לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 

מחשבות פוליטיות

מבט לחברה הישראלית, ביקורת תקשורת, ועוד כמה דברים
Avatarכינוי: 

בן: 49

תמונה





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    מרץ 2015    >>
אבגדהוש
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
3/2015

ההיגיון שמאחורי וויזמאס


בשביל רבים מאיתנו האקטואליה היא בידור ממכר. בעידן התקשורת האלקטרונית הפוליטיקאים אינם רק שליחי ציבור החיים בתוך עמם או לחילופין מנהיגים מרוחקים. בעידן הפייסבוק והשידורים הישירים המנהיגים הם גיבורים בתוכנית מציאות יומית, המורכבת מתככים, שאיפות, רגשות עזים ותחכום, ודורשת מהמשתתפים בה מיומנויות גבוהות בשינון טקסטים ובהופעה מול מצלמה. בדומה לסדרת הסרטים משחקי הרעב זוהי תוכנית מציאות על החיים עצמם, רק שבתוכנית הזאת לא חיי השחקנים מוטלים על הכף, אלא דווקא חייהם של הצופים.


הבימאים של ריאליטי הפוליטיקה הם העיתונאים, ובעיקר עיתונאי הטלוויזיה, המנסים בהתמדה להוציא מהגיבורים את החומרים המעניינים ביותר. הבימאים קובעים איך יתומצתו יממות שלמות ומורכבות לתוכניות קצרות וקליטות ששמן "החדשות", המוכפפות לכללים המסחריים של זמן צפיית שיא. כדי לנצח במשחק שוכרים גיבורי הריאליטי יועצי תקשורת, שתפקידם לדאוג למעמדם בקרב הצופים. היועצים מתמחים בהפיכת המציאות הממשית המורכבת לסיסמאות ודימויים קליטים, המועברים לצרכני הבידור האקטואלי, שבכוחם לקבוע אחת לתקופה את גורל השחקנים הראשיים.


תיאור זה, המוקצן מעט, אינו חדש, אך הוא הכרחי כדי להבין מדוע תוכנית המציאות הסוחפת ומרובת העונות שבצילה אנו חיים עשרות שנים הרסנית לחיינו. זוהי תוכנית שבשני שוליה האידיאולוגיים – מימין ומשמאל – משחקים גיבורים בעלי מחויבות עמוקה לערכים ורעיונות, יהיו נכונים או שגויים, אך במרכזה ניצבים לא מעט גיבורים אופורטוניסטיים המונחים קודם כל על ידי הצורך לנצח במשחק ולזכות בתהילה ובהטבות. כדי להצליח בכך רבים מהם עוסקים בשיווק הרבה יותר מאשר בתוכן, ומפילים קורבן את האינטרסים החשובים ביותר של הציבור.


ההיסטוריון יובל נוח הררי מציין בהרצאותיו כי האבולוציה לא הכינה את המין האנושי להתארגנות בקבוצות של יותר מ-150 פרטים. מיליוני שנים של חיים בקבוצות קטנות פיתחו אצלנו רגישות גדולה ליחסים בין אישיים, רגישות שהרף העין ההיסטורי של הציוויליזציה לא הספיק להמיר לחשיבה פוליטית משוכללת בהיקפים גדולים. בכך אי אפשר להאשים את תקשורת ההמונים, הבעיה היא אצלנו: הרבה יותר נוח לנו לעסוק בעניינים פרסונליים, מאשר להתמודד עם העומס והמורכבות של מאות ואלפי סוגיות ציבוריות חשובות במגוון תחומים. קשה לצפות ממיליוני אזרחים המרכיבים קהילה מדינית לנהל במשותף תהליך לפתרון בעיות נקודתיות.


כדי להתמודד עם מגבלות האנוש יצרנו את הבירוקרטיה ואת שיטות הממשל השונות, המאפשרות לנו להעביר את האחריות הכבדה הלאה. הגיוני. אלא שגם שיטת הממשל המצליחה ביותר, דמוקרטיית הנציגים, פגומה בשורה ארוכה של תחומים, ובין השאר במחויבות אמיתית של הנציגים לקדם יותר מהכל את האינטרס הציבורי הרחב ביותר. השיטה מסתמכת על יריבות בין צדדים מתחרים, המתמודדים פעם בכמה שנים על השלטון, והופכת את הפוליטיקה לשבטית מאוד. בהיעדר אתיקה פוליטית גבוהה ובעידוד מצד תקשורת ההמונים חובבת הדרמות, השיח הפוליטי משועבד ביותר מדי מקרים לחידוד אי ההסכמות, בדרך המשרתת אינטרסים אישיים וקבוצתיים. הביטוי השגור לתיאור המציאות הזאת הוא "הפרד ומשול".


יש גם חדשות טובות. ראשית, השיטה הבירוקרטית ככלל ודמוקרטיית הנציגים בפרט נוחלות הצלחות רבות, ובעידן האינטרנט יש לנו יותר ויותר הזדמנויות כדי להמשיך ולשפר אותן. מהפכות המידע וההתארגנות שהתחוללו בזכות הרשת הפכו את מרבית אזרחי העולם להרבה יותר מיודעים, חכמים ומחוברים. מהפכה שלישית המתרחשת בשנים האחרונות מספקת כלי עוצמתי נוסף לחולל שינוי: מהפכת חוכמת ההמונים. המהפכה הזאת מאפשרת להמוני בני אדם לשקלל את רעיונותיהם בקלות ולפעול ביעילות רבה יותר בכל תחום, מאיתור מסעדה איכותית על פי המלצות ועד תכנון מסלול טיול במדינה נידחת. הטקסט הזה נכתב כדי לספר על כלי חוכמת המונים חדש המושק בימים אלה, בשם וויזמאס.


וויזמאס היא רשת חברתית בהתהוות, שהוקמה כדי לפצות על הבעיות שהוצגו למעלה: להכניס לשיח הציבורי יותר דיון על הנושאים החשובים; לאפשר לאזרחים להתמודד בצורה יעילה עם הצפת המידע באמצעות מיקור המון (כל אחד עושה מעט דברים, כולם ביחד עושים המון); לייצר מנגנון לקבלת החלטות קולקטיבית של מיליוני בני אדם; ולאפשר לתהליך קבלת ההחלטות להעדיף מעל לכל את האינטרס הציבורי המשותף. מנקודת מבט אחרת, מטרת האתר היא להחליש את המונופול של האליטה הפוליטית, הכלכלית והתקשורתית על קביעת סדר היום, ולאפשר למיליוני אזרחיות ואזרחים לקבוע יחד סדר יום קונסטרוקטיבי, המתגבר על המחלוקות הפוליטיות לטובת קידום מטרות מוסכמות.


איך זה עובד? אתר וויזמאס מאפשר להצביע על כל הסוגיות הציבוריות החשובות ביותר לפי מדינות, ערים, נושאים, מוסדות ציבור, חברות מסחריות ועוד. בימים אלה מאפשר האתר לגולשות ולגולשים בו לפתוח ולדרג מאות קמפיינים, ובהם הצעות לתיקון חברתי בישראל בשלל נושאים: יוקר המחיה, בריאות, חינוך, תחבורה, איכות סביבה, מאבק בשחיתות ועוד. כל קמפיין זוכה מהגולשים לציון בטווח 40-100, בהתאם לתמיכה או להתנגדות, והציון הממוצע קובע את מיקומו. במקום הראשון באתר מופיע הקמפיין שציונו הממוצע הוא הקרוב ביותר ל-100 – כלומר, קמפיין שמבטא את האינטרס הציבורי הרחב ביותר – במקום השני מופיע הקמפיין שציונו הוא השני הקרוב ביותר ל-100, וכך הלאה.


אם מאה אלף ישראלים מכל המגזרים והדעות יקבעו ששלושה הקמפיינים החשובים ביותר מתוך מאות רבות הם טיפול דחוף במשבר במערכת הבריאות, הורדת דמי הניהול על הפנסיה ולקיחת אחריות אישית בהנהלת בנק לאומי בפרשת העלמות המס (זהו המצב בזמן כתיבת שורות אלה), יהיה לדרישות האלה כוח רב משני טעמים: הן מפורטות וברורות מאוד, והן מייצגות אינטרס ציבורי רחב וחוצה מפלגות. לדירוג יש חשיבות גם בכיוון ההפוך: אם רעיונות הזוכים לנפח ציבורי משמעותי, כמו חוק מע"מ אפס, שוויון בנטל או חוק הלאום ידורגו במקומות נמוכים מאוד, יהיה קל הרבה יותר להוריד אותם מסדר היום ולפנות מקום לדברים שהציבור סבור שהם החשובים באמת.


יתרון נוסף של מבנה האתר הוא באפשרות לפצל את הכוח האזרחי ביעילות: בעמוד המציג את הקמפיינים הנוגעים לביטוח הלאומי עשויה להתגבש קהילה של 5,000 אנשים שמחוייבים לקדם שינוי בארגון; 7,000 אזרחיות ואזרחים אולי יחליטו שהם לוקחים על עצמם לקדם שינויים במשטרת ישראל ויתאמו את פעילותם בעמוד הראשי של המשטרה; 50 אלף אזרחיות ואזרחים ישקיעו את עיקר מרצם בקטגוריית "יוקר המחיה"; 1,000 תושבים פעילים מראש העין ישתתפו בעיצוב סדר יום המקומי; וכך הלאה – כל אחד יכול למצוא את המקום המתאים לו.


לאתר עוד תועלות רבות: אנו מאמינים כי האתר יקדם שיח ציבורי ענייני יותר מכיוון שהוא בנוי סביב סוגיות ולא סביב סמלים; ייתן רוח גבית לפקידים ונבחרים שרוצים לפעול לטובת הציבור; יחליש את הקיצוניים, שהקמפיינים בניהולם יידחקו מטה ויחשפו את כוחם האמיתי; יסייע לניהול משאבים טוב יותר; ישכלל את התודעה האזרחית בזכות האפשרות להביע ניואנסים בהזזת עכבר (לא דומה תמיכה של ציון 100 לתמיכה של ציון 85); ייתן את אורך הנשימה הנדרש לטיפול בבעיות חברתיות; ויגדיל את ההשתתפות בפוליטיקה, משום שעתה היא קלה יותר.


בימים אלה החלה השקת וויזמאס, והגרסה הזמינה לגולשים היא גרסה ראשונית שצפויה להמשיך להשתפר ולהשתנות בשבועות ובחודשים הקרובים. נשמח לכל הצעה, הערה, רעיון או פניה בנושא אחר. אודה לכל אחת ואחד מכם על הפצת הפוסט הזה הלאה. האתגר שלנו עכשיו הוא להגיע לכמה אלפי מדרגים ראשונים, שיהפכו את התוצאות המופיעות באתר לבעלות משמעות. תודה!


לאתר

נכתב על ידי , 22/3/2015 20:02  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 





הבלוג משוייך לקטגוריות: תרשו לי להעיר , אקטואליה ופוליטיקה , 30 פלוס
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לנתי יפת אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על נתי יפת ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)