים ברשת מביעים התנגדות לתכסיסי השכנוע של הכותבים, מתחום הלוגוס, הפתוס והאתוס (מעמד הדובר), באנטי-לוגוס, אנטי-פתוס ואנטי-אתוס. הדוגריות והכסאח הישראליים, יחד עם הפוליטיקה הנפיצה, הופכים את השיח למתלהם ואלים במיוחד, לבטח לא כזה שמסוגל לקדם פיוס.

 

נקודת אור: התגובות מהוות זירה חשובה לתרגול שנינות ותחכום.

 


 

מרדכי קרמניצר, מיכאל בירנהק

 

בינואר 2003 הכלילה מועצת העיתונות את העיתונות המקוונת בהגדרת "עיתון", בתקנון האתיקה המקצועית של העיתונות. קרמניצר תומך בכך כדי לכוון את עיתונות הרשת למילוי תפקידה החברתי, מחשש לדירדור האתיקה גם בעיתונות המודפסת ומחשש מהתערבות חקיקתית לא רצויה.

 

בירנהק טוען שהמושג "עיתונות מקוונת" מעורפל מדי, שלא ניתן לכפות סמכות על מי שאינו מעוניין בכך, שתקנון האתיקה לא רלוונטי למציאות המקוונת ושלכן יש להגמישו ולהתאימו.

נכתב על ידי , 11/9/2007 00:17   בקטגוריות סיקור ועריכה, עיתונות רשת, אקטואליה  
3 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של נתי ב-13/9/2007 13:28
 



הבלוג משוייך לקטגוריות: תרשו לי להעיר , אקטואליה ופוליטיקה , 30 פלוס
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לנתי יפת אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על נתי יפת ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)